• No results found

Typfall 1 - Finansiella instrument

4 Empiri och analys

4.3 Typfall 1 - Finansiella instrument

Koncern X och Koncern Y har under januari månad räkenskapsåret 2016 gjort en långsiktig investering av värdepapper i ett byggbolag verksamt i södra Sverige. Byggbolaget förväntas ha en kraftig tillväxt under de kommande åren. Vid förvärvstidpunkten erlades en köpeskilling om 35 000 tkr för fem procent av aktierna i bolaget. Transaktionskostnaderna kopplade till förvärvet uppgick till 3 000 tkr. Vid årets slut uppgick aktiernas marknadsvärde till 45 000 tkr. Koncern X och Koncern Y innehar utöver detta även andra finansiella tillgångar och skulder vid årets slut såsom kontanter, kundfordringar och banklån.

4.3.1 Typfall 1 – Tillämpning av IFRS i Koncern X

Värdepappersinnehavet klassificeras som en finansiell tillgång som kan säljas och redovisas till verkligt värde utan avdrag för transaktionskostnader i rapporten över finansiell ställning. Det verkliga värdet beräknas till 45 000 tkr i enlighet med den aktuella börskursen, vilket innebär indata på Nivå 1. Det här kan utläsas av nedanstående tabell 4.1. Den orealiserade vinsten på 10 000 tkr (45 000 tkr - 35 000 tkr) redovisas i övrigt totalresultat, vilket följer av tabell 4.2.

Tabell 4.1 Effekt på rapporten över finansiell ställning vid tillämpning av IFRS Tillgångar

Finansiell tillgång som kan säljas 45 000 tkr

Tabell 4.2 Effekt på övrigt totalresultat vid tillämpning av IFRS Poster som senare kan komma att omklassificeras till resultaträkningen

Vinst från värdeförändring + 10 000 tkr

För varje finansiell tillgång och skuld ska Koncern X lämna upplysningar avseende klassificering, värdering till verkligt värde samt eventuella nedskrivningar. Vidare krävs även att Koncern X lämnar information om de värderingstekniker som har använts för att beräkna verkligt värde för de finansiella tillgångarna och skulderna. Nedan följer ett utdrag ur noterna (Bilaga 1 not 1b).

Klassificering av finansiella tillgångar som kan säljas

Investeringar i värdepapper klassificeras som finansiella tillgångar som kan säljas när de inte har fastställda löptider och/eller fastställbara betalningar samt när företagsledningen har för avsikt att behålla dem på medellång till lång sikt. Vidare ingår finansiella tillgångar som inte klassificerats i någon av de andra kategorierna (verkligt värde via resultaträkningen, låne- och kundfordringar eller investeringar som hålls till förfall) i kategorin för finansiella tillgångar som kan säljas.

Finansiella tillgångar redovisas som anläggningstillgångar i rapporten över finansiell ställning om de inte förfaller inom ett år eller om avsikten är att avyttra dem inom ett år efter utgången av rapporteringsperioden.

Belopp som redovisas i resultaträkningen och i övrigt totalresultat

Under året har följande vinster/förluster redovisats i resultaträkningen och i övrigt totalresultat.

- Redovisat i resultaträkningen: 0 tkr - Redovisat i övrigt totalresultat: 10 000 tkr

Verkligt värde, nedskrivning och riskexponering

Det verkliga värdet på finansiella instrument baseras på det noterade marknadspriset på balansdagen (indata på Nivå 1). Det noterade marknadspriset som använts för koncernens finansiella tillgångar är den aktuella köpkursen.

Inga av koncernens finansiella tillgångar som kan säljas är förfallna eller nedskrivna. Samtliga finansiella tillgångar som kan säljas är noterade i svenska kronor. För information om koncernens riskexponering avseende finansiella instrument hänvisas till not 6 (Bilaga 1 not 1b).

Enligt IFRS krävs att Koncern X lämnar omfattande upplysningar avseende indelning av finansiella tillgångar och skulder i olika klasser. Nedanstående tabell visar ett utdrag ur noterna (Bilaga 1 not 1).

Tabell 4.3 Utdrag ur not 1 (Bilaga 1)

Finansiella tillgångar Verkligt värde via

övrigt totalresultat

Verkligt värde via resultaträkningen

Upplupet anskaffningsvärde

Kundfordringar och andra fordringar - - 40 000 tkr

Investeringar som hålls till förfall - - -

Finansiella tillgångar som kan säljas 45 000 tkr - -

Finansiella tillgångar värderade till

verkligt värde via resultaträkningen - - -

Derivatinstrument - - -

Likvida medel - - 145 000 tkr

Finansiella skulder Verkligt värde via

resultaträkningen Derivat för säkringsändamål Upplupet anskaffningsvärde Leverantörsskulder - - 250 000 tkr Upplåning - - 415 000 tkr Övriga skulder - - 65 000 tkr Derivatinstrument - - -

Slutligen krävs även kvalitativa och kvantitativa upplysningar om riskexponering, mål, principer och metoder för att hantera risker samt metoder för att mäta risker för varje typ av risk som härrör från finansiella instrument. Detta följer av nedanstående utdrag av de upplysningar som Koncern X lämnat i not (Bilaga 1 not 6).

Koncernens riskhantering sköts av en central finansavdelning. Finansavdelningen identifierar, utvärderar och säkrar finansiella risker i enlighet med riktlinjer som fastställs av styrelsen. Styrelsen upprättar skriftliga riktlinjer för den övergripande riskhanteringen men även för särskilda områden, såsom marknadsrisk, kreditrisk och likviditetsrisk (Bilaga 1 not 6).

Värdepappersinnehavet påverkar främst koncernens marknadsrisk vilket redogörs för i not 6a (se bilaga 1). Nedan följer ett utdrag av den aktuella noten.

Prisrisk

Koncernens exponering för prisrisk uppstår från det värdepappersinnehav som koncernen har, vilket klassificeras som finansiella instrument som kan säljas. För att hantera den prisrisk som uppstår genom placeringar i aktier har koncernen som mål att sprida sina placeringar. Koncernens aktieplaceringar består av noterade aktier (…) (Bilaga 1 not 6a)

(...) Årets resultat efter skatt ökar med 10 000 tkr till följd av vinsten från värdering till verkligt värde via resultaträkningen. Andra komponenter i eget kapital ökar till följd av vinsten på aktier som klassificerats som tillgångar som kan säljas (Bilaga 1 not 6a).

Utöver ovanstående lämnar Koncern X även upplysningar om företagets kreditrisk (not 6b) och likviditetsrisk (not 6c). I bilaga 1 not 1 och 6 återfinns samtliga upplysningskrav enligt IFRS avseende redovisningen av finansiella instrument.

4.3.2 Typfall 1 - Tillämpning av K3 i Koncern Y

Värdepappersinnehavet klassificeras som en finansiell tillgång som kan säljas. Inför upprättandet av koncernredovisningen har Koncern Y valmöjligheten att antingen redovisa värdepappersinnehavet till anskaffningsvärde eller till verkligt värde. Redovisning till verkligt värde ger samma utfall på de finansiella rapporterna som för Koncern X i avsnitt 4.3.1. Koncern Y väljer emellertid att redovisa finansiella instrument till anskaffningsvärde. Det här innebär att tillgången redovisas till inköpspriset på 35 000 tkr i rapporten över finansiell ställning, vilket kan utläsas av tabell 4.4.

Tabell 4.4 Effekt på rapporten över finansiell vid tillämpning av K3 Tillgångar

Finansiella tillgångar som kan säljas 35 000 tkr

Utöver den information som lämnas i rapporten över finansiell ställning ska upplysning lämnas i form av not gällande anskaffningsvärde, avskrivningar och eventuella upp- eller nedskrivningar av den finansiella tillgången. Samtliga upplysningar som krävs avseende redovisning av finansiella instrument värderade till anskaffningsvärde i enlighet med K3, återfinns i bilaga 2 not 1. Nedan följer ett utdrag av noterna (Bilaga 2 not 1).

Tabell 4.5 Utdrag ur not 1 (Bilaga 2) Per den 31 december 2016

Årets inköp 35 000 tkr

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 35 000 tkr

Årets avskrivningar 0 tkr

Utgående ackumulerade avskrivningar 0 tkr

Utgående ackumulerade nedskrivningar 0 tkr

Utgående restvärden enligt plan 35 000 tkr

Som vi kan utläsa av tabell 4.5 innebär noterna ett tydliggörande av att det införskaffats långfristiga värdepapper för 35 000 tkr under året, att det inte finns några ingående värden samt att det inte sker några upp- eller nedskrivningar.

Vid tillämpning av värdering till anskaffningsvärde ska Koncern Y lämna upplysningar om tillgångens verkliga värde. Det verkliga värdet fastställs till 45 000 tkr, vilket redovisas i not.

Av noterna ska det även framgå vilken värderingsmetod som tillämpas i rapporten över finansiell ställning. Nedan följer ett utdrag av not 1 (Bilaga 2).

Värdepapper och andra finansiella tillgångar som anskaffats för att ha i besittning under en längre period värderas till det lägsta av anskaffningsvärde och nettoförsäljningsvärde. Vid användning av denna värderingsmetod tillämpas det i sin helhet. Den finansiella tillgångens verkliga värde är på balansdagen 45 000 tkr (Bilaga 2 not 1).