• No results found

Textanalys av Tina två!

Vad söker besökarna

4.2.7 Textanalys av Tina två!

Till den här analysen har jag valt den andra nyheten som ligger på förstasidan för den avslutade säsongen 2005 och som publicerades 2005-05-22. Texterna ligger som en skärmdump i bilaga 3, där fi nns även de andra texterna från förstasidan.

På förstasidan för 2005 ligger de sista nyheterna som publicerades under förra säsongen och det är därav en fokusering kring vilka som kom på de tre översta placeringarna. Rubrikerna är korta och alla börjar med förnamnet på personen nyheten handlar om. Efter följer en kort mening som skriver något mer om personen. Till detta fi nns en bild på personen som texten handlar om. Det viktigaste på webbplatsen är deltagarna, vilket även markeras med att namnen står med i rubrikerna.

I ett par av kortnyheterna används inga verb varpå meningarna är grafi ska, men vi förstår ändå vad som menas. “En värmlänning [kom] på tredjeplats.” När vi använder ordet “på” så är det beroende av ett verb genom att man till exempel “är” på någonting, men i den här korta meningen så behövs det inte.

I den följande texten är fundamenten i huvudsatserna kursiverade. Styckeindel- ningen med mellanrum mellan varje stycke är detsamma på som på webbsidan.

Tina tvåa! [ingress från förstasidan]

söndag 22 maj, 21:23

En värmlänning även på andraplats.

Tina tvåa! [hela nyhetstexten]

Tina är den högljudda värmlänningen med livsmottot ”ångra inget och lev

livet”, något hon också gjort under sin tid i Big Brother.

Med sin charmiga dialekt tog hon genast kommandot i huset och blev något av

en Big Brother-mamma. Att laga mat är något som hon kan och gärna gjorde även då Sebastian och Klas ibland klagade på den kulinariska kvaliteten.

Efter att svenskarna nominerat henne kände hon sig utstött av sina landsmän

och sökte sig till norrmännen för vänskap. På väggrivningsfesten fl örtade hon med Patrick, och när hon satt gränsle över honom och tjöt ”Do It, just do it” sökte hon nog lite mer än just det.

Hon har gjort sig känd för att ha temperament och det är inget hon sticker

under stol med. Det har legat henne i fatet mer än en gång och grälen har varit många. Men Tina har alltid kommit igen och rest sig på nio. Hon personifi er- ade uttrycket ”Ensam är stark”, men ensam var hon inte när hon hånglade med Anders eller när Ørjan kom på besök…

Under en omvänd utröstning då deltagarna fi ck välja mellan Laila och Tina var

det värmländskan som fi ck åka hem. Men hon var inte borta lång tid. En

vecka senare var Tina tillbaka efter att ha blivit inröstad på livesändningen. Hon

äntrade sedan huset sjungandes låten “I will survive”.

Och överlevt har hon gjort. Bland annat provade hon som första deltagare på

att falla fritt under happeningveckan. Hon har hävt öl, ätit fårskalle och byggt bajshydda med stort engagemang och yvigt temperament. Tinas humör har för övrigt inte alltid varit på hennes sida i uppdragen. Att bygga Billyhylla och åka

minimotorcykel kan få henne att skrika högt och då gärna på den som råkar stå

närmast.

Efter 107 dagar, många nomineringar bakom sig och med en bild av Adam och Brita intatuerad på benet lämnar hon nu Big Brother som tvåa.

Vi önskar henne lycka till i framtiden!

Den här texten har, liksom Räddningsverkets text, högertunga meningar, men det fi nns även vänstertunga meningar som har en hel fras med fl era ord i fundamentet. De fl esta fundamenten är korta och varje stycke håller sig till ett tema. LIX-värdet är lågt och ligger på lättläst, vilket passar det syfte och den målgrupp som webbplatsen har. I texten fi nns även ord som ligger på lite olika stilnivå. “Kulinarisk” har högre stilnivå än vad till exempel “bajshydda” har.

Rubriken anger det viktigaste i två ord. Det räcker att veta vad som menas om man sedan tidigare känner till vad programmet handlar om och besökarna är insatta i hän- delserna, vilket ett antal besökare är.

I det första stycket, som börjar med Tinas namn och repeteras från rubriken, får läsaren en kort presentation av henne. I det andra stycket beskrivs Tinas karaktärsdrag, följt av ett stycke där hennes förkärlek för norrmännen presenteras och förklaras. Nästa stycke beskriver hennes temperament och att hon är en person som alltid kommer igen. I stycke fem handlar det om utröstningen av henne och att hon återkom. I nästa stycke kommer en sammanfattning över det hon gjort under programmet. I det näst sista stycket avrundas hela texten med en upprepning att hon lämnar huset och att hon

kom på andraplats. Allra sista stycket har en tydlig röst från programredaktionen som önskar henne lycka till. De fristående stycken kan stå för sig själva i och med att de innehåller ett tema per stycke.

Texten är lättsam att läsa och är underhållande, så som de på redaktionen vill ha det. Texten har en positiv ton, utan att överdriva. Värdeord som fi nns i texten är bland annat charmiga och högljudda.

Texten har en berättande stil, men man behöver inte läsa hela för att förstå samman- hanget. Om man skulle placera texten i Melin och Langes cirkel skulle den hamna mot det informella hållet, mer än mot det formella. Informationstätheten är varken för tunn eller för packad, och den är ganska allmänt hållen och saklig, med en positiv klang utan för många och överdrivna värderande ord.

Resultat nyhetstext: LIX 32

Antal meningar (M): 21 Antal ord (O): 331

Antal ord med > 6 tecken (L): 54

Genomsnittlig meningslängd (Lm = O / M): 15,09 Andel långa ord (Lo = L / O * 100): 16,57

Läsbarhetsindex (LIX = Lm + Lo): 32 LOM-värde: 54/21=2,6

Det är en relativt lång text som får ett LIX-värde på 32, vilket är klassat som lättläst, det vill säga en text som kommer i samma kategori som skönlitteratur och populärtidningar. Texten innehåller runt tre ord med sju eller fl er bokstäver per mening. Detta ger en fi nger- visning om att redaktionen väljer att inte ha alltför svårlästa texter. Deras målgrupp är även mycket bred och många unga fi nns bland besökarna. Därför är det bra värden för webbplatsens syfte.

Related documents