• No results found

Tillgänglig och produktiv hälso- och sjukvård

12.2.1 Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras

Målet kommer att uppnås/Målet är uppnått

Arbetet med att utveckla kunskapsbaserad vård har koppling till Västra Götalandsregionens omställningsområden Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling och Koncentration för ökad kvalitet samt regionuppdraget om universitetstandvård. Betydande delar av dessa båda uppdrag syftar till att förbättra förutsättningarna för att bästa tillgängliga kunskap ska användas i vården.

Mot bakgrund av detta har Folktandvården utvecklat och utvärderat metoder som underlättar användandet av bästa kunskap. Utvecklingsarbetet baseras bland annat på antagandet att införande av kunskap främjas när utbildningen stödjer en beteendeförändring inom vården.

För att uppnå önskat resultat krävs samarbete mellan flera olika kompetenser, varför såväl beteendevetare, förändringsledare, odontologiskt sakkunniga som linjechefer deltar i arbetet.

Aktiviteter 2021:

1. Den genomförda kartläggningen av tandläkares och tandhygienisters subjektiva kunskapsbehov har avslutats och resultatet ligger till grund för planering av prioriterade utbildningsaktiviteter. Arbetet sker i samverkan med Institutionen för odontologi och inom ramen för universitetstandvård. Dessutom startade

Folktandvården under hösten 2021 en läkemedelsgrupp som skall stödja vårdpersonalens behov av farmakologisk kunskap.

2. I samverkan med Institutionen för odontologi ska uppdraget med att definiera vilka enheter som, efter prövning, kan uppnå universitetstandvårdsstatus slutföras.

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 25 -

12.2.1.1 Detaljstyrning av hälso- och sjukvården ska ersättas av tillitsstyrning. Mer ansvar, makt och befogenheter ska decentraliseras till första linjens chef Fokusområdet kommer att uppnås/Fokusområdet är uppnått

Folktandvården har sedan flera år arbetat med tillitsbaserad styrning i syfte att skapa ett ökat handlingsutrymme för medarbetarna och där varje beslutsnivå aktivt ska verka för att

stimulera samverkan och ett helhetsperspektiv. Förvaltningen arbetar delegerat med

exempelvis Plan och Styr som styrmedel. Verktyget visar bland annat hur Regionfullmäktiges mål bryts ner till klinikmål, vilket tydliggör helhetssyn och sammanhang för alla nivåer. Varje klinik kan därefter, utifrån egna förutsättningar och behov, ta fram sina egna handlingsplaner för hur verksamhetens mål ska nås som viktiga delar i helheten. Uppföljning sker alltid i nära dialog med verksamheten.

Utvecklingen av Folktandvårdens ledningsmodell har under de senaste åren haft starkt fokus på förtydligande av de värderingar och den kultur som vi står för och framgångsfaktorer som vägleder oss i beslut och handling. Ledningsmodellen bygger på SIQ modell som utgår från de tre hörnpelarna kulturen, strukturen och systematiken, som bidrar till en helhetssyn med fokus på ledarskapets avgörande roll och på vikten av alla medarbetares medverkan. Under 2021 har utvecklingsarbetet koncentrerats till utveckling av värdeskapande processer och kundernas uttalade behov, krav och önskemål och förbättringar.

12.2.1.2 Antibiotikaresistens

Folktandvården utvärderar sedan 2012 mängd och kvalitet på förskrivningar av antibiotika (Tandläkartidningen 2020; 112 (5): 52–57). Eftersom förändringar sker långsamt görs en utvärdering enbart vart tredje år. Nästa tillfälle är planerat till hösten 2021. Folktandvården har tillsatt en läkemedelsgrupp vars uppdrag är att bevaka området och föreslå adekvata insatser. Samverkan med STRAMA är säkrad.

12.2.2 Invånarnas tillgång till den vård de behöver ska öka Målet kommer att delvis uppnås/Målet är delvis uppnått

Aktiviteter 2021 för att nå en verksamhet i balans och bidra till God vård:

1. Öka tillgängligheten till specialiserad vård och behandling. I aktiviteten ingår bland annat att utveckla en gemensam kö per specialitet, en genomgång av befintliga remissköer i dialog med aktuella patienter samt åtgärder för att möjliggöra en ökad kapacitet.

2. Behålla och utveckla nya resurseffektiva arbetssätt, exempelvis digitala vårdmöten.

3. Återskapa en ekonomi i balans genom att kunna erbjuda fler betalande patienter vård samt att öka vårdtiden.

Folktandvården arbetar intensivt med införande av digitala vårdformer och det bedöms som synnerligen angeläget från såväl patienter, tandvårdsstyrelse som medarbetare att utveckla möjligheten att genomföra vissa tandvårdsåtgärder på distans, s.k. videokontakt

(distanskontakt i realtid med ljud och bild). Exempel på sådana åtgärder är efterkontroller efter exempelvis tandutdragningar, råd och bedömningar vid akuta tillstånd, bedömningar av behov av bettfysiologisk vård, rörelseträning samt olika instruktions- och

informationsåtgärder. I dagsläget avvaktas beslut från koncernkontoret avseende debitering av åtgärder för patienter inom det särskilda tandvårdsstödet och vårdöverenskommelsen.

Tillgång på narkospass för Folktandvården har kraftigt påverkats av rådande situation på sjukhusen även under 2021. Endast ett fåtal av de mest akuta patienterna har kunnat erbjudas

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 26 -

narkos under pandemin vilket gör att tillgängligheten för de patienter som behöver få sin vård utförd under narkos kraftigt försämrats. Under året har situationen uppmärksammats och ett flertal åtgärder prövas för att förbättra tillgängligheten till narkosbehandlingar.

12.2.2.1 Invånarnas tillgång till digitala vårdformer ska öka, liksom verksamhetens användning av digitala lösningar

Fokusområdet kommer att uppnås/Fokusområdet är uppnått

Ett flertal aktiviteter och projekt pågår, vilkas syfte är att öka invånarnas tillgång till digitala vårdformer liksom att öka verksamhetens användning av digitala lösningar. Digitala

vårdmöten ska i framtiden vara en naturlig del av Folktandvårdens erbjudande till invånarna i Västra Götalandsregionen, till stor nytta för patienter och verksamhet. Inte minst bidrar digitaliseringen till en hållbar utveckling, bland annat genom minskade resor, en effektiv användning av resurser samt en kostnadseffektiv vård.

Exempel på aktiviteter för att öka invånarnas tillgång till digitala vårdformer, liksom verksamhetens användning av digitala lösningar, är:

• Utveckling av Folktandvårdens online-tjänst, videosamtal med tandläkare via app.

• Utveckling av digitala vårdmöten, för exempelvis konsultation med specialist, planering och uppföljning av vård med patient och handledning, via egenutvecklad modell för utrustning.

• Utveckling av digitala kallelser

• Uppsökande verksamhet på distans

• Fortsatt införande av 1177-tjänster

• Införande av digital avtrycksteknik

• Utveckling av områden och användning av distansmöten

• Utveckling av tandvårdens journalsystem T4 12.2.2.2 Tillgänglighet (befolkningsperspektiv)

Fokusområdet kommer att delvis uppnås/Fokusområdet är delvis uppnått

Verksamhetens tillgänglighet avseende bland annat väntetider för nya patienter, eventuella förseningar i överenskomna revisionskallelser och väntetider för remitterad vård följs systematiskt och kontinuerligt.

Allmäntandvårdens områdesansvar för akuttandvård, tandvård till barn, ungdomar och unga vuxna, samt tandvård inom det särskilda tandvårdsstödet uppfyller under perioden väl ställda krav. Andelen försenade revisionskallelser (>3 mån) inom den fria tandvården för barn och ungdomar 3–19 år var exempelvis endast 2 procent. Måltalet för indikatorn är 5 procent.

Särskilda aktiviteter i syfte att säkra och öka tillgängligheten under covid-19 har framförallt handlat om samordnad omdisponering av personal mellan kliniker. Därutöver har under året bland annat en granskning och ensning av uppdateringar i patientregister påbörjats, för att säkerställa att underlag i kallelsesystem och ombokningsregister är korrekta. Revisionen av patientregister planeras vara genomförd till årsskiftet.

Tillgängligheten för remisser till specialisttandvården i köprioritet 1 (max 1 mån väntetid) var per augusti 97 procent (mål 95 procent), tillgängligheten i köprioritet 2 (3 mån väntetid) var 54 procent (mål 95 procent). Den längre kön för lägre prioriterade patienter orsakas delvis av uppskjuten vård under pandemin. Tillgång på narkospass för Folktandvården har kraftigt påverkats av rådande situation på sjukhusen även under 2021. Endast ett fåtal av de mest

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 27 -

akuta patienterna har kunnat erbjudas narkos under pandemin vilket gör att tillgängligheten för de patienter som behöver få sin vård utförd under narkos kraftigt försämrats. Under året har situationen uppmärksammats och ett flertal åtgärder prövas för att förbättra

tillgängligheten till narkosbehandlingar.

12.2.3 Skillnader i livsvillkor och tandhälsa ska minska Målet kommer att uppnås/Målet är uppnått

Under 2021 har arbetet för att minska skillnader i tandhälsa fortsatt och en prioriterad grupp har varit barn i åldrarna 0–6 år. Som en viktig del i denna satsning har Folktandvården sökt sociala investeringsmedel från Regionala utvecklingsnämnden för att starta upp ett 3-årigt projekt med 5 hälsopromotörer anställda på de klinikerna med högst andel 6-åringar med hög kariesbelastning. Under våren 2021 har samtliga hälsopromotörer rekryterats och

introduktionen av dessa är nu påbörjad.

I övrigt arbete enligt plan, där mätetalen följs upp vid årets slut.

13 Bokslutsdokument och noter

Resultaträkning Not Utfall 2108 Utfall 2008

Verksamhetens intäkter 1 1 638 569 1 541 075

Verksamhetens kostnader 2 -1 529 491 -1 480 166

Avskrivningar och

nedskrivningar 4 -34 785 -33 606

Verksamhetens

nettokostnader 74 293 27 303

Finansnetto 5 -749 -687

Erhållna/lämnade bidrag

spec. beslut -16 667 -16 667

Erhållna/lämnade

regionbidrag 0 0

Obeskattade reserver

(bolagen) 0 0

Årets resultat 56 877 9 949

Kassaflödesanalys Not Utfall 2108 Utfall 2008

Löpande verksamhet

Årets resultat 56 877 9 949

Investeringsbidrag 0 0

Avskrivningar 4 34 785 33 606

Utrangeringar/nedskrivninga

r 11 206 0

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 28 -

Resultaträkning Not Utfall 2108 Utfall 2008

Reavinster/-förluster sålda anläggningstillgångar

0 0

Avsättningar 17 -169 -303

Obeskattade reserver (bolagen)

0 0

Kassaflöde från löpande verksamhet före förändring

av rörelsekapital 91 699 43 252

Förändring av rörelsekapital Ökning-/minskning+ av

förråd 0 0

Ökning-/minskning+ av

kortfristiga fordringar 15 -15 913 52 466

Ökning+/minskning- av

kortfristiga skulder 19 15 328 -19 185

Kassaflöde från löpande

verksamhet 91 114 76 533

Förändring av

redovisningsprincip 0 0

Förändring av eget kapital 0 0

Korrigering omklassificering anläggningstillgångar

0 0

Investeringsverksamhet

Investeringar 7, 11,13 -15 795 -18 931

Momsjustering vid

överlåtelse 0 0

Anläggningstillgångar

överfört mellan enheter 13 321 0

Försäljningar

anläggningstillgångar 0 0

Aktier och andelar 0 0

Kassaflöde från

investeringsverksamheten -15 474 -18 931

Finansieringsverksamhet Ökning-/minskning+ av långfristiga fordringar

14 2 137 -8 976

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 29 -

Resultaträkning Not Utfall 2108 Utfall 2008

Ökning+/minskning- av långfristiga skulder

18 -2 289 -2 000

Erhållna/lämnade

bokslutsdispositioner -8 455 0

Justering för årets aktiverade

investeringsbidrag

0 0

Förändring aktiekapital 0 0

Kassaflöde från

finansieringsverksamheten -8 607 -10 976

ÅRETS KASSAFLÖDE 67 033 46 626

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar

178 257 116 919

Utgående likvida medel och

kortfristiga placeringar 245 289 163 545

Kontroll av årets kassaflöde 67 032 46 626

Differens -1 0

Balansräkning Not Utfall 2108 Utfall 2008

Anläggningstillgångar Immateriella

anläggningstillgångar

0 0

Materiella

anläggningstillgångar

- byggnader och mark 0 0

- maskiner och inventarier 11 239 470 258 688

- pågående investeringar 13 194 492

Finansiella

anläggningstillgångar 14 238 209 240 346

Summa

anläggningstillgångar 477 873 499 526

Omsättningstillgångar

Förråd 0 0

Kortfristiga fordringar 15 389 533 373 620

Kortfristiga placeringar 0 0

Likvida medel 245 289 178 257

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 30 -

Resultaträkning Not Utfall 2108 Utfall 2008

Summa

omsättningstillgångar

634 822 551 877

Summa tillgångar 1 112 695 1 051 403

Eget kapital

Eget kapital 225 628 204 516

Bokslutsdispositioner -8 455 0

Årets resultat 56 877 21 112

Summa eget kapital 274 050 225 628

Avsättningar 17 5 100 5 269

Skulder

Långfristiga skulder 18 12 311 14 600

Kortfristiga skulder 19 821 234 805 906

Summa skulder 833 545 820 506

Summa eget kapital,

avsättningar och skulder 1 112 695 1 051 403

Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen.

Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal bokföring och redovisning, samt rekommendationer utfärdade av Rådet för kommunal redovisning.

Noter, tkr

1. Verksamhetens intäkter 2108 2008 Patientavgifter med mera 552 623 489 420

Såld vård internt 749 995 737 026

Såld vård externt 227 544 190 325

Försäljning av tjänster,

internt 1 215 1 041

Försäljning av tjänster, externt

8 280 8 446

Hyresintäkter 1 805 5 212

Försäljning av material och varor, internt

0 0

Försäljning av material och varor, externt

2 521 2 767

Statsbidrag 58 180 53 237

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 31 - Noter, tkr

Investeringsbidrag 0 0

Övriga bidrag, internt 19 385 32 361 Övriga bidrag, externt 8 096 6 343

Biljettintäkter 0 0

Övriga intäkter, internt 2 648 10 461 Övriga intäkter, externt 6 277 4 436

Totalt 1 638 569 1 541 075

2. Verksamhetens kostnader 2108 2008 Personalkostnader 1 093 024 1 065 351 Inhyrd personal,

bemanningsföretag 27 0

Köpt vård internt 1 956 1 343

Köpt vård externt 5 684 5 079

Läkemedel 9 331 7 885

Lämnade bidrag, internt 0 0

Lämnade bidrag, externt 0 0

Lokal- och energikostnader, internt

28 372 28 619

Lokal- och energikostnader,

externt 83 618 83 150

Verksamhetsanknutna

tjänster, internt 10 259 12 188

Verksamhetsanknutna

tjänster, externt 74 508 62 950

Material och varor, internt 51 573 46 979 Material och varor ,externt 63 139 57 864 Övriga tjänster, internt 58 670 52 403 Övriga tjänster, externt 8 291 6 941 Övriga kostnader, internt 18 982 18 329 Övriga kostnader, externt 22 057 31 085

Totalt 1 529 491 1 480 166

3. Personalkostnader,

detaljer 2108 2008

Löner 724 808 727 994

Övriga personalkostnader 44 494 8 818

Sociala avgifter 323 722 328 539

Pensionskostnader 0 0

Totalt 1 093 024 1 065 351

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 32 - Noter, tkr

4. Avskrivningar och

nedskrivningar 2108 2008

Avskrivningar

anläggningstillgångar 2108 2008

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport

anläggningstillgångar 2108 2008

Årets investering i

Årets investering i maskiner

och inventarier 15 772 18 880

anläggningstillgångar 2108 2008

Försäljning byggnader och

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport

Ackumulerade avskrivningar

Vid årets början 0 0

Årets avskrivning och

nedskrivning 0 0

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigeringar avskrivningar

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering

anskaffningsvärde 0 0

Utgående ackumulerade

anläggningstillgångar 0 0

Ackumulerade avskrivningar

Vid årets början 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering avskrivningar

och nedskrivningar 0 0

Utgående ackumulerade

avskrivningar 0 0

Utgående restvärde 0 0

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 35 - Noter, tkr

11. Maskiner och inventarier 2108 2012 Ackumulerade

anskaffningsvärden

Vid årets början 821 242 776 030

Nyanskaffningar 15 772 51 591

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar -402 -6 379 Korrigering

anskaffningsvärde 1 0

Utgående ackumulerade anläggningstillgångar

836 613 821 242

Ackumulerade avskrivningar

Vid årets början 562 554 514 999

Årets avskrivning och

nedskrivning 34 785 50 872

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar -196 -3 319 Korrigering avskrivningar

och nedskrivningar 0 2

Utgående ackumulerade

avskrivningar 597 143 562 554

Utgående restvärde 239 470 258 688

12. Finansiell leasing 2108 2012

Ackumulerade anskaffningsvärden

Vid årets början 0 0

Nyanskaffningar 0 0

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering anskaffningsvärde

0 0

Utgående ackumulerade

anläggningstillgångar 0 0

Ackumulerade avskrivningar

Vid årets början 0 0

Årets avskrivning och

nedskrivning 0 0

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 36 - Noter, tkr

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter 0 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering avskrivningar

och nedskrivningar 0 0

Utgående ackumulerade

avskrivningar 0 0

Utgående restvärde 0 0

13. Pågående investeringar 2108 2012 Ackumulerade

anskaffningsvärden

Vid årets början 492 128

Nyanskaffningar 23 364

Omklassificeringar 0 0

Överfört mellan enheter -321 0

Försäljningar/utrangeringar 0 0

Korrigering

anskaffningsvärde 0 0

Utgående ackumulerade

anläggningstillgångar 194 492

14. Finansiella

anläggningstillgångar 2108 2012

Aktier och andelar 0 0

Långfristiga fordringar,

internt 238 209 240 346

Långfristiga fordringar, externt

0 0

Totalt 238 209 240 346

15. Kortfristiga fordringar 2108 2012 Kundfordringar, internt 1 704 1 183 Kundfordringar, externt 310 671 291 700 Förutbetalda kostnader och

upplupna intäkter, internt 49 975 28 166 Förutbetalda kostnader och

upplupna intäkter, externt

19 789 28 407

Övriga fordringar, internt 0 6 335 Övriga fordringar, externt 7 394 17 829

Totalt 389 533 373 620

16. Kortfristiga placeringar 2108 2012

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport

Ingående Årets Återfört ej Ianspråktage t

Utgående

17. Övriga avsättningar värde avsättning utnyttjat under året värde Ange på raderna vad

avsättningarna avser 0 0 0 0 0

0 0 0 0 0

0 0 0 0 0

Totalt 5 269 0 0 0 5 100

18. Långfristiga skulder 2008 1912 Långfristig skuld,

19. Kortfristiga skulder 2108 2012 Leverantörsskulder, internt 376 467 Leverantörsskulder, externt 25 010 90 985

Semesterskuld 30 817 58 204

20. Övriga ansvars- och

borgensförbindelser 2108 2012

Ange i text vad ansvars- och borgensförbindelserna avser

Folktandvården Västra Götaland Delårsrapport Diarienummer FTV 2021-00342

- 38 - Noter, tkr

(noten avser hel- och delägda bolag)

Totalt 0 0

Related documents