• No results found

1 Moderator Vi går vidare till nästa punkt, om dom globala målen. Rockströmprogrammet var mer vad vi behöver förändra, Världens behöver en nu berättelse, så är målen mer det vi ska jobba tillsammans mot. Hur ser ni på förskolan på ert uppdrag i relation till dom här målen? Nu ska vi ta fram den här också, jag har en sån här fusklapp... jag kommer aldrig komma ihåg dom rakt av heller…

2 E Men god hälsa och välbefinnande till exempel. Att vi rör på oss ute. 3 M Alltså det är ju det som är i läroplanen mycket

4 L Ja det är ju god utbildning för alla (.) det är det ju också (.) Jämställdhet och såna grejer jobbar vi väldigt mycket med, att alla ska ha samma möjligheter 5 C Vi har ju använt oss av en sida som heter dollar strip, det är ju bilder på olika

hem runt om i världen sen kommer det upp en summa på hur mycket dom lever på per dag och så har vi varit inne och kollat mycket eftersom vi jobbar mycket med avlopp så har vi kollat hur det ser ut mycket på toaletter framför allt i andra länder och jämfört med hur vi har det och hur det fungerar och så det knyter ju an mycket till det där mål sex.

6 A Just det (21s)

7 E Minskad ojämlikhet är väl kanske lite mera... (3s) stort, att det ska vara lika i hela världen, att alla ska ha lika förutsättningar

8 C Fast det kan jag tänka lite på, om man tänker fattiga länder, tänk om dom får lika bra som vi, eller typ, alltså bara ett kylskåp och frys, alltså då skulle det ju hända massor i världen…

9 Alla Mm

10 C Skulle det ju... 11 Alla Mm

12 E Dom har ju verkligen inte samma sophanteringssystem som vi har, där lägger dom det ju bara ute på gatan och väntar på att det ska försvinna typ..

13 Alla Mm

14 E … så där har ju vi en fördel att vi lever i ett rikt land så vi kan ha såna system…

15 M Jaa verkligen…

16 Moderator Jag är lite intresserad av att gå tillbaka till det här mål fem också, som ni verkar jobba med…

17 C Haha för att ställa till det… 18 Alla SKRATT

19 Moderator Har ni ... eller hur ser ni på kopplingen mellan det målet, jämställdhetsmålet genus och miljö. Har ni funderat på det? (3s)

20 C Du menar vad man ger dom att leka med till exempel eller? 21 Moderator Nja, jag tänker också på själva miljöfrågan…

22 E Att ha en könsneutral miljö på förskolan menar du då eller?

23 Moderator Men om man tänker tillexempel då rent vatten och sanitet för alla eller (.) eh, klimatfrågan (.) hur man ska koppla ihop dom som handlar mer om miljömålen med jämställdheten på nåt sätt, är det nån som har funderat på det?

42 E I min närhet är det oftast kvinnorna som tänker mer på miljön än männen, alltså jag tänker på den jämställdheten, att det oftast är männen som har makten och pengarna att man måste påverka dom, eller jobba på oss

2 kvinnor mer så vi kommer upp till makten och fördela resurser till att

förändra världen för att vi är bättre på det. (3s)

25 M För jag tänker på förskolan här då, här är det ju inte så, här är vi ju väldigt lika…

26 Alla Mm (4s)

27 C Där tycker jag att våra barn har ganska mycket intressen allihop, det är liksom (.) dom hjälps åt och…

28 E Ja så är det ju..

29 L Vad ska man säga… nytt tänk till varandra så de utvecklar ju varandra liksom (.) Vad jag har uppfattat i alla fall, vad jag har sett...

30 C Ja så är det ju om man tänker på barnen så är det ju så, men nu tänker jag på de vuxna.

31 Alla Jaa

32 Moderator För ni ser på kopplingen här, mellan genus och jämställhet och miljö.. 33 M På jobbet?

34 Moderator Ja eller mer generellt, för ni får också jättegärna också tänka på, det är det jag vill prata om...

35 M Inomhusmiljön på förskolan, den försöker man ju tänka så att den ska va neutralt eller vad man ska säga, så den passar alla.

36 E Förr var det ju liksom typ hemvrån, att där leker flickorna, men nu är det ju så att alla leker där, och det är nog vi som har påverkat dom där..

37 C Jaa, och går vi ut i skogen eller naturen så är det ju för alla liksom, där är det ju inte att vi tänker på genus...

38 L Ja hemvrån har du rätt i, där leker alla, det är jättestor skillnad! 39 E Visst är det!

40 L Och det här med att klä ut sig, det är jättemånga som tycker det är kul. 41 Alla Ja!

42 Moderator Vill ni berätta om hemvrån, för mig som inte vet exakt vad det är? 43 E det är (.) vi har vår lilla hemvrå där, det är mest en spis och lite dockor 44 Moderator Okej

45 E Och det är lika mycket killar och tjejer, ibland är det bara killar men liksom man vet ju sen förr, sen många år tillbaks (.) då kanske det var en kille bland alla tjejer. Så det har blivit stor förändring.

46 M Undrar om det är liksom (.) är hemifrån, att det är att det skett en förändring där (.)

47 E Ja det tror jag också faktiskt (.) det tror jag

48 M För idag är det ju liksom inte bara kvinnor som står vid spisen 49 Alla SKRATT

50 M Hos mig är det mer min man som lagar mat. Det har säkert en betydelse där också

51 C Vi har blivit mer medvetna om det, att det liksom (.) det ska vara mer jämställt

52 Alla Ja

53 C Man får liksom ta chansen själva liksom tror jag faktiskt

54 E Att nu när man säger (.) förr kanske det var ”vill du att mamma tvättar den här tröjan?” nu är det mamma eller pappa, nu använder man ju båda vårdnadshavarna eller så. När jag var liten var det ba ”din mamma som lagar mat och städar...” Det var det enda man fick höra, man fick aldrig höra att pappa gjorde någonting.

3 55 Moderator Och tror ni det spelar någon roll då, att det har blivit så att alla leker i

hemvrån? 56 M Ja det tror jag 57 E Absolut

58 Moderator För vatten och sanitet eller klimatet, kan ni se (.) gör det något annorlunda mot om man skulle ha mer uppdelade könsroller? (3s)

59 E Jag tror att (.) nu bygger det på intresse, vem som har störst intresse av att laga mat och då kan den välja mer medvetna råvaror så (.) och det blir bättre matlagning, det blir inte så mycket halvfabrikat, mer genuina produkter och såna saker (.)

60 M Jag vet inte om det är så, om man går långt tillbaka i tiden, då kanske det var mer, söner som var med sina pappor i skogen som var skogshuggare och mammorna var hemma med flickorna. Men nu är ju alla lika mycket i skolan liksom (3s) Man vet att liksom ingen hör dit mer än någon annan liksom. Det är väl jämställt?

61 L Det är aldrig man hör någon säga att åh leker du med dockor eller (.) 62 M Nää

63 C Och om man hör det så ifrågasätter man ju, varför tänker du dåhär och så. Det var ingen som gjorde när jag var liten, när jag sa att pojkar bara leker med bilar och så (.)

64 E Nej det upplevde jag också, eftersom jag alltid lekte med killar, jag hade ju knappt nån kontakt med tjejer så jag har ju typ växt upp med killar, och då fick jag ju inte, det var ingen som frågade mig liksom, så jag visste ju inget annat. Det är mer nu när man har börjat komma ut lite mer som man ser vad som har förändrats och inte (8s)

65 Moderator Jag har ju hört att ni fått jobba med EPOSEA och har olika projekt inom det, kan ni se att dom projekten ni jobbar med där, skulle man kunna relatera till genus och jämställdhet på nåt sätt? Och kanske har gjort det? Eller se att man skulle kunna jobba in någonting?

66 M Från dom här olika delarna tänker du?

67 Moderator Ja jag tänker, jag inser ju att ni har olika projekt inom EPOSEA men om man inom dom projekten just kan koppla dom till genus och jämställdhet på nåt sätt (.)

68 M Ja det har ju med det sociala (.) det är ju den biten där det ingår väldigt mycket, hur vi betraktar varandra och hur vi är mot varandra (3s)

69 E Ja vi har ju jobbat med fåglar och bin och skatan nu till exempel, och det... tilltalar ju både flickor och pojkar lika mycket och alla får komma till tals lika mycket, så det är ju inte frågan att någon är förmer än någon annan. Vi tar ju till vara alla barns tankar och idéer som dom kommer med (8s)

70 Alla Mm

71 E Och så kan jag tänka mig att det är för er inom era projekt på andra förskolor också

72 Alla SKRATT

73 M Så finns det ju vissa personligheter som kan ta mer plats än andra 74 E Ja exakt

75 M Oavsett om det är pojke eller flicka

76 E Precis, de som tar för sig mer och så. Vi är ju olika också, en del är mer talföra (6s)

77 C Vi har inte kommit igång med EPOSEA ordentligt så jag kan inte säga så mycket

4 76 M Nej alltså, jag ska säga, inte vi heller. Vi skulle precis starta innan vi fick det

här med flytten och nu ligger det på is. 79 C Vi har precis satt upp det på väggen

80 Moderator Men kan ni se att där då kanske kunna jobbar mer genus och jämställdhet? 81 E Ja, alltså…

82 Moderator Superbra att ha den där som en poster

83 E Vi har bytt lite pilar, orden är med och så (.) vi har ju Bockarna Bruse, det börjar med dom, men sen har dom ju vänner, fåglar och ekorrar. Men så måste dom ha mat så då odlar vi och sen sopsortering. Vi har en skräprobot till exempel. Det blir liksom massor av grenar.

84 Moderator Vi måste komma på den tanken, hur man ska tänka…

85 C Det är ganska svårt tycker jag, hur man ska koppla, men sen tror jag det kommer flyta på, men just att komma igång (.) vad man ska sätta mot varandra och så tycker jag känns svårt.

86 E Vi hade Babblarna, så vi tänkte att vis kulle sätta sex stycken ord i EPOSEA- modellen, men tyvärr (.) eller om man kan få in alla (.) men det kunde man inte (4s)

87 Moderator Men jag tänker på EPOSEA, det kom ju exempel på det med

avfallshanteringen, avlopp var det, kan ni se där då att kopplingen till genus och jämlikhetsfrågor. Hur det liksom…

88 Alla SUCKAR

89 L Nej, det är ju att alla barn får vara med på det här 90 C ABSOLUT! (3s)

91 M Nej jag har inget bra svar där faktiskt (3s)

92 E Kanske kan titta på det som att alla jobbar med det här, att det är fler män än kvinnor.

93 Alla Mm

94 E Men just det här med teknik..

95 M Fler manliga rörmokare än kvinnliga eller vadå? (5s) 96 E Nej men det är svårt, ibland kan man göra genus (6s)

97 M Men överlag brukar vi tänka att det ska vara genus, att vi liksom inte delar upp könen

98 L En gång blev det bara så att det blev pojkar i ena gruppen och flickor i den andra och det tänkte inte vi på, men sen: oj hur blev det här? Men det var ju utifrån intressen då liksom.

99 M Men då kan man ju inte göra så mycket åt det

100 L Nej och då tänkte jag, ska jag göra om grupperna eller, nää, det blir ju fel 101 M Dom är ju liksom människor, man måste ju se vilka intressen dom har. 102 L Jag tror det var sagor och så var det, det var inget så, nej, det bara blev så

(3s)

103 M Det kanske är som du säger, att det är mer kvinnor som tar ansvar, det har jag faktiskt inte tänkt på.

104 C Ja det kanske är så

105 E Ja i alla fall i min närhet. Jag bryr mig mycket mer än min sambo

106 M Ja men typ om sopsortering och sånt, pillar bort alla plastgrejer och så han bara: ”det kommer i samma ändå”

107 Alla SKRATT

108 E Innan vi hade dom här tunnorna så hade vi att man kunde slänga allt i samma, för det tyckte han var smidigast, och så nu bara: ”det är så jobbigt, kan vi inte bara åka till tippen och kasta det som deponi?” Bara: NEPP! Jag

5

Grupp 2

1 Moderator Ett av målen handlar ju om genus och jämställdhet, hur ser ni på kopplingen genus och miljö, och hur jobbar ni, eller hur kan man jobba med den där kopplingen genus och miljö? (3s) i förskolan förstås (5s) 2 E Den där satt vi och diskuterade i arbetslaget i förmiddags och vi kom inte

på nåt

ska bara pilla bort den här lilla metallkorken så slänger vi metall där och glas där. Han förstår verkligen inte varför det är så viktigt.

109 M Det är så svårt för i Finspång har de inget sånt med kompost och så, alltså det är ju så svårt att lägga nån frukt bland brännbart, alltså man känner sig som en skurk, det är nästan att jag tar med mig en kompostpåse och gå hem och kasta.

110 E Min sambo har även jobbat på EON och sett skräpet, att det faktiskt går till samma.

111 M Jaså det gör det alltså?

112 E Ja ialla fall förr, nu vet jag inte.

113 C Men är det inte ändrat? Nu är det väl inte så?

114 M Ja jag hoppas det, det är nästan så man vill göra studiebesök. 115 Alla JAA

116 C Det kanske vi borde göra

117 Moderator Men det är nånting då som att man ska försöka undvika det då, att män och kvinnor har olika intresse för sopsortering till exempel?

118 C Det skulle mer vara hemma inte såhär när man jobbar, inte barnen

119 Moderator Men jag tänker att (.) men mer om man tänker på det att om man vill till den situationen sen liksom

120 E Ja då är det ju, då måste vi börja redan i förskolan.

121 M Men just nu är ju faktiskt alla lika intresserade också (.) det kanske man får jobba mer med i högstadiet för just här är alla lika intresserade, i det vi gör. 122 E Ja med sopsortering och sånt

123 M Mycket om vad det är för material och vart det ska slängas, nyfikna och så, vill spela sopspelet.

124 Moderator Vad upplever ni då, måste man aktivt jobba för att upprätthålla det här intresset hos både pojkar och flickor eller är det nåt som kommer av sig självt?

125 M Det kommer nog av sig självt

126 E Sen kan det ju komma när dom blir lite äldre, dom ser inte riktigt 127 M Neej

128 E Då kan det ju vara andra intressen som tar över

129 Moderator Men kan man jobba med det inom förskolan då så att det…

130 E Jag tror vi gör det, men sen, det gäller att skolan fortsätter på samma linje liksom (5s)

131 M Och där blir det ju inte samma, det är om du går på frita men det är ju andra saker

132 E Det är väl det i det här seminariet att dom ska få in att det (.) ska ingå i andra ännen också

6 3 M Nej det är svårt

4 C Vi har också diskuterat men (.) det går inte

5 M Vi visste inte vad vi skulle komma fram till, vi jobbar ju för alla likas värde oavsett om från vilket land man kommer ifrån eller hur man bor hemma, eller alltså vad som. Och på nåt vis så lägger vi grunden redan där så måste dom ju kunna jobba vidare i skolan och vartefter man blir äldre 6 Alla Jaa (3s)

7 M Så pratar vi för det är liksom så (.) att säga till en liten treåring att sök ett jobb som ger dig mycket pengar, det är ju (.) det är skillnad på man och kvinna och att…

8 Alla Mm

9 M Det är svårt att få dom att förstå vad jag menar då tror jag 10 Alla Ja, mm

11 M Om man inte har något bra sätt att göra det på. Där behöver vi mer kunskap tror jag, på hur vi ska kunna förmedla det till barnen.

12 C När vi diskuterade det så det här, jämställdhet och ekonomi, att vi tycker ändå det börjar vända, det är ändå mera pappor som är hemma, men alltså jämställdhet och ekonomi att det kan hända att det börjar vända, det är ändå mer pappor som är hemma med barnen, någon ändring med att det är mer pappadagar idag som de inte kan ge bort till mamman 13 E Ja att det är någon skillnad i det ja

14 C Det är väl en sån där typisk grej annars, att det alltid är kvinnan som är hemma och tjänar mer.

15 M Ja men hur förmedlar man det då så dom ska förstå det? 16 C Ja det är ju det…

17 M På ett bra sätt…

18 E Man får säga till barnen att nu har du en modern pappa så när du blir stor får du vara hemma

19 Alla SKRATT

20 M Men där kanske vi skulle behöva få lite hjälp 21 Alla Ja

22 M Av någon som vet hur vi ska vända oss till barnen 23 E Och mamma mamma och pappa pappa

24 C Ja precis jag satt just och tänkte på det, att det också ser olika ut liksom 25 E Har man det på förskolan så är det ju lättare än om man inte har det 26 Alla Ja precis, mm

27 E För jag menar, X har ju haft flera (.) eh, jag tror det blir enklare för barnen om det kommer två mammor eller två pappor, men har man det inte så är det svårt att förmedla det till barnen, till en treåring.

28 C Jag blev förvånad faktiskt, jag måste bara berätta för det var så roligt, när jag var på Tallbacken nu så var det en tjej, hon var fem, så var det en pappa och en son och bägge två små barn som gick hos oss, men det var ju ändå pappa och son, men de kom ändå alltid och hämtade sina barn, det var ju hans vuxna son och han och så gick vi bakom och så säger den här tjejen att hon tror att dom där två är ihop.

29 Alla FNISSAR

30 C Jaha sa jag, tror du? ”Ja det tror jag, för dom kommer ju alltid

tillsammans”, nej men det är så att det är hans pappa och hans son, men det är deras pappa. Och då tittade hon på mig och bara: ”Äh vi skiter i det”, sa hon då.

7 32 C Men hon var helt inne på att dom var ihop, dom bor nog ihop dom två 33 E Nej dom har ju ingen aning

34 C Men då visste hon ju ändå att det kan vara två pappor 35 E Ja precis

36 M Då kan det ju vara en sådan grej att de kanske har det i familjen eller alltså i gemenskapen privat så (.)

37 Alla *Pratar i munnen på varandra*

38 C Men dom kom alltid samtidigt, så det var ju lätt att tro 39 M Mm gulligt!

40 E Ja det är det ju

41 Moderator Tänker ni någon miljöfråga, som ni hör, vi vill ha nån mer miljöfråga, till exempel, här skulle det kunna vara ett genusperspektiv, kanske teknik eller nån, eller har det varit nånting (8s)

42 Alla Mmm, jaa (3s) 43 M Den är svår den där

44 Moderator det får man tycka också (8s)

45 E Menar du då att det är mer män som jobbar med teknik då eller? 46 Moderator Nej alltså det finns inga rätt och fel

47 Alla SKRATT

48 M Förr kanske det var så att det var mer ingenjörer som var män och tekniken och fabriker och så var män, nä är det kanske så att… 49 E Ja kvinnor på förskolan och så. Det var en sak som slog mig med

byggningen och de nu, det har varit mycket folk som kollat på våra lokaler och så, det är ju bara män. Som bygger. Och det är ju bara män som kommer och, ja men, gör mätningar och kollar taken och vi alla som jobbar där på förskolan är ju kvinnor så det är knanske ingen ekonomi det handlar om så, men det är ju typiskt så kvinno- och mansstyrt yrke. Eh, så man kanske, det slog mig när man ser genus och jämställdhet alltså så

50 M Alltså om du skulle ge alla lönemässigt samma betalt så skulle det ju inte vara någon skullnad, för alla jobb är ju lika oavsett om man är man eller kvinna. Eller många är ju det. Och där har du ju också väldigt stor skillnad då om det är ekonomi det handlar om. Hade alla samma ekonomi och samma utbildning och rätt till samma då är det ju

51 C Jag vet inte om det finns nån statistik just för miljö, alltså kvinnor och män, är det kvinnor när det gäller miljö eller…

52 E Vi skrev här, alla lika rätt till utbildning, har man kunskap så kan man ställa högre krav

53 Alla Mmm 54 E … kanske (3s)

55 M Men som du säger, det är väldigt tydligt att det är som du säger, att det är så. Det ser ju barnen också faktiskt

56 E Ja det gör dom ju…

57 Moderator Nu ska jag ehm, vilk.. eller varför är det viktigt att prata genus när det gäller hållbarhet? Vilka motiv/drivkrafter finns för att jobba med dessa inom förskolan? (20s)

58 C Nej, jag tycker sånt här är så svårt

Related documents