• No results found

Under 2012 togs två miljöstörande och transportintensiva

verksamhe-ter i drift i Landskrona. Kraftvärme-verket "Energiknuten" och logistik-företaget DSV Road är transport-intensiva genom kraftvärmeverkets intransport av avfallsbaserade fast-bränslen från Norge och logistikfö-retagets lastbilstransporter inom Sverige och övriga Europa.

Storskalig transportverksamhet baseras som regel på fossila bränslen och bidrar till luftkvalitetsförsämringar och buller-problem. Studien syftar till att under-söka och belysa lokala miljöeffekter av etableringarna. Insamling av empiri har genomförts med dokumentstudier, stu-diebesök och samtalsintervjuer med nyckelpersoner från verksamheterna.

En lokal negativ miljöpåverkan som or-sakas av ökade transporter, uppvägs en-ligt författaren genom användning av förnybara bränslen i kraftvärmeverket.

Logistikföretaget har genom att flytta verksamheten från Malmö och Helsing-borg till Landskrona och dess närhet till motorvägen, kunnat reducera körsträck-an mellkörsträck-an motorvägen och företaget.

Däremot har värdefull åkermark för-störts genom etableringen. Vidare har lokala bullerproblem rapporterats från enstaka fastighetsägare i anslutning till logistikföretaget.

Personlig reflektion

Viktigt att påminna om är att verksam-heterna som presenterades i studien har ett vinstdrivande syfte, detta gäller även kraftvärmeverket som är en kommunal verksamhet. Kraftvärmeproduktion be-drivs i dagsläget av många kommuner och nya verk tillkommer hela tiden. Det medför att konkurrensen om bränslet ökar, vilket kan medföra bränslebrist och förhöjda priser av förnybara bräns-len. Överdimensionerade kraftvärme-verk kan även medföra att export av energi inte sker i önskad utsträckning. I en sådan situation kommer verken att drivas under sin optimala kapacitet.

Jag ser DSV Road etableringen som en möjlighet till tillväxt i staden och ett steg närmare ett mer nyanserat näringsliv. Jag

uppfattar inte att miljöbesparing är det primära syftet för DSV-satsningen i Landskrona utan syftet var snarare att spara tid och möjliggöra snabbare leve-ranser. Kraftvärmeverket betraktas sna-rare som en satsning för en framtida mi-ljövänligare energiproduktion, vilket anses vara ett nödvändigt ont.

Som boende i Landskrona har jag inte uppfattat att verksamheternas etablering har bidragit till många nya arbetstillfällen i staden. Troligtvis kan detta bero på att verksamheterna inte är helt nya och att tidigare anställda har följt med. DSV hade redan anställda från Helsingborg-och Malmöanläggningarna medan Landskrona Energi troligtvis till stor del utnyttjade den befintliga personalen för att driva det nya verket. I skrivande stund befinner sig staden i ett kritiskt läge då flera arbetsplatser är i farozonen.

DSV-etableringen har medfört att flera personer har flyttat till Landskrona vil-ket ökar skatteintäkterna i en stad med många bidragstagare.

Författarens förslag på åtgärder

Landskrona Energis miljöpolicy beskri-ver strävan efter ett ständigt förbättrat miljöarbete. För att uppnå detta föreslås ett koncentrerat internt arbete mot en ISO- certifiering som i nuläget saknas.

Med hjälp av miljöledningssystem be-döms verksamheten effektivare kunna arbeta för en reducerad omgivningspå-verkan. Landskrona Energi rekommen-deras även ställa hårdare miljökrav i la-gen om offentlig upphandling för att minimera långväga transporter av bräns-le.

DSV Road bedriver inga egna mätningar på verksamhetens miljöeffekter vilket uppfattas som oroväckande. I intervju-erna nämns att DSV inte själva kartläg-ger verksamhetens miljöeffekter utan förlitar sig på frågeundersökningar till åkerierna och lastbilarnas förväntade uppfyllelse av miljökvalitetsnormer. Un-dersökningar till åkerierna bör i framti-den rimligtvis kompletteras med egna mätningar för att säkerställa uppfyllelse av miljökrav.

DSV Roads handlingskraft för vidare miljöoptimering styrs till stor del av kon-sumtionssamhället och kundernas konstanta efterfrågan på varor och snab-ba leveranser. Genom ekonomiska styr-medel anses DSV kunna styra kunderna genom att subventionera miljövänliga transportalternativ, vilket borde bli billi-gare för båda parter. Genom att utöka och satsa på tjänsten DSV ECO och er-bjuda traditionella, fossildrivna trans-porter till ett högre pris, skulle kunderna kunna styras mot miljövänligare trans-portalternativ.

Avslutande ord

Forskningsfrågorna om verksamheter-nas trafikmängd, miljövinster samt framtida miljöanpassning diskuterades under intervjuerna och jämfördes med dokumenten som studerades.

Genom kombinationen besvarades frå-gorna på ett trovärdigt sätt samtidigt som kombinationen gav utrymme för diskussion kring eventuella oklarheter om uppgifter och siffror som inte tyck-tes överrensstämma.

Eftersom verksamheterna är så pass ny-etablerade gick det inte att lokalisera mätningar för samtliga miljökvalitets-normer eller aktuella miljöeffekter, vil-ket påverkade frågeställningen om upp-fyllelse av miljökvalitetsnormerna negativt. DSV Roads planerade expan-dering försvårar vidare en säker bedöm-ning av framtida miljöeffekter då utbyggnadsomfattningen är oklar. Med hänsyn till detta föreslås en komplette-ring av studien om några år för att följa upp de förväntade miljöeffekter som förutspås idag.

Tillsvidare uppmuntras en fortsatt och konsekvent kommunal uppföljning av luftkvalitet och bullernivåer runt verk-samheterna.

Vid tillfälle att utöka, alternativt kom-plettera studien hade med fördel egna mätningar av buller och luftkvalitet kring verksamheterna kunnat bedrivas.

Med hjälp av förslagsvis stoftkort och bullermätare hade miljökvalitetsnor-merna kontrollerats med egna mätning-ar och inte behövt förlita sig på befintlig och i detta fall, bristfällig data. I sammanhanget anses dock metoden komplicerad då områdena kring verk-samheterna är tungt trafikerad alterna-tivt industrialiserad. Vid analys av data hade det varit komplicerat att urskilja de specifika miljöeffekter den enskilda verksamheten alstrar. Tillsvidare upp-muntras en utökning av de kommunala mätpunkterna och en fortsatt kartläg-gning av luftkvalitet och omgivningsbul-ler kring verksamheterna.

Energiknutens ledningscentral.

Related documents