• No results found

Tofta Krokstäde 2:25 – uppförande av bostadshus med garage/förråd

BN 2014/9948

- SBF den 14 september 2015 Au § 152

Byggnadsnämndens beslut

Byggnadsnämndens beviljar ansökan med stöd av 8 kap 11 § ÄPBL.

Avgift

Bygglovavgift 6 720 kronor

Bygganmälan 4 368 kronor

Totalt 11 088 kronor

Bedömning Byggnadsnämnden

Den konstaterade avvikelsen från gällande detaljplan i form av överbyggnad inte kan anses vara en sådan mindre avvikelse som avses i 8 kap 11 § ÄPBL, som innebär att bygglov får lämnas av det skälet.

I förarbetena till PBL anges dock att: ”Enligt Europakonventionen, som är en del av svensk rätt, innebär proportionalitetsprincipen att det alltid ska finnas en rimlig balans mellan nyttan av ett beslut i en fråga och de konsekvenser som beslutet får för motstående enskilda intresse.

Mot bakgrund av de redovisade omständigheterna i ärendet är därför bedömningen att den nu aktuella avvikelsen från detaljplanen ändå kan anses som liten i förhållande till konsekvenserna den orsakar för den nuvarande fastighetsägaren om bygglov inte lämnas. Bedömningen är därför att nyttan av det allmänna intresset, i det här fallet, inte står i rimlig proportion till konsekvenserna för det enskilda intresset. Bygglov bör därför lämnas för den sökta åtgärden.

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen bedömer att avvikelsen är för stor för att kunna bedömas som en mindre avvikelse enligt Äpbl 8 kap 11 §.

BN § 185 forts

Ärendebeskrivning Förutsättningar

För området gäller detaljplan antagen 1970-10-23 med tilläggsbestämmelser antagna 2009-12-09. Enligt detaljplanen får man bebygga 1/10 av fastighetens area, dvs 127 m2. Avvikelsen består i att den tillåtna byggnadsarean överskrids med 60 m2(47 %) mot gällande detaljplan.

Ärendet behandlas enligt äldre plan- och bygglagen (1987:10) Bakgrund

Byggnaderna är uppförda 2008, här följer en kort redogörelse av det som hittills har hänt i ärendet, enligt fastighetsägarna och de uppgifter som finns i

samhällsbyggnadsförvaltningens diarium:

2007-07-13 Ärende om uppförande av bostadshus inkommer. Enligt ritningarna vill man bygga ett bostadshus med en byggnadsarea av 123 kvm. Byggfirmans ägare är den som ansöker om bygglov men ritningarna har ritats av fastighetsägaren.

2007-07-30 Reviderad ritning inkommer från sökanden/byggfirman nu med ett bostadshus som är 110 kvm samt ett garage/förråd som är 29,5 kvm.

Fastighetsägaren hävdar i efterhand att han inte har sett denna ritning.

2007-10-02 Bygglov beviljas enligt delegation i enlighet med sökandens/byggfirmans ritning, totalarean är då 139,5 kvm som innebär 10 % överbyggnad av den byggnadsarea som planprogrammet tillåter dvs. 127 kvm (tillåten

byggnadsarea enligt detaljplanen är 100 kvm, tilläggsbestämmelserna är då ännu inte antagna). Alla handlingar skickas till sökanden, dvs. byggfirman.

2008 Huset byggs men inte enligt de ritningar som stämplats för bygglovet . Istället byggs ett hus enligt den ritning som först inlämnades, dvs. 123 kvm huvudbyggnad samt ett garage på 51 kvm och en förbindelsegång mellan de båda byggnaderna som har en area av 10,5 kvm (totalt 184,5 kvm). Enligt fastighetsägaren tror han att det är detta han fått bygglov för och han vet inte att utseendet inte stämmer med det beviljade lovet.

2008-07-11 Slutbesiktning med endast små anmärkningar, ingen notering om att det uppförda huset inte alls stämmer med de ritningar som stämplats i bygglovet. Inget slutbevis utfärdas.

2010 Huset säljs, det blir ny fastighetsägare.

Remisser och grannar

Berörda grannar har beretts tillfälle att yttra sig. Inga yttranden har inkommit.

Samhällsbyggnadsförvaltningens enhet för Vatten och Avfall tillstyrker med villkor, se bilaga.

Handlingar som ligger till grund för beslutet

Ansökan 2015-09-08

Situationsplan 2015-09-08

Planritning bv 2015-09-08

Fasader Fritidshus 2015-09-08

Fasader sektion garage 2015-09-08

Planritning garage bv 2014-12-29

Planritning garage öv 2015-03-24

Upplysningar

Bygganmälan erfordras. Kontakta byggnadsinspektören för att beställa tid till byggsamråd.

Anmälan om kvalitetsansvarig skall inlämnas till byggnadsnämnden.

Lagstöd

Äpbl 8 kap 11 § Ansökningar om bygglov för åtgärder inom områden med detaljplan skall bifallas om

1. åtgärden inte strider mot detaljplanen eller den fastighetsplan som gäller för området, varvid det förhållandet att genomförandetiden för detaljplanen inte börjat löpa utgör hinder mot att bygglov lämnas,

2. den fastighet och den byggnad eller annan anläggning på vilken åtgärden skall utföras a) stämmer överens med detaljplanen och med den fastighetsplan som gäller för

området, eller

b) avviker från dessa planer men avvikelserna godtagits vid en bygglovsprövning enligt denna lag eller vid en fastighetsbildning enligt3 kap. 2 § första stycket andrameningen fastighetsbildningslagen (1970:988), och

3. åtgärden uppfyller kraven i3 kap. 1,2och10--18 §§.

BN § 185 forts

Om fastigheten i annat fall än som avses iförsta stycket 2 binte stämmer överens med fastighetsplanen och om ansökningen kommer in före utgången av genomförandetiden för detaljplanen, skall sökanden föreläggas att inom viss tid visa att ansökan om

förrättning gjorts för att genomföra den fastighetsindelning, som förutsätts i fastighetsplanen.

Beträffande sådana inre åtgärder i byggnader som anges i1 § första stycket 4och sådana yttre åtgärder på byggnader som anges i3 § första stycket 1skall bygglov lämnas även om förutsättningarna iförsta stycket 2inte är uppfyllda.

Även om förutsättningarna iförsta stycketär uppfyllda, får bygglov till åtgärder på mark som enligt detaljplanen utgör kvartersmark för allmänt ändamål lämnas endast om ändamålet är närmare angivet i planen. Om detaljplanen saknar bestämmelser om byggnadens användning och ansökningen avser bostadslägenhet som behövs för bostadsförsörjningen, får bygglov inte lämnas för sådana åtgärder som anges i1 § första stycket 3.

Bygglov får lämnas till åtgärder som innebär mindre avvikelser från detaljplanen eller fastighetsplanen, om avvikelserna är förenliga med syftet med planen. I fall som avses i första stycket 2 boch17 kap. 18 a §skall en samlad bedömning göras av de avvikande åtgärder som söks och de som tidigare godtagits. Lag (1994:852).

Den fullständiga lagtexten finns att läsa påwww.boverket.se Hur man överklagar

Byggnadsnämndens beslut kan överklagas skriftligen till länsstyrelsen i Gotlands län.

Skrivelsen ska vara ställd till länsstyrelsen men skickas till Byggnadsnämnden, 621 81 Visby.

Byggnadsnämnden måste ha fått Er skrivelse inom tre veckor från den dag Ni fick del av beslutet, annars kan överklagandet inte prövas.

Ange i skrivelsen:

- vilket beslut som överklagas

- varför byggnadsnämndens beslut är felaktigt och vilken ändring Ni föreslår Ev handlingar som stöder Er uppfattning bifogas skrivelsen.

BN § 186

Related documents