• No results found

tillämpning Av nyA eller ändrAde stAndArds

Standarder, ändringar och tolkningar som trätt i kraft 2009 och som är relevanta för koncernen

- iAs 1 (Ändring, utformning av finansiella rapporter): innebär framförallt förändringar i uppställningsformerna och benämningarna av de finansiella rappor-terna. Koncernen tillämpar iAs 1 (ändring) från den 1 januari 2009 vilket dock endast påverkat koncernens utformning av de finansiella rapporterna.

- iAs 23 (Ändring, lånekostnader): Ändringen kräver att ett företag aktiverar lånekostnader som är direkt hänförliga till inköp, konstruktion eller produktion av en tillgång som det tar en betydande tid i anspråk att färdigställa för användning eller försäljning, som en del av anskaffningsvärdet för tillgången. Koncernen tillämpar iAs 23 (Ändring) från den 1 januari 2009. den nya rekommendationen

har inte påverkat koncernen för 2009, då all erforderlig finansiering skett med egna medel.

- iFrs 3 (Ändring, rörelseförvärv): denna ändring gäller från 1 juli 2009.

Ändringen gäller framåtriktat för förvärv efter tidpunkten för ikraftträdandet.

tillämpningen innebär en förändring av hur framtida förvärv redovisas, bl a vad avser redovisning av transaktionskostnader, eventuella villkorade köpeskillingar och successiva förvärv. Koncernen kommer att tillämpa iFrs 3 (Ändring) från och med räkenskapsåret som börjar den 1 januari 2010. Ändringen kommer inte att ha någon effekt på redovisningen av tidigare gjorda förvärv, men påverkar redovisningen av eventuella framtida förvärv.

- iFrs 8, segmentrapportering: den nya standarden kräver att segmentin-formationen presenteras utifrån ledningens perspektiv, vilket innebär att den presenteras på det sätt som används i den interna rapporteringen. Koncernen tillämpar iFrs 8 från den 1 januari 2009, innebärande att den finansiella infor-mationen är uppdelad i segmenten Brands, retail samt Koncerngemensamma tjänster.

Standarder som koncernen tillämpar i förtid Koncernen tillämpar inga standarder i förtid.

Standarder, ändringar och tolkningar som ännu inte trätt i kraft

vid upprättandet av koncernredovisningen per 31 december 2009 har ett flertal standarder och tolkningar publicerats vilka ännu inte trätt i kraft. nedan följer en preliminär bedömning av den påverkan som införandet av dessa standarder och uttalanden kan få på Fenix outdoor-koncernens redovisning och finansiella rapporter:

iFrs 9 (Finansiella instrument) denna nya standard träder i kraft 1 januari 2013, men är fortfarande föremål för eu:s godkännandeprocess. Bolaget innehar idag inga finansiella tillgångar som träffas av denna kommande standard.

iAs 24 (Ändring, upplysning om närstående). denna ändring skall gälla från 1 januari 2011, men är fortfarande föremål för eu:s godkännandeprocess. effekten i koncernens finansiella rapportering torde bli begränsad.

mOderBOlAgets redOvisningsprinCiper

Moderbolaget har upprättat sin årsredovisning enligt Årsredovisningslagen och rådet för finansiell rapportering rekommendation rFr 2:2 redovisning för juridisk person samt uttalanden från redovisningsrådets akutgrupp. rFr 2:2 anger att den juridiska personen skall tillämpa samtliga bestämmelser i samtliga tillämpliga iFrs/iAs såsom de antagits av eu-kommissionen, med de undantag och tillägg som specificeras i rFr 2:2. nedan anges de skillnader som finns mel-lan koncernens och moderbolagets redovisningsprinciper.

Dotterföretag

Andelar i dotterföretag redovisas i moderbolaget enligt anskaffningsvärdemeto-den. redovisade värden prövas vid varje balansdag för att bedöma om det finns indikation på nedskrivningsbehov.

Koncernbidrag och aktieägartillskott

Koncernbidrag och aktieägartillskott redovisas enligt redovisningsrådets Akut-grupps uttalande urA 7. det innebär att koncernbidrag och aktieägartillskott redovisas efter sin ekonomiska innebörd. Koncernbidrag som lämnas och tas emot i syfte att minimera koncernens skatt redovisas som en minskning respek-tive ökning av fritt eget kapital. Koncernbidrag som kan jämställas med utdelning redovisas som en minskning av eget kapital hos givare och som finansiell intäkt hos mottagare.

Finansiella intäkter och kostnader

Finansnettot består av utdelning på aktier och andelar, ränteintäkter på likvida medel och fordringar, räntor på skulder samt valutakursvinster/-förluster på finansiella fordringar och skulder. i moderbolagets finansnetto ingår även utdel-ning på dotterbolagsaktier. utdelutdel-ningen redovisas när rätten att erhålla betalutdel-ning fastställts.

Inkomstskatter

de belopp som avsatts till obeskattade reserver utgör skattepliktiga temporära skillnader. på grund av sambandet mellan redovisning och beskattning särredovi-sas i moderbolaget inte den uppskjutna skatteskuld som är hänförlig till de obe-skattade reserverna. dessa redovisas således med bruttobeloppet i balansräkning-en. Bokslutsdispositionerna redovisas med bruttobeloppet i resultaträkningbalansräkning-en.

noter

nOt 2 FinAnsiell risKhAntering

Målsättning

Fenixkoncernen är exponerad för olika finansiella risker vilka främst utgörs av effekter från förändringar av priser på låne- och kapitalmarknad, valutamarknad samt räntemarknad. Koncernens riskhantering eftersträvar att minimera potenti-ella negativa effekter på resultatet. Finans- och riskhanteringen hanteras centralt av moderbolagets finansfunktion enligt principer som godkänts av styrelsen. Från kvartal 4 2008 har bolaget övergått till en ny redovisningsprincip där säkringar för kommande valutaflöden (transaktionsexponering) hanteras enligt regler gällande för säkringsredovisning. en fullständig beskrivning av effekterna kan utläsas i not 19, säkringskontrakt.

Valutarisk

transaktionsexponering

Koncernens bolag har intäkter och kostnader i olika valutor och koncernen är där-med exponerad för risker avseende valutakursrörelser. denna risk benämns trans-aktionsexponering. den väsentligaste delen i denna hantering är att säkerställa kalkylkursen i eur och seK för de varuinköp som görs i usd. Företagsledningen kan besluta om säkring av prognosticerade nettoflöden i utländsk valuta upp till 12 månader framåt. säkring sker genom att hålla likviditet i aktuell valuta och genom terminskontrakt. den viktigaste försäljningsvalutan är euro som utgör 51% av koncernens nettoomsättning.

Omräkningsexponering

Koncernens resultat påverkas av valutakursförändringar när de utländska dot-terbolagens resultat omräknas till svenska kronor. denna exponering säkras inte.

Koncernens egna kapital påverkas av valutakursförändringar när de utländska dotterbolagens tillgångar och skulder omräknas till svenska kronor. denna expo-nering säkras inte.

en betydande del av dotterbolagens kundfordringar och lager är bokförda i eur.

dessa tillgångsposter finansieras av dotterbolagen genom eget kapital och lån i eur från moderbolaget. Moderbolaget som idag har sin huvudsakliga finansiering via det egna kapitalet får sålunda en netto tillgångsposition i eur som är bety-dande. denna nettoposition i eur skapar ett kursresultat, som redovisas under finansnettot, då positionen omräknas till svenska kronor. per 2009-12-31 hade moderbolaget en netto tillgångsposition i eur uppgående till 14.203 teur.

Ränterisk

Koncernens finansnetto påverkas av förändringar i räntenivåer. per 2009-12-31 hade samtliga koncernens lån rörlig ränta. då den korta räntan under de senaste åren varit lägre än den längre räntan har detta påverkat koncernens finansnetto positivt. Företagsledningen följer kontinuerligt upp räntemarknaden för bedöm-ning om eventuell förändring av räntebindbedöm-ningstid. Koncernen betraktas inte som ränteberoende då koncernen har en låg nettoskuldsättningsgrad och kort ränte-bindningstid även på sin likviditet. en förändring av räntan med en procentenhet får en begränsad effekt på resultatet.

Finansierings- och likviditetsrisk

Koncernens räntebärande skulder inklusive utnyttjad del av checkkredit uppgick vid årsskiftet till 63.458 (79.049) tkr vilket utgör ca 8,5 (12) procent av balansomslutningen. Beviljad checkkredit är ej bunden till specifik valuta. per 2009-12-31 fördelades den totala upplåningen enligt följande: seK 0 (3.271) tkr, euro 58.762 (68.420) tkr samt eeK 4.696 (7.358) tkr. Förfallostruktur

Koncernens likviditetsberedskap framgår av nedanstående tabell:

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

likvida medel 182.702 65.781 145.321 44.419

Beviljade checkkrediter 96.000 60.000 93.000 56.638

utnyttjad del av checkkrediter -1.624 -3.362 0 0

likviditet inklusive checkkrediter 277.078 122.419 238.321 101.057

Koncernen har dessutom en beviljad amorteringskredit om 79.000 tkr där 61.834 utnyttjades per 2009-12-31.

Kreditrisk Kundkreditrisk

Koncernen har ingen väsentlig koncentration av kreditrisker. Koncernen har fastställda riktlinjer för att säkra att försäljning av produkter sker till kunder med lämplig kreditbakgrund. Kundfordringarnas risk betraktas som begränsad då varje delpost är relativt liten och koncernens kreditpolicy restriktiv. Moderbolaget har efter intern verksamhetsöverlåtelse endast interna kunder.

Finansiell kreditrisk

likvida medel är placerade på affärsbanker där kreditrisken bedöms vara mycket liten. posten är dock utsatt för viss valutarisk då 115 163 (18.734) tkr av totalt 182.702 (65.781) tkr är placerade i andra valutor, främst euro.

nOt 3 viKtigA uppsKAttningAr OCh BedÖmningAr FÖr redOvisningsändAmÅl

Att upprätta finansiella rapporter i överensstämmelse med iFrs kräver en del viktiga redovisningsmässiga uppskattningar. i samband med upprättande av bokslut krävs också att företagsledningen gör vissa bedömningar och antagan-den om framtiantagan-den som påverkar redovisade värantagan-den av tillgångar och skulder per balansdagen. Även intäkter och kostnader påverkas av gjorda bedömningar. det verkliga utfallet kan komma att avvika från gjorda bedömningar. de väsentliga bedömningar som gjorts redovisas nedan.

PRÖVNING AV GOODWILLVÄRDE

värdet på koncernens goodwill bedöms årligen genom så kallade impairment tester. vid denna bedömning beräknas nyttjandevärdet för vissa tillgångar (kas-sagenererande enheter) genom diskontering av framtida kassaflöden, se även not 12.

NEDSKRIVNING AV VARULAGER

Kontinuerliga kontroller görs för att undersöka och beloppsmässigt fastställa eventuell inkurans i varulager. en individuell bedömning sker i så stor utsträck-ning som möjligt bl a med analys av omsättutsträck-ningshastighet för enskilda artiklar.

NYTTJANDEPERIODER

Avskrivningar på immateriella och materiella anläggningstillgångar baseras på bedömda nyttjandeperioder. Beroende på vilka nyttjandeperioder som fastställs för en tillgång så kan koncernens resultat komma att påverkas. genomgående bedöms restvärdet vid nyttjandeperiodens slut vara noll.

40

Årsredovisning 2009 Fenix outdoor AB (puBl) noter

NETTOOMSÄTTNINGENS FÖRDELNING PÅ GEOGRAFISKA MARKNADER

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

sverige 391.171 331.981 0 22.978

Övriga norden 140.747 119.706 0 47.199

tyskland 299.611 259.065 0 48.635

Benelux 121.327 111.866 0 25.312

Övriga europa 114.104 92.863 0 5.049

Övriga marknader 47.235 45.582 0 1.741

summa 1.114.195 961.063 0 150.914

TILLGÅNGAR OCH INVESTERINGAR FÖRDELADE PÅ GEOGRAFISKA MARKNADER

tillgångar investeringar

2009 2008 2009 2008

sverige 473.055 400.071 10.327 9.174

(varav lager placerat i holland) (27.489) (103.223) — —

Övriga norden 27.561 41.573 3.662 1.959

tyskland 124.880 153.993 5.640 5.469

(varav lager placerat i holland) (32.262) (35.110) — —

Benelux 27.483 26.288 470 1.939

Övriga europa 27.803 17.720 427 466

usA 39.534 — 14.688 —

Övriga marknader 23.204 — — —

summa 743.520 639.645 35.214 19.007

nOt 5 medeltAl AnställdA, lÖner, AndrA ersättningAr OCh sOCiAlA AvgiFter

MEDELTAL ANSTÄLLDA, MED FÖRDELNING PÅ KVINNOR OCH MÄN HAR UPPGÅTT TILL:

2009 2008

Antal anställda varav män Antal anställda varav män

Moderbolaget

sverige 41 19 39 17

totalt i moderbolaget 41 19 39 17

Dotterföretag

sverige 135 98 124 91

norge 13 9 8 6

danmark 5 3 5 3

Finland 4 3 4 3

estland 29 4 28 3

tyskland 55 42 53 38

italien 2 1 2 1

holland 52 26 48 23

england 4 3 — —

totalt i dotterföretag 299 189 272 168

totalt i koncernen 340 208 311 185

LÖNER, ANDRA ERSÄTTNINGAR OCH SOCIALA KOSTNADER

2009 2008

löner och ersättningar

sociala kostnader (varav pensions-kostnader)

Övriga personal-kostnader

löner och ersättningar

sociala kostnader (varav pensions-kostnader)

Övriga personal-kostnader

Moderbolaget 17.480 7.829 (1.755) 804 17.833 7.467 (1.660) 583

dotterföretag 108.899 28.641 (4.919) 4.077 91.038 25.060 (3.813) -528

totalt för koncernen 126.379 36.470 (6.674) 4.881 108.871 32.527 (5.473) 55

Av moderbolagets pensionskostnader avser 132 tkr (97 tkr) gruppen styrelse och vd. Motsvarande belopp för koncernen är 465 tkr (627 tkr)

noter

LÖNER OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR FÖRDELADE PER LAND SAMT MELLAN STYRELSELEDAMÖTER OCH VD OCH ÖVRIGA ANSTÄLLDA

2009 2008

Moderbolaget 1.077 16.403 1.206 16.627

dotterföretag i sverige 2.247 44.886 1.711 41.100

3.324 61.289 2.917 57.727

dotterföretag utomlands

norge 777 5.681 864 3.219

danmark — 3.502 — 2.946

Finland — 2.369 — 1.936

estland — 1.821 — 1.835

tyskland 3.739 24.195 3.260 20.871

italien — 1.153 — 989

holland — 17.066 — 12.307

england 189 463 — —

usA — 811 — —

4.705 57.061 4.124 44.103

totalt för koncernen 8.029 118.350 7.041 101.830

till styrelsens ledamöter har utgått ersättning om 250 tkr, varav 100 tkr till sty-relsens ordförande och 50 tkr vardera till övriga ledamöter förutom Åke nordin.

Beloppet är i sin helhet av årsstämman beslutat arvode. För anställda inom koncernen utgår ej arvode för styrelsearbete i dotterbolag. till koncernchefen har utgått ersättning med 3 322 tkr (3.032 tkr). nedan specificeras de löner, ersätt-ningar och förmåner som utgått under 2009 till vd och koncernens sju övriga ledande befattningshavare:

tkr Bruttolön Förmåner pensions-

premier

Övriga er- sättningar

Martin nordin 1.845 20 203 279

Övr ledande befattningshavare

6.617 28 719 0

För övriga ledande befattningshavare föreligger normala anställningsavtal med högst sex månaders uppsägningstid. inga incitamentsprogram för styrelsen eller övriga ledande befattningshavare finns.

STYRELSELEDAMÖTER OCH LEDANDE BEFATTNINGSHAVARE

2009 2008

Antal på varav Antal på varav

SJUKFRÅNVARO

Moderbolaget

2009 2008

total sjukfrånvaro 0,75% 0,96%

- långtidssjukfrånvaro 0,00% 0,00%

- sjukfrånvaro för män 0,31% 0,89%

- sjukfrånvaro för kvinnor 1,11% 1,03%

- anställda t o m 29 år 0,93% 0,82%

- anställda 30-49 år 0,56% 1,21%

- anställda 50 år och mer 1,03% 0,60%

nOt 6 ÖvrigA rÖrelsepOster

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

ÖVRIGA RÖRELSEINTÄKTER

valutakursdifferenser 6.760 6.207 — 4.335

royalty- och licensintäkter 2.832 2.481 2.465 2.067

Franchiseintäkter 1.735 1.448 — —

Övrigt 6.995 5.516 5.254 5.511

summa 18.322 15.652 7.719 11.913

ÖVRIGA RÖRELSEKOSTNADER

valutakursdifferenser -1.509 -2.984 — —

Övrigt -291 -515 — -3.518

summa -1.800 -3.499 — -3.518

nOt 7 ersättning till revisOrernA

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

revisionsuppdrag

Bdo 2.014 1.632 825 1.173

Övriga revisionsfirmor 115 109 — —

Andra uppdrag

Bdo 512 294 98 170

Övriga revisionsfirmor 196 93 26 —

42

Årsredovisning 2009 Fenix outdoor AB (puBl) noter

nOt 8 OperAtiOnellA leAsingAvtAl

under året betalda leasingavgifter avseende operationella leasingavtal uppgår i koncernen till 27.050 tkr (25.070 tkr) och i moderbolaget till 2.027 tkr (2.202 tkr). huvuddelen av dessa avgifter utgörs av hyror för butikslokaler i naturkom-paniet AB vilka behandlas som operationell leasing. nominella värdet av avtalade framtida leasingavgifter fördelar sig enligt följande:

Koncernen 2009

Moderbolaget 2009

Förfaller till betalning 2010 28.383 2.250

Förfaller till betalning 2011 26.234 2.224

Förfaller till betalning 2012 17.387 2.116

Förfaller till betalning 2013 och senare 18.240 4.740

nOt 9 FinAnsiellA intäKter OCh KOstnAder

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

FINANSIELLA INTÄKTER Resultat från andelar i koncern-företag

utdelningar — — 47.037 20.663

summa — — 47.037 20.663

Resultat från andelar i övriga företag

utdelningar 542 83 — —

nedskrivningar -100 — -100 —

summa 442 83 -100 —

Ränteintäkter m m

externa 2.989 4.145 1.945 2.405

Koncernföretag — — 1.663 2.551

Kursdifferenser — 13.260 — 15.079

summa 2.989 17.405 3.608 20.035

SUMMA FINANSIELLA INTÄKTER 3.431 17.488 FINANSIELLA KOSTNADER

Räntekostnader

externa -4.890 -7.772 -937 -1.131

Koncernföretag — — -599 -319

Kursdifferenser -10.622 — -9.579 —

summa -15.512 -7.772 -11.115 -1.450

SUMMA FINANSIELLA KOSTNADER -15.512 -7.772

nOt 10 BOKslutsdispOsitiOner

Moderbolaget

2009 2008

skillnad mellan bokförda avskrivningar

och avskrivningar enligt plan — 536

Avsättning till periodiseringsfond — -14.400

Återföring av periodiseringsfond 7.624 5.507

summa 7.624 -8.357

nOt 11 sKAtter

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Aktuell skatt för året -47.251 -43.793 -22 -12.150

Aktuell skatt hänförlig till tidigare år -943 130 — 130

uppskjuten skatt 1.903 3.645 -220 220

skatteeffekt av koncernbidrag — — 6.860 56

summa skatter -46.291 -40.018 6.618 -11.744

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Uppskjutna skattefordringar skillnader mellan bokförda och skatte mässiga värden på tillgångar

134 399 60 280

underskottsavdrag 3.942 1.640 — —

Bokförd uppskjuten skattefordran 4.076 2.039 60 280

Uppskjutna skatteskulder temporära skillnader avseende

obeskattade reserver 34.368 29.088 — —

temporära skillnader avseende

varulager -4.702 -5.183 — —

skillnader mellan bokförda och skatte mässiga värden på tillgångar

-6.077 -4.035 — —

Bokförd uppskjuten skatteskuld 23.589 19.870 — —

Skillnaden mellan koncernens skattekostnad och skattekostnad baserad på gällande skattesats:

redovisat resultat före skatt 159.608 145.236 20.556 60.383 skatt enligt gällande skattesats -41.977 -40.666 -5.406 -16.907 skatteeffekt av ej avdragsgilla

kostnader -1.593 -2.109 -804 -1.951

omvärdering temporära skillnader -184 196 -220 —

skatteeffekt av ej skattepliktiga intäkter

– utdelningar 140 24 12.371 5.786

– Övrigt 702 1.203 677 1.198

skatteeffekt av tidigare års tax-eringar

-943 130 — 130

effekt av sänkt inkomstskatt -532 246 — —

effekt av utländska skattesatser -1.904 958 — —

skatt på årets resultat enligt

resultaträkningen -46.291 -40.018 6.618 -11.744

den gällande skattesatsen har beräknats med utgångspunkt från den skattesats som gäller för moderbolaget och har uppgått till 26,3% (28%).

noter

nOt 12 immAteriellA AnläggningstillgÅngAr

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Balanserade utgifter för dataprogram

ingående anskaffningsvärde 9.479 9.236 8.610 7.251

Årets aktiverade utgifter 942 1.359 916 1.359

Försäljningar och utrangeringar -1.249 —

omräkningsdifferenser -57 133 —

utgående anskaffningsvärde 10.364 9.479 9.526 8.610

ingående avskrivningar -5.832 -5.644 -4.994 -4.335

Årets avskrivningar -703 -785 -687 -659

Försäljningar och utrangeringar — 710 —

omräkningsdifferenser 53 -113 —

utgående avskrivningar -6.482 -5.832 -5.681 -4.994

ingående nedskrivningar -1.998 -1.998 -1998 -1.998

Årets nedskrivningar -

-utgående nedskrivningar -1.998 -1.998 -1998 -1.998

utgående balans 1.886 1.649 1.847 1.618

Varumärken

ingående anskaffningsvärde 86.224 77.995

Årets aktiverade utgifter 7.155 - —

omräkningsdifferenser -3.941 8.229 —

utgående anskaffningsvärde 89.438 86.224 —

ingående avskrivningar -36.893 -29.134 —

Årets avskrivningar -5.734 -5.472 —

omräkningsdifferens 1.261 -2.287 —

utgående avskrivningar -41.366 -36.893 —

utgående balans 48.072 49.331 —

Hyresrätter

Goodwill

ingående anskaffningsvärde 68.406 68.406 —

Årets aktiverade utgifter 3.032 —

utgående anskaffningsvärde 71.438 68.406 —

ingående nedskrivningar -21.235 -21.235 —

utgående nedskrivningar -21.235 -21.235 —

utgående bokfört värde 50.203 47.171 —

SUMMA IMMATERIELLA

ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR 102.529 100.622 1.847 1.618 SPECIFIKATION AV GOODWILL

goodwill fördelas på koncernens kassagenererande enheter identifierade per affärsområde och varumärke. Fenix förvärvade under 2001 och 2002 aktierna i naturkompaniet varvid en sammanlagd goodwill uppstod på 74.344. i enlig-het med tidigare redovisningspraxis redovisades detta belopp som goodwill för naturkompaniet och skrevs av under 20 år. när nya redovisningsregler infördes i enlighet med iFrs så gjordes en uppdelning av goodwillen på Fjällräven och naturkompaniet.

2009 2008

Brands

Fjällräven 35.000 35.000

rosker ltd 1.937 —

Brunton inc. 1.095 —

Retail

naturkompaniet AB 12.171 12.171

Bokfört värde 50.203 47.171

värdet på koncernens goodwill bedöms årligen genom så kallade impairment tester. vid denna bedömning beräknas nyttjandevärdet för vissa tillgångar (kassa-genererande enheter) genom diskontering av framtida kassaflöden som beräknats baserat på en intern bedömning av de närmaste fem åren och därefter har oförändrade kassaflöden använts. den räntesats som används motsvarar ett mark-nadsmässigt avkastningskrav. Beräkningen av avkastningskravet utgår från den vägda kapitalkostnaden (WACC) enligt den så kallade Capital Asset pricing Model (CApM). denna kapitalkostnad omräknas till ett avkastningskrav med hänsyn till skattesats och räntenivå. diskonteringsränta före skatt uppgår för koncernens bolag till 10%. prövningen har visat att någon nedskrivning inte är erforderlig.

44

Årsredovisning 2009 Fenix outdoor AB (puBl) noter

nOt 13 mAteriellA AnläggningstillgÅngAr

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Byggnader och mark

ingående anskaffningsvärde 70.580 61.544 5.620 5.620

inköp 965 28 — —

Försäljningar och utrangeringar — — — —

omräkningsdifferenser -4.308 9.008 — —

utgående anskaffningsvärden 67.237 70.580 5.620 5.620

ingående avskrivningar -12.403 -9.682 -4.277 -4.202

Årets avskrivningar -1.639 -1.633 -75 -75

Försäljningar och utrangeringar — — — —

omräkningsdifferenser 587 -1.088 — —

utgående avskrivningar -13.455 -12.403 -4.352 -4.277

utgående balans 53.782 58.177 1.268 1.343

Bokfört värde fastigheter i sverige 1.268 1.343 1.268 1.343 taxeringsvärden fastigheter i

sverige

4.476 4.476 4.476 4.476

varav mark 975 975 975 975

Förbättringsutgifter på annans fastighet

inköp 881 — 575 —

omräkningsdifferenser 4 — — —

utgående anskaffningsvärden 885 — 575 —

Årets avskrivningar -160 — -130 —

utgående avskrivningar -160 — -130 —

utgående balans 725 — 445 —

Inventarier, verktyg och installationer

ingående anskaffningsvärde 81.525 64.230 15.242 14.813 tidigare erhållna statliga stöd -188 -188 -188 -188

inköp 23.740 15.291 1.739 953

Försäljningar och utrangeringar -5.342 -3.539 — -524

omräkningsdifferenser -2.659 5.543 — —

utgående anskaffningsvärden 97.076 81.337 16.793 15.054

ingående avskrivningar -48.670 -35.128 -12.086 -11.557

Försäljningar och utrangeringar 3.465 1.894 — 524

Årets avskrivningar -10.578 -12.180 -1097 -1.053

omräkningsdifferenser 1.629 -3.256 — —

utgående avskrivningar -54.154 -48.670 -13.183 -12.086

utgående balans 42.922 32.667 3.610 2.968

SUMMA MATERIELLA

ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR 97.429 90.844 5.323 4.311

nOt 14 AndrA FinAnsiellA tillgÅngAr

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Andra långfristiga värdepappersinnehav

ingående anskaffningsvärde 1.008 732 150 150

Förvärv 276 —

nedskrivning -100 — -100 —

utgående anskaffningsvärde 908 1.008 50 150

innehaven utgörs av Bauminvest gmbh & Co Kg 512 tkr (512 tkr), primus Kabsons ltd (pKl) 257 tkr (257 tkr), iwatani primus Corp 89 tkr (89 tkr) samt tvillingsta AB 50 tkr (150 tkr). de första tre innehaven ägs av primus AB medan tvillingsta AB ägs av moderbolaget.

Andra långfristiga fordringar Kapitalförsäkring med pensionsut-fästelse

632 721 632 721

depositioner 102 109 — —

reversfordran 7.669 968 7.368 —

Förvaltningstillgångarnas verkliga värde 4.246 2.823 — — pensionsförpliktelser som fonderats -3.547 -2.616 — —

utgående anskaffningsvärde 9.102 2.005 8.000 721

Motsvarande värde på kapitalförsäkringar med pensionsutfästelse har i koncern-balansräkningen också upptagits under rubriken Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser. i moderbolaget har beloppet upptagits under upplupna kostnader och förutbetalda intäkter.

Överskottsmedel avseende förmånsbestämda pensionsplaner avser koncernens bolag i norge. Följande aktuariella antaganden har tillämpats vid beräkningen:

diskonteringsränta 4,4% (3,8%), Framtida löneökningar 4,25% (4%), Framtida ökningar av pensioner 1,3% (1,5%) samt Förväntad avkastning på förvaltnings-tillgångar 5,6% (5,8%).

Fordringar hos koncernföretag

ingående anskaffningsvärde 84.481 47.645

tillkommande fordringar — 36.836

Amorteringar, avgående fordringar -15.309 —

utgående anskaffningsvärde 69.172 84.481

Andelar i intresseföretag

vid årets början 3.778 — 2.985 —

Förvärv — 5.985 — 5.985

nedskrivningar -2.145 -2.207 — -3.000

vid årets slut 1.633 3.778 2.985 2.985

sammanfattning av finansiell information för intresseföretag

land eget kap intäkter resultat Andel

jiang su Fenix Kina 9.481 2.844 -3.172 50%

noter

dotterbolag org nr säte Antal Kapitalandel Bokfört värde i mb

Naturkompaniet AB 556433-7037 Borås 8.835.528 100% 91.773

Fjällräven Center B.v. 34127188 Amsterdam 40 100% —

Fiskarnas Redskapshandel AB 556029-5585 stockholm 5.000 100% —

Friluftsbolaget ekelund & sagner AB 556543-0229 stockholm 1.294.000 100% —

naturkompaniet sverige AB 556029-7177 stockholm 10.000 100% —

naturkompaniet i göteborg AB 556392-2953 göteborg 1.000 100% —

naturkompaniet Malmöhus AB 556262-4170 lund 1.000 100% —

naturkompaniet i lund AB 556343-3225 lund 1.000 100% —

naturkompaniet i Köpingarna AB 556576-0757 stockholm 1.000 100% —

naturkompaniet i norrland AB 556566-1617 stockholm 1.000 100% —

Fjällräven Sverige AB 556413-5548 Örnsköldsvik 100 100% 1.519

Fjällräven GmbH hrB56169 München 450 100% 1.144

Hanwag GmbH hrB153419 vierkirchen 1 100% —

Fenix Eastern Europe hrB182742 vierkirchen 1 100% —

Fjällräven A/S 920417280 lillehammer 100 100% 1.042

Fjällräven Trapper AB 556080-3362 Örnsköldsvik 6.080 100% 553

Tierra Products AB 556095-1526 Örnsköldsvik 1.010 100% 728

tierra A/s 984088914 lillehammer 100 100% —

Fjällräven ApS 25894383 Århus 1 100% 162

Fjällräven B.V. 6200850 Almere 140 100% 124

Fjällräven AB 556605-9795 Örnsköldsvik 1.000 100% 100

turima jakt AB 556018-8392 Örnsköldsvik 800 100% 50

Fjällräven Oy 1068339-4 helsingfors 100 100% 1.345

Primus AB 556152-5766 Örnsköldsvik 1.000 100% —

Primus Eesti OÜ 10848501 tartu 1 100% —

primus A/s 988550949 lillehammer 100 100% —

Fjällräven International AB 556725-7471 Örnsköldsvik 1.000 100% 103

Fenix Outdoor Italia s.r.l reA187336 100% 188

Fenix Outdoor A/S 967606952 hvalstad 615 100% 13.339

Rosker Ltd 02091967 gosport 9.500 95% 6.239

Brunton Inc. riverton 100% 8.245

Jiangsu Leader Outdoor Company Limited Yangzhou 90% 12.392

Jiangsu Leader Outdoor Technology

development Company limited Yangzhou 100% 8.262

summa 147.367

rörelsedrivande bolag är markerade med fetstil.

2009 2008

nOt 15 AndelAr i dOtterFÖretAg

46

Årsredovisning 2009 Fenix outdoor AB (puBl) noter

nOt 16 vArulAger

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

handelsvaror 157.962 181.856 — —

råmaterial 30.410 32.971 — —

Färdigvaror 39.042 35.110 — —

Förskott till leverantörer

4.320 2.735 — —

summa 231.734 252.672 — —

nedskrivningar har reducerat det bokförde värdet i koncernen med 38.566 (46.225) tkr. Motsvarande belopp för moderbolaget uppgår till - (-) tkr.

nOt 17 KundFOrdringAr OCh AndrA FOrdringAr

Koncernen

2009 2008

Kundfordringar

Ännu ej förfallna 42.280 54.318

Förfallna

0-30 dagar 13.544 15.377

31-60 dagar 4.881 9.487

61-90 dagar 4.714 5.993

Över 90 dagar 13.555 27.711

nedskrivet belopp -16.126 -21.858

summa 62.848 91.028

skattefordran 4.193 2.451

Övriga fordringar 25.224 12.436

totalt 92.265 105.915

nOt 18 FinAnsiellA instrument per KAtegOri

31 december 2009

Tillgångar i balansräkningen

låne- och kundfordringar

tillgångar

som kan säljas Summa långfristiga värdepappers

innehav

908 908

Kundfordringar och andra

fordringar 63.149 63.149

långfristiga kundfordringar 7.629 7.629

säkringsderivat 629 629

Summa 70.778 1.537 72.315

Andra kortfristiga placeringar 45.000 45.000

likvida medel 137.702 137.702

Totalt 253.480 1.537 255.017

Skulder i balansräkningen

Summa 132.236 1.537 133.773

nOt 19 säKringsKOntrAKt

derivat som innehas för säkring utgörs av valutaterminskontrakt avseende usd, eur och seK.

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

Netto utestående terminskontrakt

Köpta usd 3.800.000 10.300.000 — —

sålda eur 2.585.738 7.476.000 — —

Kurs 1,4696 1,3777 — —

Köpta usd 400.000 — — —

sålda seK 2.737.090 — — —

Kurs 6,843 — — —

Moderbolagat är den koncernenhet som innehar alla externa derivatpositioner.

Moderbolag hade dock per 2009-12-31 inga externa terminer som inte hade en motposition i interna dito.

Marknadsvärdet per 2009-12-31 +629 tkr, avseende utestående terminskon-trakt, är till fullo bokad som förändring av säkringsreserv under eget kapital, då alla utestående terminskontrakt per 2009-12-31 är att betrakta som säkringspo-sitioner.

nOt 20 FÖrutBetAldA KOstnAder OCh upplupnA intäKter

Koncernen Moderbolaget

2009 2008 2009 2008

reklamkostnader 1.341 381 926 —

licensintäkter 1.334 1.365 997 1.077

hyreskostnader 6.049 5.771 533 511

Försäkringspremier 1.212 389 208 68

Övriga poster 11.206 7.075 538 226

Summa 21.142 14.981 3.202 1.882

nOt 21 OBesKAttAde reserver

Moderbolaget

2009 2008

Ackumulerad skillnad mellan bokförda avskrivningar och avskrivningar enligt plan

- inventarier, verktyg och installationer 882 882

periodiseringsfonder 65.394 73.018

inom koncernen finns såväl avgiftsbestämda som förmånsbestämda pensionspla-ner. För avgiftsbestämda planer samt för pensionsplanen tecknad i Alecta redo-visas som årets kostnad de premier som avser den gångna perioden. enligt ett uttalande från redovisningsrådets Akutgrupp, urA 42, är Alecta en förmånsbe-stämd plan som omfattar flera arbetsgivare. För räkenskapsåret 2009 finns inte sådan information tillgänglig som gör det möjligt att redovisa denna plan som

noter

förmånsbestämd. denna är därför hanterad som avgiftsbestämd. omfattningen

förmånsbestämd. denna är därför hanterad som avgiftsbestämd. omfattningen

Related documents