• No results found

Tilläggsupplysningar och noter

Redovisnings- och värderingsprinciper

Rottneroskoncernen följer Redovisningsrådets rekommendationer och uttalan-den samt Årsredovisningslagen.

Fr o m räkenskapsåret 2002 tillämpas Redovisningsrådets nya rekommenda-tioner

• RR 1:00 Koncernredovisning

• RR 15 Immateriella tillgångar

• RR 16 Avsättningar, ansvarsförbindelser och eventualtillgångar

• RR 17 Nedskrivningar

• RR 21 Lånekostnader

• RR 23 Upplysningar om närstående

Byte av redovisningsprinciper har inte medfört någon effekt på ingående eget kapital, jämförelsetal för tidigare perioder eller behov av tillämpning av över-gångsbestämmelser.

I övrigt är redovisningsprinciperna oförändrade jämfört med senaste års-bokslut.

KONCERNREDOVISNING Konsolideringsprinciper

Koncernredovisningen upprättas enligt förvärvsmetoden. Denna metod inne-bär att det egna kapitalet, som vid förvärvstillfället fanns i dotterbolagen eli-mineras i sin helhet. Därmed ingår endast resultat uppkomna efter förvärvs-tidpunkten i koncernens eget kapital. Det egna kapitalet i det förvärvade dot-terbolaget bestäms utifrån en marknadsvärdering av tillgångar och skulder vid förvärvstidpunkten. I de fall marknadsvärderingen beträffande tillgångar och skulder ger väsentligt andra värden än det förvärvade bolagets bokförda vär-den, anses dessa marknadsvärden utgöra koncernens anskaffningskostnad.

Skillnaden mellan anskaffningsvärdet för dotterbolagsaktier och det vid för-värvstidpunkten beräknade värdet av eget kapital redovisas i förekommande fall som koncernmässig goodwill.

Internvinster inom koncernen elimineras i sin helhet.

Samtliga dotterbolag är helägda. Minoritetsintressen är därmed inte aktuella.

Obeskattade reserver / bokslutsdispositioner

Vid upprättandet av koncernredovisningen har obeskattade reserver och bok-slutsdispositioner redovisade i de enskilda bolagen delats upp på uppskjuten skatt och bundet eget kapital. Den uppskjutna skatteskulden har beräknats till aktuell skattesats. Den på detta sätt beräknade skatt som är hänförlig till årets bokslutsdispositioner ingår i koncernens redovisade skatt såsom uppskjuten skatt. Se även not 9.

Omräkning av utländska dotterbolag

De utländska dotterbolagen bedriver självständig verksamhet varvid omräk-ning sker enligt dagskursmetoden. Detta innebär att tillgångar, avsättomräk-ningar och övriga skulder omräknas till balansdagens kurser samt att samtliga poster i resultaträkningarna omräknas till genomsnittskurs för varje månad. Omräk-ningsdifferensen redovisas ej över resultaträkningen utan förs direkt till kon-cernens eget kapital.

ÖVRIGA REDOVISNINGS- OCH VÄRDERINGSPRINCIPER Intäkter

Försäljning av varor redovisas vid leverans av produkter till kunden, i enlighet med försäljningsvillkoren. Försäljning redovisas netto efter moms och rabatter.

I koncernredovisningen elimineras koncernintern försäljning.

Redovisning av koncernbidrag

Rottneros följer Redovisningsrådets Akutgrupps uttalande om redovisning av koncernbidrag. Koncernbidrag redovisas efter sin ekonomiska innebörd. Kon-cernbidrag som lämnas och tas emot i syfte att minimera koncernens skatt re-dovisas som en minskning respektive ökning av fritt eget kapital. Hos såväl gi-vare som mottagare görs justering för skatteeffekten av koncernbidraget.

Fordringar och skulder i utländsk valuta

Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs. Skill-naden mellan anskaffningsvärde och balansdagens värde har tillförts resulta-tet. I de fall kursen har säkrats genom terminsaffär har underliggande fordran

eller skuld värderats till den dagskurs som gällde den dag terminskontraktet tecknades. Skillnaden mellan terminskursen och dagskursen vid kontraktets in-gående, terminspremien, har periodiserats över kontraktets löptid.

Vid valutasäkring av framtida budgeterade flöden omvärderas inte säkringsin-strumenten vid förändrade valutakurser. Hela effekten av förändringar i va-lutakursen redovisas i resultaträkningen när säkringsinstrumenten förfaller till betalning. Kursdifferenser avseende finansiella fordringar och skulder redovi-sas i resultaträkningen som finansiella poster.

Fordringar och skulder

Fordringar och skulder har värderats till anskaffningsvärdet om ej annat fram-går. Osäkra fordringar tas upp till det belopp, som efter en individuell bedöm-ning beräknas bli betalt.

Varulager

Lager består huvudsakligen av råvaror och förnödenheter, avverkningsrätter, massa samt sågade trävaror.

Varulagret värderas till det lägsta av anskaffnings- och återanskaffningsvärdet eller verkligt värde enligt FIFU-principen. Råvaror och förnödenheter har där-vid värderats till det lägsta av anskaffnings- och återanskaffningsvärde, medan massa och sågade trävaror värderats till det lägsta av tillverkningskostnad och nettoförsäljningsvärde efter avdrag för försäljningsomkostnader. Innehavet av avverkningsrätter värderas till kontraktspriser, som genomsnittligt icke översti-ger det verkliga värdet.

Erforderlig reservering har skett för inkuransrisker.

Redovisning av leasingavtal

När leasingavtal innebär att koncernen, som leasetagare, i allt väsentligt åt-njuter de ekonomiska förmånerna och bär de ekonomiska riskerna som är hän-förliga till leasingobjektet, redovisas objektet som en anläggningstillgång i koncernbalansräkningen. Motsvarande förpliktelse att i framtiden betala lea-singavgifter redovisas som skuld.

Leasingavtal avseende tjänstebilar, kontorsinventarier och andra inventarier av mindre värde redovisas som operationell leasing.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningskostnad efter av-drag för ackumulerade avskrivningar enligt plan. Utgifter för förbättringar av tillgångars prestanda, utöver ursprunglig nivå, ökar tillgångens redovisade värde. Utgifter för reparationer och underhåll redovisas som kostnader.

Goodwill

Goodwill utgörs av det belopp varmed anskaffningsvärdet överstiger det verk-liga värdet på koncernens andel i det förvärvade dotterföretagets nettotill-gångar vid förvärvstillfället.

Övriga immateriella tillgångar

Utgifter för förvärvade varumärken, licenser och programvaror balanseras och skrivs av linjärt över dess avtalsreglerade nyttjandetid

Avskrivningar

Avskrivningar enligt plan baseras på tillgångarnas anskaffningsvärden och be-räknade nyttjandeperiod. Uppskrivningsbelopp för byggnader avskrives enligt plan. Linjär avskrivningsmetod används för samtliga typer av anläggningstill-gångar.

Följande avskrivningstider har tillämpats:

Byggnader och markanläggningar 20 – 50 år

Goodwill 5 år

Övriga immateriella tillgångar 5 år

Maskiner och andra tekniska anläggningar 10 – 15 år Inventarier, verktyg och installationer 5 – 10 år

Datorer 3 – 5 år

I de fall en tillgångs redovisade värde överstiger dess beräknade åter-vinningsvärde skrivs tillgången omedelbart ner till sitt återåter-vinningsvärde.

Återvinningsvärdet är det högsta av en tillgångs nettoförsäljningsvärde och nyttjandevärde.

R O T T N E R O S Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2

44

Tilläggsupplysningar, forts.

Avsättningar

En avsättning redovisas i balansräkningen när det finns ett legalt eller infor-mellt åtagande som en följd av en inträffad händelse, det är troligt att ett ut-flöde av resurser krävs för att reglera åtagandet och beloppet kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt.

Avsättning till omstruktureringsreserv omfattar utredningskostnader för över-syn av produktionen samt beräknade kostnader för personalminskning och kostnadsförs i den period då företaget blir betalningsskyldigt. Avsättningar görs ej för framtida rörelseförluster.

Skatter

Redovisade inkomstskatter innefattar skatt som ska betalas eller erhållas av-seende aktuellt år, justeringar avav-seende tidigare års aktuella skatt samt för-ändringar i uppskjuten skatt.

Värdering av skatteskulder/-fordringar sker till nominella belopp och enligt de skatteregler och skattesatser som är beslutade eller som är aviserade och med stor säkerhet kommer att fastställas.

För poster som redovisas i resultaträkningen, redovisas även därmed sam-manhängande skatteeffekter i resultaträkningen. Skatteeffekter av poster som redovisas direkt mot eget kapital, redovisas mot eget kapital.

Uppskjuten skatt beräknas och redovisas i enlighet med balansräkningsmeto-den på alla temporära skillnader mellan det skattemässiga värdet och det re-dovisade värdet av tillgångar och skulder. I balansräkningen redovisas beräk-nad aktuell skatteskuld som kortfristig. Uppskjuten skatteskuld redovisas som avsättning. Uppskjuten skattefordran redovisas som långfristig fordran.

I moderbolaget redovisas, på grund av sambandet mellan redovisning och be-skattning, den uppskjutna skatteskulden på obeskattade reserver, som en del av de obeskattade reserverna.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod. Det redovisade kassa-flödet omfattar endast transaktioner som medför in- eller utbetalningar. Detta innebär att avvikelse kan förekomma jämfört med förändringar av posterna i balansräkningen.

Som likvida medel klassificeras, förutom kassa- och banktillgodohavanden, även kortfristiga finansiella placeringar.

Noter

MSEK där ej annat anges

Not 1 – FÖRDELNING AV NETTOOMSÄTTNING OCH RÖRELSERESULTAT

Nettoomsättningen och rörelseresultatet fördelade sig på rörelsegrenar enligt följande:

Nettoomsättning Rörelseresultat

2002 2001 2002 2001

Massa 2 408 2 616 72 264

Sågade trävaror 86 125 –15 –16

Moderbolaget –30 –22

Koncernjusteringar 30 –21

Summa 2 494 2 741 57 205

Not 1, forts. Nettoomsättningen fördelade sig på geografiska marknader enligt följande:

2002 % 2001 %

Sverige 423 17,0 525 19,2

Övriga Norden 169 6,8 193 7,0

Tyskland 453 18,2 484 17,7

Italien 245 9,8 325 11,9

Spanien 423 17,0 391 14,3

Frankrike 156 6,3 164 6,0

Österrike 96 3,8 85 3,1

Övriga Europa 266 10,7 271 9,9

Japan 49 2,0 54 2,0

USA 104 4,2 66 2,4

Sydkorea 35 1,4 45 1,6

Övriga världen 75 2,8 138 4,9

Summa 2 494 100,0 2 741 100,0

Not 2 – ÖVRIGA RÖRELSEINTÄKTER OCH RÖRELSEKOSTNADER

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Övriga rörelseintäkter

Försäljning av biprodukter 13 14

Vinst från massaprissäkringar 23 2

Vinst från valutaterminer 6

Återföring av miljöreserv Miranda 27

Övrigt 20 15

Summa 89 31

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Övriga rörelsekostnader

Förlust från valutaterminer –108

Övriga kursdifferenser –22 9

Vinst från elprissäkringar 7

Övrigt –3

Summa –15 –102

Not 3 – PERSONAL

2002 2001

Medelantal varav män Medelantal varav män

anställda % anställda %

Moderbolaget 9 66,7 10 80,0

Dotterföretag 851 87,1 868 87,1

Koncernen totalt 860 86,9 878 87,0

Varav

Sverige 670 87,5 678 87,2

Lettland 24 75,0 24 75,0

Portugal 5 80,0 5 80,0

Spanien 161 86,3 171 88,3

860 86,9 878 87,0

Not 3 forts. Personal

2002 2001

Löner och Sociala kost- Löner och Sociala kost-andra nader (varav andra nader (varav MSEK ersättningar pensionskostn.) ersättningar pensionskostn.)

Moderbolaget 8,5 6,0 8,8 7,9

(2,5)1) (3,0)1)

Dotterföretag 267,2 111,6 259,6 103,6

(16,1) (11,4)

Koncernen totalt 275,7 117,6 268,4 111,5

(18,6)2) (14,4)2)

1) Av Moderbolagets pensionskostnader avser 0,7 MSEK (0,2) verkställande direktören.

Några pensionskostnader eller pensionsförpliktelser för styrelsen finns ej.

2) Av koncernens pensionskostnader avser 3,9 MSEK (1,6) verkställande direktörer.

Löner och andra ersättningar fördelade mellan gruppen styrelse och verkställande direktörer och övriga anställda:

2002 2001

Styrelsen Övriga an- Styrelsen Övriga

an-och verk- ställda och verk- ställda

ställande (varav ställande (varav

direktörer (var- rörlig lön och direktörer rörlig lön och MSEK av rörlig lön) vinstandel) (varav rörlig lön) vinstandel) Moderbolaget

Sverige 2,7 5,8 2,9 5,9

(–) (–) (0,2) (0,6)

Dotterföretag

Sverige 4,4 205,6 3,3 200,5

(–) (–) (0,2) (–)

Lettland 0,7 3,0 0,5 2,4

(–) (–) (–) (–)

Portugal 0,3 0,3 0,5 0,5

(–) (–) (–) (–)

Spanien 1,1 51,8 1,3 50,5

(0,2) (1,3) (0,2) (1,1)

Koncernen totalt 9,2 266,5 8,5 259,8

(0,2) (1,3) (0,6) (1,7)

Till verkställande direktören i moderbolaget har under året utgått lön och er-sättningar med 2,0 MSEK (2,1) samt till styrelsens ordförande 0,2 MSEK (0,2).

Not 4 – ERSÄTTNINGAR TILL LEDANDE BEFATTNINGSHAVARE

Principer

Till styrelsens ordförande och ledamöter utgår arvode enligt bolagsstämmans beslut. För kommittéarbete och arbete utöver ordinarie styrelsearbete utgår särskilt arvode i enlighet med fastställd policy. Arbetstagarrepresentanter er-håller ett mindre styrelsearvode.

Ersättning till verkställande direktören och andra ledande befattnings-havare utgörs av fast och rörlig lön, övriga förmåner samt pension. Med andra ledande befattningshavare avses de åtta personer som tillsammans med verk-ställande direktören utgör koncernledningen. För koncernledningens samman-sättning se sidan 55.

Rörlig lön

Fördelningen mellan fast lön och rörlig lön ska stå i proportion till befattnings-havarens ansvar och befogenhet. För verkställande direktören är den rörliga lönen helt kopplad till koncernens resultat efter finansiella poster, maximerad till 500 000 SEK. För 2002 utgår ingen rörlig lön till verkställande direktören.

För andra ledande befattningshavare är den rörliga delen baserad på individu-ellt uppsatta mål samt koncernens resultat efter finansiella poster eller lokala enheters resultat. För 2002 utgår rörlig lön med 0–20 procent av grundlönen.

Not 4 forts. Pensioner

Pensionsåldern för verkställande direktören är 65 år. Pensionspremien uppgår till 35 % av pensionsgrundande lön upp till 30 basbelopp samt 25 % av pen-sionsgrundande lön på lönedelar mellan 30–50 basbelopp. Med pensions-grundande lön avses grundlönen samt ett genomsnitt av de tre senaste årens rörliga lön. Övriga ledande befattningshavare omfattas av nu gällande kollek-tivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK med en pensionsålder om 65 år.

Avgångsvederlag

Utöver en ömsesidig uppsägningstid om ett halvt år har verkställande direktö-ren i moderbolaget rätt till årlig ersättning under två år motsvarande den lön som utbetalats under uppsägningstiden. För övriga ledande befattningshava-re tillämpas från den anställdes sida mellan ett halvt och ett års uppsägnings-tid och vid uppsägning från bolagets sida en uppsägningsuppsägnings-tid på mellan ett och två år.

Beslutsprocessen

Ersättningar till verkställande direktören rekommenderas av styrelseordföran-den och beslutas av styrelsen. Ersättningar till andra ledande befattningshavare har beslutats av verkställande direktören efter samråd med styrelsens ord-förande.

Ersättningar och övriga förmåner

Ersättningar och övriga Fast lön/ Rörlig Övriga Pensions- Övrig Summa förmåner under året styrelsearvode lön förmåner kostnad ersättning

Styrelsens ordförande 0,2 0,2

Styrelseledamoten

Robert Romlöv 0,1 0,1 0,2

Verkställande direktören 2,0 0,2 0,1 0,6 2,9 Andra ledande

befattningshavare (8 personer) 8,1 0,8 1,3 3,9 14,1

Summa 10,4 1,0 1,4 4,5 0,1 17,4

Kommentarer till tabellen

– Styrelseledamoten Robert Romlöv har utöver styrelsearvode erhållit 109 000 SEK i konsultarvode för juridiskt arbete.

– Rörlig lön avser verksamhetsåret 2001 som har utbetalats 2002.

– Övriga förmåner avser tjänstebil samt förmån av fria resor och boende för befattningshavare med dubbelt boende.

Not 5 – REVISIONSKOSTNADER

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Ernst & Young

– Revision 1,5 1,3 0,7 0,5

– Andra uppdrag 1,0 0,6 0,5 0,3

PricewaterhouseCoopers

– Revision 0,9 0,6 0,2 0,1

– Konsultation 1,9 0,2 1,0 0,1

Summa 5,3 2,7 2,4 1,0

Andra uppdrag avser främst revisionsnära konsultationer och skatterådgivning.

Not 6 – JÄMFÖRELSESTÖRANDE POSTER

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Omstrukturering Utansjö Bruk AB –20

Omstrukturering

Rockhammar Timber AB –6

Summa –20 –6

R O T T N E R O S Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2

46

Not 7 – UPPGIFTER OM INKÖP OCH FÖRSÄLJNING MELLAN KONCERNFÖRETAG

Moderbolagets nettoomsättning utgjordes till 100 (100) procent av administ-rationsersättning från dotterbolag och av dess rörelsekostnader 10 (8) procent köpta tjänster från dotterbolag.

Not 8 – FINANSIELLA INTÄKTER OCH KOSTNADER

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Resultat från andelar i koncernföretag Anteciperad utdelning

från koncernföretag 37 188

Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter

Ränteintäkter 17 30 14 25

Ränteintäkter från koncernbolag 6

Vinst på valutaterminer 27

Resultat av massaprissäkringar 23 2

Resultat av elprissäkringar 7

Vinst vid försäljning av hedgefonder 10 10 Vinst vid försäljning av

finansiella anläggningstillgångar 7 7

Kursdifferenser på fordringar

och skulder 3 4

Övriga räntekostnader och liknande resultatposter

Räntekostnader –3 –3 –2 –2

Räntor till koncernbolag –15 –20

Förlust på valutaterminer –14

Kursdifferenser på fordringar

och skulder –2 –11

Summa 29 30 103 183

Not 9 – SKATTER

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Aktuell skatt –17 –49 –1 16

Uppskjuten skatt –14 –31 –12 –13

Summa –31 –80 –13 3

Årets uppskjutna skattekostnad

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Uppskjuten skatt avseende

obeskattade reserver 9 –19

Uppskjuten skattekostnad avseende

övriga temporära skillnader –34 –22 –12 –13

Uppskjuten skatteintäkt avseende

övriga temporära skillnader 11 10

Uppskjuten skatt i

resultaträkningen –14 –31 –12 –13

Not 9 forts. Skatt avseende poster som redovisats direkt mot eget kapital

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Skatteeffekt av koncernbidrag 1 –23

Summa 0 0 1 –23

Skillnad mellan koncernens skattekostnad och skattekostnad baserad på nominell skattesats

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Redovisat resultat före skatt 86 235 73 155

Skatt enligt nominell

skattesats i Sverige –24 –66 –20 –43

Skatteeffekt av ej avdragsgilla poster Kursdifferens på utdelning

från dotterbolag –3 –3

Övrigt ej avdragsgillt –1 –1 –1

Skatteeffekt av ej skattepliktiga intäkter

Utdelning från dotterbolag 10 53

Skatteeffekt av outnyttjade förlustavdrag som ej har godkänts

av skattemyndigheten –6 –6

Effekt av utländska skattesatser –3 –7

Summa –31 –80 –13 3

Skattesats

Skattesatsen är 28% (28%).

Temporära skillnader

Temporära skillnader föreligger i de fall tillgångars eller skulders redovisade respektive skattemässiga värden är olika.

Temporära skillnader avseende följande poster har resulterat i uppskjutna skatteskulder och uppskjutna skattefordringar:

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Uppskjutna skatteskulder

Obeskattade reserver –150 –159

Anläggningstillgångar

Byggnader –9 –12

Uppskjutna skattefordringar Avskrivning av

anläggnings-tillgångar (Miranda) 4 5

Avsättning för pensionskostnader 4 7

Avsättning för miljöåtgärder 21 38

Avsättning för

omstruktureringskostnader 6 1

Nedskrivning av materiella

anläggningstillgångar 10 10

Nedskrivning av aktier 12 12

Övrigt 2 2

Uppskjutna skatteskulder, netto –112 –96 12

Uppskjutna skattefordringar och skatteskulder kvittas när det finns en legal kvittningsrätt för aktuella skattefordringar och skatteskulder samt när upp-skjutna skatter avser samma skattemyndighet.

Not 9 forts. Efter sådan kvittning har följande belopp framkommit och redovisats i balansräkningen:

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Uppskjutna skattefordringar 31 50 12

Uppskjutna skatteskulder –143 –146

Summa –112 –96 0 12

Aktuell skatteskuld redovisas i not 18.

Not 10 – IMMATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Koncern- Övriga

mässig immateriella

goodwill anläggningstillg. Summa

Ingående anskaffningsvärde 5 133 138

Årets anskaffning 29 29

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 5 162 167

Ingående avskrivningar –4 –133 –137

Årets avskrivningar –1 –3 –4

Utgående ackumulerade avskrivningar –5 –136 –141

Utgående planenligt restvärde 26 26

Not 11 – MATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Byggnader Maskiner Inventarier Påg.nyanl./ Summa

och mark förskott

Ingående anskaffningsvärde 229 1 687 60 160 2 136

Omräkningsdifferens –2 –12 –1 –1 –16

Inköp/ under året nedlagda,

ej omförda, kostnader 2 86 20 107 215

Utrangering –10 –4 –14

Under året omförda poster 22 173 8 –203 0

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 251 1 924 83 63 2 321

Ingående avskrivningar –93 –968 –44 – –1 105

Omräkningsdifferens 1 12 1 14

Försäljningar/utrangeringar 9 3 12

Under året omförda poster 0

Årets avskrivningar –11 –92 –6 –109

Utgående ackumulerade

avskrivningar –103 –1 039 –46 – –1 188

Ingående uppskrivning 66 66

Årets avskrivningar på

uppskrivet belopp –1 –1

Utgående ackumulerade

uppskrivningar netto 65 65

Ingående nedskrivning –48 –17 –65

Utgående ackumulerade

nedskrivningar –48 –17 –65

Utgående planenligt restvärde 165 868 37 63 1 133

Taxeringsvärde 491

Not 11 forts. Inventarier som innehas under finansiella leasingavtal ingår med följande belopp:

Anskaffningsvärde 9

Ackumulerade avskrivningar –1

Utgående planenligt restvärde 8

Framtida leasingavgifter hänförliga till dessa avtal förfaller enligt följande:

Inom ett år 3

Senare än ett men inom fem år 6

Summa 9

Skuld avseende finansiell leasing redovisas som räntebärande skuld.

Anskaffningsvärde av operationellt leasade anläggningstillgångar uppgick till cirka 8 (9) MSEK. Årets avgifter för dessa leasingavtal uppgick till cirka 2 (2) MSEK. För år 2003 samt 2004 beräknas de uppgå till 2 resp 1 MSEK årligen.

Därefter är kontrakterade avgifter marginella.

Förhandlingar med kommunen i Miranda

Dotterbolaget i Miranda har ett betydande markområde som inte är utnyttjat eller används. Kommunen önskar exploatera cirka 50 procent av den outnytt-jade marken. Företaget önskar bibehålla marken. Förhandlingar med kommu-nen pågår. Eventuell avyttring skulle leda till en realisationsvinst.

Not 12 – FINANSIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Andelar i koncernföretag 428 420

Andra långfristiga

värdepappersinnehav 1 1

Uppskjuten skattefordran 31 50 12

Andra långfristiga fordringar 6 9 1 2

Utgående planenligt restvärde 38 60 429 434 Ovanstående poster specificeras nedan.

Andelar i koncernföretag

Röst/ Bokfört Bokfört Antal kapital värde värde

Moderbolagets innehav Säte andelar andel % 2002 2001

Rottneros Rockhammar AB

556014-4502 Sunne 2 100 000 100 59 59

Utansjö Bruk AB

556012-7994 Härnösand 500 000 100 56 56

Vallviks Bruk AB

556445-8163 Söderhamn 415 000 100 101 101

Rockhammar Timber AB

556150-8366 Lindesberg 145 000 100 19 19

Rockhammar Trä AB

556307-5356 Lindesberg 1 000 100

SIA Rottneros Baltic

000319171 Lettland 100 100 6 6

Rottneros Miranda SA Spanien 20 000 100 179 179 Aspen Tree Re AG

CH-170.3.025.640-6 Schweiz 1 000 100 7

Rottneros S.A.

RC-Brussels 660940 Belgien 615 95 1

Summa 428 420

R O T T N E R O S Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 2

48

Not 12 forts. Moderbolaget 2002

Ingående anskaffningsvärde 420

Förvärv 8

Utgående anskaffningsvärde och bokfört värde 428

Andra långfristiga värdepappersinnehav

Koncernen Moderbolaget

2002 2002

Ingående anskaffningsvärde 42 41

Försäljningar –41 –41

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 1

Ingående nedskrivningar –41 –41

Försäljningar 41 41

Årets nedskrivnigar

Utgående ackumulerade nedskrivningar netto

Utgående planenligt restvärde 1

Uppskjuten skattefordran

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Uppskjuten skatt på

temporära skillnader 31 50 12

Summa 31 50 12

Andra långfristiga fordringar

Koncernen Moderbolaget

2002 2002

Ingående anskaffningsvärde 9 2

Årets amortering/upplösning –3 –1

Utgående planenligt restvärde 6 1

Besked erhölls från SPP/Alecta om återbetalning av överskottsmedel under 2000. Nominellt uppgick återbäringen till 30 MSEK för koncernen och till 6 MSEK för moderbolaget. Då återbäringen kan komma att utnyttjas under en period av uppskattningsvis 5 – 7 år har diskontering skett. Vid denna diskon-tering har en räntefot om 5,6% använts. Efter betalningar under år 2000 – 2002 uppgår de diskonterade beloppen till 8 MSEK för koncernen och till 2 MSEK för moderbolaget per 2002-12-31.

Nämnda belopp redovisas som tillgångar i koncernbalansräkningen och i moderbolagets balansräkning fördelade på kort- och långfristiga fordringar enligt följande

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Kortfristig fordran 3 5

Långfristig fordran 5 8 1 2

Summa 8 13 1 2

Not 13 – VARULAGER

Koncernen 2002 2001

Råvaror och förnödenheter 190 193

Avverkningsrätter 5 14

Massa under tillverkning 2 2

Massa 185 170

Sågade trävaror 18 16

Förskott till leverantör 1 3

Utgående balans 401 398

Not 14 – KORTFRISTIGA FORDRINGAR

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Kundfordringar 307 327

Fordringar hos koncernföretag 614 501

Övriga fordringar 88 82 3 8

Förutbetalda kostnader

och upplupna intäkter 30 31 15 10

Utgående balans 425 440 632 519

Specifikation förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Förutbetald försäkringspremie 12 10 1 1

Upplupen ränteintäkt 5 8 5 7

Upplupen intäkt av säkringar 9 2 9 2

Förutbetalda kostnader 4 2

Upplupen återbetalning

av energiskatt 7

Övrigt 2

Utgående balans 30 31 15 10

Not 15 – FÖRÄNDRINGAR I EGET KAPITAL

Aktie- Bundna Fria

kapital fonder reserver

Koncernen

Belopp vid årets ingång

enligt fastställd balansräkning 105 796 870

Förändring av omräkningsdifferens –7

Nedsättning av aktiekapitalet –11 11

Utdelning –66

Återköp av egna aktier –47

Förskjutning mellan bundet och fritt eget kapital –23 23

Årets resultat 55

Belopp vid årets utgång 94 784 828

Aktie- Reserv- Fria

kapital fond reserver

Moderbolaget Belopp vid årets ingång

enligt fastställd balansräkning 105 354 857

Nedsättning av aktiekapitalet –11 11

Utdelning –66

Återköp av egna aktier –47

Lämnat koncernbidrag –5

Avgår skatt på koncernbidrag 1

Årets resultat 60

Belopp vid årets utgång 94 365 800

Antal aktier i moderbolaget uppgick vid årets ingång till 188 398 895. Under året har 5 418 790 aktier återköpts. Antalet utestående aktier vid årets utgång uppgår därefter till 182 980 105. Genomsnittligt antal aktier under året har uppgått till 187 709 424.

Not 16 – AVSÄTTNINGAR

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Avsättningar för pensioner

och liknande förpliktelser 6

Avsättning för framtida

miljökostnader 20 66

Avsättning för uppskjuten skatt 143 146

Avsättning för

omstruktureringskostnader 21 2

Övriga avsättningar 19

Summa 203 220

I samband med förvärvet av Miranda 1999 konstaterades att ett antal kom-pletterande miljöåtgärder erfordrades. Dessa framtida nödvändiga miljöåtgär-der bedömdes uppgå till storleksordningen 70 MSEK netto efter uppskjuten skatt.

Under året har de vid förvärvet fastställda miljövårdsåtgärderna slutförts. På grund av ursprungligen ej förutsedda förmånliga upphandlingar har avsätt-ningen inte tagits i anspråk i sin helhet. Ej utnyttjat belopp om 27 MSEK har återförts och redovisas under övriga rörelseintäkter.

Not 16 forts. Specifikation av avsättning för uppskjuten skatt:

Koncernen Moderbolaget

2002 2001 2002 2001

Uppskjuten skatt på

obeskattade reserver 151 159

Uppskjuten skatt på

temporära skillnader –8 –13

Summa 143 146

Summa 143 146

Related documents