• No results found

6. Effekter och konsekvenser av projektet

6.1. Trafik och användargrupper

De föreslagna åtgärderna i vägplanen medför förbättrade körförhållanden för trafikan-ter resande från och till Nölviken med en mjukare kurvutformning. Vägen flyttas vilket gör att förutsättningarna för fordonstrafik kommer att vara oförändrad men för oskyd-dade trafikanter kommer förutsättningarna att förbättras. Vägsträckningen har samma standard eller bättre jämfört med befintlig väg. Den nya vägsträckningen kommer inte att leda till en ökad trafikmängd och störningarna bedöms därför efter byggskedet vara detsamma.

De planerade åtgärderna eliminerar riskerna för biltrafiken genom att vägen flyttas bort från Nölviken, upp på den närbelägna åsen. Vägens placering blir cirka 150 meter från Nölviken vilket säkerställer vägens funktion. Den kommer även få högre vägstan-dard och bättre förutsättningar för avvattning av vägkroppen. Omdragningen av väg 370 kommer att öka trafiksäkerheten då den nya vägen har bättre linjeföring än nu-varande väg. Den nya vägen kommer att gå i en lång skärning så utblickar mot vattnet försvinner. Den nya dragningen medför också branta lutningar på den nya vägen men det uppvägas av att riskerna elimineras. Tung trafik får något sämre körförhållanden p.g.a. den branta stigningen på 6 % de tvingas göra.

Tillgängligheten för fordonstrafiken påverkas inte av omdragningen. Däremot förbätt-ras tillgängligheten för oskyddade trafikanter som får en sammanhängande gång- och cykelväg att färdas längs till Nölvikens camping. Nya och justerade anslutningar före-slås till befintliga enskilda vägar, och anpassas till nivåer för primärvägen.

Trafikantperspektivet påverkas inte av omdragningen.

6.2 Lokalsamhälle och regional utveckling

De planerade åtgärderna bedöms inte stå i konflikt med aktuella översiktsplaner. Inom vägplanens avgränsningsområde finns stadsplanen ”Förslag till ändring och utvidgning av stadsplan för kvarteren Granen, Rönnen m.m. inom Malå Samhälle i Norsjö kom-mun” där det nya vägområdet påverkar nuvarande markanvändning park eller plante-ring genom att en ny gång- och cykelväg anläggs i anslutning till Storgatan.

Trafikverket gör bedömningen att gällande intrång kan hanteras som en mindre avvi-kelse. Vägplanens intrång sker på allmän platsmark med kommunalt huvudmannaskap och motverkar inte syftet med stadsplanen. I gällande stadsplan avsågs gränslinjen mellan park eller plantering och gata ej fastställas på plankartan. I Statens planverk, anvisningar för upprättande av detaljplaneförslaget, från år 1976, menades att då en gata tangerar en park kan det vara önskvärt att planen medger sådana mindre gränsav-vikelser som inte kan förutses vid planens uppgörande.

Samråd har förts med Malå kommun 2016-05-18 där kommunen meddelar att byg-gandet av ny gång- och cykelväg bör kunna hanteras som en mindre avvikelse i denna vägplan.

Fastigheter i Malå berörs av vägflytten både vad gäller markåtkomst och befintliga utfarter, men väglinjen påverkar inte byggnader på fastigheterna.

För boende i Malå kommer bullernivåerna kommer att påverkas marginellt. Inga nya störningar av betydelse kommer att uppstå till följd av den nya vägdragningen.

6.3 Miljö och hälsa

Nedan redovisas en sammanställning av bedömda konsekvenser som väntas uppstå till följd av planerade vägåtgärder. Redovisade konsekvenserna är vad som väntas upp-komma efter genomförda försiktighetsåtgärder. Bedömningsmatrisen utgår från hur stora konsekvenserna väntas bli och hur länge efter genomförd åtgärd konsekvenserna väntas pågå.

6.3.1 Naturmiljö

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår när värdekärnan i områden med höga dokumenterade naturvärden, såsom värdefulla vattendrag eller områden med hög biodiversitet eller som hyser sårbara/ho-tade arter, förstörs eller försvinner.

Måttliga konsekvenser uppstår när delar av områden med höga naturvärden förstörs eller påverkas negativt på annat sätt.

Små konsekvenser uppstår när projektet till största del påverkar naturområden utan högre naturvärden eller när påverkan på ekosystem eller biologisk mångfald är obetydlig.

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till naturmiljön.

Vägplanen

Den nya vägen medför intrång i naturmiljön då skogsmark kommer att tas i anspråk. I berört område finns inga kända utpekade naturvärden och området är delvis avver-kat till följd av skogsbruk. En ny väg medför ytterligare avverkning som kommer att reducera arean för skogsmiljön. Omdragning av vägen innebär även att sprängarbeten och uppfyllnad kommer att göras. Avverkning av skog och markarbeten/schaktning till följd av ny vägdragning uppskattas till cirka 2 hektar. Busk- och slyvegetationen åter-etableras i omgivningen. Konsekvenserna bedöms bli små.

Där åtgärder utförs längs befintlig väg kommer medföra att vägområdet utökas vilket innebär att områden av naturmark kommer att tas i anspråk genom väg, diken eller säkerhetshöjande åtgärder (exempelvis röjning). Då inga områden med höga naturvär-den finns inaturvär-dentifierade inom planområdet blir konsekvenserna av markanspråken för dessa åtgärder små. Konsekvenserna för strandmiljön bedöms också bli små, då områ-det sedan länge starkt präglats av mänsklig aktivitet.

Ingen påtaglig skada bedöms uppkomma på riksintresset för skyddade vattendrag eller riksintresset för naturvård då planerade vägåtgärder inte motverkar riksintressenas syften. Planerade åtgärder bedöms inte påverka kända naturvärden i området på ett betydande sätt.

Genom tidsstyrning av arbetet till perioder som inte utgör vandringstid för fisk bedöms små konsekvenser uppkomma. För eventuell utter och bäver kan arbetsperioderna innebära en störning med små konsekvenser. Med planerade skyddsåtgärder under arbetet bedöms negativ påverkan bli liten och tillfällig för djurlivet. Efter att vägåtgär-derna för väg 370 är utförda bedöms förutsättningarna för djurlivet vara detsamma som idag.

Sammantaget bedöms konsekvenserna bli små med planerade skyddsåtgärder.

6.3.2 Kulturmiljö

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår när påverkan sker i kulturmiljö med högt bevarandevärde (i ett nationellt perspektiv). Påverkan innebär ett direkt intrång i miljöns värdekärnor eller ett indirekt intrång vilket får till följd att samband och strukturer bryts. Intrånget i miljön får till följd att dess upplevelsevärde och pedagogiska värde går förlorad.

Måttliga konsekvenser uppstår när en kulturmiljö fragmenteras så att dess helhet inte kan uppfattas. Strukturer och samband försvagas och blir mindre tydliga. Enstaka kulturvärden, väl-bevarade, unika eller på annat sätt värdefulla i ett regionalt perspektiv går förlorade.

Små konsekvenser uppstår när enstaka kulturmiljöobjekt påverkas eller tas bort. De enstaka objekten är inte betydelsebärande för kulturmiljöns helhet. Samband och strukturer kan även i framtiden uppfattas.

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till kulturmiljön.

Vägplanen

I området kring bron invid Malån finns enligt uppgifter hämtade från riksantikva-rieämbetets databas en fornlämning samt en kulturhistorisk lämning i form av två boplatser, RAÄ 114:1 och RAÄ 115:1. Efter beslut från länsstyrelsen genomfördes en arkeologisk utredning i oktober 2017. Länsstyrelsens bedömning utifrån den arkeolo-giska utredningen är att boplatsen RAÄ 114:1 närmast ny väg inte längre finns kvar i det område som är aktuellt för vägplan. Boplatsen RAÄ 115:1 är intakt och bedöms utgöra en fornlämning (och inte kulturhistorisk lämning). Boplatsen RAÄ 115:1 bedöms däre-mot inte påverkas av planen. Om någon sedan tidigare ej känd fornlämning påträffas i byggskedet ska arbetet omedelbart avbrytas och beställaren kontaktas. Anmälan ska göras till länsstyrelsen.

För de kulturmiljövärden som påträffas utmed befintlig väg blir konsekvenserna små.

Ianspråktagen tomtmark som kommer att krävas innebär inte rasering av bebyggelse.

Ingen fragmentering i samhället kommer att ske då bullerskyddsåtgärder såsom plank inte kommer att uppföras. Ingen betydande påverkan bedöms uppkomma generellt på områdets kulturmiljövärden då föreslagna åtgärder främst rör befintlig väg.

Inget område av kulturvärde berörs av ny vägdragning. Sammantaget väntas inga nega-tiva konsekvenser av betydelse uppstå för kulturmiljön.

6.3.3 Rekreation och friluftsliv

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår när områden med höga dokumenterade värden för det rörliga friluftslivet förstörs eller försvinner och möjligheten att utöva aktiviteter med rekreativa vär-den betydligt försämras eller förstörs. Tillgängligheten till dessa områvär-den drastiskt försämras genom barriäreffekter.

Måttliga konsekvenser uppstår när mindre rekreationsområden starkt påverkas eller om tillgängligheten till områden försämras betydligt. Mindre delar av ett större rekreationsområde påverkas negativt. Upplevelsevärdet försämras men möjligheten till rekreation kvarstår.

Små konsekvenser uppstår när projektet medför små försämringar vad gäller tillgänglighet eller upplevelsevärde i ett område.

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till rekreation och fritidsliv.

Vägplanen

Under anläggningstiden kommer bullrande och störande arbete att pågå. Detta är dock under en begränsad tidsperiod.

Ny gång- och cykelväg förbättrar säkerheten och tillgängligheten till och från Nölvi-ken camping jämfört med nollalternativet för de oskyddade trafikanterna. Därmed förbättras tillgängligheten till olika målpunkter vilket är positivt för friluftslivet. Upp-levelsevärdet för friluftslivet vid Malåträsket och utmed vägen kommer inte påverkas av planerade trafikåtgärder då landskapsbilden i stort kommer att bevaras. På lång sikt bedöms åtgärderna bidra positivt i och med att tillgängligheten för gående och cyklis-ter till sjön ökar när biltrafiken leds om och flyttas från befintlig vägsträckning utmed Malåträsket. Projektet strider inte mot strandskyddets syften vad gäller friluftsliv, då allmänhetens tillgänglighet till Malåträsket inte försämras.

Konsekvenserna för friluftslivet bedöms vara positiva jämfört med nollalternativet.

6.3.4 Landskapsbild

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår där föreslagen väg står i stor kontrast till omgivande landskap eller där omfattande väganläggning påverkar orienterbarhet, invanda stråk, avgränsningar, landmär-ken och utblickar.

Måttliga konsekvenser uppstår där föreslagen väg kontrasterar omgivningen i liten grad och där föreslagen väg påverkar orienterbarhet, invanda stråk, avgränsningar, landmärken och utblickar i begränsad omfattning.

Små konsekvenser uppstår där vägen harmonierar med omgivande landskap och underordnar sig landskapets skala och struktur, vilket påverkar upplevelsen av landskapet i liten grad.

Effekter och konsekvenser

Projektets konsekvenser ur visuell synpunkt kan bedömas både utifrån hur en betrak-tare vid sidan ser på vägen – åskådarperspektivet – och utifrån hur trafikanterna upple-ver vägen och omgivande miljö – trafikantperspektivet.

Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till landskapsbild.

Vägplanen

Landskapets och bebyggelsens karaktärer ska genomsyra utformningen av vägens sidoområden. På sträckan med ny väg är terrängen mer kuperade vilket medför större påverkan på sidoområdet. Största delen av den nya vägdragningen går i skärning (ned-sänkt under marknivån). Slänterna vid nydragningen ska täckas med 20 cm växtbädd.

Främst ska avbaningsmassor från skogsmark användas men vid brist på dessa massor kan skogsytejord från projektet användas. Nysträckning av vägen medför begrän-sad visuell påverkan ur åskådarperspektivet då den nya vägen kommer att anläggas i skogsområden som skymmer sikten. Den nya dragningen innebär även att vägen på den sträckan förlorar vattenkontakten och istället får en sluten skogskaraktär.

Slänter i anslutning till gräsmattor och bebyggelse ska täckas med matjord och besås med gräsmattefrön för att få en snabb återetablering av befintligt utseende. Slänter och skärningar anpassas efter befintlig mark så att mjuka övergångar skapas mellan opåver-kad och påveropåver-kad mark.

Längs hela sträckan kommer en ny GC-väg att anläggas. Från Malå tätort fram till Nöl-viken ligger GC-vägen vägbunden. Befintlig väg vid NölNöl-vikens strand minskas i bredd för att skapa en attraktiv vägmiljö för cyklister och fotgängare. Vid nydragningen sepa-reras vägarna med planerad gång- och cykelväg söder om vägen och utmed Malåträsket.

Vid den friliggande GC-vägen vid Nölvikens strand ska vegetation etableras i sidoområdet. Ytorna föreslås sprutsås med ängsfrön för att minska risken för

erosion och öka upplevelsevärdet. Utbyggnad av gång- och cykelbanan bedöms inne-bära en liten visuell påverkan i landskapet.

Ombyggnaden av vägen medför sammantaget en liten påverkan på landskapsbilden både ur åskådarperspektivet och ur trafikantperspektivet.

6.3.5 Rennäring

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår när värden i kärnområden eller flyttleder av riksintresse förstörs eller försvinner. Antalet trafikolyckor med renar ökar betydligt. Tillgängligheten försämras dras-tiskt till följd av barriäreffekter.

Måttliga konsekvenser uppstår när värden i kärnområden eller flyttleder av riksintresse till viss del påverkas negativt. Trafikolyckor med ren ökar i måttlig omfattning. Tillgängligheten försäm-ras måttligt till följd av barriäreffekter.

Små konsekvenser uppstår när värden i kärnområden eller flyttleder av riksintresse påverkas obetydligt. För samebyn är påverkan liten att passera och nyttja viktiga marker. Tillgängligheten till områden påverkas obetydligt till följd av barriäreffekter.

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till rennäringen.

Vägplanen

Under byggtiden kommer arbeten med tunga maskiner att pågå i området. Anlägg-ningsarbeten och trafik med entreprenadmaskiner och transportfordon orsakar stör-ningar i form av intrång, buller, luftförorestör-ningar, vibrationer och damning. Rennä-ringen kan komma att påverkas av dessa störningar. Åtgärderna innebär nya barriärer i området då ny väg anläggs cirka 200 meter norr om befintlig väg vilket också kan skapa nya ledstrukturer för vilt och rennäring i området. Efter arbetena bedöms rennäringen kunna bedrivas i huvudsak som tidigare. Konsekvenserna för rennäringen bedöms bli små.

6.3.6 Vattenmiljö

Miljökvalitetsnormer aktuella för bedömningen av konsekvenser för vattenmiljön är Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (SFS 2004:660). Föreslagna miljökvalitetsnormer för Malån och Malåträsket är måttlig ekologisk och god kemisk status med tidsfrist fram till 2021 respektive 2027.

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår när möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna för ekologisk och kemisk status kraftigt försämras och inte nås vid den tidpunkt då normerna ska vara upp-fyllda. Stora konsekvenser uppstår när vattenmiljön förstörs till följd av ändrade vattenflöden.

Måttliga konsekvenser uppstår när möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna för ekologisk och kemisk status tillfälligt försämras men inte hindras att nås vid den tidpunkt då normerna ska vara uppfyllda. Måttliga konsekvenser uppstår när vattenmiljön till viss del påverkas till följd av ändrade vattenflöden.

Små konsekvenser uppstår när möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna för ekologisk och kemisk status påverkas i obetydlig omfattning och normerna nås vid den tidpunkt då de ska vara uppfyllda. Små konsekvenser uppstår när vattenmiljön påverkas i obetydlig omfattning till följd av ändrade vattenflöden.

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet bedöms inte påverka möjligheten att uppnå miljökvalitetsnormerna för Malåträsket och Malån eller hota vattenmiljön i övrigt.

Vägplanen

Planerade vägåtgärder bedöms inte påverka möjligheten att uppnå miljökvalitetsnor-merna för Malåträsket eller Malån. Med planerade skyddsåtgärder bedöms påverkan inte kunna vålla sådana skador att normerna inte uppfylls. Arbetena innebär en kortva-rig påverkan under byggtiden.

6.3.7 Vattenresurser och dricksvatten

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår när utsläpp av vissa förorenande ämnen, kontinuerligt eller tillfäl-ligt, orsakar långvarig förorening av grundvatten- eller ytvattenresurser. Stora konsekvenser uppstår om större vattentäkter slås ut eller om framtida grundvattenuttag omöjliggörs.

Måttliga konsekvenser uppstår då enstaka enskilda brunnar ej längre kan användas för vatten-försörjning eller då tillfälliga utsläpp av vissa föroreningar sker till yt- eller grundvatten. Konse-kvenserna kan mildras genom åtgärder av olika slag.

Små konsekvenser uppstår om vattenkvaliteten i yt- och grundvatten som redan har låg status försämras. Små konsekvenser uppstår om grundvattennivån sänks i grundvattenmagasin som redan är kraftigt avsänkta och påverkade av mänsklig verksamhet. Små konsekvenser uppstår då tillfälliga utsläpp av vissa föroreningar sker till yt- eller grundvatten. Konsekvenserna kan mildras genom åtgärder av olika slag.

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till vattenresurser och dricks-vatten.

Vägplanen

Under byggskedet hanteras en rad ämnen som vid olycka eller spill kan påverka vatten negativt, däribland diesel, hydrauloljor och smörjmedel. Tankning innebär hantering av större volymer av diesel, som kan ha stor negativ påverkan på miljön vid spill. Vid normalt tillvägagångssätt ska inga utsläpp ske som påverkar vattenresurser. Vid olyckor såsom ett maskinhaveri eller oljespill kan viss påverkan ske. Riskberedskap vid oförut-sedda utsläpp till luft, mark eller vatten t.ex. med absorptionsmedel, uppsamlingsplats och oljelänsar.

Brunnar utmed väg 370 hanteras enligt Trafikverkets publikation 2006:123 ”Dricksvat-tenbrunnar–hantering av mindre vattentäkter utmed vägar. Åtgärder ska vidtas under projektering och byggande så att arbetena inte ska påverka de berörda fastigheternas vattenförsörjning negativt. Med rätt hantering blir konsekvenserna för de enskilda brunnarna små.

6.3.8 Boendemiljö och hälsa

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår om riktvärden överskrids och inte kan åtgärdas inom vad som är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Såväl synliga som mentala samband och strukturer i bebyggelsen bryts. Barriäreffekterna ökar betydligt. Många fastigheter löses in.

Måttliga konsekvenser uppstår om trafiken orsakar buller över riktvärdena men dessa endast överskrids i ett fåtal fall efter vidtagna skyddsåtgärder. Samband och strukturer i bebyggelsen försvagas. Fysisk och visuell barriäreffekt ökar. Enstaka fastigheter löses in.

Små konsekvenser uppstår om boendekvaliteten påverkas utan att riktvärden överskrids. Pro-jektet innebär visuell påverkan, men den fysiska barriäreffekten ökar inte.

Buller

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet innebär opåverkade bullernivåer för de närmast boende kring Nölvi-ken och därmed något minskade störningar jämfört med vägplanen. De positiva konse-kvenserna för nollalternativet bedöms som små.

Vägplanen

Under byggskedet kommer vissa störningar att förekomma. Den nya vägsträckningen kommer i sig inte komma att leda till en ökad trafikmängd och störningarna bedöms därför efter byggskedet inte påverkas. Nydragning av vägen är planerad att förläggas längre bort från bostadsbebyggelsen närmast Nölviken och för övrig bebyggelse kom-mer inga nya störningar att uppstå då vägåtgärder utförs utmed befintlig väg.

Befintliga och nya bullernivåer har beräknats för fastigheter utmed den aktuella väg-sträckan. Bullernivåerna har beräknats med SoundPlan 7.4 som baseras på Nordisk be-räkningsmodell och gällande EU-krav. Beräkningarna visar på ekvivalenta bullernivåer på under 65 dB(A) både före och efter vägåtgärd. Den maximala bullernivån beräknas bli marginellt högre på ett fåtal fastigheter. Ingen fastighet överskrider dock riktvär-det. På grund av de låga bullernivåerna planeras inga bullerreducerande åtgärder längs sträckan.

Sammantaget bedöms negativa konsekvenserna med hänsyn till buller bli obetydliga till små för boende längs väg 370 till följd av planerade vägåtgärder.

Luftkvalitet

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till luftkvalitet.

Vägplanen

Miljökvalitetsnormen för utomhusluft berörs, men bedöms inte överskridas. Enligt no-mogram i Trafikverkets Handbok för vägtrafikens luftföroreningar ger årsmedeldygns-trafiken på sträckan ej upphov till att luftföroreningar överskrider miljökvalitetsnor-merna. Trafikmängden ligger långt under de värden där mer detaljerade beräkningar

behöver övervägas (ÅDT = 1800 fordon/dygn). Med aktuell trafikmängd ligger halterna långt under miljökvalitetsnormen för kvävedioxid och kväveoxider. Miljökvalitetsnor-men för partiklar (PM10) bedöms inte heller överskridas.

Detta vägprojekt medför inte att några gällande miljökvalitetsnormer åsidosätts och konsekvenserna bedöms därför bli obetydliga till små.

6.3.9 Masshantering och material

Bedömningsgrunder

Stora konsekvenser uppstår om vägen medför stora ingrepp i viktiga grus- och bergresurser el-ler medför stora mängder överskottsmassor som är svåra att inpassa i landskapet. Omfattande hantering av förorenade massor.

Måttliga konsekvenser uppstår om vägen medför måttliga ingrepp i viktiga grus- och bergre-surser eller medför måttliga mängder överskottsmassor. Hantering av förorenade massor.

Små konsekvenser uppstår om vägen medför små ingrepp i grus- och bergresurser eller medför små mängder överskottsmassor. Ingen eller obetydlig hantering av förorenade massor.

Effekter och konsekvenser Nollalternativet

Nollalternativet medför inga konsekvenser med hänsyn till masshantering och mate-rial.

Vägplanen

Vägbyggnadsprojekt innebär en omfattande hantering av massor. För uppbyggnad av

Vägbyggnadsprojekt innebär en omfattande hantering av massor. För uppbyggnad av

Related documents