• No results found

TILLGÄNGLIGhET INOm NORdEN OCh

In document 09 JÄRNVÄGSSEKTORNS UTVECKLING (Page 63-66)

INTERNaTIONELLT

Sveriges ekonomi är beroende av goda transportmöjligheter

Produktion av varor och tjänster engagerar ofta aktörer i olika länder, och långväga förflyttningar förutsätter ofta att flera länders transportsystem används. Dessutom ökar den gräns­ överskridande handeln och turismen. Arbetsmarknadsregioner är inte längre begränsade till landsgränser. Denna utveckling är mest tydlig i Öresunds­ regionen, men utbytet över gränserna ökar kraftigt även i andra områden.

Sverige är ett litet land men har i för hållande till sin befolkningsstorlek en stor andel multinationella företag. Det gör att Sverige är mycket handels­ beroende, med en export respektive import som utgör 50 procent respektive 40 procent av BNP. Våra företag är beroende av ett väl utvecklat transport­ system med goda kommunikationer till Europa och världen.

Sverige är också ett populärt turistland. Turistnäringens så kallade exportvärde – det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige – är faktiskt större än både järn/stål­ och personbils exporten. Mätt i fasta priser har utländsk konsum­ tion i Sverige ökat med 220 procent sedan 1993. I fjällvärlden planeras investeringar på tio miljarder kronor inom en tioårsperiod. Antalet resor till fjällen förväntas öka med 750 000 till 1,2 miljoner resor årligen. Trenden är att regionerna i fjällvärlden satsar på turism året runt.

För att Sveriges ekonomi ska fortsätta att utvecklas måste vi arbeta för bättre förutsättningar för internationella trans­ porter på järnväg. Vi måste också verka för investeringar i infrastruktur i andra länder – helt enkelt öka tillgängligheten till och från Sverige.

öresundsregionen växer Sedan 2000 när Öresundsbron öppnades har integrationen mellan den svenska och den danska sidan av sundet

utvecklats mycket starkt. Numera är det mer rätt att tala om Öresunds regionen än att den består av delar av två olika länder. Totalt räknar man med att Öre­ sundsregionen har cirka 3,7 miljoner invånare.

Antalet svenskar och danskar som pendlar över bron ökar stadigt och pendlingstrafiken har sjudubblats sedan bron öppnade 2000. Totalt 70 000 personer reste över Öresunds­ bron varje dag 2009.

Med tåg gjordes 11,2 miljoner resor över Öresundsbron 2009. Det är en ökning med cirka 4,5 procent jämfört med 2008 och en ökning med cirka 70 procent jämfört med 2005. Förutom Öresundsbron gjordes 9,4 miljoner resor via förbindelsen Helsingborg– Helsingör under 2009.

Öresundsbroförbindelsen är den enda fasta förbindelsen med väg­ och spårtrafiksystemen i Danmark, Tyskland och Polen, och den är ett viktigt led i etableringen av en modern och effektiv infrastruktur i Nordeuropa.

Öresundsbron har fortfarande stor ledig spårkapacitet. Antalet passagerartåg kan tredubblas samtidigt som antalet godståg och fjärrtåg ökar med 80 res­ pektive 120 procent, utan att det uppstår kapacitetsbrist.

Det krävs dock förbättringar i den anslutande infrastrukturen, det vill säga järnvägsnätet i och omkring Köpenhamn och Malmö, för att kapaciteten över bron ska kunna användas effektivt. Citytunnelprojektet i Malmö är ett led i att underlätta regional­ och fjärrtågs trafiken via Malmö central till Köpen hamn, Trelleborg och Ystad. I Köpenhamn kommer en utbyggnad av tunnelbanan att förbättra transport­ möjligheterna. När utbyggnaden är klar 2018 kommer tunnelbanan att ha fem stationer gemensamma med Öresunds­ tågen. Dessutom påbörjas nu projektet Fehmarn Bält – en bro mellan Rödby i Danmark och Puttgarden i Tyskland. Först när det finns en fast förbindelse mellan Tyskland och Danmark kan vi få full nytta av Öresundsbroförbindel­ sen för person­ och godstrafiken. Samarbeten med Norge kring gräns­ överskridande infrastruktur Sverige och Norge är mycket viktiga handelspartner såväl när det gäller export och import som tjänster. Dess­ utom ökar arbetspendlingen mellan länderna stadigt. Gränshandel och turism är andra faktorer som gör att

I oktober 2007 uppdrog regeringen åt Vägverket och Banverket att kartlägga den gränsöverskridande infrastrukturen mellan Norge och Sverige. I uppdraget ingick att redogöra för standarden på infrastrukturen samt pågående och planerade objekt inom ett antal väg­ och järnvägskorridorer. För järnvägens del handlade det om Oslo–Göteborg, Oslo– Stockholm, Trondheim–Östersund och Narvik–Kiruna. Med detta arbete som grund har flera utredningsprojekt startats, vilka ska leda till en ökad tillgänglighet mellan länderna.

Inom EU­projektet COINCO­North där Sverige arbetar tillsammans med Norge i korridoren Oslo–Göteborg– Öresund ska möjligheten att bygga höghastighetståg studeras. Projektet är en fortsättning av tidigare COINCO som även omfattade sträckan vidare genom Danmark till Berlin. Parallellt pågår sedan början av 1990­talet en samverkan mellan kommuner och regioner i Oslo­ och Göteborgsområdet. För närvarande studeras hur nuvarande bansystem skulle kunna rustas för en ökad kapacitet för såväl person­ som godstrafik.

Med Norge pågår även ett samarbete kring järnvägsförbindelsen via Storlien. Stora investeringar är gjorda på den svenska sidan. Meråkersbanan på den norska sidan från gränsen till Trondheim är emellertid inte elektrifierad och har begränsad bärighet. Samferdseldeparte­

utreda näringslivets och regionernas potential att göra investeringen på Meråkersbanan lönsam. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2010.

Antalet tågresenärer på sträckan Stockholm–Karlstad–Oslo ökar kraftigt. Under det tredje kvartalet 2009 var ökningen 27 procent jämfört med mot­ svarande kvartal 2008. Jämförs oktober 2008–september 2009 med samma period året innan var ökningen 24 pro­ cent. År 2010 utökas trafiken på sträckan med fler turer i vardera riktningen. Sverige–finland

I de norra delarna av Sverige och Finland utvinns råvaror inom malm, mineraler och skogsbruk. En ökad efter­ frågan på råvaror har medfört att det på båda sidor av riksgränsen planeras för ökad gruvbrytning. Uttransporter av råvaror kräver stor transportkapa­ citet, det vill säga transporter med järnväg och sjöfart.

Banverket, Vägverket och Sjöfarts­ verket har under 2008–2009 tillsam­ mans med sina finska motsvarigheter kartlagt infrastrukturen i gränsområdet för att se vilka infrastrukturinvesteringar som behövs. Flera olika kombinationer av järnväg­, hamn­ och farledslösningar har studerats och en strategi för stegvis utveckling från 2012 och framåt har tagits fram. För järnvägens del handlar det bland annat om en ny järnväg från det blivande gruvområdet i Pajala till

Genom samarbeten kring gränsöverskridande infrastruktur kan järnvägs­ transportsystemet bli effektivare, både för person­ och godstrafik.

In document 09 JÄRNVÄGSSEKTORNS UTVECKLING (Page 63-66)