• No results found

Trådlösa och lokala nätverk och modem

In document Användarhandbok för notebookdator (Page 24-32)

Använda trådlösa enheter

Med trådlös teknik överförs data via radiovågor istället för via ledningar. Datorn kan vara utrustad med en eller flera av följande trådlösa enheter:

● Enhet för trådlöst lokalt nätverk (WLAN) – Ansluter datorn till trådlösa lokala nätverk (kallas ofta Wi-Fi-nätverk, trådlösa LAN eller WLAN) på företag, i ditt hem och på allmänna platser såsom flygplatser, restauranger, kaféer, hotell och universitet. Inom ett WLAN kommunicerar varje bärbar trådlös enhet med en trådlös router eller åtkomstpunkt.

● Bluetooth-enhet (endast vissa modeller) – Skapar ett personligt nätverk (PAN) för anslutning till andra Bluetooth-enheter såsom datorer, telefoner, skrivare, headset, högtalare och kameror. I ett PAN kommunicerar varje enhet direkt med andra enheter. Enheterna måste vara relativt nära varandra – i normalfallet inom 10 meter.

Datorer med WLAN-enheter kan stödja en eller flera av följande IEEE-industristandarder:

● 802.11b, den första allmänna standarden, stödjer datahastigheter upp till 11 Mbit/s och fungerar på frekvensen 2,4 GHz.

● 802.11g stödjer datahastigheter upp till 54 Mbit/s och fungerar på frekvensen 2,4 GHz. En 802.11g WLAN-enhet är bakåtkompatibel med 802.11b-enheter och de kan fungera i samma nätverk.

● 802.11a stödjer datahastigheter upp till 54 Mbit/s och fungerar på frekvensen 5 GHz.

OBS! 802.11a är inte kompatibel med 802.11b och 802.11g.

● 802.11n stödjer datahastigheter upp till 450 Mbit/s, fungerar på frekvensen 2,4 eller 5 GHz och är bakåtkompatibel med 802.11a, b, och g.

Mer information om trådlös teknik finns i tillhörande informationsmaterial och via webbplatslänkarna i Hjälp och support.

Identifiera statusikonerna för trådlöst och nätverk

Ikon Namn Beskrivning

Trådlös (ansluten) Identifierar platsen för lampan för trådlöst och tangenten för trådlöst på datorn. Identifierar även programmet HP Wireless Assistant på datorn och om en eller flera trådlösa enheter är påslagna.

Kabelanslutet nätverk (anslutet)

Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade och att en eller flera nätverksenheter är anslutna till kabelnätverket.

Kabelanslutet nätverk (inaktiverat/frånkopplat)

Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade, men att inga nätverksenheter är anslutna (alla nätverksenheter är inaktiverade i Kontrollpanelen i Windows).

Nätverk (anslutet) Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade och att en eller flera nätverksenheter är anslutna till ett trådlöst nätverk.

Nätverk (frånkopplat) Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade och att trådlösa anslutningar är tillgängliga, men att inga nätverksenheter är anslutna till ett trådlöst nätverk.

Nätverk (inaktiverat/

frånkopplat)

Visar att en eller flera nätverksdrivrutiner är installerade, men att inga trådlösa anslutningar är tillgängliga (alla trådlösa

nätverksenheter har inaktiverats via den trådlösa anslutningstangenten eller av HP Wireless Assistant).

Använda kontrollerna för trådlöst

Styr de trådlösa enheterna på datorn via:

● Åtgärdstangenten eller snabbtangenten för trådlös anslutning (fn+f12)

● Programvaran HP Wireless Assistant

● Programmet HP Connection Manager (endast vissa modeller)

● Operativsystemkontroller

Använda tangenten för trådlöst

Datorn har en tangent för trådlös anslutning, en eller flera trådlösa enheter och en eller två lampor för trådlöst, beroende på modell. Alla trådlösa enheter på datorn är föraktiverade. Det innebär att lampan för trådlös anslutning tänds med vitt ljud när du startar datorn.

Den trådlösa lampan visar den övergripande driftstatusen för dina trådlösa enheter, inte statusen för enskilda enheter. Om lampan för trådlös anslutning lyser vitt är minst en trådlös enhet aktiv. Om lampan för trådlöst är släckt, är alla trådlösa enheter avstängda.

OBS! På vissa modeller lyser lampan med bärnstensfärg när alla trådlösa enheter är avstängda.

Eftersom de trådlösa enheterna är aktiverade som standard stänger du av eller startar du alla trådlösa enheter samtidigt med hjälp av tangenten för trådlös anslutning. Du kan styra de trådlösa enheterna separat via programmet HP Wireless Assistant.

Använda trådlösa enheter 15

Använda HP Wireless Assistant

Du startar och stänger av en trådlös enhet med hjälp av programmet HP Wireless Assistant. Om du inaktiverar en trådlös enhet via hjälpprogrammet Setup måste du först återaktivera den i

hjälpprogrammet innan du kan sätta på eller stänga av den med hjälp av Wireless Assistant.

OBS! Datorn ansluts inte automatiskt till ett nätverk eller en Bluetooth-enhet när du aktiverar eller sätter på en trådlös enhet.

Du kan visa status för trådlösa enheter genom att klicka på ikonen Visa dolda ikoner, pilen längst till vänster i meddelandefältet, och sedan låta muspekaren vila över ikonen för trådlöst.

Om ikonen för trådlös anslutning inte visas i meddelandefältet:

1. Välj Start > Kontrollpanelen > Maskinvara och ljud > Windows Mobilitetscenter.

2. Klicka på ikonen för trådlös anslutning i rutan för Wireless Assistant som du hittar längst ned i Windows Mobilitetscenter. Wireless Assistant öppnas.

3. Klicka på Egenskaper.

4. Markera kryssrutan intill ikonen HP Wireless Assistant i meddelandefältet.

5. Klicka på Apply (Verkställ).

6. Klicka på Stäng.

Mer information finns i hjälpen för programvaran Wireless Assistant. Så här öppnar du hjälpen:

1. Öppna Wireless Assistant genom att klicka på ikonen för trådlös anslutning i Windows Mobilitetscenter.

2. Klicka på knappen Hjälp.

Använda operativsystemkontroller

I vissa operativsystem finns metoder för att hantera inbyggda trådlösa enheter och trådlösa anslutningar. I Windows finns till exempel Nätverks- och delningscenter där du kan skapa en anslutning eller ett nätverk, ansluta till ett nätverk, hantera trådlösa nätverk och diagnostisera och reparera nätverksproblem.

Du når Nätverks- och delningscenter genom att välja Start > Kontrollpanelen > Nätverk och Internet > Nätverks- och delningscenter.

Mer information får du om du väljer Start > Hjälp och support.

Använda WLAN

Med en WLAN-enhet kan du få tillgång till ett trådlöst lokalt nätverk (WLAN) som består av andra datorer och tillbehör länkade via en trådlös router eller en trådlös åtkomstpunkt.

OBS! Termerna trådlös åtkomstpunkt och trådlös router används ofta omväxlande.

● Ett större trådlöst nätverk, som ett WLAN i ett företag eller en offentlig WLAN-hotspot, använder vanligtvis trådlösa åtkomstpunkter som rymmer ett stort antal datorer och tillbehör och som kan separera kritiska nätverksfunktioner.

● I ett trådlöst nätverk i hemmet eller på ett mindre kontor används en trådlös router som tillåter flera trådlösa och kabelanslutna datorer att dela en Internetanslutning, en skrivare och filer utan att det behövs ytterligare maskin- eller programvara.

Anslut till en WLAN-infrastruktur (via en tjänsteleverantör, ett offentligt nätverk eller företagsnätverk) när du vill använda WLAN-enheten i datorn.

Installera ett WLAN

Om du vill ställa in ett trådlöst nätverk och ansluta till Internet behöver du:

Ett bredbandsmodem (antingen DSL eller kabel) (1) och en Internet-tjänst med hög hastighet köpt från en Internet-leverantör (ISP)

En trådlös router (köpt separat) (2)

Den trådlösa datorn (3)

I nedanstående bild visas ett exempel på en installation av ett trådlöst, Internet-anslutet nätverk.

Allteftersom ditt nätverk växer, kan ytterligare trådlösa och fasta datorer anslutas till nätverket för att få åtkomst till Internet.

Mer hjälp om hur du ställer in ett trådlöst nätverk finns i informationen från routertillverkaren eller Internetleverantören.

Använda WLAN 17

Skydda ditt WLAN

Eftersom WLAN-standarden utformades med begränsade säkerhetsfunktioner (i stort sett endast för att förhindra tillfällig tjuvlyssning och inte mer kraftfulla attacker än så) är det viktigt att förstå att WLAN-nätverk är sårbara för välkända och väldokumenterade säkerhetsrisker.

I trådlösa nätverk på offentliga platser eller hotspots, som kaféer och flygplatser, kanske det inte finns någon säkerhet alls. Nya tekniker som gör offentliga miljöer säkrare och mer anonyma utvecklas av tillverkare av trådlösa produkter och Internetleverantörer. Om du oroar dig för datorns säkerhet på en hotspot bör du begränsa dina nätverksaktiviteter till icke-kritisk e-post och grundläggande

Internetanvändning.

När du ställer in ett trådlöst nätverk eller använder ett befintligt trådlöst nätverk måste du alltid se till att säkerhetsfunktionerna är aktiverade, så att ditt nätverk skyddas mot obehörig åtkomst. De vanliga säkerhetsnivåerna är Wi-Fi Protected Access (WPA)-Personal and Wired Equivalent Privacy (WEP).

Eftersom trådlösa radiosignaler skickas utanför nätverket, kan andra WLAN-enheter ta upp

oskyddade signaler och antingen ansluta till ditt nätverk (oinbjudna) eller fånga upp information som sänds inom nätverket. Så här skyddar du det trådlösa nätverket:

● Använd en trådlös sändare med inbyggd säkerhet

Många trådlösa basstationer, gateways eller routrar har inbyggda säkerhetsfunktioner, till exempel trådlösa säkerhetsprotokoll och brandväggar. Med rätt trådlös sändare kan du skydda ditt nätverk från de vanligaste trådlösa säkerhetsriskerna.

● Arbeta bakom en brandvägg

En brandvägg är en barriär som kontrollerar både data och förfrågningar som skickas till ditt nätverk och stoppar eventuella misstänkta objekt. Det finns olika sorters brandväggar, både som programvara och maskinvara. För vissa nätverk används en kombination av de båda typerna.

● Använd trådlös kryptering

Det finns olika typer av sofistikerade krypteringsprotokoll för WLAN. Hitta den lösning som fungerar bäst för säkerheten på ditt nätverk:

◦ Wired Equivalent Privacy (WEP) är ett trådlöst säkerhetsprotokoll som kodar eller krypterar alla nätverksdata innan de sänds med en WEP-nyckel. Nätverket tilldelas en WEP-nyckel, men du kan ställa in en egen nyckel, skapa en annan nyckel eller välja andra alternativ.

Andra kommer inte att kunna använda ditt nätverk utan rätt nyckel.

◦ WPA (Wi-Fi Protected Access) använder, liksom WEP, säkerhetsinställningar för att kryptera och dekryptera data som sänds över nätverket. Men istället för att använda en statisk säkerhetsnyckel för kryptering som WEP, använder WPA krypteringsprotokollet TKIP (temporal key integrity protocol) för att dynamiskt skapa en ny nyckel för varje paket.

Det skapar också olika uppsättningar av nycklar för varje dator på nätverket.

Ansluta till ett WLAN

Så här ansluter du till ett trådlöst nätverk:

1. Kontrollera att den trådlösa enheten är påslagen. Om enheten är påslagen lyser lampan för trådlös anslutning vitt. Om lampan för trådlös anslutning är släckt trycker du på tangenten för trådlös anslutning.

OBS! På vissa modeller är lampan för trådlöst gul när alla trådlösa enheter är avstängda.

2. Klicka på nätverksikonen i meddelandefältet längst till höger i Aktivitetsfältet.

3. Välj önskat WLAN från listan.

4. Klicka på Anslut.

OBS! Om det inte finns några WLAN på listan befinner du dig för långt ifrån en trådlös router eller åtkomstpunkt.

● Om nätverket är ett skyddat trådlöst nätverk anger du en nätverkssäkerhetsnyckel, d.v.s.

en säkerhetskod, och sedan slutför du anslutningen genom att klicka på OK.

Om du inte kan se önskat nätverk klickar du på Öppna Nätverks- och delningscenter och klickar sedan på Skapa en ny anslutning eller ett nytt nätverk. En lista med alternativ visas. Sök efter och anslut till ett nätverk manuellt eller skapa en ny nätverksanslutning.

När anslutningen har upprättats placerar du muspekaren på nätverksikonen i meddelandefältet och kontrollerar anslutningens namn och status.

OBS! Räckvidden (d.v.s. hur långt dina trådlösa signaler når) beror på WLAN-implementeringen för datorn, routertillverkaren och störningar från andra elektroniska enheter eller strukturella hinder som väggar och golv.

Mer information om hur du använder ett trådlöst nätverk får du via:

● Din Internetleverantör samt användarhandböckerna som följer med din trådlösa router och annan trådlös nätverksutrustning

● Hjälp och support och länkar på webbplatsen

Kontakta din Internetleverantör eller sök på webben om du vill se en lista över offentliga trådlösa nätverk som finns nära dig. Webbplatser med listor över offentliga trådlösa nätverk är bl.a. Cisco Internet Mobile Office Wireless Locations, Hotspotlist och Geektools. Information om kostnads- och anslutningskrav för varje offentligt trådlöst nätverk lämnas av respektive ägare.

Roaming till ett annat nätverk

När du flyttar datorn så att den hamnar i ett annat trådlöst nätverk försöker Windows att ansluta till det nätverket. Om försöket lyckas ansluts datorn automatiskt. Om Windows inte känner igen det nya nätverket följer du instruktionerna i ”Ansluta till ett trådlöst nätverk”.

Använda WLAN 19

Använda trådlösa Bluetooth-enheter (endast vissa modeller)

En Bluetooth-enhet möjliggör trådlös kommunikation på korta avstånd och ersätter de fysiska kabelanslutningar som vanligtvis länkar samman elektroniska enheter, exempelvis:

● datorer (stationära, bärbara, handhållna)

● telefoner (mobila, trådlösa, smarta telefoner)

● bildhanteringsenheter (skrivare, kamera)

● ljudenheter (headset, högtalare)

Bluetooth-enheter tillhandahåller direktkommunikation med andra enheter vilket gör att du kan installera ett PAN (personal area network) av Bluetooth-enheter. Information om hur du konfigurerar och använder Bluetooth-enheter finns i hjälpen för Bluetooth-programvaran.

Bluetooth och Internet-anslutningsdelning

HP rekommenderar inte att du ställer in en Bluetooth-dator som värddator och använder den som gateway för att ansluta andra datorer till Internet. När två eller fler datorer är anslutna med Bluetooth och ICS (Internet Connection Sharing – Internetanslutningsdelning) är aktiverat på en av datorerna, kan inte de andra datorerna ansluta till Internet med Bluetooth-nätverket.

Bluetooths styrka ligger i att synkronisera informationsöverföringar mellan datorn och trådlösa enheter som mobiltelefoner, skrivare, kameror och handhållna enheter. Det faktum att det inte är möjligt att hålla två eller flera datorer anslutna för att dela Internetuppkopplingen via Bluetooth, är en begränsning som beror på Bluetooth och operativsystemet Windows.

Ansluta till ett lokalt nätverk

För att du ska kunna ansluta till ett lokalt nätverk behöver du en RJ-45-nätverkskabel med 8 stift (köps separat). Om nätverkskabeln har ett störningsskydd (1) som förhindrar störningar från TV- och radiomottagning, riktar du in kabeln så att änden med störningsskyddet (2) är vänd mot datorn.

VARNING: Minska risken för elstötar, brand eller skada på utrustningen genom att inte ansluta en modem- eller telefonkabel till RJ-45-jacket (nätverk).

Så här ansluter du nätverkskabeln:

1. Anslut nätverkskabeln till nätverksjacket (1) på datorn.

2. Anslut den andra änden av kabeln till ett nätverksuttag i väggen (2).

Ansluta till ett lokalt nätverk 21

In document Användarhandbok för notebookdator (Page 24-32)

Related documents