• No results found

Tillgänglig och produktiv hälso- och sjukvård

12.2.1Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras

Arbetet med att utveckla kunskapsbaserad vård har koppling till Västra Götalandsregionens omställningsområden kvalitetsdriven verksamhetsutveckling och koncentration för ökad kvalitet samt regionuppdraget om universitetstandvård. Betydande delar av dessa båda uppdrag syftar till att förbättra förutsättningarna för att bästa tillgängliga kunskap ska användas i vården.

Mot bakgrund av ovan har Folktandvården valt att som ett första steg utveckla och utvärdera metoder som underlättar användandet av bästa kunskap. Utvecklingsarbetet baseras bland annat på antagandet att införande av kunskap främjas av att utbildningen stödjer en

beteendeförändring inom vården. För att uppnå önskat resultat krävs samarbete mellan flera olika kompetenser, varför såväl beteendevetare, förändringsledare, odontologiskt sakkunniga som linjechefer deltar i arbetet.

Uppföljningskommentar:

En kartläggning av tandläkares och tandhygienisters subjektiva kunskapsbehov genomfördes 2018. Detta arbete följdes 2019 av en prioritering av de identifierade utvecklingsområdena.

Prioriteringsprocessen slutfördes genom förankring hos samtliga klinikledningar våren 2020.

Denna prioriteringsprocess har nu mynnat ut i planering av kommande

kompetensutvecklingsinsatser. I samband med en strategisk utbildningsinsats inom bettfysiologi har en modell för förändringsinriktad kunskapsöverföring utvecklats. Under 2019 blev Folktandvården tydligt etablerad i den nya kunskapsorganisationen med nationella och regionala programområden. Det är en struktur som successivt funnit sina former. I samverkan med Institutionen för odontologi pågår uppdraget med att pröva enheter för universitetstandvård och det arbetet beräknas rapporteras i Hälso-SAM under 2020.

Målet följs genom måltalen nöjd student, handledare med pedagogisk kompetens samt resultatmarginal. För de två förstnämnda målen är prognosen grön, men för

resultatmarginalen är prognosen röd, vilket innebär att målet kommer delvis att uppfyllas/har delvis uppfyllts.

12.2.1.1 Antibiotikaresistens

12.2.2Invånarnas tillgänglighet till digitala vårdformer ska öka, liksom verksamhetens användning av digitala lösningar

Digitala vårdformer och tjänster:

Folktandvården fortsätter arbetet med att utveckla digitala tjänster som våra kunder efterfrågar, som gör oss attraktiva och som underlättar vardagen för alla medarbetare.

Utveckling av digitala tjänster är exempel på aktiviteter inom Västra Götalandsregionens omställningsområde Digitalisering.

Uppföljningskommentar

Coronapandemin har medfört ett ökat tempo i införandet av digitala tjänster.

Distanskonsultationsutrustningar kommer nu att finnas på kliniker i hela Folktandvården redan under första kvartalet 2021. Effekten av detta väntas bli ökad tillgänglighet och kortare köer i specialisttandvården.

Vi har även mycket snabbt startat upp appen Folktandvården Online där patienterna kan nå oss för videomöte, antingen via telefon, platta eller dator. Under resten av året kommer utbudet vi kan erbjuda via denna app utökas och utvecklas.

Därtill kommer våra journaler vara tillgängliga för patienterna via 1177 från november 2020.

Förändrat arbetssätt:

Under 2018 genomförde fyra kliniker verksamhetsutvecklingsprojekt för att ta fram metoder för uppgiftsväxling och arbetsfördelning. Syftet med projekten var att öka värdet för våra patienter genom att tillvarata medarbetarnas kompetens på ett mer effektivt sätt.

Målsättningen med uppgiftsväxling och arbetsfördelning är att stärka professionerna, att främja god arbetsmiljö, karriär- och utvecklingsmöjligheter samt att minska den brist på kompetens som råder på flera kliniker. Arbetet innebär också att undersöka möjligheterna att införa nya kompetenser som ytterligare stärker vårt hälsoinriktade arbete och samtidigt avlastar de olika yrkesgrupperna med, exempelvis med de olika serviceuppgifter som finns på kliniken.

Uppföljningskommentar

Projektet har pausats under våren och kommer att starta upp på nytt i höst. Arbetet kopplas samman med projektet digitala vårdformer och tjänster som rör förändrade arbetssätt med stöd av digitalisering och teknikutveckling.

Målet följs genom måltalen distanskonsultationer och digitala scannrar. Måluppfyllelsen är god i båda fallen, vilket innebär att målet kommer att uppfyllas/har uppfyllts.

12.2.3Invånarnas tillgång till den vård de behöver ska öka

Distanskonsultationsutrustningar kommer nu att finnas på kliniker i hela Folktandvården redan under första kvartalet 2021. Effekten av detta väntas bli ökad tillgänglighet och kortare köer i specialisttandvården.

Vi har även mycket snabbt startat upp appen Folktandvården Online där patienterna kan nå oss för videomöte, antingen via telefon, platta eller dator. Under resten av året kommer

utbudet vi kan erbjuda via denna app utökas och utvecklas.

Därtill kommer våra journaler vara tillgängliga för patienterna via 1177 från november 2020.

Se även kapitel 2.2.3.

Målet följs genom måltalen tillgänglighet allmäntandvården för barn och ungdom samt för nya vuxna patienter och tillgänglighet inom specialisttandvården genom köprioritet 1 och 2.

Följs även genom måltalen marknadsandelar och nöjd kund. Måluppfyllelsen är mycket god för prioriterade grupper men något sämre för grupper med lägre prioritet, därför sätts

måluppfyllelsen till att målet kommer delvis att uppfyllas/har delvis uppfyllts.

12.2.3.1 Tillgänglighet (befolkningsperspektiv)

Verksamhetens tillgänglighet avseende bland annat väntetider för nya patienter, eventuella förseningar i överenskomna revisionskallelser och väntetider för remitterad vård för följs systematiskt och - så långt det är möjligt i realtid.

Allmäntandvårdens områdesansvar för akuttandvård, tandvård till barn, ungdomar och unga vuxna, samt tandvård inom det särskilda tandvårdsstödet uppfyller under perioden väl ställda krav. Andelen försenade revisionskallelser (>3 mån) inom den fria tandvården var exempelvis endast 1 procent vid utgången av augusti. Måltalet för indikatorn är 5 procent och

acceptansnivån 10 procent.

Särskilda aktiviteter i syfte att säkra och öka tillgängligheten under covid-19 har framförallt handlat om samordnad omdisponering av personal mellan kliniker. Därutöver har under året bland annat en granskning och ensning av uppdateringar i patientregister påbörjats, för att säkerställa att underlag i kallelsesystem och ombokningsregister är korrekta. Revisionen av patientregister planeras vara genomförd till årsskiftet.

Tillgängligheten för remisser till specialisttandvården i köprioritet 1 (max 1 mån väntetid) var efter augusti 91% (mål 95%), tillgängligheten i köprioritet 2 (3 resp. 6 mån väntetid) var 43%

för samma period (mål 70%). Det är en tydlig effekt av att 70+ patienter inte kallats

regelmässigt under pandemin. Åtgärder för att kunna omhänderta denna patientgrupp har nu tagits fram. Tillgång på narkospass för FTV har kraftigt påverkats av rådande situation på sjukhusen och endast ett fåtal av de mest akuta patienterna har kunnat erbjudas narkos under pandemin vilket gör att tillgängligheten för den vården försämrats.

12.2.4Skillnader i livsvillkor och tandhälsa ska minska

Under perioden har ett flertal insatser gjort för att minska skillnader i tandhälsa. Exempel på detta är att Folktandvården har haft dialog med förskolor i olika områden och nu sprider det pedagogiska materialet Tandboxen till de förskolor som vill använda det för att främja tandhälsan. Arbetet på familjecentraler är alltmer etablerat och samverkan med

Barnhälsovården fungerar bra. I HSN S pågår ett projekt där en hälsopromotör möter familjer med barn som har hög risk för kariessjukdom för individuella hälsosamtal. Projektet

genomförs genom ett riktat statsbidrag för ökad tillgänglighet i barnhälsovården 2018–2020 (Dnr HSNS 2018–00107). Utifrån erfarenheterna i HSN S utreds möjligheterna att anställa fler hälsopromotörer och förmedla fler Tandboxar, framförallt i utsatta områden i HSN G.

Målet följs genom måltalen friska patienter, antal frisktandvårdsavtal samt genom skillnader i tandhälsa. Målet för antal frisktandvårdsavtal kommer troligen inte att nås, medan övriga mål troligen kommer att nås. Sammantaget är måluppfyllelsen att målet kommer delvis att

uppfyllas/har delvis uppfyllts.

13 Bokslutsdokument och noter

Resultaträkning Not Utfall 2008 Utfall 1908

Verksamhetens intäkter 1 1 541 075 1 623 222

Verksamhetens kostnader 2,3 -1 480 166 -1 524 362

Avskrivningar och

nedskrivningar 4 -33 606 -32 898

Verksamhetens

nettokostnader 27 303 65 962

Finansnetto 5 -687 -663

Erhållna/lämnade bidrag

spec. beslut -16 667 -16 667

Erhållna/lämnade

regionbidrag 0 0

Obeskattade reserver

(bolagen) 0 0

Årets resultat 9 949 48 632

Kassaflödesanalys Not Utfall 2008 Utfall 1908

Löpande verksamhet

Årets resultat 9 949 48 632

Investeringsbidrag 0 0

Avskrivningar 4 33 606 32 898

Utrangeringar/nedskrivninga

r 0 142

Reavinster/-förluster sålda

anläggningstillgångar 0 0

Avsättningar 17 -303 -199

Obeskattade reserver

(bolagen) 0 0

Kassaflöde från löpande verksamhet före förändring

av rörelsekapital 43 252 81 473

Förändring av rörelsekapital

Resultaträkning Not Utfall 2008 Utfall 1908 Ökning-/minskning+ av

förråd

0 0

Ökning-/minskning+ av

kortfristiga fordringar 15 52 466 26 220

Ökning+/minskning- av

kortfristiga skulder 19 -19 185 -72 785

Kassaflöde från löpande

verksamhet 76 533 34 908

Förändring av

redovisningsprincip 0 0

Förändring av eget kapital 0 0

Korrigering omklassificering

anläggningstillgångar 0 0

Investeringsverksamhet

Investeringar 7 -18 931 -42 734

Momsjustering vid överlåtelse

0 0

Anläggningstillgångar

överfört mellan enheter 11 0 364

Försäljningar

anläggningstillgångar 0 0

Aktier och andelar 0 0

Kassaflöde från

investeringsverksamheten

-18 931 -42 370

Finansieringsverksamhet Ökning-/minskning+ av långfristiga fordringar

14 -8 976 1 454

Ökning+/minskning- av långfristiga skulder

18 -2 000 0

Erhållna/lämnade bokslutsdispositioner

0 -7 777

Justering för årets aktiverade

investeringsbidrag

0 0

Förändring aktiekapital 0 0

Kassaflöde från

finansieringsverksamheten -10 976 -6 323

Resultaträkning Not Utfall 2008 Utfall 1908

ÅRETS KASSAFLÖDE 46 626 -13 785

Ingående likvida medel och

kortfristiga placeringar 116 919 138 920

Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

163 545 125 137

Kontroll av årets kassaflöde 46 626 -13 783

Differens 0 2

Balansräkning Not Utfall 2008 Utfall 1908

Anläggningstillgångar Immateriella

anläggningstillgångar 0 0

Materiella

anläggningstillgångar

- byggnader och mark 0 0

- maskiner och inventarier 11 246 305 261 031

- pågående investeringar 13 179 128

Finansiella

anläggningstillgångar

14 226 803 217 827

Summa

anläggningstillgångar

473 287 478 986

Omsättningstillgångar

Förråd 1 200 1 200

Kortfristiga fordringar 15 368 733 421 199

Kortfristiga placeringar 0 0

Likvida medel 163 545 116 919

Summa

omsättningstillgångar

533 478 539 318

Summa tillgångar 1 006 765 1 018 304

Eget kapital

Eget kapital 204 516 192 290

Bokslutsdispositioner 0 -7 777

Årets resultat 9 949 20 003

Summa eget kapital 214 465 204 516

Resultaträkning Not Utfall 2008 Utfall 1908

Avsättningar 17 5 357 5 660

Skulder

Långfristiga skulder 18 13 000 15 000

Kortfristiga skulder 19 773 943 793 128

Summa skulder 786 943 808 128

Summa eget kapital,

avsättningar och skulder 1 006 765 1 018 304

Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen.

Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal bokföring och redovisning, samt rekommendationer utfärdade av Rådet för kommunal redovisning.

Noter, tkr

1. Verksamhetens intäkter 2008 1908 Patientavgifter med mera 489 420 530 019

Såld vård internt 737 026 747 743

Såld vård externt 190 325 216 366

Försäljning av tjänster, internt

1 041 1 075

Försäljning av tjänster, externt

8 446 10 041

Hyresintäkter 5 212 5 200

Försäljning av material och varor, internt

0 0

Försäljning av material och varor, externt

2 767 3 263

Statsbidrag 53 237 52 240

Investeringsbidrag 0 0

Övriga bidrag, internt 32 361 37 001

Övriga bidrag, externt 6 343 4 317

Biljettintäkter 0 0

Övriga intäkter, internt 10 461 11 709

Övriga intäkter, externt 4 436 4 248

Totalt 1 541 075 1 623 222

2. Verksamhetens kostnader 2008 1908

Personalkostnader 1 065 351 1 077 405

Inhyrd personal, bemanningsföretag

0 152

Noter, tkr

Köpt vård internt 1 343 1 144

Köpt vård externt 5 079 5 181

Läkemedel 7 885 8 192

Lämnade bidrag, internt 0 0

Lämnade bidrag, externt 0 129

Lokal- och energikostnader,

internt 28 619 26 033

Lokal- och energikostnader, externt

83 150 85 878

Verksamhetsanknutna tjänster, internt

12 188 19 347

Verksamhetsanknutna

tjänster, externt 62 950 81 217

Material och varor, internt 46 979 43 385 Material och varor, externt 57 864 70 013 Övriga tjänster, internt 52 403 50 364

Övriga tjänster, externt 6 941 4 118

Övriga kostnader, internt 18 329 18 599 Övriga kostnader, externt 31 085 33 205

Totalt 1 480 166 1 524 362

3. Personalkostnader,

detaljer 2008 1908

Löner 727 994 725 200

Övriga personalkostnader 8 818 23 232

Sociala avgifter 328 539 328 973

Pensionskostnader 0 0

Totalt 1 065 351 1 077 405

4. Avskrivningar och nedskrivningar

2008 1908

Avskrivningar Immateriella

anläggningstillgångar

0 0

Byggnader och markanläggningar

0 0

Maskiner och inventarier 33 606 32 898 Finansiell leasing maskiner

och inventarier

0 0

Totalt 33 606 32 898

Nedskrivningar

Noter, tkr Immateriella

anläggningstillgångar

0 0

Byggnader och

markanläggningar 0 0

Maskiner och inventarier 0 0

Totalt 0 0

Totalt avskrivningar och nedskrivningar

33 606 32 898

5. Finansnetto 2008 1908

Finansiella intäkter

Ränteintäkter, internt 0 0

Ränteintäkter, externt 558 495

Övriga finansiella intäkter, internt

0 0

Övriga finansiella intäkter, externt

0 0

Totalt 558 495

Finansiella kostnader

Räntekostnader, internt 145 0

Räntekostnader, externt 2 4

Övriga finansiella kostnader, internt

0 0

Övriga finansiella kostnader, externt

1 098 1 154

Totalt 1 245 1 158

Totalt finansnetto -687 -663

6. Reavinster och reaförluster sålda anläggningstillgångar

2008 1908

Reavinster fastigheter

Reavinster inventarier 0 0

Momsjustering vid reavinst 0 0

Totalt 0 0

Reaförluster fastigheter

Reaförluster inventarier 0 0

Momsjustering vid reaförlust 0 0

Totalt 0 0

Netto reavinster/-förluster 0 0

Noter, tkr 7. Investering i

anläggningstillgångar 2008 1908

Årets investering i immateriella

anläggningstillgångar

0 0

Årets investering i byggnader och mark

0 0

Årets investering i maskiner och inventarier

18 880 39 975

Årets investering, finansiell leasing maskiner och inventarier

0 0

Årets pågående investering 51 2 757

Totalt 18 931 42 732

8. Försäljning

anläggningstillgångar 2008 1908

Försäljning byggnader och

mark 0 0

Försäljning maskiner och

inventarier 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Årets avskrivning och nedskrivning

0 0

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Noter, tkr

Korrigeringar avskrivningar och nedskrivningar

0 0

Utgående ackumulerade

avskrivningar 0 0

Utgående restvärde 0 0

10. Byggnader och mark 2008 1912

Ackumulerade anskaffningsvärden

Vid årets början 0 0

Nyanskaffningar 0 0

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering

anskaffningsvärde 0 0

Utgående ackumulerade anläggningstillgångar

0 0

Ackumulerade avskrivningar

Vid årets början 0 0

Årets avskrivning och nedskrivning

0 0

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering avskrivningar

och nedskrivningar 0 0

Utgående ackumulerade

avskrivningar 0 0

Utgående restvärde 0 0

11. Maskiner och inventarier 2008 1912 Ackumulerade

anskaffningsvärden

Vid årets början 776 030 704 959

Nyanskaffningar 18 880 70 677

Omklassificeringar 0 3 196

Överfört mellan enheter 0 -496

Försäljningar/utrangeringar 0 -2 306

Korrigering anskaffningsvärde

0 0

Utgående ackumulerade anläggningstillgångar

794 910 776 030

Noter, tkr

Ackumulerade avskrivningar

Vid årets början 514 999 467 268

Årets avskrivning och

nedskrivning 33 606 49 871

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 -132

Försäljningar/utrangeringar 0 -2 008

Korrigering avskrivningar

och nedskrivningar 0 0

Utgående ackumulerade avskrivningar

548 605 514 999

Utgående restvärde 246 305 261 031

12. Finansiell leasing 2008 1912

Ackumulerade anskaffningsvärden

Vid årets början 0 0

Nyanskaffningar 0 0

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering anskaffningsvärde

0 0

Utgående ackumulerade anläggningstillgångar

0 0

Ackumulerade avskrivningar

Vid årets början 0 0

Årets avskrivning och

nedskrivning 0 0

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering avskrivningar och nedskrivningar

0 0

Utgående ackumulerade avskrivningar

0 0

Utgående restvärde 0 0

13. Pågående investeringar 2008 1912 Ackumulerade

anskaffningsvärden

Noter, tkr

Vid årets början 128 3 197

Nyanskaffningar 51 128

Omklassificeringar 0 -3 197

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering

anskaffningsvärde 0 0

Utgående ackumulerade anläggningstillgångar

179 128

14. Finansiella

anläggningstillgångar 2008 1912

Aktier och andelar 0 0

Långfristiga fordringar, internt

226 803 217 827

Långfristiga fordringar, externt

0 0

Totalt 226 803 217 827

15. Kortfristiga fordringar 2008 1912

Kundfordringar, internt 1 051 627

Kundfordringar, externt 287 644 270 115 Förutbetalda kostnader och

upplupna intäkter, internt

52 862 46 608

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter, externt

17 995 31 869

Övriga fordringar, internt 1 565 55 186 Övriga fordringar, externt 7 616 16 794

Totalt 368 733 421 199

16. Kortfristiga placeringar 2008 1912

Kortfristiga placeringar 0 0

Totalt 0 0

Ingående Årets Återfört ej Ianspråktage t

Utgående

17. Övriga avsättningar värde avsättning utnyttjat under året värde Ange på raderna vad

avsättningarna avser

0 0 0 0 0

0 0 0 0 0

0 0 0 0 0

Totalt 5 660 0 0 0 5 357

Noter, tkr

18. Långfristiga skulder 2008 1912

Långfristig skuld, investeringsbidrag

0 0

Övriga långfristiga skulder, internt

13 000 15 000

Övriga långfristiga skulder,

externt 0 0

Totalt 13 000 15 000

19. Kortfristiga skulder 2008 1912

Leverantörsskulder, internt 605 600

Leverantörsskulder, externt 26 520 75 349

Semesterskuld 28 726 52 055

Löner, jour, beredskap, övertid

8 448 2 828

Upplupna sociala avgifter 16 870 25 118 Övriga upplupna kostnader

och förutbetalda intäkter, internt

7 226 2 208

Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter, externt

675 102 630 748

Övriga kortfristiga skulder, internt

1 588 2 594

Övriga kortfristiga skulder, externt

8 858 1 628

Totalt 773 943 793 128

20. Övriga ansvars- och

borgensförbindelser 2008 1912

Ange i text vad ansvars- och borgensförbindelserna avser (noten avser hel- och delägda bolag)

Totalt 0 0

Related documents