• No results found

Trafikverkets uppdrag och roll i klimatarbetet

Samhällsekonomisk kostnad

DEL 2 Trafikverkets bidrag till klimatmålet

7. Trafikverkets uppdrag och roll i klimatarbetet

Trafikverket har enligt instruktionen i uppdrag att ansvara för den långsiktiga

infrastrukturplaneringen för alla fyra trafikslagen och för byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Nytt från 2019 är att Trafikverket också får ansvara för

genomförande av infrastrukturprojekt i farleder, slussar och kanaler, efter överenskommelse med Sjöfartsverket140.

Trafikverket ska verka för en grundläggande tillgänglighet i den interregionala

kollektivtrafiken. Med utgångspunkt från ett samhällsbyggnadsperspektiv ska Trafikverket skapa förutsättningar för ett samhällsekonomiskt effektivt, internationellt

konkurrenskraftigt och långsiktigt hållbart transportsystem. Trafikverket ska, i samverkan med andra aktörer, verka för uppfyllande av de transportpolitiska målen141.

Det övergripande transportpolitiska målet liksom hänsynsmålet och funktionsmålet beskrivs i kapitel 6.

Funktionsmålet och hänsynsmålet är jämbördiga. Det slogs fast redan i den

transportpolitiska målpropositionen som kom 2009. I samma proposition finns också skrivningen: ”För att uppfylla transportpolitiken övergripande mål måste tillgängligheten på sikt utvecklas inom ramen för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av

trafikolyckor och på ett sätt som bidrar till att miljökvalitetsmålen nås och till ökad hälsa”. Detta har sedan upprepats flera gånger, bland annat i direktivet till inriktningsplaneringen 2015. Ett förtydligande finns också i utgiftsområde 22 i budgetpropositionen för 2020. Där står: ”Ska klimatmålet nås behöver funktionsmålet i huvudsak utvecklas inom ramen för hänsynsmålet. Med detta avses att den samlade utvecklingen inom transportsystemet ska leda till att klimatmålet för transporter nås. Det innebär inte att varje enskild åtgärd som vidtas i transportsystemet måste bidra till att uppfylla klimatmålet.”

En tolkning kan vara att klimatmålet och hänsynsmålet sätter ramar för utvecklingen av samhälle och transportsystem, se Figur 8. Samtidigt är en god tillgänglighet nödvändig för ett fungerande samhälle. God tillgänglighet möjliggör ekonomisk utveckling, jobbskapande och bostadsförsörjning. Men god tillgänglighet behöver inte betyda resor och transporter, det kan även uppnås genom digitala möten.

Figur 8 Tillgänglighet som utvecklas måste långsiktigt rymmas inom vad som är hållbart.

Till det transportpolitiska hänsynsmålet finns fem preciseringar, varav en har direkt bäring på minskad klimatpåverkan. En mer ingående beskrivning av klimatmål för

transportsektorn finns i kapitel 2.

Andra myndigheter och några statliga bolags roller

Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö och hushållning med mark och vattenområden, för fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelsen och för boendefrågor. Verket ansvarar också för den centrala administrationen av statligt stöd inom sitt verksamhetsområde.

Energimyndigheten verkar inom olika samhällssektorer för att skapa villkoren för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning. De ska bland annat samordna omställningen av energisystemet, verka för användningen av förnybara energikällor och verka för en rationell användning av energi. Energimyndigheten har anslag för forskning på transportområdet, bland annat om ny energiteknik och

klimateffektiv teknik och för främjande av energieffektivisering av transportsektorn. Havs- och vattenmyndighetens uppdrag är att genomföra en sammanhållen svensk politik för våra hav och vatten. Havet och dess naturresurser ska utnyttjas på ett hållbart sätt så att livet i vattnen bevaras.

Jernhusen äger, förvaltar och utvecklar ett fastighetsbestånd av stationer, kontor, underhållsdepåer och godsterminaler längs den svenska järnvägen.

Kommuner ansvarar för stora delar av den lokala samhällsservicen. Kommuner är enligt lag skyldiga att ha viss verksamhet, exempelvis måste de sköta plan- och byggfrågor samt miljö- och hälsoskydd142.

Konsumentverket har ansvar för att konsumenter har tillgång till information som ger dem möjlighet att göra aktiva val med tanke på bland annat miljö och hållbarhet.

LFV är ett affärsverk som driver flygtrafiktjänst för civila och militära kunder på ett 40-tal platser i Sverige. Inom klimatområdet arbetar de bland annat med att effektivisera

inflygningar, utflygningar och överflygningar i konceptet ”grönt flyg”.

Länsstyrelserna finns i Sveriges alla 21 län och ska verka för att nationella mål får

genomslag i länet samtidigt som regionala förhållanden beaktas. Länsstyrelserna samordnar också statliga myndigheters insatser som sker i länet143.

Naturvårdsverkets uppdrag är att se till att de miljöpolitiska besluten genomförs. De arbetar långsiktigt och förebyggande för en hållbar samhällsutveckling. Visionen är en bra livsmiljö för människan och allt annat levande, nu och för kommande generationer. De ansvarar bland annat för att vägleda statliga myndigheter i deras miljöledningsarbete, vägleda myndigheter med särskilt sektorsansvar för miljömålsarbetet samt vägleda regionala och lokala myndigheter i deras miljöarbete. De ansvarar även för genomförandet av miljöövervakningen samt för att beskriva och analysera miljötillståndet och

miljöutvecklingen. En annan uppgift är att bevaka allmänna miljövårdsintressen i de mål och ärenden som handläggs hos myndigheter och domstolar.

Regioner är indelade i geografiska områden och ansvarar för frågor som kräver stora ekonomiska resurser exempelvis hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och stärkt regional utveckling. Det finns 21 regioner i Sverige144.

Sjöfartsverket ansvarar för säkerhet och framkomlighet till sjöss samt för byggande, drift och underhåll av sjöfartens infrastruktur. Sjöfartsverket ska verka för att sjöfartens

miljöpåverkan minskar.

Swedavia är ett statligt bolag vars huvuduppgift är att äga, driva och utveckla statens flygplatser för civil luftfart. De arbetar tillsammans med LFV för att effektivisera flyget genom ”grönt flyg”. Swedavias arbete inom detta område är inriktat på åtgärder på flygplatsen, bland annat genom program för energieffektivisering av alla byggnader

(terminaler, verkstäder med mera). De samverkar även med regionala och lokala aktörer för ökad kollektivtrafik.

Trafikanalys granskar beslutsunderlag, utvärderar åtgärder och ansvarar för statistik inom området.

Transportstyrelsen utformar regler och kontrollerar hur de efterlevs, ger trafikrelaterade tillstånd (till exempel körkort och certifikat), registrerar ägarbyten, sköter trängsel - och fordonsskatt samt tillhandahåller trafikföreskrifter. Inom klimatområdet arbetar Transportstyrelsen specifikt med följande:

 De driver på nationell och internationell utveckling av styrmedel för

energieffektivare fordon och arbetsmaskiner. Detta arbete stödjer Trafikverket med kunskap baserad på egenfinansierad forskning inom området.

 De driver internationellt på utvecklingen av ett mer energieffektivt användande av luftrummet samt av energieffektivare luftfartyg. Transportstyrelsen deltar även i arbetet med att ta fram internationella styrmedel och överenskommelser för att begränsa luftfartens klimatpåverkan.

 De tar fram klimatrapporter om luftfartens utsläpp samt bistår Naturvårdsverket i arbetet med flygets deltagande i EU:s system för handel med utsläppsrätter.  De driver internationellt på utvecklingen mot mer energieffektiva fartyg och sjöfart.

Transportstyrelsen deltar även i arbetet med att ta fram internationella styrmedel och överenskommelser för att begränsa sjöfartens klimatpåverkan.

Upphandlingsmyndigheten ger stöd genom att utveckla och förmedla kunskap, verktyg och metoder för offentlig upphandling. Upphandlingsmyndigheten ska verka för en

rättssäker, effektiv och socialt och miljömässigt hållbar upphandling till nytta för medborgarna och näringslivets utveckling.

Related documents