• No results found

5 Syfte och frågeställningar

6.4 Textanalys av dokument

Jönköpings kommun har ett stort antal publika dokument som finns att hämta bl.a. från kommunens webbplats. I studien har dokument från ledningsgruppen för

Stadsbyggnadsvisionen, kulturförvaltningen och FMJ undersökts. Dokumenten i sig behandlar mål och visioner för respektive verksamhet. Genom att göra kritiska textanalyser på dessa dokument kan en förståelse först och främst fås om varför texterna ser ut som de gör. Dessutom kan det urskiljas från vilket perspektiv materialet i fråga är beskrivet. Vidare kan vi med hjälp av denna metod även se om det finns speciella tankegångar eller maktförhållanden som spelar in i textens utformning. Målet med undersökningen är att klargöra om det finns eventuella skillnader mellan de olika måldokumenten. Frågeställningarna i de tre textanalyserna varierar, detta för att de valts ut på grundval av teorier och tidigare forskning. Frågorna har vidare anpassats efter respektive organisation och de teoriområden som är aktuella för dem. Analyserna som återfinns i denna uppsats är sammanfattningar och förtydliganden av större och mer omfattande analyser som har genomförts av författarna till denna uppsats. Analyserna återfinns i helhet i bilaga 1-3.

Kultur Jönköpings kommun – Mål och idéer för utveckling

Om materialet

Dokumentet ”Mål och idéer för utveckling” finns att hämta på Jönköpings kommuns webbplats jonkoping.se där det ligger för allmän beskådan i form av ett nedladdningsbart pdf-dokument. Det behandlar kultur och politiken som medföljer i förvaltningen och i kommunen. Dock är innehållet av visionsaktig natur och är enligt förvaltningen ett dokument över övergripande mål, förslag och idéer. Dokumentet är en grund för deras handlingsplaner och utgör en stomme för deras operativa arbete. Storleksordningen är 64 A4-sidor.

30 Om analysen

Syftet med denna del är att klargöra i vilken utsträckning termen kultur används och i vilket eller vilka sammanhang det används i dokumentet. Denna del har dock inte till syfte att räkna antalet gånger termen används. Detta med anledning att det inte skulle säga särskilt mycket i och med att förvaltningen arbetar med kulturfrågor. Istället ses det till en helhetsbild och fokus ligger som tidigare nämnt mer på sammanhangen. För att se analysen i helhet se bilaga 1.

För att kunna analysera detta dokument har vi sammanställt ett antal frågor vilka har som syfte att hjälpa oss på vägen.

• Hur definieras begreppet kultur i dokumentet?

• I vilket eller vilka sammanhang nämns begreppet kultur?

• Vilket eller vilka kulturområden lyfts fram mer eller mindre i dokumentet? • Hur argumenterar Kultur Jönköpings kommun för det de skriver?

Stadskontoret Jönköpings kommun – Stadsbyggnadsvisionen 2.0 – Från tanke till handling

Om materialet

Dokumentets fullständiga namn är ”Jönköping – Staden och Sjöarna. Stadsbyggnadsvision 2.0 – Från tanke till handling” och ligger officiellt under stadskontoret. Även detta dokument finns att hämta på Jönköpings kommuns webbplats jonkoping.se. I stora drag handlar dokumentet om tankar och idéer kring hur Jönköping ska bli en mer levande stad. Tanken är att Jönköping ska få en mer tilltalande stadskärna som även samspelar mellan olika funktioner runt om Munksjön och Rocksjön. Dokumentet vill förmedla att Jönköping kan få Skandinaviens mest attraktiva

stadskärna genom att följa de idéer och tankar som finns presenterade. Storleksordningen är 31 A4-sidor.

Om analysen

Syftet med denna del är att klargöra i vilken utsträckning termen kultur används och i vilket eller vilka sammanhang desamma används när det gäller Jönköpings stadskärna. Enligt de teorier som finns kan attraktivitet bero på bl.a. kulturfaktorer. Attraktivitet är således ett brett begrepp som inbegriper en mängd olika saker. Därför undersöks även hur termen attraktivitet används och i vilket eller vilka sammanhang attraktivitet omnämns. Denna del har dock inte till syfte att räkna antalet gånger termerna används eftersom detta inte säger mycket om helheten. För att ta del av analysen i sin helhet se bilaga 2.

För att kunna analysera detta dokument har vi sammanställt ett antal frågor vilka har som syfte att hjälpa oss på vägen.

• Hur definieras begreppet kultur i dokumentet?

• I vilket eller vilka sammanhang nämns begreppet kultur?

• Vilket eller vilka kulturområden lyfts fram mer eller mindre i dokumentet? • Hur definieras begreppet attraktivitet i samband med kultur i dokumentet?

31

• I vilket eller vilka sammanhang nämns begreppet attraktivitet i samband med kultur med avseende på stadskärnan?

• Hur ser argumenteringen ut för det som gäller attraktivitet och kultur i stadskärnan? • Hur ser författarna på samarbete och samverkan när det gäller utvecklingen av

stadskärnan?

Föreningen för Marknadsföring av Jönköping FMJ – Samlat material från webbplatsen fmj.nu

Om materialet

Materialet är hämtat från webbplatsen fmj.nu. Det är ett samlat material som återfinns under länken ”Om FMJ” för direkt beskådan på webbplatsen. Eftersom det inte finns några färdiga dokument att hämta hem har det samlats ihop material från denna del på webbplatsen. I stora drag handlar materialet om verksamhetsidén för FMJ.

Om analysen

Syftet med denna analys är att se om FMJ på något sätt arbetar med kulturfrågor i sin marknadsföring av Jönköping. Uppsatsen vill även undersöka vad som generellt lyfts fram i deras verksamhetsidé. Enligt de teorier som finns kan kulturinvesteringar gynnas av samverkan mellan olika aktörer i samhället. Syftet är vidare att undersöka hur FMJ lyfter fram samarbeten mellan olika organisationer och aktörer. Om det är möjligt, undersöks också om kulturfaktorer lyfts fram i detta avseende. Denna del har dock inte till syfte att räkna antalet gånger termer används eftersom detta inte säger mycket om helheten. För analysen i helhet se bilaga 3.

För att kunna analysera detta material har det sammanställt ett antal frågor vilka har som syfte att hjälpa oss på vägen.

• Vilka områden för marknadsföring lyfts fram mer eller mindre i materialet? • Hur ser FMJ på samverkan med andra organisationer och aktörer och inom vilka

områden sker samarbeten?

o Om det är möjligt att se, finns det några samarbeten inom kulturområdet? • Definieras begreppet kultur i materialet?

o Om så är fallet, i vilket eller vilka sammanhang nämns begreppet kultur? • Hur ser argumenteringen ut för deras verksamhetsidé samt deras marknadsföring?