• No results found

TILLÄGGSUPPLYSNINGAR

In document ÅRSREDOVISNING 2009-01-01 (Page 23-35)

Allmän information

Axlon Group AB (publ.) (moderbolaget) och Axlon AB (sammantaget Koncernen) utvecklar,

marknadsför och säljer innovativa produkter och lösningar inom kontanthantering till kunder på utvalda marknader. Under 2008 renodlades koncernen mot en total fokusering på kontanthantering. Axlon Group AB:s helägda dotterbolag, Axlon Foreign Invest AB, med tillhörande kinesiska verksamhet, HGL Hong Kong Ltd, såldes i juni till Hammar Invest AB.

Avyttringen skedde den 15 augusti.

Moderbolaget är ett aktiebolag registrerat i och med säte i Stockholm. Adressen till huvudkontoret är Ulvsundavägen 110, 168 67 Bromma. Moderbolaget är noterat på First North.

Styrelsen har den 6 juni 2010 godkänt denna koncernredovisning för offentliggörande.

Sammanfattning av viktiga redovisningsprinciper De viktigaste redovisningsprinciperna som

tillämpats när denna koncernredovisning upprättats anges nedan. Dessa principer har tillämpats konsekvent för alla presenterade år, om inte annat anges.

Grund för rapportens upprättande Från och med den 1 januari 2005 tillämpar koncernen IFRS (International Financial Reporting Standards). Koncernredovisningen är upprättad enligt ÅRL, RFR 1.2 Kompletterande

redovisningsregler för koncernen och IFRS sådana de är antagna av EU-kommissionen.

Koncernredovisningen har upprättats enligt anskaffningsvärdemetoden.

Moderbolaget har upprättat sin årsredovisning enligt Årsredovisningslagen och RFR 2.2 Redovisning för juridiska personer. RFR 2.2 innebär att

moderbolaget i årsredovisningen för den juridiska personen skall tillämpa samtliga av EU godkända IFRS och uttalanden så långt detta är möjligt inom ramen för årsredovisningslagen och med hänsyn till sambandet mellan redovisning och beskattning. Den skillnad som föreligger för

moderbolagsredovisningen jämfört med koncernredovisningen är i huvudsak uppställningsformerna för resultat- och

balansräkningar som följer den uppställningsform som Årsredovisningslagen anger.

Från och med 1 januari 2009 tillämpas en reviderad version av IAS 1 Finansiella rapporter. Innebörden

av förändringarna i IAS 1 är för Axlon att de finansiella rapporterna ändrat benämningar.

Från och med 1 januari 2009 tillämpas IFRS 8 Rörelsesegment. Införandet av IFRS 8 har inte inneburit någon förändring i hur vi presenterar våra segment.

IAS 23 Lånekostnader är från och med 1 januari 2009 ändrad. Ändringen innebär att lånekostnader, hänförliga kvalificerade tillgångar som tar en betydande tid i anspråk att färdigställa, ska aktiveras som en del av anskaffningsutgiften för tillgången.

Denna standard har inte haft någon inverkan på koncernens redovisning då vi bedömt att vi ej har några tillgångar som tar en betydande tid i anspråk att färdigställa. Inom koncernen har vi definierat betydande tid i anspråk som 24 månader.

Införande av nya redovisningsprinciper Vid upprättandet av koncernredovisningen per 31 december 2009 har ett flertal standarder och tolkningar publicerats vilka ännu inte trätt ikraft och vilka är tillämpliga för Axlon-koncernen. Nedan följer en preliminär bedömning av den påverkan som införandet av dessa standarder och uttalanden kan få på koncernens finansiella rapporter.

IAS 27 (Ändring), Koncernredovisning och separata finansiella rapporter (gäller från den 1 juli 2009).

Ändringen innebär bl a att resultat hänförligt till minoritetsaktiägare alltid ska redovisas även om det innebär att minoritetsandelen är negativ, att

transaktioner med minoritetsaktieägare alltid ska redovisas i eget kapital, samt att i de fall ett

moderbolag mister det bestämmande inflytandet ska den eventuella kvarvarande andelen omvärderas till verkligt värde. Ändringen av standarden kommer att påverka redovisningen av framtida transaktioner.

IFRS 3 (Ändring), Rörelseförvärv (gäller från den 1 juli 2009). Ändringen gäller framåtriktat för förvärv efter tidpunkten för ikraftträdandet. Tillämpningen kommer att innebära en förändring av hur framtida förvärv redovisas, bl a vad avser redovisning av transaktionskostnader, eventuella villkorade köpeskillingar och successiva förvärv. Koncernen kommer att tillämpa standarden från och med räkenskapsåret som påbörjas 1 januari 2010.

Ändringen av standarden kommer inte att innebära någon effekt på tidigare gjorda förvärv men kommer att påverka redovisningen av framtida transaktioner.

Koncernredovisning – redovisningsprinciper Dotterbolag

Dotterbolag är alla de bolag där koncernen har rätten att utforma finansiella och operativa strategier på ett

24

sätt som vanligen följer med ett aktieinnehav uppgående till mer än hälften av rösträtterna.

Dotterbolag inkluderas i koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet överförs till koncernen. De exkluderas ur

koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet upphör.

Förvärvsmetoden används för redovisning av koncernens förvärv av dotterbolag.

Anskaffningskostnaden för ett förvärv utgörs av verkligt värde på tillgångar som lämnats som ersättning, emitterade egetkapitalinstrument och uppkomna eller övertagna skulder per

överlåtelsedagen, plus kostnader som är direkt hänförbara till förvärvet. Identifierbara förvärvade tillgångar och övertagna skulder och

eventualförpliktelser i ett bolagsförvärv värderas inledningsvis till verkliga värden på förvärvsdagen.

Det överskott som utgörs av skillnaden mellan anskaffningsvärdet och det verkliga värdet på koncernens andel av identifierbara förvärvade nettotillgångar redovisas som goodwill.

Koncerninterna transaktioner och balansposter samt orealiserade vinster på transaktioner mellan

koncernbolag elimineras. Även orealiserade förluster elimineras, om inte transaktionen utgör ett bevis på att ett nedskrivningsbehov föreligger för den överlåtna tillgången. Redovisningsprinciperna för dotterbolag har i förekommande fall ändrats för att garantera en konsekvent tillämpning av koncernens principer.

Intäkter

Intäktsredovisning sker i resultaträkningen när det är sannolikt att de framtida ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla bolaget och dessa fördelar kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Intäkterna inkluderar endast det bruttoinflöde av ekonomiska fördelar som bolaget erhåller eller kan erhålla för egen räkning.

Inkomst vid varuförsäljning redovisas som intäkt då bolaget till köparen har överfört de väsentliga riskerna och förmånerna som är förknippade med varornas ägande och bolaget inte heller utövar någon reell kontroll över de varor som sålts. Intäkterna redovisas till det verkliga värdet av vad som erhållits, eller kommer att erhållas, med avdrag för lämnade rabatter, mervärdesskatt och returer.

Koncernen säljer även produktrelaterade tjänster i form av installation, service och utbildning. Dessa tjänster tillhandahålls som en integrerad del av produktförsäljningen. Tjänsterna debiteras på fastprisavtal alternativt per timme.

Någon avsättning för eventuella returer eller öppet köp anses ej vara väsentlig.

Intäkter från royalty periodiseras i enlighet med den aktuella överenskommelsens ekonomiska innebörd.

Ränteintäkter intäktsredovisas fördelat över löptiden med tillämpning av effektivräntemetoden.

Segmentrapportering

En rörelsegren är en grupp tillgångar och verksamheter som tillhandahåller produkter eller tjänster som är utsatta för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra

rörelsegrenar. Geografiska områden tillhandahåller produkter eller tjänster inom en ekonomisk miljö som är utsatt för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra ekonomiska miljöer.

Koncernen har endast ett affärsdrivande dotterbolag Axlon vilket också är koncernens enda segment.

Omräkning av utländsk valuta

Poster som ingår i de finansiella rapporterna för de olika enheterna i Koncernen är värderade i den valuta som används i den ekonomiska miljö där respektive bolag huvudsakligen är verksamt

(funktionell valuta). I koncernredovisningen används svenska kronor (kr), som är Moderbolagets

funktionella valuta och rapportvaluta.

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Valutakursvinster och förluster som uppkommer vid betalning av sådana transaktioner och vid omräkning av monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta till balansdagens kurs, redovisas i resultaträkningen.

Avseende finansiella tillgångar och skulder så redovisas valutakurseffekter ibland de finansiella intäkterna och kostnaderna och för rörelsefordringar och rörelseskulder redovisas valutakurseffekter i rörelseresultatet.

Resultat och finansiell ställning för alla koncernbolag (av vilka inget har en

höginflationsvaluta som funktionell valuta) som har en annan funktionell valuta än rapportvalutan, omräknas till koncernens rapportvaluta enligt följande:

a) tillgångar och skulder för var och en av balansräkningarna omräknas till balansdagens kurs.

b) intäkter och kostnader för var och en av resultaträkningarna omräknas till

genomsnittlig valutakurs (såvida inte denna genomsnittliga kurs inte är en rimlig approximation av den ackumulerade effekten av de kurser som gäller på transaktionsdagen, i vilket fall intäkter och kostnader omräknas till transaktionsdagens kurs), samt

c) alla valutakursdifferenser som uppstår redovisas som en separat del av eget kapital.

25

Goodwill och justeringar av verkligt värde som uppkommer vid förvärv av en utlandsverksamhet behandlas som tillgångar och skulder hos denna verksamhet och omräknas till balansdagens kurs.

Per utgången av räkenskapsåret 2008 och under 2009 har koncernen inte några utländska dotterbolag varför några omräkningsdifferenser inte längre finns redovisade i eget kapital. Den omräkningsdifferens som fanns per avyttringsdagen under 2008 av Axlon Foreign Invest AB har brutits ut och under 2008 inkluderats i resultatet av avyttringen av rörelsen.

Finansiella intäkter

Finansiella intäkter redovisas i den period de uppkommer.

Materiella anläggningstillgångar Anläggningstillgångarna är redovisade till

anskaffningskostnad med avdrag för avskrivningar och nedskrivningar ner till det bedömda restvärdet.

Tillkommande utgifter läggs till tillgångens redovisade värde eller redovisas som en separat tillgång, beroende på vilket som är lämpligt, endast då det är sannolikt att de framtida ekonomiska förmåner som är förknippade med tillgången kommer att komma Koncernen tillgodo och tillgångens anskaffningsvärde kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Alla andra former av reparationer och underhåll redovisas som kostnader i

resultaträkningen under den period de uppkommer.

De planenliga avskrivningarna baseras på

ursprungliga anskaffningsvärden. Avskrivningarna sker linjärt över tillgångens nyttjandeperiod och redovisas som en kostnad i resultaträkningen.

Nyttjandeperioden för koncernens samtliga

materiella anläggningstillgångar bedöms till fem år.

De materiella tillgångarnas restvärde och nyttjandeperioder prövas vid varje bokslut.

Nedskrivningar, avyttring/utrangering samt uppkomna vinster/förluster redovisas i rörelseresultatet.

Immateriella anläggningstillgångar Goodwill

Goodwill utgörs av det belopp varmed

anskaffningsvärdet överstiger det verkliga värdet på Koncernens andel av det förvärvade

dotterbolagets/intressebolagets identifierbara nettotillgångar vid förvärvstillfället. Goodwill på förvärv av dotterbolag redovisas som immateriella tillgångar. Goodwill testas årligen för att identifiera eventuellt nedskrivningsbehov och redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade nedskrivningar. Vinst eller förlust vid avyttring av en enhet inkluderar kvarvarande redovisat värde på den goodwill som avser den avyttrade enheten.

Goodwill fördelas på kassagenererande enheter vid prövning av eventuellt nedskrivningsbehov.

Balanserade utgifter för utvecklingsarbete

Utgifter som uppstått i utvecklingsprojekt redovisas som immateriella tillgångar när följande kriterier är uppfyllda:

 det är tekniskt möjligt att färdigställa den immateriella tillgången så att den kan användas,

 ledningen har för avsikt att färdigställa den immateriella tillgången och använda och sälja den immateriella tillgången och använda eller sälja den,

 det finns förutsättningar att använda eller sälja den immateriella tillgången,

 det kan visas hur den immateriella tillgången kommer att genera troliga framtida ekonomiska fördelar,

 adekvata tekniska, ekonomiska och andra resurser för att fullfölja utvecklingen och för att använda eller sälja den immateriella tillgången finns tillgängliga, och

 de utgifter som är hänförliga till den immateriella tillgången under dess utveckling kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Övriga utvecklingsutgifter som inte uppfyller dessa villkor redovisas som kostnader när de uppstår.

Utvecklingsutgifter som tidigare har redovisats som en kostnad, redovisas inte som en tillgång i en efterföljande period. Aktiverade

utvecklingskostnader redovisas som immateriella tillgångar och avskrivningar görs från den tidpunkt då tillgången är färdig att användas, linjärt över nyttjandeperioden, ej överskridande fem år.

Aktiverade utvecklingskostnader testas årligen avseende eventuellt nedskrivningsbehov i enlighet med IAS 36.

Patent

Utgifter för patent aktiveras på basis av de kostnader som uppstått vid patentansökningar. Avskrivningar görs linjärt över nyttjandeperioden, ej överskridande tio år.

De aktiverade utgifterna för patent testas årligen avseende eventuellt nedskrivningsbehov i enlighet med IAS 36.

Nedskrivningar av icke-finansiella tillgångar Tillgångar som har en obestämbar nyttjandeperiod, goodwill, skrivs inte av utan prövas årligen avseende eventuellt nedskrivningsbehov.

Tillgångar som skrivs av bedöms, vid varje

balansdag och närhelst händelser eller förändringar i förhållanden indikerar att det redovisade värdet inte är återvinningsbart, med avseende på

värdeminskning. En nedskrivning görs med det

26

belopp med vilket tillgångens redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde.

Återvinningsvärdet är det högre av en tillgångs verkliga värde minskat med försäljningskostnader och nyttjandevärdet. Vid bedömning av

nedskrivningsbehov, grupperas tillgångar på de lägsta nivåer där det finns separata identifierbara kassaflöden (kassagenererande enheter). För icke-finansiella tillgångar, andra än goodwill, som tidigare har skrivits ner görs per varje balansdag en prövning av om återföring bör göras.

Koncernen har haft endast en typ av tillgång med obestämbar nyttjandeperiod, goodwill, vilken var helt hänförlig till rörelsegrenen HGL, som under 2008 har avyttrats. Per 2009-12-31 finns ingen goodwill kvar i koncernen.

Finansiella tillgångar

Koncernen klassificerar sina finansiella tillgångar i följande kategorier: finansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen,

lånefordringar och kundfordringar, samt finansiella tillgångar som kan säljas. Klassificeringen är beroende av för vilket syfte den finansiella tillgången förvärvades. Koncernen har per balansdagen endast finansiella tillgångar som klassificeras som lånefordringar och kundfordringar.

Lånefordringar och kundfordringar är finansiella tillgångar som inte är derivat, som har fastställda eller fastställbara betalningar och som inte är noterade på en aktiv marknad. De ingår i

omsättningstillgångar med undantag för poster med förfallodag mer än 12 månader efter balansdagen, vilka klassificeras som anläggningstillgångar.

Koncernens lånefordringar och kundfordringar utgörs av Kundfordringar och andra fordringar samt Likvida medel i balansräkningen. Samtliga

redovisade till verkligt värde per balansdagen.

En värdering har vid periodens slut gjorts för att säkerställa att det bokförda värdet av de finansiella tillgångarna. Värderingen har gjorts genom att diskontera framtida nettokassaflöde, efter skatt, som tillgångarna förväntas generera. Värderingen visar att det verkliga värdet av de finansiella tillgångarna överstiger det bokförda värdet.

Fordringar och skulder

Fordringar och skulder är redovisade till det belopp varmed de beräknas inflyta resp. betalas.

Varulager

Varulagret består av råvaror, produkter i arbete samt färdigvarulager. Varulagret redovisas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet.

Anskaffningsvärdet fastställs med användning av först in, först ut-metoden (FIFU).

Anskaffningsvärdet för färdiga varor och pågående arbeten består av formgivningskostnader, råmaterial,

direkt lön, andra direkta kostnader och andra hänförbara indirekta tillverkningskostnader (baserade på normal tillverkningskapacitet).

Lånekostnader ingår till den del en varulagertillgång tar en betydande tid i anspråk för att färdigställa. Per balansdagen finns inte några sådan lagertillgångar.

Nettoförsäljningsvärdet är det uppskattade

försäljningspriset i den löpande verksamheten, med avdrag för tillämpliga rörliga försäljningskostnader.

Kundfordringar

Kundfordringar är icke-derivata finansiella tillgångar med fastställda eller fastställbara betalningar som inte är noterade på en aktiv marknad. Utmärkande är att de uppstår när

Koncernen tillhandahåller pengar, varor eller tjänster direkt till en kund utan avsikt att handla med uppkommen fordran. Samtliga kundfordringar förfaller inom 12 månader och ingår därmed i omsättningstillgångar. Kundfordringarna anges initialt till verkligt värde plus transaktionskostnader och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden.

Väsentliga finansiella svårigheter hos gäldenären, sannolikhet för att gäldenären kommer att gå i konkurs eller genomgå finansiell rekonstruktion och uteblivna eller försenade betalningar (förfallna mer än 60 dagar) betraktas som indikatorer på att ett nedskrivningsbehov av en kundfordran kan föreligga. Eventuella nedskrivningsbehov testas på månatlig basis.

Återvunna kundfordringar, dvs kundfordringar som tidigare nedskrivits . Redovisas under övriga intäkter.

Likvida medel

I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och övriga kortfristiga placeringar med förfallodag inom tre månader från anskaffningstidpunkten. I balansräkningen redovisas checkräkningskredit som upplåning bland Kortfristiga skulder.

Aktiekapital

Bolaget har bara ett aktieslag, stamaktier.

Transaktioner som direkt kan hänföras till emission av nya aktier eller optioner redovisas, netto efter skatt, i eget kapital som ett avdrag från

emissionslikviden.

Leverantörsskulder

Leverantörsskulder redovisas inledningsvis till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden.

Upplåning

Upplåning redovisas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktionskostnader. Upplåning

27

redovisas därefter till upplupet anskaffningsvärde och eventuell skillnad mellan erhållet belopp (netto efter transaktionskostnader) och

återbetalningsbeloppet redovisas i resultaträkningen fördelat över låneperioden, med tillämpning av effektiv räntemetoden.

Konvertibler

Enligt IAS 39 skall konvertibla skuldbrev hänföras till dels skulder och dels eget kapital. Verkligt värde på skulddelen, inkluderad i långfristiga skulder, skall beräknas med användningen av en marknadsränta för motsvarande icke-konvertibla skuldebrev.

Resterande belopp, som representerar värdet på egetkapitaldelen, skall inkluderas i eget kapital i posten övriga reserver, redovisat efter avdrag för uppskjuten skatt.

Bolagets bedömning är att marknadsräntan vid tidpunkten för upptagande av det konvertibla skuldebrevet sammanföll med räntan på de

konvertibla skuldebreven, dvs 7,5%. Utöver detta är det upptagna lånet kortfristigt. Således redovisas hela beloppet på de konvertibla skuldebreven under kortfristiga skulder.

Aktuell och uppskjuten inkomstskatt

Den aktuella skattekostnaden beräknas på basis av de skatteregler som på balansdagen är beslutade eller i praktiken beslutade i de länder där moderbolagets dotterbolag är verksamma och generar skattepliktiga intäkter. Ledningen utvärderar regelbundet yrkanden som gjorts i självdeklarationer avseende situationer där tillämpliga skatteregler är föremål för tolkning och gör, när så bedöms lämpligt, avsättningar för belopp som troligen ska betalas till skatteverket.

Uppskjuten skatt redovisas i sin helhet, enligt balansräkningsmetoden, på alla temporära skillnader som uppkommer mellan det skattemässiga värdet på tillgångar och skulder och dessas redovisade värden i koncernredovisningen. Den uppskjutna skatten redovisas emellertid inte om den uppstår till följd av en transaktion som utgör den första redovisningen av en tillgång eller skuld som inte är ett rörelseförvärv och som, vid tidpunkten för transaktionen, varken påverkar redovisat eller skattemässigt resultat.

Uppskjuten inkomstskatt beräknas med tillämpning av skattesatser (och –lagar) som har beslutats eller aviserats per balansdagen och som förväntas gälla när den berörda uppskjutna skattefordran realiseras eller den uppskjutna skatteskulden regleras.

Uppskjutna skattefordringar redovisas i den omfattning det är troligt att framtida skattemässiga överskott kommer att finnas tillgängliga, mot vilka de temporära skillnaderna kan utnyttjas. För närvarande gör koncernen bedömning att de uppskjutna skattefordringarna inte ska bokföras som en finansiell tillgång.

Uppskjuten skatt beräknas på temporära skillnader som uppkommer på andelar i dotterbolag och intressebolag, förutom där tidpunkten för återföring av den temporära skillnaden kan styras av

Koncernen och det är sannolikt att den temporära skillnaden inte kommer att återföras inom överskådlig framtid.

Ersättningar till anställda Avgiftsbestämda pensioner

Koncernen har enbart avgiftsbestämda pensioner. En avgiftsbestämd pensionsplan är en pensionsplan enligt vilken Koncernen betalar fasta avgifter till en separat juridisk enhet. Koncernen har inte några rättsliga eller informella förpliktelser att betala ytterligare avgifter om denna juridiska enhet inte har tillräckliga tillgångar att betala ersättningar till anställda som hänger samman med de anställdas tjänstgöring under innevarande eller tidigare perioder.

För de avgiftsbestämda pensionerna betalar Koncernen avgifter till privat administrerade pensionsplaner på obligatorisk, avtalsenlig eller frivillig basis. Koncernen har inga ytterligare betalningsförpliktelser när avgifterna är betalda.

Avgifterna redovisas som personalkostnader när de förfaller till betalning. Förutbetalda avgifter redovisas som en tillgång I den utsträckning som kontant återbetalning eller minskning av framtida betalningar kan komma Koncernen tillgodo.

Avsättningar

En avsättning redovisas för en befintlig förpliktelse som en följd av en inträffad händelse och det är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas för att reglera förpliktelsen samt att en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Avsättningarna värderas till nuvärdet av det belopp som förväntas krävas för att reglera förpliktelsen.

Härvid används en diskonteringsränta före skatt som

Härvid används en diskonteringsränta före skatt som

In document ÅRSREDOVISNING 2009-01-01 (Page 23-35)

Related documents