• No results found

Bez ohledu na typ a druh jsou všechny matrace opatřeny různými vrstvami plošných textilií. Všechny výrobky musí být od potahu separovány rounem o minimální plošné hmotnosti 80g/m2 [8]. Celková skladba potahu, plošná hmotnost rouna, materiálové složení nití, to vše může mít vliv na tvrdost matrace. To je také hlavním cílem této práce - potvrdit či vyvrátit domněnku, že potah ovlivňuje vlastnosti matrace.

Správnou hygienu matrace zajišťují především snímatelné prací potahy, chrániče matrací a prostěradla. V reklamních materiálech pro nákup matrací je uváděna informace, že tělo během spánku vyprodukuje 0,5 - 1 litr potu, ovšem závěry z výzkumu diplomové práce Ing. Michaely Sochorové z Mendlovy univerzity v Brně říkají něco jiného. Měření sorpce vlhkosti probíhalo v zimních měsících v obvyklém prostředí domácího typu a k testování byly vybráni dva muži a dvě ženy, kteří spali na polyuretanových matracích.

Po vyhodnocení výsledků bylo shledáno, že do matrací se ukládá pot během spánku v řádech mililitrů [16].

Do textilních vrstev oddělující lidské tělo od matrace se dostanou všechny organické látky vylučované lidským tělem, tj. soli, tuky, a dále se zde vyskytují i roztoči, kteří se živí zbytky lidské uschlé kůže. Jak je uvedeno v závěrečné práci na téma Edukace dítěte s onemocněním dýchacích cest: „Životní cyklus roztoče je v závislosti na podmínkách (teplota, tma, frekvence praní povlaků) až 6 týdnů. Období reprodukce trvá 24-34 dnů a v tomto období během jediného dne vyprodukuje samička 2-3 vajíčka. Z tohoto důvodu lékaři doporučují prát ložní prádlo 1x týdně za teploty 60°C, a potahy pravidelně udržovat vysáváním a praním“ [9]. Pro jednodušší manipulaci s potahem při praní jsou potahy vyráběny se zdrhovadlem po celém obvodu matrace.

5.1. Příklady typů potahů matrací

Potahové textilie používané k ochraně matrací začínají být dalším důležitým prvkem nabízeného sortimentu zboží. Na trhu se neustále objevují nové typy potahových textilií s různými vlastnostmi jako přidanou hodnotou k jejich základní funkci, tj. ochraně matrace. Pro své vlastnosti jako jsou vysoká tažnost, pružnost a měkkost, se pro výrobu potahů používají především pleteniny. Speciálních vlastností potahů je dosahováno dvěma různými způsoby, a to buď při samotném procesu výroby, kdy jsou k základnímu vlákennému materiálu přidána vlákna s příslušnými vlastnostmi, nebo je textilie opatřena povrchovou úpravou [17].

Potahy pro tuto práci byly vybrány ze vzorků, které poskytla firma Bekaert Textiles CZ, s.r.o. ke studijním účelům. Z těchto textilií byly vybrány tři různé pleteniny s rozdílnou plošnou hmotností, jejich bližší specifikace je uvedena v kapitole 7.1.

Mezi vzorky se nevyskytovaly pleteniny se speciálními vlákny či úpravami,

a proto nemohly být zařazeny do výběru pro testování. Zda použitá speciální vlákna a úpravy textilií mohou, a v jaké míře, ovlivnit tvrdost matrace, by mohlo být v případě získání těchto materiálů námětem pro zpracování další absolventské práce.

5.2. Základní typy chráničů matrací

Matracový chránič je primárně určen k ochraně matrace před znečištěním a prodloužením její životnosti a bývá obvykle vyroben ze stejných materiálů jako potahy, tj. pletenin nebo tkanin. K matraci jsou upevňovány pomocí gumových pásků v rozích chrániče, což umožňuje jeho uchycení na jakoukoli výšku a typ matrace, a zároveň zabrání posunu při používání. Izolační materiál je zde zastoupen zpravidla polyesterovými vlákny. Samotné chrániče (pokud nejsou typu matrace), případně potahy chráničů, jsou z hygienického důvodu pratelné do 60°C nebo 95°C [15] .

Standardní

Vrchní i spodní strana standardního matracového chrániče je vyrobena z tkaniny bavlnářského typu v plátnové vazbě střední hmotnosti, jádro chrániče tvoří výplň z polyesterových vláken. Hmotnost rouna v chrániči se může lišit v závislosti na typu nabízeného výrobku a výrobce.

S PVC/PUR membránou

Tento typ chrániče je z důvodu komfortnějšího spánku vyroben z bavlnářské smyčkové tkaniny froté, kde na spodní vrstvu je nanesen PUR/PVC zátěr. Ten vytvoří vodonepropustnou membránu, která má zabránit průniku tekutin do matrace.

I tyto chrániče jsou z hygienických důvodů pratelné do 95 °C [15].

S viskoelastickou pěnou

Tento produkt je svým způsobem výroby označován jako chránič matracového typu. Jádro je tvořené deskou z viskoelastické pěny o určité tloušťce a obal je stejný jako na klasické matrace, tzn. zátažná pletenina různého materiálového složení s případnými povrchovými úpravami. Opět záleží na typu nabízeného chrániče a samotném výrobci. Potah je pratelný do 60°C nebo 95°C [15].

Chránič matrace by dle teoretických předpokladů mohl mít vliv na odpor proti vtlačení. V tomto testování nebyl zahrnut do výběru, ale mohl by být předmětem dalšího zkoušení v navazující absolventské práci.

5.3. Základní typy prostěradel

Na trhu dnes dominují prostěradla vyrobená z pleteniny. Pro jejich vlastnosti pružnost a měkkost a svoje pohodlné uchycení k matraci pomocí gumového pásku všitého do okrajů prostěradla vytlačila klasická tkaná prostěradla. Obecně jsou prostěradla vyráběna ze 100% bavlny kvůli sorpci vlhkosti lidského těla.

Jednolícní pletenina

Bavlnářská zátažná pletená prostěradla v jednolícní hladké vazbě jsou prodávány pod označením Jersey. Uchycení k matraci zajišťuje střih prostěradla doplněný o tunýlek s gumovým páskem, který brání posunu prostěradla po matraci.

Smyčková pletenina

Bavlnářské zátažné smyčkové prostěradlo lze nalézt v prodeji pod pojmem Froté, kde uchycení k matraci opět zajišťuje střih prostěradla doplněný o tunýlek s gumovým páskem.

Tkaná prostěradla

Tkanina, tzv. prádlová véba, je vyráběna v plátnové vazbě s hustou dostavou z přízí střední hmotnosti. Tento typ prostěradel nemá žádný druh zajištění proti posunu po matraci. To je zřejmě i důvod proč jsou tyto tkaniny již spíše přetrvávajícím doplňkem k nabízenému sortimentu.

Druhy textilií používané k ochraně matrací lze libovolně kombinovat. Záleží na samotném uživateli, jeho pocitu, potřebách, věku, apod. Jiné složení textilních vrstev lze nalézt u malého dítěte, které zřejmě bude zahrnovat i chránič s voděodolnou membránou, a jiné složení vrstev u zdravého dospělého jedince. V této práci je zkoumán vliv potahových textilií na tvrdost matrace. V navazující práci by bylo možné potahy, chrániče a prostěradla zahrnout do skladby textilií, které oddělují matraci od lidského těla, a tyto skladby v různých kombinacích otestovat.

Related documents