• No results found

Työttömien ja eläkeläisten perusturvan taso EU-maissa

Euroopan maiden sosiaalivakuutus- ja vähimmäisturvajärjestelmät vaihtelevat monilta piirteiltään. Esimer-kiksi etuuksien kohdejoukko, järjestämismuoto tai tarveharkinta voi erota maiden välillä. Kaiken kaikkiaan yksittäisten etuuksien vertailukin saattaa olla harhaanjohtavaa, koska eri etuudet ja verotus muodostavat kokonaisuuden. On kuitenkin mielenkiintoista verrata, miltä suomalainen perusturva näyttäytyy, kun sen tasoa verrataan muiden Euroopan unionin maiden etuuksien tasoon.

Koska yksittäisten etuuksien vertaileminen maiden välillä on hankalaa, perusturvan tason vertailussa työryhmä on päättänyt keskittyä käytettävissä oleviin tuloihin perusturvaan oikeutetuilla kotitalouksilla.

Useimmiten kansainväliset vertailut etuuksien tasoista perustuvat esimerkkikotitalouslaskelmiin. Tämä on valittu lähestymistavaksi myös tässä raportissa. Esimerkkikotitalouksien avulla rakenteeltaan, työmarkkina-asemaltaan ja muilta ominaisuuksiltaan samanlaisille kotitalouksille lasketaan eri maiden etuus- ja verotus-lainsäädännön pohjalta käytettävissä olevat tulot.

Perusturvan tasoa eri maissa ja eri esimerkkikotitalouksissa tarkastellaan EUROMOD-mikrosimulointimallin avulla. EUROMOD on Euroopan unionin mikrosimulointimalli, johon on koodattu unionin jäsenmaiden verotus- ja sosiaaliturvalainsäädäntö (Sutherland, 2018). EUROMOD:n avulla on mahdollista joustavasti tarkastella tulonmuodostusta erilaisissa esimerkkikotitalouksissa (Gasior & Recchia, 2018). Tarkastelu keskittyy vuoden 2017 tilanteeseen. EUROMOD:ssa verotus- ja sosiaaliturvalainsäädän-tö viittaa kunkin jäsenvaltion lainsäädänsosiaaliturvalainsäädän-töön 30. kesäkuuta kyseisenä vuonna. On syytä huomioida, että EUROMOD:lla simuloidut etuudet ja verot esimerkkikotitalouksille eroavat jonkin verran muista tarjolla olevista luvuista (esim. CSB-mipi-tietokanta tai OECD:n verot ja etuudet laskuri) (Hufkens ym. 2016).

Kaiken kaikkiaan tiedot käytettävissä olevista tuloista ovat eri tietolähteissä hyvin samankaltaiset, mutta yksittäiset etuudet on usein kategorisoitu eri tavalla (em.). Tämä korostaa tarvetta keskittyä käytettävissä oleviin tuloihin. Esimerkkikotitalouslaskelmissa ei oteta huomioon maiden välisiä eroja esimerkiksi etuuk-sien vastikkeellisuudessa tai kestossa.

Perusturvan tasoa tarkastellaan työttömien ja eläkeläisten osalta. Työttömien perusturvaa tarkastellaan neljän kotitalouden avulla: yksinasuva, yksinhuoltajakotitalous, kahden aikuisen lapseton kotitalous sekä kahden huoltajan ja kahden lapsen perhe. Aikuiset on näissä kotitalouksissa oletettu 40-vuotiaiksi. Laskel-missa on oletettu, että heillä ei ole lainkaan työhistoriaa eivätkä he täten ole oikeutettuja ansiosidonnaisiin etuuksiin. Eronneen yksinhuoltajan lapsen on oletettu olevan 4-vuotias. Kahden huoltajan taloudessa lapsi-en on oletettu 4- ja 10-vuotiaita. Eläkeläisiä tarkastellaan kahdlapsi-en kotitaloudlapsi-en avulla: yksinasuva ja kahdlapsi-en aikuisen kotitalous. Henkilöt näissä kotitalouksissa on oletettu 70-vuotiaiksi. Oletuksena on, että kyseisillä henkilöillä ei ole lainkaan työhistoriaa. Muista esimerkkikotitalouksiin liittyvistä (osittain maakohtaisista) oletuksista löytyy liitteestä (liite 2).

Esitetyissä luvuissa on huomioitu erot maiden välisessä hintatasossa. Luvut on korjattu Eurostatin jul-kaisemalla ostovoimapariteetilla. Esitetyt luvut ovat täten ostovoimaan suhteutettuja euroja (pps, pur-chasing power standard), jota voi pitää keinotekoisena rahayksikkönä. Eri maiden ostovoima on suhteutettu Suomen ostovoimaan. Tästä syystä Suomea koskevia lukuja voi arvioida sellaisenaan euroissa. Käytettävis-sä olevat tulot esitetään ennen ja jälkeen asumiskustannusten. Kaikkien kotitalouksien vuokraksi on määri-telty kaavamaisesti sama taso: 20 % maan keskimääräisestä bruttopalkasta. Täten vuokran määrittely on yhdenmukainen OECD:n käyttämän tavan kanssa (vrt. tarkastelu työttömyysetuuksien nettokorvausasteis-ta). On syytä huomioida, ettei tämä tapa huomioi maiden välisiä eroja esimerkiksi asuntomarkkinoissa.

Lisäksi maan sisäiset alueelliset erot asumisen kalleudessa eivät tule huomioiduksi. Voidaan myös olettaa, että kotitaloudet pyrkivät suhteuttamaan asumiskustannukset tulotasonsa mukaan. Nämä tekijät selittävät – etuuksien matalan tason lisäksi –, miksi laskelmissa joissakin maissa asumiskustannusten jälkeiset

käytet-THL – Työpaperi 6/2019 75 Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015-2019

tävissä olevat tulot ovat negatiiviset. Suomen osalta vuokraksi on määritelty 633 euroa vuonna 2017. Las-kelmissa oletetaan, että Suomessa asumiskustannukset korvataan täysmääräisesti.

Työttömien ja eläkeläisten perusturvassa on suurta vaihtelua Euroopan unionin maiden välillä. Etuudet ovat tasoltaan matalimmat Etelä- ja Itä-Euroopassa. Kaiken kaikkiaan asumiskustannusten huomioiminen tasoittaa maiden välisiä eroja käytettävissä olevissa tuloissa. Työttömien perusturvan osalta etuuksien taso on Suomessa korkeampi kuin suurimmassa osassa muita Euroopan unionin jäsenmaita (kuviot 6.1.1 ja 6.12). Yksin asuvien ja yksinhuoltajien osalta käytettävissä olevat tulot ovat Alankomaissa, Belgiassa, Iso-Britanniassa, Itävallassa ja Tanskassa lähellä samaa tasoa kuin Suomessa. Yksin asuvien osalta vain Lu-xemburgissa ja Saksassa käytettävissä olevat tulot ovat korkeammalla tasolla kuin Suomessa.

Kotitalouksien, joissa on kaksi aikuista, työttömien perusturvan taso ei ole Suomessa aivan yhtä korkea muihin maihin verrattuna kuin yhden aikuisen kotitalouksia vertailtaessa. Lapsettomilla pareilla käytettä-vissä olevat tulot ovat kahdeksanneksi korkeimmat. Asumiskustannusten huomioiminen nostaa Suomen sijoitusta yhdellä. Kahden huoltajan lapsiperheen käytettävissä olevat tulot ovat kuudenneksi korkeimmat sekä ennen että jälkeen asumiskustannusten. Ennen asumiskustannusten huomioimista kotitalouksissa, joissa on kaksi työtöntä aikuista, käytettävissä olevat tulot ovat Suomessa lähellä samaa tasoa kuin Alan-komaissa, Iso-Britanniassa, Maltalla ja Ruotsissa. Korkeimmat käytettävissä olevat tulot ovat Belgiassa, Luxemburgissa, Saksassa ja Tanskassa.

Myös eläkeläiskotitalouksien osalta Suomi erottuu muiden Länsi-Euroopan maiden kanssa Etelä- ja Itä-Euroopan maista (kuvio 6.1.3). Etenkin monessa Itä-Itä-Euroopan maassa eläkeläiskotitalouksien tulot eivät riitä kattamaan valittua laskennallista asumiskustannusten tasoa. Käytettävissä olevat tulot ennen asumis-kustannusten huomioimista ovat eläkeläiskotitalouksien osalta korkeimmat Iso-Britanniassa, Itävallassa, Luxemburgissa ja Tanskassa. Suomi on vähimmäismääräisiä eläkkeitä saavien käytettävissä olevien tulojen osalta lähellä keskimääräistä länsieurooppalaista tasoa. Kuitenkin melko monessa maassa käytettävissä olevat tulot ovat suuremmat kuin Suomessa: esimerkiksi yksin asuvan eläkeläisen tulot ovat Suomessa kahdeksanneksi suurimmat tarkastelluista maista. Asumiskustannusten huomioiminen kuitenkin parantaa Suomen suhteellista sijoittumista: asumiskustannusten jälkeiset käytettävissä olevat tulot ovat Suomessa yksin asuvalla eläkeläisellä kuudenneksi suurimmat ja parilla kolmanneksi suurimmat.

Kaiken kaikkiaan Suomi on niiden maiden joukossa, jossa asumiskustanusten huomiominen laskee suh-teellisesti vähiten käytettävissä olevia tuloja. Osittain tämä voi johtua laskelmissa käytetystä vuokratasosta sekä siitä, että mikrosimulointimallissa asumiskustannukset oletetaan korvattavan täysimääräisesti Suomes-sa.

On syytä huomioida, että esitetty tarkastelu perusturvan tasosta Euroopan unionin maissa ei huomioi si-tä, miten etuudet suhteutuvat yleiseen tulotasoon kussakin maassa. Tätä havainnollistaa seuraava tarkastelu koskien työttömien nettokorvausasteita Euroopassa. Nettokorvausastetarkastelun etu on myös se, että siinä ei tarvitse erikseen ottaa huomioon eroja maiden hintatasossa.

THL – Työpaperi 6/2019 76 Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015-2019 Kuvio 6.1.1. Työttömän perusturva: yhden aikuisen ja yksinhuoltajakotitalouden käytettävissä olevat tulot ennen ja jälkeen asumiskustannusten vuonna 2017, €-pps.

Lähde: EUROMOD, omat laskelmat -400

-200 0 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800

Luxemburg Saksa Suomi Belgia Tanska Itävalta Ruotsi Alankomaat Iso-Britannia Ranska Kypros Irlanti Malta Slovenia Kreikka Espanja ekki Viro Kroatia Slovakia Portugali Puola Latvia Liettua Bulgaria Unkari Romania

€-pps

Yksin asuva

Käytettävissä olevat tulot Käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen

-500 0 500 1000 1500 2000 2500

Luxemburg Saksa Tanska Itävalta Alankomaat Suomi Belgia Iso-Britannia Ruotsi Ranska Kypros Irlanti Malta Slovenia Viro Espanja Puola Kreikka ekki Slovakia Portugali Latvia Kroatia Liettua Unkari Romania Bulgaria

€-pps

Yksinhuoltaja

Käytettävissä olevat tulot Käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen

THL – Työpaperi 6/2019 77 Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015-2019 Kuvio 6.1.2 Työttömän perusturva: kahden aikuisen kotitalouden ja kahden aikuisen ja kahden lapsen kotitalouden käytettävissä olevat tulot ennen ja jälkeen asumiskustannusten vuonna 2017, €-pps.

Lähde: EUROMOD, omat laskelmat -500

0 500 1000 1500 2000 2500

Luxemburg Belgia Tanska Saksa Malta Ruotsi Alankomaat Suomi Itävalta Irlanti Iso-Britannia Kypros Ranska Kreikka Slovenia Espanja Kroatia ekki Slovakia Viro Puola Portugali Latvia Liettua Unkari Bulgaria Romania

€-pps

Kahden aikuisen kotitalous

Käytettävissä olevat tulot Käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen

-500 0 500 1000 1500 2000 2500 3000 3500

Luxemburg Tanska Saksa Itävalta Belgia Suomi Ruotsi Iso-Britannia Malta Irlanti Alankomaat Kypros Ranska Slovenia Puola Kreikka Viro ekki Portugali Slovakia Espanja Kroatia Latvia Liettua Unkari Romania Bulgaria

€-pps

Kahden aikuisen ja kahden lapsen kotitalous

Käytettävissä olevat tulot Käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen

THL – Työpaperi 6/2019 78 Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015-2019 Kuvio 6.1.3 Eläkeläisen perusturva: yhden ja kahden aikuisen kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ennen ja jälkeen asumiskustannusten vuonna 2017, €-pps.

Lähde: EUROMOD, omat laskelmat -400

-200 0 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800

Tanska Luxemburg Iso-Britannia Saksa Itävalta Ranska Alankomaat Suomi Belgia Irlanti Kypros Slovenia Malta Espanja Portugali Italia Viro ekki Latvia Slovakia Kreikka Romania Puola Kroatia Liettua Unkari Bulgaria

€-pps

Yksin asuva

Käytettävissä olevat tulot Käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen

-500 0 500 1000 1500 2000 2500

Tanska Luxemburg Iso-Britannia Irlanti Itävalta Suomi Ranska Saksa Alankomaat Belgia Portugali Italia Slovenia Kypros Espanja Malta Latvia Puola Slovakia Viro ekki Romania Kreikka Unkari Liettua Kroatia Bulgaria

€-pps

Kahden aikuisen kotitalous

Käytettävissä olevat tulot Käytettävissä olevat tulot asumiskustannusten jälkeen

THL – Työpaperi 6/2019 79 Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015-2019