• No results found

Hur nöjd eller missnöjd är du med följande: Tydligheten på de krav som ställs på dig i dina studier? Medelvärde 3,3 (2015 medelvärde 3,3)

I handlingsplanen från 2015 uppdrogs till programansvariga och prefekter följande:

a. Tillse att uppdaterade och fastställda studieanvisningar finns för samtliga kurser.

b. På ett ändamålsenligt sätt, företrädesvis i Lisam, tillgängliggöra studieanvisningarna för studenterna.

c. Informera studenterna om att studieanvisningar finns.

d. Använda schemaplaneraren på ett sådant sätt så att schema för kurser blir informativa för studenter, exempelvis kan läsanvisningar, olika deadlines osv. framgå i webbaserat kursschema.

LINKÖPINGS UNIVERSITET

FILOSOFISKA FAKULTETEN, KVALITETSNÄMNDEN 2(5)

Inom fakultetens olika utbildningar har det sedan ett antal år tillbaka genomförts insatser i syfte att öka tydligheten för studenterna i deras studier, bland annat har rekommendationer för utformning av studieanvisningar utarbetats. Inskickade redogörelser från prefekter och programansvariga visar att program och huvudområden har väl utvecklade såväl former som rutiner för hur

studieanvisningar utformas, fastställs samt tillgängliggörs för studenterna.

Exempelvis har enskilda program utvecklat programspecifik mall för hur

studieanvisningar skrivs inom programmet. Vidare finns utvecklade rutiner kring hur studenter i kursintroduktionen informeras om innehållet i studieanvisningen samt att studieanvisningen tillgängliggörs i Lisam.

Ett stort antal av kurserna som ges inom den filosofiska fakulteten använder schemaplaneraren. Under 2017 användes schemaplaneraren för 488 kurser.

I handlingsplanen för 2015 uppdrogs till Kvalitetsnämnden att arbeta med följande:

• ta fram goda exempel på studieanvisningar, vilka publiceras i syfte att underlätta för lärare som ska utarbeta studieanvisningar,

• verka för att det i kursplanen (via Bilda) finns en länk till fastställd studieanvisning, samma länk ska även återfinnas i Lisam,

• verka för att fler generella beslut som även rör internationella studenter översätts till engelska

Kvalitetsnämnden har arbetat med att samla in goda exempel på studieanvisningar.

Med hänsyn tagen till att program och huvudområden utarbetat egna och för programmet/huvudområdet enhetliga mallar finner inte kvalitetsnämnden det nödvändigt att ta fram ytterligare exempel på studieanvisningar.

Studieanvisningarna tillgängliggörs i Lisam. I dagsläget finns dock inte någon länk i Bilda vilket bör utvecklas.

Det uppdras till programansvariga, prefekter samt Kvalitetsnämnden att även fortsättningsvis arbeta med de uppdrag vilka specificeras ovan (med undantag från ta fram goda exempel på studieanvisningar), hämtade från handlingsplanen 2015.

Återkoppling

Hur nöjd eller missnöjd är du med följande: Återkoppling på dina prestationer Medelvärde 3,1 (2015 medelvärde 3,1)

I handlingsplanen 2015 uppdrogs till programansvariga och prefekter att a) Tillse att det i studieanvisningar anges när och på vilket sätt som

återkoppling kommer att ske inom kursens ram.

b) Utarbeta återkopplingspolicy inom program/ämne vilken tillgängliggörs för studenterna.

LINKÖPINGS UNIVERSITET

FILOSOFISKA FAKULTETEN, KVALITETSNÄMNDEN 3(5)

c) Arbeta för att det inom lärargruppen inom program/kurs finns en samsyn kring återkoppling.

Av inkomna redogörelser från programansvariga och prefekter framgår att det i studieanvisningar anges när och på vilket sätt som återkoppling kommer ske inom kursens ram. Flera program/ämnen har också utarbetat återkopplingspolicys samt även mallar för återkoppling vilka fungerar som stöd för såväl lärare som studenter i samband med återkoppling på prestationer.

Kvalitetsnämnden uppdras att arbeta med följande:

• undersöka möjligheterna och, om så är möjligt, verka för att det inom ramen för det nya kursvärderingssystemet införs standardfrågor om huruvida studenter fått den återkoppling på kursen som angavs i studieanvisningen

Då det nya kursvärderingssystemet ännu inte tagits i bruk återstår arbete avseende Kvalitetsnämndens uppdrag.

Det uppdras till programansvariga, prefekter samt Kvalitetsnämnden att även fortsättningsvis arbeta med de uppdrag vilka specificeras ovan, hämtade från handlingsplanen 2015.

Stress

Studenternas upplevelse av stress har ökat mellan de olika tillfällen som studentundersökningen (tidigare NSI) gjorts. Vid genomförandet av

Studentundersökningen 2017 angav 41% av studenterna att de upplevde negativ stress som ett hinder för dem i deras studier. Denna siffra har stadigt ökat sedan den första undersökningen genomfördes 2010 då 30% angav negativ stress som ett hinder i studierna. Det går inte i Studentundersökningen att utläsa huruvida det är studierna i sig eller andra omständigheter som i huvudsak orsakar studenternas upplevelse av stress. Värt att notera i diskussionen kring studenternas upplevelse av negativ stress är att endast 8% anger att studierna är utmanande på ett negativt sätt (svårt att klara av studierna). Därtill önskar 49% av studenterna mer schemalagd tid.

Stress var inte med som ett prioriterat område i handlingsplanen för 2015 års studentundersökning. I den uppföljning som gjorts under hösten 2017 ombads programansvariga och prefekter att kommentera vilka eventuella orsaker till negativ stress som de kunnat identifiera utifrån utbildningars struktur och genomförande samt vilka åtgärder som de planerar vidta för att minska studenternas upplevelse av stress.

LINKÖPINGS UNIVERSITET

FILOSOFISKA FAKULTETEN, KVALITETSNÄMNDEN 4(5)

I de från programansvariga och prefekterna inkomna redogörelserna framgår att flera program/huvudområden har påbörjat ett arbete med att identifiera orsaker inom programmens/huvudområdenas struktur och genomförande som kan bidra till studenternas upplevelse av stress samt påbörjat ett arbete med att vidta åtgärder för att minska studenternas upplevelse av stress.

Flera programansvariga och prefekter kommenterar även att de haft diskussioner med studeranderepresentanter för att identifiera orsaker till stress. Exempel på orsaker relaterade till utbildningen som lyfts fram är ojämn arbetsbelastning mellan olika kurser, samarbetsproblem i grupparbeten, kurser som går parallellt,

otydligheter i kravnivåer vid examination osv.

I flera fall konstateras dock att den huvudsakliga orsaken till stress ligger utanför utbildningens kontroll och möjligheter att hantera. Exempelvis lyfts framtida arbetsgivares förväntningar på studenter med höga betyg fram, betydelsen av att ha relevant arbetslivserfarenhet i sitt CV, nödvändigheten av att ha extra inkomst för att finansiera boende i samband med studierna, höga ambitionsnivåer på

arrangemang inom sektionerna osv fram.

Uppdras till prefekter och programansvariga att arbeta vidare med att identifiera eventuella orsaker i utbildningens struktur och genomförande som bidrar till studenternas upplevelse av negativ stress samt vidta åtgärder för att minska stress som kan härledas till utbildningen.

Related documents