• No results found

Trafikbuller

In document Ladda ner (Page 14-18)

I utredningen ingår förutom förslag på trafiklösningar inom området även en bullerutredning avseende vägtrafik. I bullerutredningen används trafikuppgifterna som redovisas i kapitel 4.

5.2

Metod

Till denna utredning har den nordiska beräkningsmodellen, SoundPLAN version 7.3 använts vid beräkning av vägtrafiken. Programmet hanterar 3D-modellering där höjddata, byggnader, marktyper och vägar har beräknats till detta projekt.

I analysen beräknas ljudutbredning av ekvivalent och maximal ljudnivå 1,5 meter ovan mark, samt punktberäkningar vid fasad och vid utvalda punkter på

skolgården.

5.3

Avgränsning

Avståndet till järnvägen är cirka 900 meter och buller från tågtrafiken bedöms inte påverka skolområdet, i utredningen ingår därför inte buller från spårbunden trafik.

I närheten av området finns en lantbruksverksamhet. Kommunens miljökontor har ej kännedom om att särskilt bulleralstrande verksamhet skulle pågå inom

lantbruket. I denna rapport nämns industribuller därmed endast på en generell nivå.

5.4

Allmänt om buller

Buller är enkelt uttryckt oönskat ljud, som upplevs störande och helst undviks.

Buller påverkar hälsa och välbefinnande och hamnar högt på listan över allvarligare störningar i samhället.

Negativa effekter av buller kan vara sömnsvårigheter, stress, förhöjt blodtryck, problem att kommunicera, minskad koncentrationsförmåga samt hörselskador.

För beskrivning av ljud vars styrka är konstant i tiden används oftast ljudnivå i decibel med beteckningen dB(A). Indexet ”A” anger att ljudets frekvenser har viktats på ett sätt som motsvarar hur det mänskliga örat uppfattar ljud. Detta störningsmått är enkelt att arbeta med och kan direkt mätas med en

ljudnivåmätare. I Sverige används två störningsmått för trafikbuller; ekvivalent respektive maximal ljudnivå. Med ekvivalent ljudnivå avses en form av

medelljudnivå under en given tidsperiod. För trafikbuller är tidsperioden i de flesta fall ett dygn. Den maximala ljudnivån är den högsta förekommande ljudnivån under exempelvis en fordonspassage.

\trafik-ochbullerutredningkv.loke_180221.docx

Figur 7 Exempel på ljudtrycksnivåer

Luftljud är ljud som transporteras genom luften från bullerkällan till mottagarens öra. När vi i vardagslag talar om buller är det i allmänhet luftljud som avses.

Enheten för luftljud är i dagligt tal decibel [dB(A)]. Exempel på ljudtrycksnivåer, se Figur 7.

Decibel är ett logaritmiskt mätetal (Briggska logaritmen). Detta innebär bland annat att vid addition av buller från två lika starka bullerkällor ökar ljudnivån med 3 dB(A). På samma sätt ger en fördubbling/halvering av trafikmängden 3 dB(A) högre/lägre ekvivalent ljudnivå.

5.5

Riktvärden för trafikbuller

Riktvärden för skolbyggnaden finns både för inomhusmiljön och för utomhus på uteplats.

5.5.1 Utomhus vid skolgårdar

Gällande uteplatser tog Boverket fram en rapport år 2015 som heter ”Gör plats för barn och unga!”. Rapporten syftar till att vägleda planering, utformning och förvaltningen av skolans och förskolans utemiljö. Detta för att utveckla barn och ungas förutsättningar till bättre hälsa och erbjuda goda välfungerade utemiljöer som ska vara inspirerande. Ur boverkets rapport kan följande utläsas:

På skolgårdar eller förskolegårdar är det önskvärt med högst 50 dBA

ekvivalentnivå dagvärde på de delar av gården som är avsedda för lek, rekreation och pedagogisk verksamhet. En målsättning kan vara att resten av ytorna ska ha högst 55 dBA.3

3

Boverket & Movium (2015) Gör plats för barn och unga! En vägledning för planering,

utformning och förvaltning av skolans och förskolans utemiljö. (Elektronisk rapport 2015:8)

s. 43

12 av 14

rojekt\trafik-ochbullerutredningkv.loke_180221.docx

Under 2017 har Naturvårdsverket kommit med nya riktvärden för skolgårdar som presenteras i Naturvårdsverkets vägledning ”Riktvärden för buller på skolgård från väg- och spårtrafik”. Naturvårdsverket går på Boverkets linje och menar att:

Bullerstörningar från väg- eller spårtrafik bör ej överskrida den ekvivalenta bullernivån av 50 dB(A) eller den maximala ljudnivån av 70 dB(A) runt större delar av skolgården som är utsedd för lek och annan pedagogisk verksamhet.

5.5.2 Utomhus vid fasad

I juli år 2017 tillämpade riksdagen nya riktvärden för buller vid en

bostadsbyggnads fasad från spår- och vägtrafik. Riktvärdet har höjts från 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå till 60 dB(A).

Det finns dock inga riktvärden för ljudnivå vid fasad för skolbyggnader. Det finns däremot riktvärden för inomhusnivåer vilket kan kopplas till ljudnivå vid fasad och fasadens ljuddämpningsförmåga, se mer information i kapitlet nedan.

5.5.3 Inomhus i bostad

De riktvärden av bullernivå som gäller inomhus följer propositionen 1996/97:53 Infrastruktur för framtida transporter. I kapitel fyra framkommer det att

trafikbuller inte bör överskrida 30 dB(A) ekvivalentnivå inomhus och 45 dB(A) maximalnivå inomhus nattetid gällande nybyggnation av bostadsbebyggelse eller annan ljudkänslig bebyggelse som t.ex. lokaler för undervisning.

Kraven på ljudnivåerna inomhus i undervisningslokaler varierar dock beroende på byggnadens ljudklass och vilket utrymme som avses. Nedanstående värden gäller för lektionssal med ljudklass B. För mer information om de olika ljudnivåerna för respektive lokaltyp och ljudklasser hänvisas till svensk standard.

Med schablonmässig dämpning om 30 dB(A) i fasad kan dessa ljudnivåer kopplas till 60 dB(A) ekvivalent ljudnivå vid fasad och 75 dB(A) maximal ljudnivå vid fasad.

Vid höga ljudnivåer vid fasad krävs att omsorg tas vid val av fönster, ventilationsdon och eventuellt övriga delar av fasaden för att reducera ljudnivåerna inomhus.

Utomhus vid skolgård – 50 dB(A) ekvivalentnivå Utomhus vid skolgård – 70 dB(A) maximal ljudnivå

Inomhus – 30 dB(A) ekvivalentnivå Inomhus – 45 dB(A) maximalnivå

\trafik-ochbullerutredningkv.loke_180221.docx

5.6

Generellt om industribuller

Boverket har tagit fram en vägledning med riktvärden kring industribuller.

Vägledningen ska ge stöd vid bland annat planläggning för ny bostadsbebyggelse eller planläggning av skolor, förskolor och vårdlokaler som kan påverkas av befintligt industribuller. För skolor, förskolor och vårdlokaler gäller även att tillämpningen ska avse de tidpunkter då lokalerna används. Dessa riktvärden kan användas för att utvärdera ljudnivåer som eventuellt mäts upp vid behov i ett senare skede.

5.7

Resultat av bullerutredningen

Ljudnivåerna runt planområdet och den planerade skolan redovisas som utbredningskartor av ekvivalent och maximal ljudnivå i bifogade bilagor.

Dessutom redovisas punktberäkningar vid skolbyggnadens fasader.

Bilagorna 1a, 2a och 3a visar ljudnivåerna i nuläget år 2017, bilagorna som slutar på ett b visar ljudnivåerna för prognosen år 2040. Generellt kan sägas att

ljudnivåerna i prognosen ökar med cirka 1 dB(A).

Nedanstående resonemang gäller för både nuläget och prognosen.

Ur ljudutbredningskartorna kan utläsas att ljudnivåerna på skolgården till största delen beräknas vara under 50 dB(A) ekvivalent ljudnivå och under 65 dB(A) maximal ljudnivå. Ljudnivåerna närmast parkeringarna på Herrgårdsvägen och Tors väg beräknas hamna i intervallet 50-55 dB(A) ekvivalent ljudnivå och 65-70 dB(A) maximal ljudnivå.

Enligt riktvärdet är det lämpligt att de delar av skolgården som är avsedda för lek eller annan pedagogisk verksamhet har ekvivalenta ljudnivåer under 50 dB(A) och maximala ljudnivåer under 70 dB(A). Enligt Boverkets rapport ”Gör plats för barn och unga!” bör övriga delar av skolgården ha ekvivalenta ljudnivåer under 55 dB(A). Dessa riktvärden och rekommendationer beräknas uppfyllas för skolgården både för nuläget och i prognosen för 2040.

Ljudnivåerna i fasad beräknas generellt till under 50 dB(A) ekvivalent ljudnivå och under 70 dB(A) maximal ljudnivå både för nuläget och prognosen för 2040. Detta innebär att det sannolikt inte blir några problem att klara de ljudnivåer som krävs för inomhusnivåer i lektionssalar, se kapitel 5.5.3 för mer information om dessa.

14 av 14

rojekt\trafik-ochbullerutredningkv.loke_180221.docx

In document Ladda ner (Page 14-18)

Related documents