• No results found

Återbetalningsskydd

Familjeskydd

FörmÅnstagare

Familjepensionens storlek

avstÅendeFrÅnFamiljepension

Kollektivavtalade förmåner vid dödsfall – tjänstemän

Kollektivavtalade förmåner vid dödsfall – tjänstemän

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) för tjänstemän är en livförsäkring som utbetalas med ett engångsbelopp om tjänstemannen avlider. TGL kan även utbetalas om tjänstemannens make eller sambo avlider.

I TGL ingår:

• Grundbelopp

• Barntillägg.

TGL tecknas hos något av försäkringsbolagen Alecta, Bliwa, Folksam, Länsförsäkringar, Movestic, SEB Pension och Försäkring, SEB Trygg Liv, Skandia Liv eller Solidar

när gäller tgl?

TGL gäller för tjänstemän som arbetar minst 8 tim/v och tidigast från månaden efter 18 år fyllda. TGL upphör när anställningen upphör eller när tjänstemannen går i pension.

Reglerna gällande efterskydd beskrivs i slutet av avsnittet. Vid arbete efter 65 år gäller försäkringen längst till och med månaden före 70-årsdagen.

tgl-FörmÅner

Ersättning från TGL utbetalas vid dödsfall med ett engångsbelopp, oavsett om dödsfallet inträffar under arbetstid eller inte. Helt TGL-belopp utbetalas om tjänstemannen arbetar minst 16 timmar per vecka. Halvt TGL-belopp utbetalas om tjänstemannen arbetar minst 8 men mindre än 16 timmar per vecka.

grundbelopp utbetalas med utgÅngspunkt FrÅn den avlidnes Ålder

tjänstemannenärvid dödsFallet

heltgrundbelopp

ikronor

halvtgrundbelopp

ikronor

Under 55 år 268 800 134 400

55 men ej 56 år 246 400 123 200

56 men ej 57 år 224 000 112 000

57 men ej 58 år 201 600 100 800

58 men ej 59 år 179 200 89 600

59 men ej 60 år 156 800 78 400

60 men ej 61 år 134 400 67 200

61 men ej 62 år 112 000 56 000

62 men ej 63 år 89 600 44 800

63 men ej 64 år 67 200 33 600

64 men ej 70 år 44 800 22 400

Om tjänstemannen har barn under 17 år reduceras inte grundbeloppet även om

tjänste-Kollektivavtalade förmåner vid dödsfall

– tjänstemän

Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)

grundbelopp

Kollektivavtalade förmåner vid dödsfall – tjänstemän

Barntillägg utges med 1/2-2 prisbasbelopp till barn under 20 år.

barnetärvid

tjänstemannensdödsFall

heltbarnbelopp

ikronor

halvtbarnbelopp

ikronor

Under 17 år 89 600 44 800

17 eller 18 år 67 200 33 600

19 men ej 20 år 44 800 22 400

Om förmånstagare till grundbeloppet saknas då tjänstemannen avlider utbetalas 22 150 kronor till dödsboet som begravningshjälp.

Om tjänstemannens make, registrerad partner, eller sammanboende avlider och de har barn under 17 år utbetalas ett engångsbelopp till den efterlevande från den så kall-lade makeförsäkringen. Sammanboende omfattas om det finns gemensamma barn.

Sammanboende som av den försäkrade har satts in som förmånstagare till grundbeloppet omfattas också, även om barnen inte är gemensamma. Förutsättningen är att den avlidne inte själv omfattades av TGL. Beloppen för år 2017 är

• 22 400 kronor till tjänstemannen

• 44 800 kronor till varje barn under 17 år.

FörmÅnstagarFörordnande

Förmånstagare till grundbeloppet är i tur och ordning enligt försäkringsvillkorens förmånstagar förordnande:

• Make/maka, registrerad partner

• Barn, barnbarn

• Föräldrar

Ett ändrat förmånstagarförordnande måste skrivas och skickas in till Collectum om den försäkrade vill välja annan eller andra personer som förmånstagare än som avses enligt det generella förordnandet (se ovan). Collectum skickar tillbaka en kopia som bevis på att förordnandet registrerats.

Tjänsteman som sammanbor med en person utan att vara gift med denna och som vill att den samman boende ska vara förmånstagare måste alltid skriva förordnande. Detta gäller även om gemensamma barn finns!

Förmånstagarförordnandet bör hållas aktuellt, om t ex familjeförhållandena ändras.

Hos Collectum finns ett förmånstagareregister, som är gemensamt för de försäkrings-bolag som försäkrar TGL för tjänstemän.

barntillägg

begravningshjälp

makeFörsäkring

generelltFörmÅns

-tagarFörordnande

ändratFörmÅns

-tagarFörordnande

Kollektivavtalade förmåner vid dödsfall – tjänstemän

beskattning

TGL-belopp är fria från inkomstskatt. Arvsskatten är borttagen.

eFterskydd

Försäkringen fortsätter att gälla tre månader efter anställningens upphörande, s k efter-skydd. Om tjänstemannen blir arbetslös och söker nytt arbete eller får ny anställning utan TGL-försäkring, förlängs efterskyddet. Efterskyddet gäller lika länge som anställningen har varat, dock längst i 24 månader. Detsamma gäller om tjänstemannen är ledig för studier och har rätt till studiestöd eller studiemedel. Vid sjukdom under efterskyddstiden förlängs efterskyddet med lika lång tid.

Vid sjukersättning gäller skyddet fram till 65 års ålder.

Kollektivavtalade förmåner vid dödsfall – tjänstemän

vem är arbetsskadeFörsäkrad?

Arbetsskadeförsäkringen omfattar alla förvärvsarbetande, både tillsvidare och tillfälligt anställd är försäkrad. Försäkringen gäller också för VD, egenföretagare och uppdragsta-gare. Även studerande omfattas om utbildningen medför särskild risk för arbetsskada.

vad är arbetsskada?

• Skada p g a olycksfall i arbetet

• Skada vid färd till eller från arbetet (färdolycksfall)

• Arbetssjukdom, d v s skadlig inverkan i arbetsmiljön som med hög grad av san-nolikhet orsakat sjukdomen

• Sjukdom framkallad genom smitta (t ex gulsot)

ersättning enligt arbetsskadeFörsäkringen

Försäkringskassan bedömer skadan. Försäkringen kan ersätta kostnader för

• sjukvård utom riket

• tandvård

• särskilda hjälpmedel (t ex kryckor och proteser).

Den som vill ha ersättning måste göra en skriftlig ansökan. Om arbetsskadan förorsakat en bestående nedsättning av arbetsförmågan kompenseras eventuell inkomstförlust med livränta.

Vid dödsfall p g a arbetsskada betalas begravningshjälp ut, även livränta till efterle-vande kan utbetalas.

Vid nedsättning av arbetsförmågan har den skadade rätt till ersättning i form av liv-ränta, som kan beviljas när skadan medför inkomstförlust varaktigt eller för minst ett år.

Livräntan kompenserar framtida inkomstminskning, som uppkommit p g a arbetsskadan upp till 100%, dock för förluster upp till högst 7,5 prisbasbelopp.

Arbetsskadelivräntan är pensionsgrundande för lagstadgad ålderspension. En pågå-ende livränta kan minskas eller dras in om inkomsten efter skadan förbättras eller en be-tydande medicinsk förbättring av arbetsförmågan har inträffat.

Om den skadade fått sin förmåga att skaffa sig inkomst genom arbete nedsatt med minst 1/15 och om den årliga inkomstförlusten uppgår till minst 1/4 av prisbasbeloppet kan livränta utbetalas. Den som beviljas arbetsskadelivränta får också särskild arbetsska-deersättning. Ersättningen ska kompensera inkomstförlust för 2 karensdagar. Livräntan värdesäkras genom att man tar hänsyn till både prisbasbeloppet och