• No results found

För att trycka ut ett trasigt

olika biljetter ombord

1. För att trycka ut ett trasigt

skolkort-kvitto i handdatorn väljer du knappen

”Övriga...”

2. Därefter väljer du knappen ”Trasigt skolkort”.

Våra biljetter

Enkelbiljetter

För resor inom eller mellan flera zoner finns enkelbiljetter.

Enkelbiljetten börjar gälla direkt vid köp och finns för vuxna från och med 20 år, och för ungdomar 7 – 19 år. Barn under 7 år reser gratis i sällskap med betalande kund (fyllda 18 år). På hel-ger reser max 6 stycken barn mellan 7 och 11 år gratis i sällskap med betalande kund (fyllda 18 år). Se sidan 18.

Enkelbiljett innehåller uppgift om kategori, resans pris, hur länge biljetten är giltig och dagens datum. Oanvända förköpta enkelbiljetter återköps inte. Enkelbiljetten går att köpa hos ett försäljningsombud, i en biljettautomat, med betalkort eller med reskassa på UL-kort direkt av föraren på buss, via UL-appen, perrongvalidator eller av personalen ombord på Upptåget.

Ombord på våra bussar och tåg säljs enkelbiljetter betalda med betalkort (dock inte American Express eller Diners) till ombordpris.

På SL-pendeln sker ingen försäljning ombord. Kunder som reser till Stockholm behöver därför köpa en SL-biljett innan de kliver

Biljetter som köps i automat, genom försäljningsombud, förare, tågvärd eller appen måste användas inom 75 – 240 minuter från köptillfället. Vid byten gäller följande:

• UL en zon: Sista delresan ska påbörjas inom 75 minuter.

• UL två zoner: Sista delresan ska påbörjas inom 90 minuter.

•  UL tre till fem zoner: Sista delresan ska påbörjas inom 120 minuter.

• UL/XT-biljetter: Sista delresan ska ha påbörjats inom 240 minuter.

Om kunden behöver byta till UL-buss/tåg för resa vidare till annan zon än vad som anges på biljetten (även inom gällande bytestid), ska ny biljett köpas för den resterande zonen.

Enkelbiljett UL/SL

För resor över länsgränsen mot Stockholm har UL och SL ett biljettsamarbete. Enkelbiljett för UL/SL gäller för resa med SL-pendeln och regionbussar som kör till/från Stockholms län, men även för fria byten till/från regionbussar, Upptåget och Stadsbussarna i Uppsala. Biljetterna finns för olika kombina- tioner och både för vuxen och ungdom.

Biljetten köps i UL-appen, UL:s eller SL:s automater, via SL:s försäljningsombud, UL Center, SL Center och UL:s försäljnings-ombud eller ombord på bussar och tåg.

Har kunden köpt biljetten i automat eller hos försäljningsombud måste den användas inom 120 – 150 minuter från köptillfället.

Sluttiden anges på biljetten och följande gäller:

•  UL en zon/SL:

Sista delresan ska påbörjas inom 120 minuter.

•  UL två-fem zoner/SL:

Sista delresan ska påbörjas inom 150 minuter.

Nollbiljett

En nollbiljett slås ut och ges till kund när:

•  Kund kommer med ett färdtjänstkort. Då används valet nollbiljett ”Ledsagare/Färdtjänst” i menyn på biljettmaskinen.

Nollbiljetten gäller för ledsagaren. Kund som har färdtjänst-kortet betalar för sin resa.

•  Kund kommer med förköpskupong som inte är aktiverad.

Då används valen nollbiljett ”Kupong/Förköp” eller nollbiljett

”Grupp Kupong/Förköp” i menyn på biljettmaskinen.

UL-appen , enkel och periodbiljetter

UL-appen är ett reseverktyg för att resa med bussar och tåg.

Med appen kan kunden till exempel söka resor, köpa biljetter, spara favoritresor och hitta vägen till hållplatsen.

Biljettköpet görs direkt i appen med betalkort (VISA och Mas-tercard), Swish eller med förladdad reskassa. Vid första köpet behöver kunden registrera ett mobilnummer.

Det behövs internetuppkoppling för att köpa och aktivera en biljett men inte för att visa eller blippa biljetten.

Här är de viktigaste funktionerna i UL-appen:

Sök resa: För att söka en resa ”härifrån och nu” anger kunden resmål. Appen känner av var den befinner sig och presenterar de snabbaste/bästa resealternativen. Kunden kan utöka sin sökning och ändra från, till och när. Senaste resmål sparas och kommer upp vid nästa sökning.

Köp enkelbiljett: När sökningen är klar klickar kunden på köp biljett och väljer betalsätt; betalkort/reskassa/swish.

Vid första köp behöver kunden göra en verifiering av telefon.

Köp av periodbiljetter: I appens startmeny finns en knapp för köp av periodbiljetter, 24H UL och UL/SL, 7- och 30 dagars.

Välj biljett och betalsätt.

Reskassa i UL-appen: Reskassa i UL-appen är förladdade hundralappar som ger bästa pris på enkelbiljetter. Observera att reskassan i UL-appen inte är samma reskassa som på UL-kor-tet. Reskassa laddas genom att klicka på reskasseikonen på startvyn.

Hitta hållplatsen: I sökresultatet finns även eventuellt gångav-stånd till hållplats samt en karta för att göra den lättare att hitta.

Spara favoritresor: Favoriter i UL-appen är genvägar till de van-ligaste resorna och det finns även möjlighet att välja att bevaka störningar. Till exempel en resa från Flogsta till Stockholm. Då får kunden störningsmeddelanden både för bussarna från Flogs-ta till Uppsala resecentrum och pendeln till Stockholm.

Trafikstörningar/trafikmeddelanden: Eventuella trafikstörning-ar/förseningar och trafikmeddelanden presenteras tillsammans med det aktuella sökresultat. Klicka på avgången för mer infor-mation om trafikstörningen. Röd symbol innebär trafikstörning.

Svart symbol innebär trafikinformation.

Ladda ner UL-appen: Sök efter ”UL” i Appstore eller Googleplay.

Granskning av app-biljetten: Biljetten kan granskas manuellt

Biljettläsare som kontrollerar appbiljetter

Kunden blippar sin appbiljett i biljettläsaren som finns placerad i bussen i nära anslutning till påstigningsdörren.

Det är bara UL-biljetter som kan blippas i biljettläsaren. Under hösten 2021 öppnas möjligheten att läsa av även UL/SL-biljet-ter.

Alla övriga appbiljetter viseras av bussföraren, se längre fram.

Biljettläsaren tar cirka 4 minuter att starta upp. När den är klar visas texten ”Hej! Blippa här.”

Kunden håller sin appbiljett i biljettläsarens nedre fönster och får återkoppling via text, ljud och färgade lampor. Är biljetten godkänd kan den inte blippas igen inom en minut på samma biljettläsare.

Grön lampa = giltig biljett Röd lampa = ogiltig biljett

Gul lampa = gruppbiljett (biljetten ska visas för bussföraren) Appbiljetten uppdateras var tionde sekund för att minimera fusk.

För kontroll av om en biljett är korrekt (inte en skärmdump) klickas på informationssymbolen. Visas då en informationsruta är biljetten giltig.

30-dagarsbiljetten måste uppdateras en gång i veckan för att vara giltig. Detta sker automatiskt i UL-appen förutsatt att mobi-len har internetuppkoppling. Men för att blippa biljetten behövs ingen internetuppkoppling.

Vid misstänkt bedrägeri kan appbiljetten spärras. Kunden får då kontakta UL Kundtjänst för att få hjälp.

Det går även att spärra användare som då får ett meddelande i UL-appen. För att häva spärren tas kontakt med UL Kundtjänst.

Flerresorsbiljetter

10-resorsbiljett ungdom, fem zoner

Biljetten gäller för barn och ungdom 7 – 19 år, och för 10 resor inom hela UL:s trafikområde. Biljetten är opersonlig men gäller endast för en kund per restillfälle. Biljetten gäller för byten inom 120 minuter. Biljetterna kan användas ett år från köptillfället.

Därefter blir de ogiltiga.

Förköpshäfte

Förköpshäftets biljetter finns för företagskunder och skolor. När en kund vill resa på en förköpsbiljett görs följande: Makulera biljettens hörn och tryck ut en nollbiljett ”Förköp” till kunden. De två biljetterna gäller tillsammans för vidare resa. Dagens datum ska vara ifyllt på biljetten. Om kunden gör ett byte från annan buss eller tåg ska nollbiljettens tidsangivelse kontrolleras. Noll-biljetten är giltig 75 – 120 minuter från utfärdandet.

ul.se 0771-14 14 14 Typ 8510

FÖRKÖPSBILJETT VUXEN

En zon

Gäller endast tillsammans med en biljett som anger giltig zon, vilken du får av föraren. Behåll båda biljetterna tills resan avslutas. Fria byten inom en zon i 75 minuter.

Giltighetsdatum (ifylles före resan av kunden)

År: Mån: Dag:

Gäller endast tillsammans med en biljett som anger start -zon, vilken du får av föraren. Behåll båda biljetterna tills resan avslutas. Fria byten inom 4 zoner i 120 minuter.

Giltighetsdatum (ifylles före resan av kunden)

År: Mån: Dag:

Gäller endast tillsammans med en biljett som anger start-zon, vilken du får av föraren. Behåll båda biljetterna tills resan avslutas. Fria byten inom 2 zoner i 90 minuter.

Giltighetsdatum (ifylles före resan av kunden)

År: Mån: Dag:

Gäller endast tillsammans med en biljett som anger giltig zon, vilken du får av föraren. Behåll båda biljetterna tills resan avslutas. Fria byten inom en zon i 75 minuter.

Giltighetsdatum (ifylles före resan av kunden)

År: Mån: Dag:

Gäller endast tillsammans med en biljett som anger start-zon, vilken du får av föraren. Behåll båda biljetterna tills resan avslutas. Fria byten inom 3 zoner i 120 minuter.

Giltighetsdatum (ifylles före resan av kunden)

År: Mån: Dag:

Gäller endast tillsammans med en biljett som anger start-zon, vilken du får av föraren. Behåll båda biljetterna tills resan avslutas. Fria byten inom 5 zoner i 120 minuter.

Giltighetsdatum (ifylles före resan av kunden)

År: Mån: Dag:

Makuleras av förar

en.

U

Periodbiljetter

Allmänt

Periodbiljetter säljs hos fasta försäljningsombud. Årsbiljetter säljs endast på UL Center eller köps på ul.se.

För att periodbiljetten ska gälla som biljett krävs att kortet läses av vid varje resa på biljettmaskinens kortläsare. Enda undan-taget är för resor från Resecentrum i Uppsala där påstigning i alla dörrar är tillåtet. Biljetten aktiveras vid köptillfället med det datum som kunden önskar, dock längst 30 dagar framåt i tiden.

Upphittat kort ska omgående sändas till UL Center i Uppsala.

Periodbiljett köpt i UL-appen blippas på biljettläsaren.

7-dagarsbiljett

Biljetten gäller för en kund per restillfälle och i 7 dagar från det datum som bestämdes vid köptillfället. Biljetten gäller för resor inom hela UL:s trafikområde. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Biljetten kan överlåtas.

30-dagarsbiljett

Biljetten gäller för en kund per restillfälle och i 30 dagar från det datum som bestämdes vid köptillfället. Biljetten gäller för resor inom hela UL:s trafikområde. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Arlandatillägg är möjligt. Biljetten kan överlåtas.

30-dagarsbiljett ungdom

Biljetten gäller för barn och ungdomar 7 – 19 år eller för den

På uppmaning av förare, tågvärd eller biljettkontrollant ska kun-den kunna styrka sin ålder. Biljetten kan överlåtas.

30-dagarsbiljett pensionär

Biljetten gäller för pensionärer 65+, förtidspensionärer eller för-månstagare. Biljetten gäller för en kund per restillfälle och i 30 dagar från det datum som bestämdes vid köptillfället. Biljetten gäller för resor inom hela UL:s trafikområde. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

På uppmaning av förare, tågvärd eller biljettkontrollant ska kun-den kunna styrka rätten att resa med pensionärsbiljett i form av:

• ID-kort

• Försäkringskassans ”Intyg för förmånstagare”

• Pensionsmyndighetens ”Pensionärsintyg”.

Biljetten kan överlåtas.

90-dagarsbiljett

Biljetten gäller för en kund per restillfälle och i 90 dagar från det datum som bestämdes vid köptillfället. Biljetten gäller för resor inom hela UL:s trafikområde. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Biljetten finns för vuxen och pensionär. Arlandatillägg är möjligt.

Biljetten kan överlåtas.

Lågtrafikbiljett

Biljetten gäller för en kund per restillfälle och i 30 dagar från det datum som bestämdes vid köptillfället. Biljetten gäller för resor inom hela UL:s trafikområde mellan klockan 9.00-15.00, 19.00-6.00 vardagar och hela lör- sön- och helgdag. Denna biljett kan inte användas som delbetalning vid byte till annan buss eller tåg om restiden är utanför biljettens giltighetsperiod. En ny biljett ska då köpas. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län. Biljetten finns för vuxen. Arlandatillägg är möjligt. Biljetten kan överlåtas.

Sommarbiljett vuxen, ungdom eller pensionär

Biljetten gäller för en kund per restillfälle mellan 1 juni - 31 augusti. Biljetten gäller för resor inom hela UL:s trafikområde.

UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län. Biljetten finns för vuxen, ung-dom och pensionär.

På uppmaning av förare, tågvärd eller kontrollant ska kunden kunna styrka sin ålder. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Biljetten kan överlåtas.

Fritidsbiljett, 30 dagar

Fritidsbiljetten gäller för barn och ungdomar 7 – 19 år eller för den som fyller 20 år under biljettens giltighetsperiod och är en periodbiljett för 30 dagar. Biljetten gäller måndag – fredag mellan klockan 14.00 – 04.00 samt på helger och lov. Biljetten gäller för ett obegränsat antal resor inom hela UL:s trafikområ-de. Biljetten gäller för en kund per restillfälle. På uppmaning av förare, tågvärd eller biljettkontrollant ska kunden kunna styrka sin ålder. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bus-sar över länsgränsen in i Stockholms län.

Biljetten kan överlåtas.

Fritidsbiljett, vår- eller hösttermin

Fritidsbiljetten gäller för barn och ungdomar 7 – 19 år eller för den som fyller 20 år under biljettens giltighetsperiod. Biljetten gäller för vår- eller hösttermin, måndag – fredag mellan klockan 14.00 – 04.00 samt på helger och lov. Biljetten gäller för ett obe-gränsat antal resor inom hela UL:s trafikområde. Biljetten gäller för en kund per restillfälle. På uppmaning av förare, tågvärd eller biljettkontrollant ska kunden kunna styrka sin ålder. UL:s

period-den som fyller 20 år under biljettens giltighetsperiod. Det är en periodbiljett för vår- eller hösttermin. Biljetten gäller helgfri måndag – fredag mellan klockan 4.00 – 19.00. Biljetten gäller för ett obegränsat antal resor inom hela UL:s trafikområde.

Biljetten gäller för en kund per restillfälle. På uppmaning av fö-rare, tågvärd eller biljettkontrollant ska kunden kunna styrka sin ålder. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Observera att biljetten inte gäller på helger, röda dagar eller jul- och sommarlov.

Biljetten kan överlåtas.

Studentbiljett, 30 dagar

Studentbiljetten gäller för heltidsstuderande (minst 75 % stu-dier) och är en periodbiljett för 30 dagar. Studentbiljetten gäller för resor inom hela UL:s trafikområde. Biljetten kan överlåtas men gäller för en kund per restillfälle. På uppmaning av förare, tågvärd eller biljettkontrollant ska kunden kunna styrka sin rätt att åka på studentbiljett med ett giltigt Mecenatkort eller STUK-kort med SL-trafikens logga tillsammans med giltig legitimation.

Biljetten gäller även för barn och ungdomar 7 – 19 år eller för den som fyller 20 år under biljettens giltighetsperiod. Kunder under 20 år ska kunna styrka sin ålder men behöver inte visa studentkort vid kontroll. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Giltiga studentlegitimationer

På förare, tågvärd eller kontrollants begäran ska kunden kunna styrka sin rätt att åka på studentbiljett med giltigt Mecenat-, eller STUK-kort med SL-logga tillsammans med giltig legitima-tion. Observera att Studentlegitimationen även kan finnas direkt i mobilen. De elektroniska korten har ständigt pulserande cirklar i orange färg. Vid tryck på loggan vänds kortet och studentinfor-mation om kårtillhörighet och reserabatter framträder.

Tätortsbiljett 30 dagar

Biljetten är opersonlig men gäller för en kund per resetillfälle och under 30 dagar från det datum som bestämts vid köptillfäl-let. Biljetten gäller för obegränsat antal resor inom Enköping, Knivsta/Alsike, Bålsta, Östhammar, Skutskär och Tierp.

Årsbiljett

Biljetten gäller för en kund per restillfälle och för obegränsat antal resor under 365 dagar från det datum som bestämdes vid köptillfället. Biljetten säljs eller beställs på UL Center, Resecen-trum i Uppsala, genom att ringa 0771-14 14 14 under dagtid eller beställas mot faktura på ul.se. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Biljett via autogiro

Blankett om att betala årsbiljett via autogiro laddas ner från ul.se eller hämtas på UL Center.

Det går också att ansöka på ul.se med e-legitimation.

Pensionärsbiljett

Pensionärsbiljetten kan överlåtas och gäller för kunder som:

• fyllt 65 år

• har Försäkringskassans ”Intyg för förmånstagare”

• har Pensionsmyndighetens ”Pensionärsintyg”.

Pensionärsbiljetten finns som 7, 30 och 90 -dagarsbiljett, som-marbiljett och årsbiljett och gäller för obegränsat antal resor.

Biljett finns att köpa på UL Center, Resecentrum i Uppsala.

Årsbiljetten kan även betalas via autogiro. UL/SL pensionärs-biljett säljs av SL:s försäljningsombud, UL Center, Pressbyrån på Resecentrum i Uppsala och i Svava, ICA Kvantum Knivsta, Arlanda Sky City och Järnvägskiosken i Tierp. UL:s periodbiljet-ter gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

.

Företagsbiljetter

Företagskort, År

Biljetten är opersonlig men gäller för en kund per resetillfälle.

Biljetten gäller för obegränsat antal resor under 365 dagar från det datum som bestämdes vid köptillfället. Företagskortet är grått. UL:s periodbiljett gäller även för resor med UL:s bussar över länsgränsen in i Stockholms län.

Företagskort, Flex

Flexbiljett innebär att företagskortet kan användas som ett betalkort där företaget blir fakturerat en gång i månaden på de resor som gjorts. Kunden reser till reskassepris. Företagskortet är grått.

Related documents