• No results found

7. Resultat

7.2 Tweetarnas förekomst och roll i artiklarna

De tweetar med högst interaktion är också de som är mer uppmärksammade i tidningarna. Det mest omnämnda tweetet i de valda nyhetsmedierna är det 16:e populäraste bland följarna, med tolv omnämningar i NYT och tre i NYPost. I detta tweet beskriver Trump demokraternas försök att stämma honom som en lynchning. NYT publicerade en artikel om det två timmar efter tweetet. Det är en kort artikel på under 200 ord där tweetet har en central roll, då artikeln endast handlar om detta uttalande på Twitter. Direkt citat förekommer, men bara av en del av tweetet, dock diskuteras det sedan genom hela texten. Artikelförfattaren, Eileen Sullivan, påpekar att Trump inte har använt ordet lynchning sedan 2015. NYPost publicerade sin artikel lite snabbare, på mindre än två timmar efter att Trump delat sitt tweet. Den är relativt kort på under 300 ord och Trumps tweet har en central roll precis som i den förstnämnda artikeln. Även här bygger texten på tweetet, men till skillnad från NYT förekommer hela tweetet som citat.

28

Det andra mest uppmärksammade inlägget i nyhetsmedia låg i topp tre bland Trumps följare. Tweetet fick 12 omnämningar under den undersökta tidsperioden: elva i NYT och en i NYPost. I inlägget ger Trump en vink om att något stort är på väg att hända, utan att ge ytterligare

information. Två timmar senare var NYT först med att publicera en artikel om att Trump ska göra ett stort uttalande under nästkommande dag, utan att egentligen veta vad det skulle handla om. Nyhetstexten är väldigt kort och detta är i princip det enda innehållet, med ett direkt citat från hans tweet. Till skillnad från NYT väljer NYPost att rapportera om Trumps tweet efter att

uttalandet har skett, där de bekräftar att ISIS-ledaren har dödats. Skribenten fokuserar på nyheten i uttalandet som var att IS-ledaren har dödats och han citerar tweetet i sin helhet, trots detta har tweetet en liten roll i en medellång artikel på under 500 ord.

Det tredje mest uppmärksammade tweetet, är också det som har fått mest följarengagemang. NYT nämner inlägget sju gånger, medan NYPost nämner det tre gånger. Tweetet innehåller en bild på en hund och information om att den har hjälpt fånga och avrätta IS-ledaren al-Baghdadi. Hunden, som tidigare hållits anonym, blev därmed avslöjad. Två dagar efter tweetets publicering rapporterade NYPost om ämnet. Journalisten lägger stort fokus på hundens förtjänst och skadan som den fick under jakten. Han citerar hela tweetet, men uppmärksammar främst bilden. NYT uppmärksammar tweetet tre dagar efter dess publicering. Istället för att behandla vad som hänt diskuteras här anonymitet på internet och tweetet (specifikt hunden) används som en anekdot. Det tweet med näst högst följarinteraktion handlar också om hundhjälten, men tweetet fick knappt någon uppmärksamhet i de valda nyhetsmedierna. Tweetet visar en modifierad bild på hur Trump ger militärhunden en medalj och har texten ”AMERICAN HERO!”. Detta tweet var en av de få fall då NYPost uppmärksammar ett inlägg mer än NYT, då den inte alls förekommer i den sistnämnda tidningen. Dock fokuserar de endast på den ihopklippta bilden från tweetet och nämner ordet ”hero”.

På fjärdeplats i omnämningar kom tweet P9. Tweetet, där Trump beskriver anklagelserna mot honom som en kupp, uppmärksammades främst av NYT som har nämnt inlägget sju gånger, medan NYPost endast har gjort det i en artikel. Den första av NYT:s nyhetstexter publicerades fyra timmar efter att tweetet lagts ut. Endast en liten del av tweetet citerades direkt, trots längden på artikeln. Textens författare nämner att tweetet är del av en serie tweetar, men allt som allt får Trumps inlägg endast ett stycke i hela texten. NYPost publicerade en artikel ett halvt dygn efter tweetet. Trots att de inte har publicerat lika många artiklar angående ämnet, är tweetet

29

huvudfokus i artikel. I den medellånga artikeln förekommer tweetet i sin helhet i början av artikeln, för att sedan återkomma i resterande delen av texten.

Efter tidigare omnämnda tweetar blir träffarna färre och färre i förhållande till den minskande interaktionen. P8 och P20 är de tweetar med högst antal omnämningar efter de tidigare nämnda, med med fem och tre träffar vardera. Båda kan anses provocerande och innehåller dessutom ämnen som Trump har tagit upp innan. P8 fick lite mer uppmärksamhet av både tidningarna och Trumps följare. I tweetet skriver presidenten att demokraterna slösar bort allas tid på ”bullshit”. Av de fem artiklar som den förekommer i fick den mer uppmärksamhet i NYPost, både när det kommer till antal träffar och plats i den först publicerade artikeln. Nyhetstexten publicerades mindre än två timmar efter, och inkluderade både en skärmdump och ett fullständigt citat av tweetet. Artikeln bygger helt på Trumps inlägg. NYT:s artikel uppmärksammade knappast tweetet, trots att det citeras helt. Tweet P20 får ännu mindre uppmärksamhet. Den ligger på 20:e plats när det kommer till interaktion och har endast 3 träffar i NYT. Även i den först publicerade artikeln spelar tweetet endast en liten roll.

Bland de tjugo högsta tweetarna fanns det fyra som bara nämns en gång, och endast i NYT. Dessa tweetar var P4, P7, P13 och P14. Dessa får olika mycket uppmärksamhet i artiklarna. De med högre interaktion (P4 och P7) får mer plats och citeras fullständigt. P4 får till och med en hel artikel dedikerad till sig. Av de två med lägre interaktion citeras den mer interagerade med (P13) helt, medan den andra endast nämns och citeras till en viss del. Hur lång tid det har tagit för artiklarna att publiceras förändras också i takt med interaktionen. Tweetet med högst interaktion av dessa (P4), fick en artikel skriven om sig redan efter två timmar, medan det tog mellan en och sex dagar för de andra att komma med i tidningen.

Bland de tweetar med lägst interaktion, nämndes endast fyra och bara i NYT. De tweetarna (N2, N4, N14 och N19) förekom i tidningen en dag efter att de publicerades, men tilldelas olika mycket uppmärksamhet. Då de två med lägst uppmärksamhet är del av samma twittertråd, och uppmärksammas i samma artikel, där N2 citeras halvvägs och N4 citeras ännu mindre. Dock har ingen av dem betydlig roll i artikeln. Samma gäller tweet N14, som också citeras delvis, men denna vävs ändå in i artikeln bättre än de tidigare nämnda. Tweet N20, som är den men högst interaktion av dessa, är även den som tilldelas mest uppmärksamhet då den inkluderas

30

7.3 Ämnen som engagerar följarna och tidningarna

Related documents