• No results found

Tester under verkliga f¨orh˚allanden

Tanken var fr˚an b¨orjan att utf¨ora dessa anv¨andartester under Forsr¨anningen 2020:s fes- tivalvecka. UTN valde dock att st¨alla in festivalen p˚a grund av Covid-19-pandemin vil- ket ¨andrade planerna f¨or de planerade testerna och de gjordes ist¨allet till att g¨oras en och en med de som hade m¨ojlighet att delta. Det ledde till att testningen inte blev lika verklighetstrogen som var t¨ankt fr˚an b¨orjan. En f¨ordel med detta var dock att testning-

11 Resultat och diskussion

en blev mer strukturerade d˚a testdeltagarnas beteende kunde observeras n¨armare och noggrannare. Dessutom kunde testerna ha ett fokusomr˚ade i taget, till exempel testa en funktionalitet i taget.

11

Resultat och diskussion

Resultatet av projektet ¨ar en fungerande webbapplikation f¨or best¨allningshantering av mat f¨or studentpubar och restauranger. Applikationen g¨or det m¨ojligt att ¨overg˚a fr˚an fy- siska pappersbongar till en digital orderhantering. Best¨allningshanteraren l¨oser proble- matiken med borttappade ordrar och otydlig text samt on¨odig f¨orbrukning av material som beskrevs i projektets syfte.

Applikationen best˚ar av flera olika vyer. Dessa ¨ar en inloggnings-, evenemangsv¨aljar- , bar-, k¨oks- och statistiksvy. Anv¨andare av systemet loggar in med konton skapade i f¨orv¨ag av systemadministrat¨oren. Varje konto tillh¨or n˚agon form av organisatorisk en- het som ska anv¨anda applikationen. Inloggningen sker ¨over en s¨aker HTTPS-anslutning vilket s¨akerst¨aller att sessionen inte kan bli kapad. I evenemangsv¨aljaren v¨aljs ett evene- mang dit alla best¨allningar knyts till. Vad ett evenemang representerar ¨ar upp till orga- nisationen men det kan till exempel kan motsvara en viss f¨ors¨aljningsdag. Evenemanget m˚aste v¨aljas innan de andra vyerna, bar, k¨ok och statistik, kan anv¨andas f¨or att kunna presentera relevanta ordrar, matr¨atter och statistik.

¨

Overlag har det uppsatta m˚alen som ben¨amns i avsnitt 3.2 uppn˚atts. Applikationen fun- gerar i de st¨orsta webbl¨asarna p˚a vanliga datorer. Vidare uppfyller applikationen m˚alet att koppla samman bar och k¨ok digitalt. Ordrar som l¨aggs i baren ses p˚a sk¨armen i k¨oket och kan direkt b¨orja tillagas.

Ett annat m˚al var att utveckla ett anv¨andarv¨anligt system som ¨ar l¨att att komma ig˚ang med f¨or ny personal. I de utf¨orda anv¨andartesterna lyckades alla testpersoner anv¨anda applikationen. Testerna p˚avisade ocks˚a vissa brister i applikationen som sedan korrige- rades, se avsnitt 10.1. Efter korrigeringarna gjordes bed¨omningen att m˚alet uppfyllts. Vidare fanns ett uppsatt m˚al att ta fram en statistikvy f¨or att underl¨atta planeringen av matink¨op. I den framtagna vyn kan anv¨andare ¨overblicka antalet best¨allningar och matr¨atter som best¨allts under ett evenemang eller en f¨ors¨aljningsdag. Det g¨or det l¨attare att i framtiden uppskatta hur mycket mat som beh¨over best¨allas till liknande tillst¨all- ningar och d¨armed reducera matsvinnet.

Ett annat m˚al var att det f¨ardiga systemet skulle vara v¨aldokumenterat och l¨attillg¨angligt f¨or systemadministrat¨orer. Detta m˚al nedprioriterades till f¨orm˚an f¨or de andra m˚alen. I

den slutliga applikationen saknas komplett dokumentation till applikationens funktioner och k¨allkoden ¨ar ej kommenterad. D¨aremot uppn˚addes m˚alet att g¨ora det l¨att f¨or syste- madministrat¨orer att g¨ora ¨andringar i webbl¨asaren utan djupare kunskap om systemet. Vid drifts¨attning kommer applikationen kompletteras med dokumentation.

Systemet har vissa brister i funktionalitet. En svaghet ¨ar att det tar l˚ang tid f¨or anv¨andare att f˚a ˚aterkoppling p˚a ¨andring av orderstatus p˚a grund av l˚anga svarstider fr˚an databa- sen som under systemets utveckling varit bel¨agen p˚a en server i USA. Som l¨angst har svarstider uppemot tv˚a till tre sekunder uppm¨atts med hj¨alp av webbl¨asaren utveck- lingsverktyg, vilket ¨ar just ¨over gr¨ansen f¨or det uppsatta m˚alet p˚a max tv˚a sekunder som beskrivs i avsnitt 7.2. Den l˚angsamma ˚aterkopplingen har negativa konsekvenser p˚a anv¨andarv¨anligheten och systemets upplevda responsivitet. N¨ar applikationen kommer att anv¨andas i produktion kommer d¨aremot databasen vara placerad n¨armare geografiskt vilket ger snabbare svarstider d˚a n¨atverksanropen f¨ardas en kortare str¨acka samt mellan f¨arre datorer. Det har funnits en ambition under projektets g˚ang att implementera re- altidsuppdateringar. Med realtidsuppdateringar hade orderstatus ¨andrats lokalt i realtid ist¨allet f¨or att g¨ora det efter n˚agra sekunders f¨ordr¨ojning d˚a en bekr¨aftelse fr˚an servern kommit tillbaka. Funktionen visade sig vara komplicerad att implementera och tiden r¨ackte d¨arf¨or inte till.

12

Slutsatser

Detta projekt har skapat en best¨allningshanterare i form av en webbapplikation som m¨ojligg¨or f¨or pubar och restauranger att hantera best¨allningar digitalt. Den skiljer sig fr˚an andra liknande l¨osningar bland annat genom att inte ha ett integrerat betalsystem, inget krav p˚a permanent installerad h˚ardvara och genom koppling till intressentens med- lemsdatabas.

Applikationen har all n¨odv¨andig funktionalitet som kr¨avs f¨or att s¨attas i produktion hos intressenten. Anv¨andare kan logga in s¨akert och v¨alja ett aktuellt f¨ors¨aljningsevene- mang. Kundbest¨allningar kan skapas, redigeras och tas bort av bar- och k¨okspersonalen. K¨okspersonalen kan ¨overblicka alla lagda best¨allningar och ¨andra status p˚a dem. Slut- ligen kan f¨ors¨aljningsstatistik ¨overblickas f¨or att utv¨ardera hur matink¨opet gick. Ut¨over dessa grundl¨aggande funktioner finns specifik funktionalitet anpassad f¨or intressenten, till exempel m¨ojligheten att kontrollera om en kund ¨ar medlem i organisationen.

Det ¨ar fullt m¨ojligt att vidareutveckla applikationen till att kunna anv¨andas av fler stu- dentpubar och -restauranger som vill digitalisera sin best¨allningshantering. Som n¨amnts ovan finns all basfunktionalitet som kr¨avs.

13 Framtida arbete

I anv¨andartesterna lyckades alla testpersoner genomf¨ora de f¨ordefinierade uppgifterna utan st¨orre problem. Viss f¨orvirring och os¨akerhet kring applikationens funktioner fanns - men ¨overlag uttrycktes positiva tankar om anv¨andargr¨anssnittet och arbetsfl¨odet.

13

Framtida arbete

Det finns fyra huvudsakliga f¨orb¨attringsomr˚aden till applikationen som beskrivs i detta avsnitt. Dessa ¨ar saker som antingen valts bort p˚a grund av tidsbrist, eller funktioner vars behov uppt¨ackts under utvecklingens g˚ang och s˚aledes inte inkluderats i arbetet.

13.1

Kundvy

Det f¨orsta f¨orb¨attringsomr˚adet ¨ar att skapa en kundvy d¨ar kunder kan g˚a in f¨or att se om deras best¨allning ¨ar f¨ardig. I dagsl¨aget b¨ar bar- eller k¨okspersonal ut maten och m˚aste d¨arf¨or hitta kunden med r¨att nummer bland potentiellt hundratals kunder. Under tiden maten b¨ars ut minskas effektiviteten i baren d˚a f¨arre personal ¨ar p˚a plats. Om kunden sj¨alv kan veta n¨ar maten ¨ar f¨ardig och var maten kan h¨amtas ut blir verksamheten d¨arf¨or effektivare.

13.2

Detaljerad statistik

Den andra f¨orb¨attringen ¨ar m¨ojligheten att visa detaljerad statistik ¨over arrangemangen. Det var en av de mest ¨onskade funktionerna fr˚an den genomf¨orda m˚algruppsunder- s¨okningen. Exempel p˚a vad som menas med detaljerad statistik ¨ar trender ¨over n¨ar under serveringstillf¨allet flest best¨allningar l¨aggs och genomsnittlig tid fr˚an lagd till levererad order. Dessutom ¨onskades m¨ojligheten att exportera den genererade statistiken till ett mer vedertaget dataformat som till exempel kalkylark.

13.3

Realtidsuppdateringar

Det tredje omr˚adet ¨ar att implementera realtidsuppdateringar av databasf¨or¨andringar. I dagsl¨aget finns inte realtidsuppdateringar, utan ist¨allet beg¨ar systemet all relevant da- ta fr˚an databasen med j¨amna mellanrum och fyller gr¨anssnittet med den. Det ¨ar en l¨osning som fungerar men som inte ¨ar speciellt effektiv, eftersom trafik g˚ar mellan

anv¨andare och server ¨aven om inga nya best¨allningar l¨aggs. Realtidsuppdateringar skul- le inneb¨ara att anv¨andargr¨anssnittet blir meddelat av mellanhanden n¨ar f¨or¨andringar i databasen sker. P˚a s˚a s¨att f˚ar anv¨andargr¨anssnittet automatiskt den nya datan varje g˚ang en uppdatering sker utan att beh¨ova efterfr˚aga ny information. Det leder till effektivare anv¨andning av b˚ade n¨atverksbandbredd och energi d˚a on¨odig datatrafik elimineras n¨ar det inte sker n˚agra uppdateringar.

13.4

F ¨orb ¨attrad administrat ¨orvy

Det sista huvudsakliga f¨orb¨attringsomr˚adet ¨ar administrat¨orsvyn som anv¨ander Djangos medf¨oljande vy. Vyn uppfyller de grundl¨aggande behoven en systemadministrat¨or har, som i dagsl¨aget ¨ar att skapa, redigera och radera anv¨andare och organisationer samt skapa, redigera och radera organisationernas menyer. En f¨orb¨attring skulle vara att var- je organisation f˚ar ett eget administrat¨orskonto, skapat av systemadministrat¨oren, med begr¨ansad funktionalitet f¨or att hantera dessa sysslor.

Ytterligare en f¨orb¨attring till administrat¨orsvyn ¨ar att ers¨atta den med en egendesignad vy. Det beror p˚a att den medf¨oljande vyn har ett markant annat utseende ¨an resteran- de delarna av applikationen. Enligt Nielsens fj¨arde anv¨andbarhetstumregel, Konsekvens och standard, ska anv¨andare inte beh¨ova undra om olika symboler och ord har annorlun- da meningar i ett program [15], s˚a att uppn˚a ett enhetligt anv¨andargr¨anssnitt i applika- tionen ¨ar viktigt. Dels hade en egendesignad administrat¨orsvy resulterat i att anv¨andare mer intuitivt hade vetat hur gr¨anssnittet fungerar [23], men det hade ocks˚a f¨ors¨akrat anv¨andaren om att den inte r˚akat byta till en annan applikation, samt att det ¨overlag ger ett mer v¨alpolerat intryck.

Referenser

Referenser

[1] Altexsoft. (2018) The Good and the Bad of ReactJS and React Native. H¨amtad 2020-04-15. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.altexsoft.com/blog/engineering/ the-good-and-the-bad-of-reactjs-and-react-native/

[2] M. Arvola, Interaktionsdesign och UX: om att skapa en god anv¨andarupplevelse, 1st ed. Lund: Studentlitteratur, 2014.

[3] J. Bandi. (2016, Nov.) Angular 2 vs. AngularJS: A teacher’s perspective. H¨amtad 2020-05-10. [Online]. Tillg¨anglig: https://medium.jonasbandi.net/angular-2-vs- angularjs-a-teachers-perspective-d7e10ba29ede

[4] Chromis POS. H¨amtad 2020-04-20. [Online]. Tillg¨anglig: https://chromis.co.uk/ chromispos/

[5] S. Daityari. (2020) Angular vs React vs Vue: Which Framework to Choose in 2020. CodeinWP. H¨amtad 2020-04-15. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.codeinwp.com/blog/angular-vs-vue-vs-react/

[6] S. Dhruv. (2019) Pros and Cons of using PostgreSQL for Application Development. Aalpha Information Systems. H¨amtad 2020-04-15. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.aalpha.net/blog/pros-and-cons-of-using-postgresql-for- application-development/

[7] Django Software Foundation. Django 3.0 Documentation. Django Soft- ware Foundation. H¨amtad 2020-05-10. [Online]. Tillg¨anglig: https: //docs.djangoproject.com/en/3.0/ref/contrib/postgres/

[8] Floreant POS. Orocude. H¨amtad 2020-04-20. [Online]. Tillg¨anglig: http: //floreant.org/

[9] Forsr¨anningen. (2016, Feb.) Forsr¨anningen. Uppsala teknolog- och naturvetark˚ar. H¨amtat fr˚an arkiv 2020-05-24. [Online]. Tillg¨anglig: https://web.archive.org/web/ 20160729164703/http://forsranningen.utn.se/sv/forsranningen

[10] K. Hristozov. (2019) MySQL vs PostgreSQL – Choose the Right Database for Your Project. H¨amtad 2020-04-20. [Online]. Tillg¨anglig: https://developer.okta. com/blog/2019/07/19/mysql-vs-postgres

[11] iZettle. iZettle. H¨amtad 2020-04-20. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.izettle. com/se

[12] S. Martin. (2020) Angular vs React vs Vue: Which Is the Best Choice for 2020? Gitconnected. H¨amtad 2020-04-15. [Online]. Tillg¨anglig: https://levelup.gitconnected.com/angular-vs-react-vs-vue-which-is- the-best-choice-for-2020-81f577697c7e

[13] R. B. Miller, “Response time in man-computer conversational transactions,” in American Federation of Information Processing Societies: Proceedings of the AFIPS ’68 Fall Joint Computer Conference, December 9-11, 1968, San Francisco, California, USA - Part I, ser. AFIPS Conference Proceedings, vol. 33. AFIPS / ACM / Thomson Book Company, Washington D.C., 1968, pp. 267–277. [Online]. Tillg¨anglig: https://doi.org/10.1145/1476589.1476628

[14] R. Molich and J. Nielsen, “Improving a human-computer dialogue,” Commun. ACM, vol. 33, no. 3, p. 338–348, Mar. 1990. [Online]. Tillg¨anglig: https: //doi.org/10.1145/77481.77486

[15] J. Nielsen. (1994, Apr.) 10 Usability Heuristics for User Interface Design. Nielsen Norman Group. H¨amtad 2020-05-19. [Online]. Tillg¨anglig: https: //www.nngroup.com/articles/ten-usability-heuristics/

[16] J. Nielsen and T. K. Landauer, “A mathematical model of the finding of usability problems,” in Proceedings of the INTERACT ’93 and CHI ’93 Conference on Human Factors in Computing Systems, ser. CHI ’93. New York, NY, USA: Association for Computing Machinery, 1993, p. 206–213. [Online]. Tillg¨anglig: https://doi.org/10.1145/169059.169166

[17] J. Olesen. Color Symbolism in Chinese Culture: What do Traditional Chinese Colors Mean? H¨amtad 2020-05-07. [Onli- ne]. Tillg¨anglig: https://www.color-meanings.com/color-symbolism-in-chinese- culture-what-do-traditional-chinese-colors-mean/

[18] J. J. Perez Aguinaga. (2019, Sep.) AngularJS is amazing... and hard as hell. Coderwall. H¨amtad 2020-05-10. [Online]. Tillg¨anglig: https://coderwall.com/p/ 3qclqg/angularjs-is-amazing-and-hard-as-hell

[19] M. Poczwardowski. (2018) Flask vs Django Comparison: Which Python Framework is Better for Your App? Netguru. H¨amtad 2020-04-15. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.netguru.com/blog/flask-vs-django-comparison

[20] M. Poczwardowski. (2018) Pros and Cons of Django - When to Use Python Framework. Netguru. H¨amtad 2020-04-15. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.netguru.com/blog/pros-and-cons-of-django/

Referenser

[21] C. S. Rold´an, React Design Patterns and Best Practices. Packt Publishing Ltd, Mar. 2019.

[22] K. Roybal. (2020, Mar.) PostgreSQL is the worlds’ best database. 2ndQuadrant. H¨amtad 2020-05-19. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.2ndquadrant.com/en/ blog/postgresql-is-the-worlds-best-database/

[23] J. W. Satzinger and L. Olfman, “User Interface Consistency across End-User Ap- plications: The Effects on Mental Models,” Journal of Management Information Systems, vol. 14, no. 4, p. 167–193, 1998.

[24] T. Schrock. (2019, Jul.) KitchenView. NewPointe Community Church. H¨amtad 2020-04-28. [Online]. Tillg¨anglig: https://github.com/NewPointe/KitchenView [25] A. Scott. Ethical Web Development. Ethical Web. H¨amtad 2020-05-07. [Online].

Tillg¨anglig: https://ethicalweb.org

[26] N. S. Smith, T. W. A. Whitfield, and T. J. Wiltshire, “The accuracy of the NCS, DIN, and OSA-UCS colour atlases,” Color Research & Application, vol. 15, pp. 111–116, 1990. [Online]. Tillg¨anglig: https://doi.org/10.1002/col.5080150209 [27] C. Sporrong. (2019, Maj.) Om k˚aren. Uppsala teknolog- och naturvetark˚ar.

H¨amtad 2020-04-12. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.utn.se/sv/om-karen [28] C. Sporrong. (2019) Uppsala teknolog- och naturvetark˚ar. Uppsala teknolog- och

naturvetark˚ar. H¨amtad 2020-05-05. [Online]. Tillg¨anglig: https://utn.se/sv/kontakt [29] Stack Overflow. (2019) Stack Overflow Developer Survery 2019. Sektion: Web Frameworks. H¨amtad 2020-04-12. [Online]. Tillg¨anglig: https://insights. stackoverflow.com/survey/2019

[30] Trivec. Trivec. H¨amtad 2020-04-20. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.trivec.se [31] United Nations Development Programme. (2015) Globala m˚alen. F¨orenta

nationerna. H¨amtad 2020-04-20. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.globalamalen. se/om-globala-malen/

[32] United Nations Development Programme. (2015) M˚al 12: H˚allbar kon- sumtion och produktion. F¨orenta nationerna. H¨amtad 2020-04-20. [Onli- ne]. Tillg¨anglig: https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-12-hallbar- konsumtion-och-produktion/

[33] Uppsala teknolog- och naturvetark˚ar. (2014, Dec.) Forsr¨anningen. Uppsala teknolog- och naturvetark˚ar. H¨amtad 2020-05-05. [Online]. Tillg¨anglig: https: //www.utn.se/sv/event/forsranningen

[34] N. Weidstam. (2018, Jun.) Standard f¨or digitala kvitton framtagen. Svensk Handel. H¨amtad: 2020-04-19. [Online]. Tillg¨anglig: https://www.svenskhandel. se/nyhetscenter/nyheter/2018/standard-for-elektroniska-kvitton-framtagen/ [35] F. ¨Orn. (2019) Totalbudget verksamhets˚aret 2019-2020. Uppsala teknolog- och

naturvetark˚ar. H¨amtad 2020-04-12. [Online]. Tillg¨anglig: https://drive.google. com/drive/u/0/folders/0B8uSEPFZ2uc7dk5NeEZVMGRzTjQ

A Resultat av m˚algruppsunders¨okning

A

Resultat av m ˚algruppsunders ¨okning

Nedan f¨oljer svaren p˚a m˚algruppsunders¨okningen som utf¨ordes innan utveckling av sy- stemet b¨orjade. Av de 35 personerna i m˚algruppen svarade sju p˚a unders¨okningen - en svarsfrekvens p˚a 20 %.

A.1

Vilken arbetsgrupp tillh ¨or du?

Alternativ Antal svar Andel svar Forsr¨anningskommitt´en 2 29 %

UTN:s klubbverk 4 57 %

UTN:s systemadministrat¨or 1 14 %

Related documents