• No results found

gör att när varor eller tjänster säljs tillsammans med någon form av incita-ment för kundlojalitet (exempelvis lojalitetspoäng eller gratis produkter) hand-lar det om ett avtal med flera dehand-lar (multiple elements arrangements). Den ersättning som erhålls från kunden fördelas mellan de olika delarna i avtalet utifrån respektive dels verkliga värde. IFRIC 13 är inte relevant för Koncernen eftersom inget koncernföretag har något lojalitetsprogram.

IFRIC 14, 'IAS 19 – The limit on a defined benefit asset, minimum funding requirements and their interaction" (gäller från 1 januari 2008). Denna tolk-ning är fortfarande föremål för EUs godkännande¬process. IFRIC 14 ger vägledning vid bedömning av begränsningen i IAS 19 av beloppet för det överskott som kan redovisas som en tillgång. Den förklarar också hur pen-sions¬tillgången eller -skulden kan påverkas av ett lagstadgat eller avtalsen-ligt krav på minimi¬finansiering. Koncernen kommer att tillämpa IFRIC 14 från den 1 januari 2008 men detta förväntas inte ha någon inverkan på Koncernens räkenskaper.

Koncernredovisning – redovisningsprinciper Segmentrapportering

En rörelsegren är en grupp tillgångar och verksamheter som tillhandahåller produkter eller tjänster som är utsatta för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra rörelsegrenar. Geografiska områden tillhan-dahåller produkter eller tjänster inom en ekonomisk miljö som är utsatt för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra ekonomis-ka miljöer.

Koncern har två affärsdrivande dotterföretag Axlon, som utvecklar och säljer kontanthanteringssystemet AxlonRS, och HGL, en finmekanisk fabrik i Kina som tillverkar komponenter till industri, medicinteknik och telekom till företag över större delen av världen. Dessa två dotterföretags verksamhet är koncernens två rörelsegrenar, vilka utgör den primära segmentsrapporteringen.

Den sekundära segmentsrapporteringen utgörs av uppdelning på geogra-fiska marknader. Axlons försäljning sker hittills bara i Sverige medan HGLs produkter säljs över stora delar av världen. HGL har en produktionsenhet i Kina och ett försäljningskontor i Hong Kong.

Segmentsrapporteringen överensstämmer med koncernens interna rap-portering. Någon resultatuppdelning eller fördelning av tillgångar och skulder per geografiska marknader görs ej."

Dotterföretag

Dotterföretag är alla de företag där koncernen har rätten att utforma finansi-ella och operativa strategier på ett sätt som vanligen följer med ett aktieinne-hav uppgående till mer än hälften av rösträtterna. Dotterföretag inkluderas i koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytan-det överförs till koncernen. De exkluderas ur koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet upphör.

Förvärvsmetoden används för redovisning av koncernens förvärv av dot-terföretag. Anskaffningskostnaden för ett förvärv utgörs av verkligt värde på tillgångar som lämnats som ersättning, emitterade egetkapitalinstrument och uppkomna eller övertagna skulder per överlåtelsedagen, plus kostnader som är direkt hänförbara till förvärvet. Identifierbara förvärvade tillgångar och över-tagna skulder och eventualförpliktelser i ett företagsförvärv värderas inled-ningsvis till verkliga värden på förvärvsdagen. Det överskott som utgörs av skillnaden mellan anskaffningsvärdet och det verkliga värdet på koncernens andel av identifierbara förvärvade nettotillgångar redovisas som goodwill.

Koncerninterna transaktioner och balansposter samt orealiserade vinster på transaktioner mellan koncernföretag elimineras. Även orealiserade förlus-ter elimineras, om inte transaktionen utgör ett bevis på att ett nedskrivnings-behov föreligger för den överlåtna tillgången. Redovisningsprinciperna för dotterföretag har i förekommande fall ändrats för att garantera en konse-kvent tillämpning av koncernens principer.

Omräkning av utländsk valuta

Poster som ingår i de finansiella rapporterna för de olika enheterna i Koncernen är värderade i den valuta som används i den ekonomiska miljö där respektive företag huvudsakligen är verksamt (funktionell valuta). I

kon-Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Valutakursvinster och för-luster som uppkommer vid betalning av sådana transaktioner och vid omräkning av monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta till balansda-gens kurs, redovisas i resultaträkningen. Avseende finansiella tillgångar och skulder så redovisas de i finansiella intäkterna och kostnaderna och för rörel-sefordringar och rörelseskulder i rörelseresultatet.

Resultat och finansiell ställning för alla koncernföretag (av vilka inget har en höginflationsvaluta som funktionell valuta) som har en annan funktionell valuta än rapportvalutan, omräknas till koncernens rapportvaluta enligt följande:

a) tillgångar och skulder för var och en av balansräkningarna omräknas till balansdagens kurs.

b) intäkter och kostnader för var och en av resultaträkningarna omräknas till genomsnittlig valutakurs (såvida inte denna genomsnittliga kurs inte är en rimlig approximation av den ackumulerade effekten av de kurser som gäller på transaktionsdagen, i vilket fall intäkter och kostnader omräknas till transaktionsdagens kurs), samt

c) alla valutakursdifferenser som uppstår redovisas som en separat del av eget kapital.

Goodwill och justeringar av verkligt värde som uppkommer vid förvärv av en utlandsverksamhet behandlas som tillgångar och skulder hos denna verk-samhet och omräknas till balansdagens kurs.

Immateriella anläggningstillgångar Goodwill

Goodwill utgörs av det belopp varmed anskaffningsvärdet överstiger det verkliga värdet på Koncernens andel av det förvärvade dotterföretagets/

intresseföretagets identifierbara nettotillgångar vid förvärvstillfället. Goodwill på förvärv av dotterföretag redovisas som immateriella tillgångar. Goodwill testas årligen för att identifiera eventuellt nedskrivningsbehov och redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade nedskrivningar. Vinst eller förlust vid avyttring av en enhet inkluderar kvarvarande redovisat värde på den goodwill som avser den avyttrade enheten. Goodwill fördelas på kassa-genererande enheter vid prövning av eventuellt nedskrivningsbehov.

Balanserade utgifter för utvecklingsarbete

Utgifter som uppstått i utvecklingsprojekt redovisas som immateriella till-gångar när följande kriterier är uppfyllda:

• det är tekniskt möjligt att färdigställa den immateriella tillgången så att den kan användas,

• ledningen har för avsikt att färdigställa den immateriella tillgången och använda och sälja den immateriella tillgången och använda eller sälja den,

• det finns förutsättningar att använda eller sälja den immateriella tillgången,

• det kan visas hur den immateriella tillgången kommer att genera troliga framtida ekonomiska fördelar,

• adekvata tekniska, ekonomiska och andra resurser för att fullfölja utveck-lingen och för att använda eller sälja den immateriella tillgången finns tillgängliga, och

• de utgifter som är hänförliga till den immateriella tillgången under dess utveckling kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Övriga utvecklingsutgifter som inte uppfyller dessa villkor redovisas som kostnader när de uppstår. Utvecklingsutgifter som tidigare har redovisats som en kostnad, redovisas inte som en tillgång i en efterföljande period.

Aktiverade utvecklingskostnader redovisas som immateriella tillgångar och avskrivningar görs från den tidpunkt då tillgången är färdig att användas, lin-järt över nyttjandeperioden, ej överskridande fem år.

Aktiverade utvecklingskostnader testas årligen avseende eventuellt ned-skrivningsbehov i enlighet med IAS 36.

Patent

Utgifter för patent aktiveras på basis av de kostnader som uppstått vid patentansökningar. Avskrivningar görs linjärt över nyttjandeperioden, ej över-skridande tio år.

Materiella anläggningstillgångar

Anläggningstillgångarna är redovisade till anskaffningskostnad med avdrag för avskrivningar och nedskrivningar ner till det bedömda restvärdet.

Tillkommande utgifter läggs till tillgångens redovisade värde eller redovisas som en separat tillgång, beroende på vilket som är lämpligt, endast då det är sannolikt att de framtida ekonomiska förmåner som är förknippade med tillgången kommer att komma Koncernen tillgodo och tillgångens anskaff-ningsvärde kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Alla andra former av reparationer och underhåll redovisas som kostnader i resultaträkningen under den period de uppkommer.

De planenliga avskrivningarna baseras på ursprungliga anskaffningsvär-den. Avskrivningarna sker linjärt över tillgångens nyttjandeperiod och redovi-sas som en kostnad i resultaträkningen. Nyttjandeperioden för koncernens samtliga materiella anläggningstillgångar bedöms till fem år.

De materiella tillgångarnas restvärde och nyttjandeperioder prövas vid varje bokslut. Nedskrivningar, avyttring/utrangering samt uppkomna vinster/förluster redovisas i finansiella intäkter och kostnader.

Nedskrivningar av icke-finansiella tillgångar

Tillgångar som har en obestämd nyttjandeperiod, goodwill, skrivs inte av utan prövas årligen avseende eventuellt nedskrivningsbehov. Tillgångar som skrivs av bedöms med avseende på värdeminskning närhelst händelser eller förändringar i förhållanden indikerar att det redovisade värdet kanske inte är återvinningsbart. En nedskrivning görs med det belopp med vilket tillgång-ens redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde. Återvinningsvärdet är det högre av en tillgångs verkliga värde minskat med försäljningskostna-der och nyttjandevärdet. Vid bedömning av nedskrivningsbehov, grupperas tillgångar på de lägsta nivåer där det finns separata identifierbara kassaflö-den (kassagenererande enheter). För tillgångar, andra än finansiella tillgångar och goodwill, som tidigare har skrivits ner görs per varje balansdag en pröv-ning av om återföring bör göras. Koncernen har endast en typ av tillgång med obestämd nyttjande period, goodwill, vilken är helt hänförlig till rörelseg-renen HGL.

Koncernen har endast en typ av tillgång med obestämd nyttjandeperiod, goodwill.

Finansiella tillgångar

Koncernen klassificerar sina finansiella tillgångar i följande kategorier: finansi-ella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen, lånefordringar och kundfordringar, samt finansiella tillgångar som kan säljas.

Klassificeringen är beroende av för vilket syfte den finansiella tillgången för-värvades. Koncernen har endast finansiella tillgångar som klassificeras som lånefordringar och kundfordringar.

Lånefordringar och kundfordringar är finansiella tillgångar som inte är deri-vat, som har fastställda eller fastställbara betalningar och som inte är notera-de på en aktiv marknad. De ingår i omsättnings¬tillgångar med undantag för poster med förfallodag mer än 12 månader efter balansdagen, vilka klassifi-ceras som anläggningstillgångar. Koncernens lånefordringar och kundford-ringar utgörs av Kundfordkundford-ringar och andra fordkundford-ringar samt Likvida medel i balansräkningen. Samtliga redovisade till verkligt värde per balansdagen.

Omsättningstillgångar Varulager

Varulagret består av råvaror, produkter i arbete samt färdigvarulager.

Varulagret redovisas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsälj-ningsvärdet. Anskaffningsvärdet fastställs med användning av först in, först ut-metoden (FIFU). Anskaffningsvärdet för färdiga varor och pågående arbe-ten består av formgivningskostnader, råmaterial, direkt lön, andra direkta kostnader och andra hänförbara indirekta tillverkningskostnader (baserade på normal tillverkningskapacitet). Lånekostnader ingår inte.

Nettoförsäljningsvärdet är det uppskattade försäljningspriset i den löpande verksamheten, med avdrag för tillämpliga rörliga försäljningskostnader.

Kundfordringar

Kundfordringar är icke-derivata finansiella tillgångar med fastställda eller fast-ställbara betalningar som inte är noterade på en aktiv marknad. Utmärkande är att de uppstår när Koncernen tillhandahåller pengar, varor eller tjänster direkt till en kund utan avsikt att handla med uppkommen fordran. Samtliga

kundfordringar förfaller inom 12 månader och ingår därmed i omsättningstill-gångar. Kundfordringarna anges initialt till verkligt värde plus transaktions-kostnader och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden.

Väsentliga finansiella svårigheter hos gäldenären, sannolikhet för att gäl-denären kommer att gå i konkurs eller genomgå finansiell rekonstruktion och uteblivna eller försenade betalningar (förfallna mer än 60 dagar) betraktas som indikatorer på att ett nedskrivningsbehov av en kundfordran kan förelig-ga. Eventuella nedskrivningsbehov testas på månatlig basis.

Återvunna kundfordringar, dvs kundfordringar som tidigare nedskrivits.

Redovisas under övriga intäkter.

Aktiekapital

Bolaget har bara ett aktieslag, stamaktier.

Transaktioner som direkt kan hänföras till emission av nya aktier eller optioner redovisas, netto efter skatt, I eget kapital som ett avdra från emis-sionslikviden.

Likvida medel

I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och övriga kortfristiga pla-ceringar med förfallodag inom tre månader från anskaffningstidpunkten. I balansräkningen redovisas checkräkningskredit som upplåning bland Kortfristiga skulder.

Upplåning

Upplåning redovisas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktions-kostnader. Upplåning redovisas därefter till upplupet anskaffningsvärde och eventuell skillnad mellan erhållet belopp (netto efter transaktionskostnader) och återbetalningsbeloppet redovisas I resultaträkningen fördelat över låne-perioden, med tillämpning av effektiv räntemetoden.

Verkligt värde på skulddelen av konvertibla skuldebrev, vilken bedöms till 100 procent, redovisas som skuld till upplupet anskaffningsvärde till dess att skulden upphör genom konvertering eller inlösen.

Aktuell och uppskjuten inkomstskatt

Den aktuella skattekostnaden beräknas på basis av de skatteregler som på balansdagen är beslutade eller i praktiken beslutade i de länder där moder-företagets dotterföretag är verksamma och generar skattepliktiga intäkter.

Ledningen utvärderar regelbundet yrkanden som gjorts i självdeklarationer avseende situationer där tillämpliga skatteregler är föremål för tolkning och gör, när så bedöms lämpligt, avsättningar för belopp som troligen ska beta-las till skatteverket.

Uppskjuten skatt redovisas i sin helhet, enligt balansräkningsmetoden, på alla temporära skillnader som uppkommer mellan det skattemässiga värdet på tillgångar och skulder och dessas redovisade värden i koncernredovis-ningen. Den uppskjutna skatten redovisas emellertid inte om den uppstår till följd av en transaktion som utgör den första redovisningen av en tillgång eller skuld som inte är ett rörelseförvärv och som, vid tidpunkten för transaktio-nen, varken påverkar redovisat eller skattemässigt resultat. Uppskjuten inkomstskatt beräknas med tillämpning av skattesatser (och –lagar) som har beslutats eller aviserats per balansdagen och som förväntas gälla när den berörda uppskjutna skattefordran realiseras eller den uppskjutna skatteskul-den regleras.

Uppskjutna skattefordringar redovisas i den omfattning det är troligt att framtida skattemässiga överskott kommer att finnas tillgängliga, mot vilka de temporära skillnaderna kan utnyttjas. För närvarande gör koncernen bedöm-ning att de uppskjutna skattefordringarna inte ska bokföras som en finansiell tillgång.

Uppskjuten skatt beräknas på temporära skillnader som uppkommer på andelar i dotterföretag och intresseföretag, förutom där tidpunkten för återfö-ring av den temporära skillnaden kan styras av Koncernen och det är sanno-likt att den temporära skillnaden inte kommer att återföras inom överskådlig framtid.

Ersättningar till anställda Avgiftsbestämda pensioner:

Koncernen har enbart avgiftsbestämda pensioner. En avgiftsbestämd pen-sionsplan är en penpen-sionsplan enligt vilken Koncernen betalar fasta avgifter till

en separat juridisk enhet. Koncernen har inte några rättsliga eller informella förpliktelser att betala ytterligare avgifter om denna juridiska enhet inte har tillräckliga tillgångar att betala ersättningar till anställda som hänger samman med de anställdas tjänstgöring under innevarande eller tidigare perioder.

För de avgiftsbestämda pensionerna betalar Koncernen avgifter till privat administrerade pensionsplaner på obligatorisk, avtalsenlig eller frivillig basis.

Koncernen har inga ytterligare betalningsförpliktelser när avgifterna är betal-da. Avgifterna redovisas som personalkostnader när de förfaller till betalning.

Förutbetalda avgifter redovisas som en tillgång I den utsträckning som kon-tant återbetalning eller minskning av framtida betalningar kan komma Koncernen tillgodo.

Avsättningar

En avsättning redovisas för en befintlig förpliktelse som en följd av en inträf-fad händelse och det är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas för att reglera förpliktelsen samt att en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Avsättningarna värderas till nuvärdet av det belopp som förväntas krävas för att reglera förpliktelsen. Härvid används en diskonteringsränta före skatt som återspeglar en aktuell marknadsbedömning av det tidsberoende värdet av pengar och de risker som är förknippade med avsättningen. Den ökning av avsättningen som beror på att tid förflyter redovisas som räntekostnad.

Intäkter

Intäktsredovisning sker i resultaträkningen när det är sannolikt att de framti-da ekonomiska fördelarna kommer att tillfalla bolaget och dessa fördelar kan beräknas på ett tillförlitligt sätt. Intäkterna inkluderar endast det bruttoinflöde av ekonomiska fördelar som företaget erhåller eller kan erhålla för egen räk-ning. Inkomst vid varuförsäljning redovisas som intäkt då bolaget till köparen har överfört de väsentliga riskerna och förmånerna som är förknippade med varornas ägande och bolaget inte heller utövar någon reell kontroll över de varor som sålts. Intäkterna redovisas till det verkliga värdet av vad som erhållits, eller kommer att erhållas, med avdrag för lämnade rabatter, mervär-desskatt och returer.

Koncernen säljer även produktrelaterade tjänster i form av installation, ser-vice och utbildning. Dessa tjänster tillhandahålls som en integrerad del av produktförsäljningen. Tjänsterna debiteras på fastprisavtal alternativt per timme.

Någon avsättning för eventuella returer eller öppet köp anses ej vara väsentlig.

Intäkter från royalty periodiseras i enlighet med den aktuella överenskom-melsens ekonomiska innebörd.

Ränteintäkter intäktsredovisas fördelat överlöptiden med tillämpning av effektivräntemetoden.

Leasing

Leasing där en väsentlig del av riskerna och fördelarna med ägande behålls av leasegivaren klassificeras som operationell leasing. Betalningar som görs under leasingtiden, efter avdrag för eventuella incitament från leasegivaren, kostnadsförs i resultaträkningen linjärt över leasingperioden.

Finansiell riskhantering

En koncern utsätts genom sin verksamhet för en mängd olika finansiella ris-ker: marknadsrisk (omfattande valutarisk, ränterisk i verkligt värde, ränterisk i kassaflödet och prisrisk), kreditrisk och likviditetsrisk. Koncernen eftersträvar att minimera potentiella ogynnsamma effekter på Koncernens finansiella resultat. Koncernen mål är att i kundavtalen införa klausuler som möjliggör prisjusteringar för fluktuationer i valuta och råvaror. Koncernen använder inga derivatinstrument för att säkra viss riskexponering.

Styrelsen och ledningen diskuterar löpande riskerna tillsammans med led-ningen för dotterföretagen i syfte att minimera de finansiella riskerna.

Koncernledningen har bedömt att koncernen för närvarande inte skall göra några valutasäkringar.

Koncernen, framför allt rörelsegrenen HGL, verkar internationellt och utsätts för valutarisker som uppstår från olika valutaexponeringar framför allt avseende Kinesiska yuan (CNY/RMB) och US-dollar (USD). Valutarisk upp-står genom framtida affärstransaktioner, redovisade tillgångar och skulder samt nettoinvesteringar i utlandsverksamheter. Styrelse har tillsammans med

naderna utan istället försöka införa valutaklausuler i kundkontrakten alterna-tivt fakturera i den valuta som majoriteten av kostnaderna uppstår i.

Koncernen hade under 2007 kostnader i kinesiska yuan för 51,2 miljoner motsvarande 45,4 mkr. Exempelvis skulle en revalvering av den kinesiska yuan:en med 10 procent få en negativ resultatpåverkan på nettoresultatet med drygt 4,5 mkr och en motsvarande devalvering skulle få en positiv resultateffekt på koncernens nettoresultat med 4,5 mkr. En depreciering av US-dollar med 10 procent skulle medföra en resultatförsämring med 4,2 mkr. Kostnader i Yuan har en genomsnittlig löptid på 60 dagar och fordring-arna i US-dollar har en genomsnittlig löptid på 45 dagar.

Koncernen har ett stort antal innehav i utlandsverksamheter, HGL, vilkas nettotillgångar exponeras för valutarisker. Valutaexponering som uppstår från nettotillgångarna i Koncernens utlandsverksamheter hanteras huvudsakligen genom upplåning i de berörda utländska valutorna.

Koncernen är exponerad för prisrisk främst i form av råmaterial gällande rörelsegrenen HGL. Koncern har i de flesta kundkontrakten med klausuler som reglerar möjligheterna till att justera priserna på Koncernens produkter utifrån förändringar av väldsmarknadspriset på råvarorna.

Koncernen har en identifierbar ränterisk, checkräkningskrediten, övriga skulder löper med fast ränta under hela lånens respektive de konvertibla skuldebreven duration. Checkräkningskrediten löper med en ränta beståen-de av reporäntan + 2,35 procent. Checkräkningskrediten uppgår till max-imalt 5 mkr varav 4,9 mkr var utnyttjade per den 31 december 2007.

Likviditetsrisken hanteras genom att Koncernen innehar tillräckligt med lik-vida medel och kortfristiga placeringar med en likvid marknad. Styrelsen och ledningen följer på månadsbasis likviditetsutvecklingen i Koncernen. Under hösten 2007 genomfördes en riktad nyemission vilken bedöms trygga kon-cernens likviditetsbehov för 2008.

Väsentliga antaganden och bedömningar

Vid årsskiftet har värdering gjorts för att säkerställa värdet på det bokförda värdet av Koncernens immateriella tillgångar med obegränsade nyttjandepe-rioder, goodwill. Hela goodwillen är hänförlig till rörelsegrenen, den kassage-nererande enheten, HGL.

För att bestämma återvinningsvärdet på Goodwillen har beräkningar gjort om vilka kassaflöden tillgången förväntas generera. Vid beräkningarna har

För att bestämma återvinningsvärdet på Goodwillen har beräkningar gjort om vilka kassaflöden tillgången förväntas generera. Vid beräkningarna har

Related documents