• No results found

trycka på den här knappen och de är sålda

In document (Och en smula ögonfröjd.) (Page 39-42)

Då upptäcker de en helt ny värld. En värld som fascinerar.

Som roar.

Som lär.

Som skärper tanken.

Som får alla att inse hur smarta de egent-ligen är.

Och är så enkelt uppbyggd att ett barn klarar den. Det vi talar om är Atari.

Det räcker att man trycker på "start" så har man fängslats ovett nöje utan gränser.

Ett nöje för stora och små.

Ett enkelt nöje. Kan man läsa, kan man använda Atari.

Ett nöje som aldrig tar slut. Utbudet av Atari datorprogram är enormt. Och ständigt kommer nya program.

Det går att komponera allsköns musik.

Spela schack mot Stormästarna. Bättra på yrkeskarriären genom företagsekonomi, språk, finanskunskap.

Det går att göra skolarbetet roligare genom att plugga geografi, historia, matte, främmande språk.

Det går att planera den egna ekonomin.

Sköta hemmets eller firmans bokföring.

Och mycket, mycket mer.

ENKELHET ÄR ÄVEN VÅRT RÄTIESNÖRE VID FÖRSÄLJNING OCH MARKNADS FÖRING.

Atari har svenskt tangentbord med å-ä-ö.

Produkterna ligger i säljande förpack-ningar. Var och en med sin särprägel. Så att de kan exponeras direkt i butik.

Till basutrustningen finns färdiga satser med utbildning, programmering och under-hållning i konsumentkartonger.

Som eventuell återförsäljare erbjuder vi dig två dagars säljträning. Nyheter varje månad för dina kunder om hemdatorer och program. Och ett massivt stöd i försälj-ningen både lokalt och riks.

För efterfrågan kommer det att bli. Det har vi redan märkt. Atari hemdatorer är heller ingen oåtkomlig dröm för dina kunder. Priset är detsamma som för en ny färg-TV.

Blir Atari en lika stor succe här som i andra länder, är snart våra hemdatorer familjemedlemmar i åtskilliga

svenska hem. Så genom Atari finns en

)1'-hel del siaRtar att tjäna.

Och det är ju en viktig bit

AT'ARI '

av det hela.

KIJ

~~~@~~@u=uo~

Box 484, 82401 Hudiksvall. Telefon: Hudiksvall 0650-15415, Stockholm 08-29 Bl 30, Vittsjö 0451-22900.

RADIO & TELEVISION - NR 10 - 1982 39

Informationstjänst 13

40

RADIO & TELEVISION - NR 10 - 1982

HT 10-B2

I

---_. _--~

Informationstjänst 14

USA-KRÖNIKA forts fr sid 36

av samarium-kobolt, vilket hävdas ge bättre spårföljning, frekvens-respons, kanalseparation och in-teraktion med nålelementet än förr. Nålen är slipad enligt fir-mans Stereohedron-geometri.

~ Alla har känning av de dåliga tiderna och den pressade ekono-min, som bl a medfört att försälj-ningen av ordinärstora hi fi-grejor gått ned kraftigt. Men det verkar samtidigt som recessionen innebu-rit sannskyldiga välsignelser för dem som hittar på, tillverkar och Säljer alla dessa myriader av gad-gets och prylar, vilka sägs hålla t ex dina magnettonhuvuden rena och skivor dammfria, hålla ord-ning på dina inspelningar eller ombesörja att ditt verk står i våg ...

Nyligen lanserade t ex MaxelI en bandspolare (inte spelare!) och en "statisk renare", ännu ett par typiska produkter på en redan stor marknad, medan firman Recoton kom med en ny kolfiberborste för skivor som man helt enkelt kallar

"the Brush". (Har man månne hört om den svenska kooperatio-nens blåvita varor, tro? Tandkrä-men Tandkräm och borsten Bors-ten. - Red) För 15 dollar sägs den rengöra och avmagnetisera skivor utan smet och vätskor. Så har vi ett kit för 17 dollar med vätskor för både skivor och nålspets och lite annat. Koss nya Calibron-tillbehör - det rör sig om ett nytt dotterbolag - debuterar med adaptrar och en 25 fot lång för-längningskabel till hörtelefoner.

Firman erbjuder också ett omfat-tande urval av skiv- och bandtill-behör.

Chef för den här rörelsen är John Koss själv, som fortfarande grubblar på om han skall fortsätta med firmans engagemang i blank-kassettbranschen, något som in-leddes under 1981.

~ I efterdyningarna till skandalen kring gripandet av anställda från företagen Hitachi och Mitsubishi efter bevis för industrispionage mot IBM och illegal underrättel-severksamhet rörande datorer har en hel del folk erinrat sig att även audioindustrin för sin del beskärts en hel del av sådant i det förflutna och att' aktiviteterna troligen på-går ännu.

Så t ex hände för en del år sedan att National Panasonic vände sig till polisen med den besynnerliga anmälan att några okända uppenbart stal företagets sopor! Främmande män hade setts backa upp med en sopbil, avvi-kande i utseende från den vanliga,

kommunala, mot firmalokalernas lastkaj och iakttagits medan· de raskt gick löst på det från flera

dagar samlade avskrädet, precis några minuter innan den regul-jära soptömningen skulle ske.

~l~i il ~ ~- I

~'lPi!-~

8)8'

Beståndet av digitala audiokomponenter för mera kvalificerat bruk är i snabbt tillväxande: Här är Mitsubishis pcm-enhet D-102 Digital audio processor. Nedtill på högersidan sitter två mikrofoningångar. Skjutreglarna: T v en för hörtelefonljud och t h inspelningsnivå. Knappsatsen erbjuder toppvisning och

mm.

Här är dbx Model 120 Subharmonic synthesizer - ett

"basåtervinningssystem" från dbx som sägs "återskapa de naturliga låga grundtonerna i levande·musik, vilka vanligen går förlorade i inspelningsledet".

Kretsen samplar lågfrekventa grundtoner i musiken och återger dem en hel oktav lägre. Det finns en LED-presentations-panel för basområdet plus bl a extra utgångar för "additionai If', dvs anslutningar för en underbaslåda för den som så vill.

Pris i USA 249 dollar. (Svensk representant är Thomas Rennemark, Stockholm.)

Hemelektronik-centret på 1980-talet kommer att bestå aven

"stapel" av delvis nytt slag, tror många: Audio-visuell under-hållning med givetvis stereogrejor, videospelare/videoskivappa-rat, en högupplösande tv-mottagare som kopplas till program-källor som satellitantenner för direktmottagning från rymden, kabelnät för betal-tv, något videospel, kanske sådant som något slags kontrollcentral för hemmets funktioner, etc.

Inte fullt så avancerat men en bit på väg är Pioneers nya Foresight-serie som kostar upp till 3000 dollar i USA för en special tv-monitor om 25 tum (= 63,5 cm) och stativ med en 50 W-stärkare, en 127-kanalig videotuner med fjärrstyrning plus ett par 3-vägshögtalare. Washington minutiöst trodde sig ha systematiskt förstört alla fy-siska spår av för krigföringen väsentliga papper och promemo-rier - bara för att finna att de japanska spionerna (och tyska, förstås) lugnt inväntade sopruti-nerna. Vad man den gången näm-ligen aldrig tänkt på var att myc-ket dikterades ner för sekreterar-flickor på klassiskt USA-kontor-vis - och att dessa inte omfattades av alla karlars sekretesshyss. När en stenograf fyllt sitt block kas-tade hon det lugnt i

papperskor-gen. Blocket gick ut med soporna,

medan alla utskrivna papper om-sorgsfullt destruerades. Agen-terna väntade förtroendefullt på bakgårdarna och kunde bekvämt bärga allt av intresse (och lite till). Det var med andra ord inte ens nödvändigt att nästla sig in hos damerna med barbesök och mutor etc - allt fixades via sophögen ... Så sopstrategin är ute och går igen. Det gör också en massa andra gamla knep som plötsligt figurerar i nyhetsmedierna i an-slutning till skandalen. T ex detta med Mystiska Män vilka har setts under misstänkta omständigheter.

Här går historier om japanska och amerikanska anställda vilka möts om kvällarna i T-banehallar och heller veta. (Fast de känner sig lite olustiga.)

"Inget konstigt och avancerat alls, skulle jag tro", säger till exempel en anställd vid en an-nons- och reklamagentur i. New York i en intervju. Han berättar komma till Port Chester-järnvägs-stationen i New York sent en fredagskväll med ett kuvert.

"Jag ombads att ta kuvertet och

vidarebefordra det dan därpå till en av bolagets anställda i hans

forts på nästa sida

RADIO & TELEVISION - NR 10 - 1982 41

USA-KRÖNIKA forts fr föreg sida

bostad ute på Long Island. Efter-som det här skulle hända över en veckohelg utlovades jag kompen-sation för min tid och jobbet. Ja, jag gjorde som uppgjort och vi möttes ute på Long Island men inte i karlens bostad utan i ett shoppingcenter. Jag hade och har ingen aning om vad innehållet i konvolutet kunde vara för något, men jag gissar att det hade att göra med någon konkurrents marknadsföringsplaner eller nå-gon ny reklamkampanj. Knappast rörde det sig om tekniska

En talesman för ett i audioaffä-rer verksamt bolag i New Jersey bidrar med att firmans lokaler hemsökts upprep~de gånger nat-tetid. Någon eller några personer gör rätt regelbundet inbrott men stjäl inget, bara snokar igenom vissa arkivskåp och lådor, företrä-desvis de vilka har uppgifter om personalen och de anställdas häl-sotillstånd. "Vi vände oss in'te till polisen i första taget, eftersom inget verkade stulet och vår direk-tion ville tysta ner det hela. Men alldeles klart är det någon som är ute efter informationer om våra anställda, och denne någon kunde inte hitta det sökta första gången vi hade påhälsning."

Efter första inbrottet låstes de aktuella förvaringsrnodulerna.

När inbrott nr två hade skett och lådorna brutis upp övergick man till ett säkrare system. Då inbrott nr tre var ett faktum vände firman sig till ett vaktbolag för att loka-lerna skulle hållas under regel-bunden uppsikt nattetid.

"Knappast någon vill tala högt om sådant här", kommenterar för mig chefen för ett japanskt dotter-bolag ute i Kalifornien. "Men jag skulle tro att samtliga i de här branscherna nu för tiden lägger ner åtskilligt mera på larm och brottsskydd än för bara några år sedan. Vi destruerar nu systema-tiskt dokument och handlingar och vi förstör till och med begag-nade färgband och kopiepapper, något som aldrig varit aktuellt då jag kom hit ut för att ta jobbet en

---sådant som personalakter? Om en god konstruktör arbetar för en firma är det ju knappast någon hemlighet. Vilka som förflyttas från en befattning till en annan är heller inte annat än öppen infor-mation. Olika befattningshavares bakgrund går också att få fram med legala mede!. Alltså?

"Främst är det nog möjligheter att komma åt vederbörande som är huvudmotivet", tror en konsult åt en säkerhetsfirma. "Det hand-lar om chansen att börja muta någon anställd. Tyvärr är sådana medel inte ovanliga i konkurren-sen. Man lejer folk som bryter sig in hos konkurrenterna för att skaffa upplysningar om

personaI-akterna och för att utröna om

någon viss person verkar ekono-miskt pressad, t ex ofta drar för-skott på lönen, kanske har över-skridit sitt checkkonto - eller har varit inblandad i stölder hos ar-betsgivaren eller annat fiffel utan att få avsked.

En summa som 10 000 dollar är en förmögenhet för någon som kanske ligger efter med ainorte-ringar och räntor på hus och bil och som sliter hårt för att hålla två barn vid college - men den är ju en bagatell för en konkurrent som vill ha reda på tekniska nyhe-ter och konstruktionsplaner, sälj-sta tistik, tillverkningsserier , kundregister och annan väsentlig information som marknadskam-panjer, reklaminsatser och förstås alla intimare detaljer man kan

förekommer inom hemelektronik-industrin utan bara här hemma i politiken och i datorbranschen el-ler rymdteknikindustrin är tyvärr alldeles felinformerad".

Beriktigande till RT nr 9/82: Inslaget i USA-krönikan som handlade om Payette Radio i Mont-real (p 58 sp 2) har visat sig innehålla felaktigheter, vilka vår korrespondent Bob Angus beklagar liksom redaktio-nen,

Uppgifterna som förelåg vid tiden för hans krönika och vilka också kontrollerades så långt det gick tydde inte på annat än att utvecklingen skulle bli den antydda,

Frostigt mellan Canada-USA ...

Direkt-tv börjar om fyra år ...

USA:s HD tar upp Betamaxmålet ...

Kommer de effektstarka, direktsändande satelliterna

In document (Och en smula ögonfröjd.) (Page 39-42)

Related documents