• No results found

Viktiga händelser

In document 09 JÄRNVÄGSSEKTORNS UTVECKLING (Page 100-103)

JaNUaRI

Det nya statliga bolaget Vectura bildades genom en sammanslagning av Vägverket Konsult och Banverket Projektering den 1 januari.

Den 1 januari bildades Transportstyrelsen. Myndighetens kärnverksamhet är normgivning, tillståndsgivning, tillsyn och registeransvar inom transportområdet.

Den 11 januari startade den svensk-danska gemensamma Öresundstågstrafiken. Ny operatör är DSBFirst, som ägs av brittiska First Group och den danska järnvägen, DSB. Trafiken omfattar Kystbanan mellan Helsingör och Köpenhamn, över Öresundsbron till Malmö och vidare till Göteborg, alvesta och Karlskrona.

Den 20 januari fattade SL beslutet att MTr från Hongkong tar över tunnelbanetrafiken i Stockholm fram till 2017, i konkurrens med fem andra anbudsgivare. Utöver trafikdriften omfattar avtalet även fordonsunderhåll och stationsservice. Trafiken startade den 2 november 2009.

Den 24 januari gick Citybanan i Stockholm från förberedande arbeten till officiell byggstart.

fEBRUaRI

maRS

Turkiets första höghastighetsjärnväg öppnade för trafik den 14 mars på linjen mellan ankara och Eskisehir. Linjen är en första delsträcka i en kommande sammanhängande hög-hastighetsbana mellan ankara och Istanbul.

regeringen lämnade den 17 mars över en ny målproposition till riksdagen. De tidigare sex delmålen ersätts med ett funktions-mål, med fokus på tillgänglighet, och ett hänsynsmål med fokus på säkerhet, miljö och hälsa.

Den 31 mars beslutade Internationella järnvägsunionen, UIC, om nya stadgar och ny vd för organisationen. Därmed lades grunden för ett nytt UIC, med god insyn och öppenhet samt kostnadseffektiv administration. Under 2008 försattes UIC under tillfällig förvaltning på grund av misstankar om oegent-ligheter i bokföringen.

apRIL

Den 22 april meddelande Värmlandstrafik aB att Svenska Tågkompaniet aB vann upphandlingen av tågtrafiken i Värmland. avtalet sträcker sig över åtta år med möjlighet till förlängning i två år. Trafiken startade den 13 december.

JULI

Veolia Transport blev den 3 juli första järnvägsföretag att konkurrera med SJ aB på lönsamma sträckor på veckoslut och helger, i enlighet med riksdagens beslut i juni.

JUNI

Den 8 juni invigde infrastrukturminister Åsa Torstensson en flyttbar spårtaxistation på Tekniska museet i Stockholm. Spår-taxistationen visar hur en station kan se ut och upplevas av resenärerna. Den är ett steg mot att bygga en pilotanläggning där spårtaxi kan testas i riktig trafik med resenärer.

Den 16 juni beslutade riksdagen att SJ aB:s ensamrätt att ut-föra persontrafik på det statliga järnvägsnätet upphävs. Mark-nadsöppningen sker i etapper under 2009–2010.

Den 25 juni, mitt under festivalen Peace and Love i Borlänge, delade Vägverket och Banverket ut säkerhetsinformation till ungdomar. aktionen, som genomfördes samma dag i 25 europeiska länder, var ett led i en stor kampanj för att stoppa plankorsningsolyckor.

aUGUSTI

Den 13 augusti började huvudtunneln till Citybanan i Stock-holm byggas genom att de första metrarna sprängdes fram i Mariaberget på Södermalm.

Tilldelningsbeslutet för vinnande anbudsgivare i upphandlingen ”region och pendeltåg i Väst 2010” offentliggjordes den 31 augusti. Beslutet innebar att DSB First Väst aB är ny operatör för region- och pendeltågstrafiken i västra Sverige från och med den 12 december 2010.

Den 31 augusti lämnade trafikverken in sitt förslag till nationell plan för transportsystemet till regeringen. Planen innehåller förslag till investeringar och underhåll av infrastrukturen för pe-rioden 2010–2021. Planen beslutades sedan av regeringen den 30 mars 2010.

SEpTEmBER

Den 3 september beslutades att två nya myndigheter ska inrättas från den 1 april 2010 – Trafikverket och Trafikanalys. Den 14 september presenterade regeringens utredare Gunnar

Malm resultatet av höghastighetsutredningen. I utredningen föreslås att separata höghastighetsbanor byggs på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö.

regeringen beslutade den 18 september att ge Västernorr-lands läns Trafik aB, Länstrafiken i JämtVästernorr-lands län aB, Läns-trafiken i Norrbotten aB och LänsLäns-trafiken i Västerbotten aB gemensam rätt att utföra och organisera persontrafik på sträckan Sundsvall–Östersund–Storlien och på det statliga järnvägsnätet norr om sträckan.

Coop fick Green Cargos utmärkelse Årets Klimatkomet 2009 den 22 september. Utmärkelsen delades ut första gången 2008 och syftar till att lyfta fram företag som har gjort stora förbättringar när det gäller den egna logistikens klimat-påverkan. Coop har tillsammans med Green Cargo utvecklat en transportlösning med trailrar på tåg.

Den 25 september överlämnade utredaren Kjell Dahlström utredningen om spårtaxibilar till regeringen. Utredaren före-slår bland annat att ett antal pionjärbanor byggs i syfte att utvärdera tekniken, få en tydligare kostnadsbild och kartlägga resenärernas attityder.

OKTOBER

Ett förslag till lag om resenärers rättigheter i lokal och regional kollektivtrafik lämnades den 1 oktober till regeringen. I lagen regleras resenärernas rätt till information, rätt till ersättning vid förseningar samt rättigheter för personer med funktions-nedsättning.

Måndagen den 12 oktober anslöts Botniabanans bro över Umeälven till spåret på älvens östra sida. Därmed är det nu räls på hela Botniabanan, från Ångermanälven i söder till Umeå i norr.

NOVEmBER

Den 2 november undertecknade Banverkets generaldirektör Minoo akhtarzand det avtal som innebär att Dalabanan rustas upp för 810 miljoner kronor. Moderniseringen startar 2010 och ska vara klar 2017. I finansieringen av projektet ingår en ny modell – brukaravgifter.

Den 8 november satte LKaB nytt rekord i malmtransporter på Ofotbanen. 58 100 ton malm fraktades från gruvan i Kiruna till Narvik under ett dygn.

riksdagen beslutade den 19 november att bolagisera Ban verket Produktion från den 1 januari 2010. Senare under månaden beslutades att namnet på det nya bolaget blir Infranord aB.

Den 19 november meddelades att DB region Sverige aB – ett dotterbolag till tyska järnvägen DB – vunnit upphand -lingen av Östgötapendeln. Trafiken kommer att starta den 12 december 2010.

Den 20 november var det på dagen 50 år sedan ”ringen”

dECEmBER

På den internationella handikappdagen, den 3 december, tog Banverket och Jernhusen ansvar för ledsagning på 124 järnvägsstationer runt om i landet. alla resenärer som behöver ledsagning ska fortsättningsvis kunna få personlig assistans på dessa stationer.

Den 7 december beslutade EU att dela ut 22 miljoner euro i bidrag till Sverige som stöd till införandet av ErTMS. Pengarna ska bland annat gå till mark- och ombord- utrustning för främst godstrafik.

Diagrammen om person- och godstransporternas utveckling bygger på uppgifter från ett stort antal

källor. Helårsuppgifterna för 2009 är preliminära. Inget tyder dock på att de definitiva uppgifterna

kommer att förändra bilden på något avgörande sätt.

Sveriges transporter

In document 09 JÄRNVÄGSSEKTORNS UTVECKLING (Page 100-103)