• No results found

Tjänstemarknadsnämnd/Arbetsledarnämnd 1

§ 12

Tjänstemarknadsnämnden/arbetsledarnämnden har att avgiva utlåtande om lösningen av tvis-ter enligt §§ 8 och 9 ovan. Tjänstemarknadsnämnden/arbetsledarnämnden består i sådana fall av fyra ledamöter. Av dessa utses två av SAF och två av Unionen/CF resp. Ledarna för en pe-riod av tre år; suppleanter för dem utses i samma ordning.

§ 13

Begäran om utlåtande av tjänstemarknadsnämnden/arbetsledarnämnden skall göras skriligen till nämnden med angivande av parts yrkande och med redogörelse för de omständigheter som part vill åberopa till stöd för sitt yrkande. Nämnden bereder motparten tillfälle till yttrande och äger i övrigt att muntligen eller skriligen införskaffa de ytterligare upplysningar, som nämn-den anser ägnade att underlätta dess ståndspunktstagande.

Senast inom två veckor eer det att ärendet inkommit till nämnden skall kallelse till samman-träde utfärdas. Sammansamman-träde skall däreer hållas snarast möjligt. Har part framställt önskemål om skyndsam handläggning åligger det nämnden att så långt som möjligt ta hänsyn härtill.

Nämndens utlåtande eller beslut skall vara skriligt och samtidigt tillställas båda parter och är, såvida parterna ej enas om annat, offentligt.

1 Vid överenskommelse den 21 maj 1976 om allmänna anställningsvillkor kom SAF och PTK överens om att tillsätta en tjänstemarknadsnämnd SAF-PTK. Nämnden har samma arbetsuppgifter som motsvarande nämnder i tidigare huvudavtal. I den skall ingå fem ledamöter för vardera SAF och PTK. Överenskommelsen om tjänstemarknadsnämnd gäller med samma giltighetstid som avtalet om allmänna anställningsvillkor.

45

PROTOKOLL AVTAL OM LÖNER OCH ANSTÄLLNINGSVILLKOR

Förhandlingsprotokoll

Ärende Avtal om löner och anställningsvillkor 1 april 2013 – 31 mars 2016 Avtalsområde IT

Parter IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen Unionen

Tid 21, 29 januari, 13, 27 februari, 13, 22 mars, 9, 16, 25 april, 2, 7, 14, 16, 17, 20, 21, 22, 23 maj 2013

Plats Almegas lokaler, Sturegatan 11, Stockholm Närvarande För arbetsgivarparten

Johan Mann, ordförande Jan Bergström, vid protokollet Anne-Marie Fransson

För arbetstagarparten Madeleine Lindermann

§ 1

Parterna träffar Avtal om löner för avtalsområde IT enligt bilaga 1.

§ 2

Parterna prolongerar Avtal om anställningsvillkor för avtalsområdet IT med ändringar enligt bilaga 2.

§ 3

Parterna prolongerar Avtal om Samverkan och utveckling samt Avtal om Kompetensutveckl-ing i företagen.

46

PROTOKOLL AVTAL OM LÖNER OCH ANSTÄLLNINGSVILLKOR

§ 4

IT&Telekomföretagen och Unionen har i avtalsförhandlingarna om nytt kollektivavtal för avtalsområde IT under perioden 1 april 2013 – 31 mars 2016 enats om att tillsätta en partsge-mensam arbetsgrupp.

Bakgrund

I avtalsförhandlingarna har Unionen yrkat att en rätt till deltidspension för tjänstemän inom IT-avtalet införs samt att en särskild pensionsavsättning om 0,5 procent ska göras under avtals-perioden. Unionens mål med yrkandet om deltidspension var att skapa bra förutsättningar för ett flexibelt arbete med en rimlig arbetsbelastning. Förhoppningen har varit att en rätt till del-tidspension ska bidra till detta. Till detta kommer att förslaget skulle kunna skapa förutsätt-ningar för generationsväxling.

Parterna är överens om att tjänstemän i framtiden generellt sett kommer att vara yrkesverk-samma högre upp i åldrarna än idag. Detta innebär att arbetsmarknaden står inför stora för-ändringar som på olika sätt innebär utmaningar. Parterna vill skapa ett kollektivavtal för tjäns-temän inom IT som på bästa tänkbara sätt svarar upp mot branschens utmaningar. Avtalet ska vara attraktivt och det självklara valet för branschens aktörer och anställda.

Uppdrag

Arbetsgruppen ska utreda och analysera förutsättningarna för förändringar i kollektivavtalet som är möjliga för att förena både företagens intresse av effektiv generationsväxling med tjäns-temännens önskemål om ett hållbart längre arbetsliv. Gruppen ska särskilt beakta långsiktiga konsekvenser och kostnader som en förändring medför för företagen och tjänstemän inom IT.

Parterna ska förutsättningslöst analysera de olika åtgärder som kan göras för att tjänstemännen kan arbeta längre. Härvid ska parterna utgå ifrån de förutsättningar som råder inom avtalsom-rådet. Delpension, innefattande ökad pensionsavsättning och möjlighet till deltid kan vara ett sätt att möjliggöra ett längre arbetsliv. Denna fråga ska särskilt utredas i arbetsgruppen. Därvid kan konstateras att ett alternativ till förbundsvisa lösningar kan vara att hänföra frågan till Svenskt Näringsliv/PTK. För det fall arbetsgruppen skulle komma överens om förändringar ska parterna utreda förutsättningarna att implementera aktuella förändringar under den inneva-rande avtalsperioden.

Arbetssätt

Arbetsgruppen ska arbeta mellan 1 september 2013 – 31 maj 2014 och lämna en rapport till vardera partens förhandlingsledning. Gruppen ska bestå av 2 representanter från vardera par-ten. I sitt arbete ska gruppen inhämta kunskap och erfarenhet från företag och lokala fackliga företrädare. Arbetet ska inkludera studier av andra relevanta branscher och kollektivavtal.

Gruppen ska beakta forskningsrön samt synpunkter och förslag som lämnats/lämnas i statliga utredningar kopplade till pensionsfrågan.

Om motsvarande partsarbete genomförs på andra avtalsområden inom förbundsgruppen Al-mega tillsammans med Unionen ska parterna pröva om arbetet i sin helhet eller vissa delar lämpligen kan genomföras i samverkan med detta/dessa avtalsområden.

§ 5

Parterna enades om att inrätta en arbetsgrupp för att, under avtalsperioden, utreda om avtalets arbetstidsbestämmelser kan utvecklas för att bättre kunna svara mot de behov som såväl företag som tjänstemän har

Parterna har i avtalsförhandlingarna från vardera håll framfört yrkanden om förändringar i allmänna villkorsavtal och arbetstidsavtal. Parterna konstaterar att det finns ett behov av att utreda hur kollektivavtalets regler kring arbetstid fungerar inom avtalsområde IT. För detta behövs en kartläggning och analys som ligger till grund för en partsgemensam och

förutsätt-47

PROTOKOLL AVTAL OM LÖNER OCH ANSTÄLLNINGSVILLKOR

ningslös diskussion om behov till förändringar i kollektivavtalen finns och om så är fallet hur sådana förändringar bör se ut.

Parterna tillsätter med anledning av ovanstående en arbetsgrupp vars uppdrag är att kartlägga och analysera hur dagens arbetstidsregler inom avtalsområde IT fungerar i praktiken.

§ 6

Parterna enades om att inrätta en arbetsgrupp med uppdrag att under

avtalsperioden utveckla, förtydliga och förenkla mellanvarande förhandlingsordning. Parterna konstaterar att motsvarande diskussioner sker på andra avtalsområden inom Almega och att samordning är värdefullt. Arbetsgruppens arbete ska vara slutfört senast den 30 juni 2014. Ar-betsgivarparterna är sammankallande.

§ 7

Parterna har under avtalsförhandlingarna överenskommit om följande partsgemensamma ak-tiviteter inom avtalsområdet avseende tillämpningen av löneavtalet.

• Gemensamma årliga uppföljningar av löneprocessen

• Partsgemensamt löneseminarium inför lönerevisionen 2014

• Utreda förutsättningarna för att göra en partsgemensam tillämpningsanvisning.

Parterna är överens om att respektive part bär sina kostnader samt delar på konferenskostnader vid ev seminarium.

§ 8

Avtalen om löner och allmänna villkor gäller för tiden 1 april 2013 – 31 mars 2016. Avtalen kan sägas upp för den tredje avtalsperioden (1 april 2015 – 31 mars 2016). Sådan uppsägning ska ske senast den 30 september 2014.

§ 9

Förhandlingarna avslutades.

IT&Telekomföretagen inom Almega Arbetsgivarsektionen Unionen

48

UTDRAG UR FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 2007 ÅRS AVTALSUPPGÖRELSE

Utdrag ur förhandlingsprotokoll 2007 års

Related documents