• No results found

Bakgrund: Plast görs ofta av råolja. Men det går även att göra plast från förnyelsebara

utgångsämnen. Här ska du göra plast av potatis.

Material: Till varje grupp

2,5 g potatismjöl 3 cm3 0,1 M HCl 3cm30,1 M NaOH 2 cm3 glycerol pH-papper värmeplatta

rivjärn eller mortel/mixer 2 st höga bägare 400 cm3 ev. mätcylinder 100cm3

sil och 2 st plastpipetter 2 urglas/lock

2 st glasstav/sked 2 st Al-formar ev hushållsfärg

Risker vid experimentet: Syror och baser är frätande. Varning för varm lösning som kan

stötkoka. Använd skyddsglasögon och personlig skyddsutrustning.

Utförande:

1. Tag 2 x 2,5 g potatismjöl, vatten, och saltsyran och blanda enligt nedan: a) 22 ml vatten, 3 ml saltsyra och 2 ml glycerol.

b) 24 ml vatten, och 3 ml saltsyra. (Volymen blir lika).

2. Lägg på urglas som lock på bägarna och värm lösningarna på en värmeplatta. Låt dem koka långsamt och försiktigt i 15 min. Se till att bägarna inte kokar torrt. I så fall tillsätt mera vatten. Varning för stötkokning. Låt lösningarna svala.

3. Testa pH i båda lösningarna genom att doppa glasstaven i den ena bägare för över den till pH-papperet. Justera pH med natriumhydroxid till neutral lösning. Gör samma justering med den andra bägaren (Troligen ca 3 mli varje bägare).

4. Om du vill så tillsätt lite hushållsfärg och rör om. Välj olika färger i de olika

behandlingarna. Märk två aluminiumformar med namn och häll ut blandningarna i respektive form.

5. Låt Al-formarna torka på ett element, stå ett par dagar i fönstren i solen eller torka i ett torkskåp (ca i 900C). Analysera plasterna. Vad har glycerol för funktion?

40

Undersök bensin och fotogen Del 1. Bensin

Du behöver: Bensin, porslinsdegel med lock, glasstav, kalkvatten och en bägare.

• Häll lite kalkvatten i bägaren. Ställ ner degeln och lägg locket uppochner på degeln. • Droppa några droppar bensin i degellocket. Ställ undan flaskan!

• Tänd eld på bensinen. Håll glasstaven ovanför lågan. Vad händer? • Vad händer med kalkvattnet? Förklara

_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ________________ Del 2. Fotogen

Du behöver: Porslinsdegel med lock, glasull, fotogen, glasstav, kalkvatten och en

bägare.

• Häll lite kalkvatten i bägaren. Ställ ner degeln och lägg locket uppochner på degeln. • Droppa några droppar fotogen i degellocket. Ställ undan flaskan!

• Lägg en liten tuss glasull i fotogenen.

• Tänd eld på fotogenet. Håll glasstaven ovanför lågan. Vad händer? • Vad händer med kalkvattnet? Förklara!

• Vilken uppgift har glasullen?

_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ____________________

41

Framställ etyn

Du behöver: Provrör, stativ med hållare, glasull, dropprör, glasstav, kulmodeller,

tändstickor, T-röd och kalciumkarbid (CaC2).

• Fäst provröret i stativet och gör en tuss av glasullen så den passar i provrörets mynning utan att glida ner.

• Lägg några små bitar kalciumkarbid i provröret. Använd inte fingrarna! Droppa några droppar T-röd på kalciumkarbiden sa att de blir fuktiga. • Häll lite vatten i provröret (2 cm) och sätt snabbt glasullstussen i rörets mynning.

• Tänd eld på gasen som bildas. Hur ser lågan ut? Håll glasstaven ovanför lågan. Hur ser den ut?

• Etyn är det kemiska namnet på den bildade gasen. Bygg etyn som en kulmodell, skriv etyns molekylformel och rita strukturformeln.

• Vad kallas etyn när man köper den i butik och vad används den till?

_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ________________________________

42

Bilaga 6. Laboration Fall 4.

Vilka egenskaper har alkoholer?

Du behöver: Metanol, etanol, propanol, butanol, pentanol, glykol, glycerol, eldfasta urglas,

provrör, dropprör, indikatorpapper och tandstickor.

Du ska undersöka sju alkoholers egenskaper.

• Häll alkoholerna till en höjd av ungefär 1 centimeter i varsitt provrör. Undersök deras utseende och doft.

• Bestäm deras pH med ett indikatorpapper.

• Lägg sju urglas på bänken framför dig och droppa några droppar av de olika alkoholerna på varsitt urglas. Stall undan provrören!

• Undersök om alkoholerna brinner. Försök att tända alla samtidigt så du kan jämföra lågorna.

• Droppa lite vatten i provrören med alkohol, skaka om och undersök om de ar läsliga i vatten.

• Skriv en sammanfattning av dina undersökningar. Förklara skillnaderna mellan alkoholernas egenskaper. _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ____________________________________

43

Bilaga 7. Laboration Fall 5.

Esterframställning

Nar man framställer estrar blandar man en alkohol och en organisk syra. För att få fart på reaktionen tillsätter man en katalysator. En katalysator är ett ämne som gör att en reaktion går snabbare utan att den förbrukas.

Du behöver: Olika alkoholer, olika organiska syror, provrör, koncentrerad

svavelsyra (du får den av din lärare), bägare med vatten och skyddsglasögon.

• Gör i ordning ett vattenbad med hett vatten.

• Blanda lika mycket av en alkohol och en syra i ett provrör. Låt din lärare tillsätta några droppar koncentrerad svavelsyra.

• Ställ provröret i ett varmt vattenbad och låt det stå ungefär 5 minuter.

• Lukta sedan på lösningen. Aromen (en speciell doft) kommer fram ännu bättre om du häller innehållet i en bagare med ljummet vatten.

• Gör fler estrar genom att kombinera olika alkoholer och syror. Känner du igen några av dofterna?

Vattenbad ar en bägare med varmt vatten som används nar man vill varma något som inte får bli varmare an 100oC.

_____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ________________________

44

Bilaga 8. Hemlaborationen

Kallrörd vaniljkräm och saliv

Introduktion

Har du någon gång gjort kallrörd vaniljkräm så har du kanske läst på tillredningsinstruktionen att du inte ska röra om i krämen med samma sked som du tar smakprov med. Det står också att enzymer i din saliv påverkar konsistensen på krämen så att den blir blaskig. Det här försöket går ut på att undersöka just hur saliv påverkar kallrörd vaniljkräm samt att få lite kunskap och förståelse om enzymer och deras funktion.

Materiel

 1,5 ml saliv (ca 1/3 tsk)

 liten bägare

 pipett med ml-gradering (engångspipetter av plast brukar vara ml-graderade)

 små identiska bägare, 4 st

 handvisp (av köksmodell)

 sked

 träpinnar, 4 st

 vaniljsåspulver, 8 msk

 mellanmjölk, 4 dl

 Märkpenna eller märketiketter

Förarbete

Köp in Marsan snabb vaniljsås (Ekströms) och mellanmjölk. Förbered gärna en OH eller dyl med en uppförstoring av instruktionen på vaniljpaketet.

Related documents