• No results found

Till Föräldrar på avdelningen ”smultronet”

Jag läser just nu sista terminen på Lärarutbildningen i Malmö. Det innebär att jag ska skriva en c-uppsats som avslutande arbete. Jag kommer att skriva om barns samspel. Min uppsats kommer att bygga på observationer av 5-åringar, vilket medföljer att jag skulle vilja göra en videoobservation och en tillhörande bandupptagen intervju med era barn. Materialet som jag samlar in kommer bara jag att ta del av och sedan när jag är färdig kommer det att förstöras. I själva uppsatsen kommer inga uppgifter som kan röja era barns identitet att finnas med (alla namn kommer att vara fiktiva).

Med detta hoppas jag kunna få ert medgivande att få filma och intervjua era barn till mitt arbete. Har ni frågor angående mitt arbete eller tänkta observationer får ni gärna höra av er.

Med vänliga hälsningar Sofia Nordström

o Jag godkänner att mitt barn är med i undersökningen o Jag vill inte att mitt barn är med i undersökningen

Bilaga 2 Intervjuguide

Förslag till frågor vid intervjun med barnen: • Hur känns det när du är glad?

Hur känns det när du är arg? Hur känns det när du är ledsen?

• Finns det olika sorters glad? Arg? Ledsen? Hur märker man skillnaden? • Sitter det någonstans på kroppen, den här känslan? Var?

• Hur kan dina kompisar se om du är glad? Hur kan dina kompisar se om du är arg? Hur kan dina kompisar se om du är ledsen? • Kan du se om dina kompisar är glada? Hur?

Kan du se om dina kompisar är ledsna? Hur? Kan du se om dina kompisar är arga? Hur? • Vad ser du på filmen?

• Vad känner du där?

Bilaga 3

Utdrag ur videoobservationen Utdrag 1

Adam och Felicia sitter vid bordet och väntar på att de ska börja spela, de är glada och skrattar. Daisy kommer in med spelet (dominospel)

Daisy- Här är det minsann (sätter sig vid bordet och lägger ifrån sig spelet) Adam plockar upp det direkt och börjar studera spellådan.

Adam- Det här ser verkligen inte kul ut. Daisy- Adam, nu lägger du tillbaks det

Adam fortsätter titta på spelet och lägger inte någon större notis över vad Daisy säger till honom.

Adam- Tycker inte jag, vad är detta för något? Daisy- Lägg tillbaka det Adam.

Adam- Ska bara titta. Vad är det här för någonting? Jag vet inte ett dugg vad man ska göra med dem här. (Fortsätter vända och vrida på spellådan)

Daisy- Jag vet. Lägg tillbaka dem. (Nu låter hon irriterad på rösten) Adam- Jag vet.

Daisy- Tycker jag. (Mer irriterad i rösten)

Adam- Varför ska du alltid bestämma? Vara en fin dam. Jag är ju finare. (Säger i en nonchalant ton, fortfarande snurrande på spellådan)

Felicia skrattar åt Adams utspel som fortsätter spela på och tycker det här är jättekul. Daisy sitter på sin stol och ser inte speciellt glad ut.

Adam- Jag är finare för jag har armband.

Daisy- Det har jag med. (Försöker hävda sin röst mot Adams överlägsna ton) Adam- Och jag undrar, Varför har du alltid de där halsbanden på dig?

Daisy- Därför att jag har det. (Fortfarande i en nerstämd ton)

Felicia vänder sig nu till Daisy som hon nu noterar inte är med i Adams lilla spel. Felicia- Men de är likadana som jag har. Börjar också med grön. Har grön och rött också men det är hemma.

Daisy skrattar lite nu åt det Felicia säger. Hon verkar bli lite gladare gen. (Ur videoobservation 2006-11-13)

Utdrag 2

När barnen spelat färdig dominospelet springer Adam och Felicia in i ”dockis” och börjar en lek där. Daisy kommer inte strax efter och går runt lite och tittar på vad Adam och Felicia gör innan hon väljer att lämna rummet. Under tiden byter Adam och Felicia om till utkäldningskläder och fnissar och letar fram fina väskor och andra assosearer som de kan tänkas behöva till leken utan att göra någon notis av att Daisy kommer in i rummet och sedan lämnar det. När Daisy väl lämnat rummet blev hon stående en stund utanför och tittade in och såg lite nerstämd ut. Fortfarande gjorde de andra barnen ingen notis av henne. (Ur videoobservation 2006-11-13)

Utdrag 3

Bo och Clas hjälper Adam att plocka undan i ”dockis” efter att de tre pojkarna har lek där under en längre tid. Plötsligt slutar Bo plocka upp saker och ställer sig upp från golvet.

Bo- Du, jag är större än du. Clas reser sig upp från golvet. Clas- Nä du stod på tå

Bo- Ska vi se vem som, Vi lyfter varandra och ser. Jag börjar och lyfta dig. (Lyfter upp Clas)

Bo- Var jag stark?

Clas nickar och försöker sedan lyfta Bo, som är betydligt större än Clas och lyckas inte få upp Bo från golvet.

Clas- Du, jag har tränat mina muskler och jag kan bära en bil och din … (jag kan inte höra vad han säger). Kolla (Clas visar sina armmuskler för Bo som tittar)

Bo- Jag har klister på som skjuter tillbaks till dig. Clas- Har jag med.

Clas och Bo ”skjuter” klister på varandra.

Bo börjar sparka i luften mot Clas, som ser rädd ut. Clas- Så gör man inte.

Bo- Jag kan karator. (Fortsätter sparka i luften) Clas- Kan jag med.

Bo- Får jag se?

Clas börjar sparka i luften och Bo hänger på och börjar sparka i luften och så skrattar de båda två och sparkar lite till. (Ur videoobservation 2006-11-14)

Utdrag 4

Adam och Greta sitter och leker med riddarborgen. De småpratar och fnissar. Hela tiden gör de upp regler för hur leken ska gå till.

Greta- Han behöver inte vara vakten hela tiden. (Håller fram en av riddarna) Adam- Nej, de kan byta av varandra. (Håller fram sin riddare)

De fortsätter fnissa och ”brottas” med sina riddare tills Adam tappar sin gubbe. Adam tittar på Greta som om det var hon som skulle plocka upp gubben till honom.

Greta- Du får plocka upp den.

Adam gör detta och skrattar lite. Greta går bort och hämtar något i lådan med barbiedockor.

De andra barnen kommer tillbaka från sin utflykt och jag stoppar filmen. (Ur videoobservationen 2006-11-14)

Related documents