• No results found

5. RESULTAT, ANALYS OCH TEORETISK TOLKNING 28

5.4 O RGANISATORISKA FÖRUTSÄTTNINGAR 40

5.4.3 Tidsbrist 42

Något som inte togs upp i kvalitetsgranskningen men som samtliga lärare upplever som ett stort problem är tiden.60 De uttrycker en frustration där det är så mycket som skall hinnas med i religionsundervisningen och så många bitar som måste falla på plats innan man diskuterar ett sådant här ämne och särskilt om det ska utgå från religionerna syn. Lärare B uttrycker det som följande:

”Jag ser ju ett större utrymme att prata om sexualitet. Men sen är ju alltid frågan vad jag ska dra in på. Vad är det jag ska bort. Tiden är ju knapp.”(Lärare B)

Även det ämnesövergripande arbetet med sexualitet upplevs som problematiskt utifrån tidsperspektivet.

”Den här nya läroplanen vill ju att vi ska kunna samverka överlag och det är väl jättebra. Vi ska väl bara hitta tiden. Det är ju det stora problemet. Hade de slängt in oss i ett rum och sagt liksom ”hitta på något bra ämnesövergripande tema” så hade det bubblat ur jättemycket bra saker. Men så blir det ju aldrig. Vi får ju aldrig den tiden.”(Lärare E)

Lärare E anser att den nya läroplanen kräver att man arbetar ämnesövergripande vilket hon upplever som positivt men ser ändå svårigheter i att hitta tiden där de ska kunna sitta ner tillsammans och planera undervisningen. Hon menar på att de inte får den tiden vilket kan tolkas som att hon ser det som en organisatorisk svårighet där det hade

behövts direktiv uppifrån som ger dessa möjligheter då det är svårt för lärarna själva att göra något åt situationen när deras tidspressade scheman ser ut som de gör.

6. Slutsats

Syftet med undersökningen var att studera lärarattityder för att se vilka möjligheter och svårigheter lärare ser med att undervisa om sexualitet i religionskunskapen utifrån den nya kursplanen. Genom lärarintervjuer har det blivit tydligt att lärarna har en generellt positiv attityd till de nya kursplanerna och ser många nya möjligheter.

De positiva attityderna grundar sig på att lärarna anser att sexualitet är viktigt att behandla i skolan då sexualitet ständigt finns närvarande i samhället vilket ger upphov till ett behov hos eleverna att diskutera detta med någon vuxen. Den nya kursplanen gör det då både lättare och tydligare för lärarna att göra detta då de kan hänvisa till skrivningarna när de behandlar sexualitet i deras undervisning. Kunskaper och intresse av ämnet finns och gör att lärarna ser fram emot att börja undervisa om ämnet. Det ska ej förglömmas att den positiva attityden som samtliga dem informanter kände inför att undervisa om sexualitet kan ha att göra med deras generation då samtliga är mellan 26 och 36 år.

Ämnesövergripande temaarbete är annan möjlighet som lärarna ser och välkomnar genom den nya kursplanen. För trots att undervisningen enligt lpo94 skulle vara ämnesövergripande så har lärarna inte upplevt att det har varit så eftersom det inte funnits tydliga formuleringar. Genom tydliga formuleringar i den nya kursplanen känner lärarna att möjligheter för temaarbeten kring sexualitet med andra ämneslärare har öppnats upp.

Lärarna är således generellt positiva till den nya kursplanen och att undervisa om sexualitet i religionsämnet men de ser även några svårigheter med kursplanerna. Svårigheterna grundar sig på sexualitetens komplexitet där synen och upplevelserna av sexualitet är kulturella, föränderliga och individuella. Ämnet är därmed känsligt och det är inte alltid så lätt att prata om då det kan uppstå problem med elever och föräldrar som inte samtycker. Men den största svårigheten lärarna upplever med att undervisa om sexualitet i religionsämnet är att de ska försöka ge en rättvis och nyanserad bild till eleverna av hur de olika religionerna ser på frågor som rör sexualitet när det är så varierande och komplext.

7. Diskussion

Hur själva utfallet av undervisningen utifrån de nya kursplanerna kommer att bli är det svårt att säga något om redan nu men genom lärarattityderna kan möjligheter synliggöras och de svårigheter som upplevs kan komma att påverka undervisningens kvalitet och kvantitet.

Lärarna uttrycker en viss lättnad över de nya skrivningarna om sexualitet då dessa kommer att underlätta för undervisning om sexualitet jämfört med lpo94 där dessa saknades. Men det är inte bara tydligare skrivningar som tillkommit utan även ett nytt fokus där lärarna nu ska utgå från religionernas syn på sexualitet samt populärkulturens skildrande av sexualitet istället för att utgå från eleverna och skapa handlingsberedskap såsom det uttrycks i lpo94 (trots att det inte står uttryckligen sexualitet). Således är det kanske lättare att nu undervisa om sexualitet med den nya utgångspunkten då det kan upplevas som svårt att behandla elevernas livsfrågor kring sexualitet men med tanke på elevernas ålder och utveckling är det kanske just här fokus bör läggas såsom det uttrycks i skolverkets referensmaterial Kärlek känns! Förstå du!. Undervisning om sexualitet knyts här till identitet och blir meningsfull för elevens personliga utveckling. Genom den nya kursplanen är det kanske lättare och tydligare för lärarna att prata om sexualitet i klassrummet men det finns en risk att den viktigaste delen med elevernas reflektioner och utveckling går förlorad.

Tydlighet och att det blir lättare att motivera undervisningen genom hänvisning till kursplanen upplever lärarna som något positivt men det kan även finns risker med detta. De elever och föräldrar som inte samtycker eller känner sig bekväma med undervisningen av olika anledningar kan uppleva att det inte visas någon hänsyn till dem. Problem kan uppstå om lärarna undervisar om sexualitet och sedan vid ifrågasättande från elever eller föräldrar endast hänvisar till kursplanerna och inte känner att de måste visa hänsyn till elever och föräldrar med religiösa eller andra bakgrunder där sexualitet inte är accepterat att diskuteras öppet. Detta är ett scenario som kan uppstå utifrån att Sverige anses vara ett sekulariserat samhälle och visar låg förståelse för religiösa uttrycksformer. Huruvida de som tagit fram den nya kursplanen har tänkt på situationen för dessa elever och föräldrar är osäkert och det hade varit intressant att undersöka elevers och föräldrars attityder till innehållet i den nya kursplanen.

8. Referenser

8.1 Tryckta källor

Centerwall, Erik (2000) ”Kärlek känns! förstår du” Stockholm: Liber

Centerwall, Erik ”Med moralen som styrmedel – historiskt perspektiv på sexualupplysning” i Hela livet – 50 år med sex- och samlevnadsundervisning (red. Agneta Nilsson) (2005) Myndigheten för skolutveckling. Stockholm: Liber

Centerwall, Erik Obligatorisk sexualundervisning – perspektiv på tre handledningar ”Hela livet – 50 år med sex- och samlevnadsundervisning (2005) Myndigheten för skolutveckling. Stockholm: Liber

Dalen, Monica (2008) Intervju som metod. Malmö: Gleerups

Geels, Anton & Lena Roos (red.) (2010) Sex – för guds skull. Sexualitet och erotik i

världens religioner. Lund: Studentlitteratur

Herberlein, Ann (2004) Den sexuella människan – Etiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur

Knöfel, Magnusson, Anna & Olsson, Hans Lärarutbildningen – och sex och

samlevnadsundervisningen i ”Hela livet – 50 år med sex- och samlevnadsundervisning (2005) Myndigheten för skolutveckling. Stockholm: Liber s. 217

Kvale, Steinar & Brinkmann, Svend (2009) Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur

Lpo 94. Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet. Stockholm: Utbildningsdepartementet.

Lgr 11. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Stockholm: Utbildningsdepartementet.

Lundquist, Lennart Inte för mycket. Och inte för lite. Svensk sexualundervisning i ”Sex – en politisk historia” (2003) Stockholm: Alfabeta Bokförlag AB

Nilsson, Agneta Pedagogik ock retorik bör gifta sig med varandra i ”Hela livet – 50 år med sex- och samlevnadsundervisning (2005) Myndigheten för skolutveckling. Stockholm: Liber

Otterbeck, Jonas (2000) Islam, muslimer och den svenska skolan. Lund: Studentlitteratur

Samuelsson, Jan (2002) Kalejdoskopisk kärlek – Om sexualitet i det mångkulturella

samhället. Nora: Nya doxa

Skolverket (2009) Delredovisning av regeringsuppdrag U2009/312/S Skolverket (1999) Nationella kvalitetsgranskningar 1999 Stockholm: Liber

Skolverket (2006) Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet - Lpo 94.

8.2 Internet

Flashback, Hur upplevde du Sex och Samlevnad? https://www.flashback.org/t1090247

(2010-12-13)

Skolverket, Kommentar om kursplanen i religionskunskap,

8.3 Intervjuer

Intervju med informant A (2010-12-09) Intervju med informant B (2010-12-09) Intervju med informant C (2010-12-15) Intervju med informant D (2010-12-17) Intervju med informant E (2010-12-21)

9 Bilagor

9.1 Intervjuguide

Detta kan vara ett bra tillfälle för läraren att få granska och samtala kring den nya kursplanen. Lärare i religionskunskap åk 7-9. Anonymitet i uppsatsen: både lärare och skola. Kursplan med centrala avsnitt markerade finns tillhanda för läraren under intervjun.

Intervjuformulär

Presentation av mig och upplägg.Uppvärmningsfrågor:

Berätta kort om skolan. Antal elever, bakgrund. Hur länge har du jobbat som lärare?

Hur länge har du undervisat religionskunskap? Ålder?

Utbildning?Har behörighet för religionskunskap? / Undervisar religionskunskap? Har ni börjat titta på den nya läroplanen och de nya kursplanerna? Hur förbereder ni er? Ämnesgrupper?

Har du tagit del av någon diskussion kring den nya kursplanen(religion)? Media, kafferummet? Några allmänna kommentarer?

Information och syfte med uppsats

Syfte

Att undersöka möjligheter och eventuella svårigheter eller problem utifrån lärarens perspektiv med sexualitet som en del av det centrala innehållet i religionsundervisningen i svenska skolan

Frågeställning

Vilka möjligheter ser religionslärare i dagens skola med den nya kursplanen utifrån sexualitet som centralt innehåll?

Vilka svårigheter ser religionslärare i dagens skola med den nya kursplanen utifrån sexualitet som centralt innehåll?

Frågor utifrån den nya läroplanen och kursplanen för religionskunskap i det obligatoriska skolväsendet.

Allmän kommentar/ reaktion?

Gamla läroplanen: rektorns ansvar, ämnesövergripande och integrerat i olika ämnen.

Har ni jobbat med sexualitet i religionskunskapen tidigare? Om ja, hur? Kommit upp på något sätt?

Tror du att de nya kursplanerna med fokus på sexualitet kommer att innebära några förändringar för ämnet religionskunskap?

Förändringar i ditt lektionsinnehåll? Hur? Utbildning, förberedelser och kunskaper

Tidigare erfarenheter? Känner du att du har tillräckligt med kunskap inom området? Har religion och sexualitet varit en del i din lärarutbildning? Intresse och möjlighet till fortbildning?

Innehållsmässigt – mångkultur, värdegrund.

Kan du se några svårigheter med att jobba med sexualitet i religionsämnet? Religioner har ju ofta funktionen att kategorisera rätt / fel. Hur hanterar man religiösa riktningar som inte går ihop med vår gemensamma värdegrund? Problematisk situation för läraren att ta upp vissa religiösa riktningars syn på sexualitet samtidigt som man jobbar med att främja mångkultur som ska vila på skolans gemensamma värdegrund. I klassrummet

Känsliga frågor? Upplevs privat? Elever med utländsk bakgrund? Religiös tillhörighet? Föräldrar?

Organisatoriskt – stöd från skolan, kollegialt arbete?

Finner du stöd i lärarlaget? Har ni tillgång till bra material (läromedel som tar upp detta)? Kompetensutveckling och tidig beredskap (som framgår i skolverkets delrapport)?

Related documents