• No results found

Undersökning av bottenfauna i recipienten

2 MILJÖBERÄTTELSE

2.4 Recipient och övriga kontroller (bilagor 12-15)

2.4.5 Undersökning av bottenfauna i recipienten

Undersökning av bottenfaunan i recipienten årligen 1993 till 1999. Provtagning av bottenfauna utförs från 1999, vart annat år. Nedan följer utdrag från 1999 års rapport.

Jämförelser 1993-1999

”Referenslokalerna Gråsjälsfjärden och Råneåfjärden förefaller ha en högre grad av stabilitet än lokalerna i anslutning till SSAB:s anläggningar. Råneåfjärdens nedgång förra provtagningsomgången var nu delvis återhämtad vilket torde ge en bättre grund för tolkningar av förändringstrenderna i undersökningsområdet.

De senaste årens dramatiska förändringar i Inre Hertsöfjärden, Gräsörenkanalen och Harrbäcksviken verkar nu ha avstannat något. Visserligen har bottenfaunan fortsatt blivit fattigare i Gräsörenkanalen och Inre Hertsöfjärden, men i Harrbäcksviken förefaller situationen ha vänt mot en förbättring av viktiga parametrar.”

Sammanfattning

”Årets provtagningar har inte uppdagat några dramatiska förändringar i bottenfaunabeståndet i undersökningsområdet. Recipientlokalen i Inre Hertsöfjärden har blivit svagt försämrad och visar fortfarande tecken på en viss men måttlig påverkan från SSAB:s anläggningar. Det samma gäller för den nedströms belägna lokalen i Gräsörenkanalen. Provtagningarna i Harrbäcksviken visar dock att denna lokal har återhämtat sig från föregående års nedgång.”

Karta över industriområdet 1

2

3:1

3:2

3:3

4

5:1

5:2

5:3

6

7

8

9

10

11

12

13

15

16:1

16:2

17:1 KN-Beslut

SÖKANDEN

SSAB Tunnplåt Aktiebolag

Ombud; advokaten Mats Björk, Alrutz´ Advokatbyrå AB Box 7493, 103 92 STOCKHOLM

SAKEN

Ansökan om tillstånd till verksamhet vid stålverk (branschkod 37.01) i Luleå kommun, Norrbottens län

KONCESSIONSBESLUT 211/98 MED ÄNDRINGAR ENLIGT REGERINGSBESLUT 1999-11-04, Nr:

1999/934/Na

Koncessionsnämnden lämnar SSAB Tunnplåt AB tillstånd enligt miljöskyddslagen (1969:387) till verksamheten vid bolagets anläggningar i Luleå vid följande produktion

Produkttyp Anläggning Produktion t/år

Koks Koksverket 800 000

Kolpulver Kolinjektionsanläggningen 460 000

Bensen Bensenanläggningen 11 000

Råjärn Masugnar 2 300 000

Råstål LD 1 och 2 2 500 000

Legerat stål CAS-OB 2 500 000

Vakuumbehandlat stål RH 1 000 000

Ämnen Stränggjutning 4och 5 2 500 000

Specialstål Kallvalsverket 85 000

samt att genomföra de ombyggnader och andra ändringar av anläggningarna som behövs för att uppnå tillståndsgiven produktion.

Verksamheten vid ombyggda eller ändrade anläggningar skall ha satts igång före utgången av 2002. Annars förfaller tillståndet.

Koncessionsnämnden uppskjuter enligt 21 § miljöskyddslagen under en prövotid avgörandet av vilka villkor som skall gälla i följande avseenden.

A. Ytterligare villkor beträffande drift-, skötsel- och underhållsrutiner samt instruktioner för att undvika olyckor, haverier etc.

B. Utsläppen av kväveoxider till luft från ångpannorna, koksverket och masugnarna.

C. Utsläpp av svaveldioxid till luft från koksverkets reservugn.

D. Begränsning av stoftutsläpp från galtgjutningen.

E. Begränsning av spridning av lukt och stoft från dammar och deponier.

F. Omhändertagande av LD-sekundäravsugningsstoft, LD-slam finkorn, vått hyttsot och glödskalsslam.

G. Begränsning av utsläppen till vatten från RH-anläggningen.

H. Begränsning av utsläppen till luft från släcktornet.

Under prövotiden skall bolaget göra följande utredningar.

Till A. Bolaget skall redovisa erfarenheter av tillämpning av sådana drift- skötsel- och underhållsrutiner som avses i villkor 2 nedan. Bolaget skall också redovisa en uppföljning av antalet intermittenta utsläpp som beror på driftstörningar, haverier och andra orsaker, och vilka inte är att anse som normala.

Till B. Bolaget skall utreda förutsättningarna för att begränsa utsläppen.

Till C. Bolaget skall utreda förutsättningarna för att begränsa utsläppen genom att minska behovet av att driva reservugnen och genom rening av rökgaserna.

Till D. Bolaget skall utreda förutsättningarna för att begränsa utsläppen.

Till E. Bolaget skall utreda förutsättningarna för att begränsa damning och spridning av lukt.

Till F. Bolaget skall utreda förutsättningarna för återtagning till process eller annan åter-användning.

Till G. Bolaget skall utreda möjligheten och kostnaden för att begränsa utsläppen till vatten från RH-anläggningen.

Till H. Bolaget skall utreda förutsättningarna för att genom rening eller på annat sätt be-gränsa utsläppen av stoft från släcktornet.

Resultatet av utredningarna jämte förslag till åtgärder och villkor skall redovisas till vederbörande miljödomstol senast den 1 februari 2002.

För tillståndet skall gälla följande villkor.

Allmänna villkor

1. Om inte annat framgår av villkoren nedan skall verksamheten - inbegripet åtgärder för att minska utsläppen till luft och vatten och andra störningar för miljön - bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad bolaget i ärendet angett eller åtagit sig.

Mindre ändring av tillverkningsprocess eller annat förfarande, som bedöms inte medföra ökning av utsläpp eller annan störning för miljön, får vidtas efter anmälan till tillsynsmyndigheten.

2. Verksamheten skall bedrivas, underhållas och övervakas så att utsläppen till luft och vatten och övriga störningar för miljön blir så små som möjligt. Bolaget skall i samråd med tillsynsmyndigheten upprätta och följa drift-, underhålls- och

övervakningsrutiner för att säkerställa att villkoren i detta beslut följs. Rutinerna skall vara framtagna senast vid utgången av år 2000 och skall fortlöpande revideras och anpassas till förändringar. Rutinerna skall hållas tillgängliga för

tillsynsmyndigheten.

3. Produktionsanläggningarna får inte drivas om inte föreskrivna reningsanordningar är i drift. Vid bortfall av reningsutrustning får dock ifrågavarande process drivas under så lång tid som behövs för att inte skada

produktionsutrustning eller allvarligt försämra arbetsmiljön. Tillsynsmyndigheten skall i nämnda fall informeras så snart som möjligt.

Därutöver får tillsynsmyndigheten i varje enskilt fall medge drift under viss tid med iakttagande av de särskilda villkor som myndigheten bestämmer. Ett medgivande får dock inte medföra att ett gränsvärde bestämt över viss medelvärdestid överskrids.

4. Bolaget skall till tillsynsmyndigheten lämna förslag till kontrollprogram inom tid som myndigheten bestämmer.

5. Bolaget skall genomföra en utredning om en ekologiskt hållbar stålproduktion. Utredningen, som skall genomföras i samråd med tillsynsmyndigheten och Naturvårdsverket, skall baseras på det förslag bolaget angett i sitt bemötande (se nedan sid 15-17)*. Utredningen skall ges in till nämnda myndigheter senast vid utgången av år 2002.

*Ej med i detta material.

Gemensamma villkor

6. Sanitärt avloppsvatten från området skall samlas upp i ett separat ledningssystem och avledas till Luleå kommuns avloppsreningsverk.

7. Dagvatten från de delar av järn- och stålverkets industriområde som ligger norr om masugnarna skall avledas i separat ledning till Svartöviken. Dagvatten från området som ligger norr om f d sinterverksbyggnaden och fram till och med Plannjas industrilokaler samt överskott av kylvatten från masugnsslaggtippen skall avledas separat till den i Laxviken-systemet närmast Hertsöfjärden belägna sedimenteringsbassängen. Dagvatten från området söder om masugnarna, syrgas-verket, valsverket och vägområdet öster om valsverket skall avledas mot Luleälven. Dagvatten från masugns-, stålverks-, valsverks-, verkstads- och manufakturområdet (Plannja) skal avledas via Laxvikens oljeavskiljare och efterföljande sedimenteringsbassänger till Hertsöfjärden.

8. Bolaget skall installera utrustning för kontinuerlig övervakning av de större utsläppskällorna för stoft.

9. För stoftreningsanläggningar får - där inte annat föreskrivs i detta beslut - stofthalten i utgående gas som riktvärde inte överstiga 10 mg/m3 (n torr gas).

10. Bolaget skall i största möjliga utsträckning begränsa damning från upplag, material- och avfallshantering samt transporter inom industri- och hamnområdena. Beträffande upprättande och dokumentation av driftinstruktioner mm skall gälla vad som framgår av villkorspunkt 2 i detta beslut.

Bolaget skall senast den 1 januari 2001 ge in en plan till tillsynsmyndigheten avseende åtgärder, såsom gröngöring, och rutiner för att begränsa damningen.

11. Bolaget skall i samråd med tillsynsmyndigheten byta ut kemikalier mot sådana som är mindre miljöfarliga och minska utsläppen av flyktiga organiska ämnen (VOC) med målet att åstadkomma en halvering till år 2001 samt i övriga hantera kemikalier på ett från miljöskyddssynpunkt godtagbart sätt.

12. Fasta pumpstationer och cisterner för flytande kemikalier, med undantag för koksverkets tjärtank samt syrgas-, kvävgas- och gasoltankar, skall vara försedda med tät invallning som rymmer hela tankens volym, eller vid flera tankar den största tankens volym.

13. Bolaget skall i samråd med tillsynsmyndigheten utföra inventeringar och översiktliga undersökningar av förorenade områden inom bolagets industriområde. Undersökningarna ska klargöra förekomst av förorenade områden, föroreningsnivå, föroreningsmängd och spridningsrisker.

Bolaget skall i samråd med tillsynsmyndigheten arbeta fram en plan för successiv efterbehandling av förorenade områden.

14. Bolaget skall upprätta en plan för omhändertagande av avfall och restprodukter.

15. Syrgasskärning av rusor skal senast år 2001 ske inomhus med rening av avsugningsluften eller ske på annat sätt som ger motsvarande utsläppsbegränsning.

16. Villkoret upphävt av regeringsbeslut 1999-11-04.

Provisorisk föreskrift:

Buller från verksamheten får inte ge upphov till högre ekvivalent ljudnivå som riktvärde* utomhus vid bostäder än 60 dB(A) dagtid (kl. 07-18), 55 dB(A) kvällstid (kl. 18-22) och 50 dB(A) nattetid (kl.22-07). Den momentana ljudnivån nattetid får vid bostäder som riktvärde* inte överstiga 60 dB(A).

Koksverket

17. Kylvatten och dagvatten från koksverket och fabriksområdet runt detta skall släppas ut dels i Hertsöfjärden, dels i Svartösundet i enlighet med vad som framgår av ansökan. I dagvattenledningarna från koksverket skall finnas rens- och avsättningsbrunnar. Ledningen från koluppläggningsplatsen skall anslutas till en avskiljningsbassäng.

Förorenat dagvatten från området norr om gasbehandlignen skall från och med år 2000 ledas till den biologiska vattenreningsanläggninen.

18. Det i gasbehandlingsanläggningen uppkommande kondensvattnet - jämte tillfört renvatten - skall användas för kylnings- och tvättningsändamål i anläggningen och därefter undergå spjälkning av fix ammoniak samt renas i en kemisk och biologisk reningsanläggning med slamavskiljning, slamavvattning, flotation och sandfiltrering.

19. Bioslam och avlagringar från rörsystem i koksbatteriet skall återföras dit. För avlagringar från rörsystem gäller detta från och med den 1 januari 2001.

20. Föroreningshalterna i det från reningsanläggningen till koksverksdiket utsläppta vattnet får som riktvärde i medeltal för kalendermånad uppgå till högst nedan angivna värden.

Fenoler 0,1 mg/l

Det renade vattnet skall ha ett pH-värde av 6-8 som riktvärde*. Halten TOC får som gränsvärde inte överstiga 125 mg/l i medeltal per år.

Halterna av ammoniak och fri cyanid i vattnet från koksverksdiket till recipienten får efter den 1 maj 2002 inte överstiga 15 respektive 0,1 mg/l.

21. Det enligt punkt 18 renade avloppsvattnet får - under förutsättning att de i punkt 20 angivna värdena kan innehållas - släppas ut i Inre Hertsöfjärden.

Om de under punkt 20 angivna riktvärdena i utsläppet från reningsanläggningen tenderar att överskridas på grund av störning i reningsanläggningen och detta inte kan fullt bemästras genom utnyttjande av buffertmagasinen, skall bolaget omedelbart övergå till släckning med processvatten samt informera tillsynsmyndigheten om denna åtgärd.

Bolaget skall dels vidmakthålla åtgärder för att nå så hög drifttillgänglighet som möjligt hos reningsanläggningarna för processvatten och för spälkning av fix ammoniak, dels genom utnyttjande av buffertmagasin så långt det är möjligt undvika släckning med orenat eller ofullständigt renat processvatten.

För pumpning av returslam skall finnas en fast monterad reservpump med manöverorgan i kontrollrummet.

Om bolaget under en längre tid tvingas släcka med processvatten på grund av otillräcklig reningseffekt i reningsanläggningen får Länsstyrelsen meddela föreskrifter om ytterligare åtgärder.

22. Vattnet i koksverksdiket skall efter 1 maj 2002 passera en oljeavskiljare så att olja förhindras att nå ut i recipienten.

23. Ugnsbatteriet skall senast vid utgången av år 2001 vara försett med mobil huv eller annan utrustning med likvärdig effekt för uppsamling av stoft från tryckningen av koks. Avsugen luft skall renas och stofthalten för efter rening inte överstiga 10 mg/m3 (n) som riktvärde*.

24. Vid koksdestillationen avgående gas skall renas i en gasbehandlingsanläggning, bestående av bl a gaskylare, elektrofilter, tvättorn och avdrivare för avskiljning av svavelväte, ammoniak och naftalin samt en fackla för nödutsläpp. Svavelväte och ammoniak skall behandlas i en spaltugnsanläggning. Tillsynsmyndigheten får medge undantag vid säkerhetsbesiktning och underhållsarbeten då spaltugnen måste tas ur drift. Restgasen från spaltugnsanläggningen skall återföras till rågasförlaget.

Det åligger bolaget att vidmakthålla full reservkapacitet i fråga om avdrivning av svavelväte och ammoniak, att åstadkomma effektiv svavelväteuttvättning, ammo-niakförbränning och svavelkonvertering samt att upprätthålla en god driftsäkerhet och driftövervakning hos process- och reningsanläggningar.

I samband med säkerhetsbesiktningar och större underhållsinsatser på spaltugnen skall förbränning av ammoniak och svavelväte ske i reservugnen för ammoniakhaltig processgas.

25. Utsläppen till luft av svaveldioxid från koksverksamheten får som riktvärde* inte överstiga 60 kg svaveldioxid/h räknat i medeltal för driftstiden under ett kalenderår.

26. Bolaget skall vidta åtgärder så att stoftutsläppen från batteriskorstenen från och med år 2001 begränsas till de nivåer som rådde åren 1991-1992. Stoftutsläppen skall kontrolleras med kontinuerligt verkande utrustning.

27. Vid störning i eller frånfall av reservugnen för förbränning av ammoniakhaltig processgas skall processgasen ledas tillbaka till systemet för rågas. Utsläpp till atmosfären av ammoniakhaltig processgas får inte ske.

28. Nödfacklorna skall vara utrustade med automatisk tändning som träder i funktion så fort strömdippar inträffar och sugarbortfall sker.

Masugnar

29. Gasreningsvattnet från masugnarna skall ledas till de speciella sedimentationsdammar som anlagts på utfyllnadsområdet i den norra delen av industriområdet. Nya dammar skall byggas i huvudsak på det sätt som beskrivits i ansökan och på sådant sätt att anläggandet av framtida hydrocyklonering - och/eller sandfiltrering - inte försvåras. Föroreningshalterna i vattnet från sedimentationsbassängerna för hyttslam får vid utledandet till den i Laxvikensystemet närmast Inre Hertsöfjärden belägna sedimenteringsbassängen uppgå till högst följande riktvärden, räknade som månadsmedelvärden:

Zink 0,5 mg/l

Dessutom gäller för utsläppet från Laxviken att halten fri cyanid inte får överstiga 0,1 mg/l.

30. Utsläppet av stoft från smältverksamheten i masugnarna (tapphål, torpedofyllning, fyllning av slaggrytor samt tapphallarnas lanterniner) får inte överstiga nedan angivna värden, räknat per ton råjärn och som årsmedeltal för nedan angivna

tidpunkter.

Masugn 1 Masugn 2*

T o m 1998-12-31 0,30 kg/ton 0,30 kg/ton

Fr o m 1999-01-01 0,07 kg/ton 0,15 kg/ton

Fr o m 2001-01-01 0,07 kg/ton 0,07 kg/ton

*Anm: Masugn 2 kallas masugn 3 efter ombyggnad.

T o m den 31 december 2000 skall för de filter som anges nedan - i den mån de berörs av ombyggnaden av masugn 2 - gälla att stoftutsläppet inte får överstiga 50 mg/m3 (n) som riktvärde.

a) Filter vid kolinjektionen b) ITK-filter masugn 2 c) Filter masugnens högbunker d) Pelletsfilter

e) Filter materialtransport f) Stålverket adjustage och hyvling

Stålverket

31. Gasreningsvattensystemen för LD-konvertrarna skall vara slutna och bräddning till Laxvikens sedimenteringsbassänger får ske endast vid nedkörningar i samband med LD-avställningar, elavbrott, haverier o dyl.

32. Förorenat kylvatten från stränggjutningsmaskinerna 4 och 5 skall uppsamlas i ett separat vattensystem. Detta kylvatten skall renas i en renings- och recirkulationsanläggning. Avdraget från det recirkulerande vattnet skall avledas via Laxvikens oljeavskiljare och efterföljande sedimenteringsbassäng. Avdraget inklusive bräddning från reningsanläggningen till Luleälven vid strömavbrott eller annat haveri får totalt inte överstiga 500 m3/ h som månadsmedelvärde. Det avdragna vattnet får som månadsmedelvärde och riktvärde innehålla högst 5 mg suspenderande ämnen per liter och högst 1 mg olja per liter. Bolaget får till denna reningsanläggning mottaga även förorenat kylvatten från INEXA Profil ABs valsverk och stränggjutningsmaskin.

33. Förorenat vatten som uppstår vid rengöring av utrustning i briketteringsanläggningen skall avledas via Laxvikens oljeavskiljare och efterföljande sedimenteringsbassänger.

34. Utsläppet av stoft från LD-konvertrarna, omhällningsstationen och avsvavlingsanläggningen, inklusive taklanterniner får från och med den 1 januari 2001 inte överstiga 0,15 kg/t råstål som årsmedeltal.

Dessförinnan får utsläppet inte överstiga 0,2 kg/t.

35. Stoftemissionen vid fackling från LD-konvertrarnas primärrening får som riktvärde* inte överstiga 50 mg/m3 (n torr gas).

Delegering

Koncessionsnämnden överlåter till tillsynsmyndigheten med stöd av 20 § andra stycket miljöskyddslagen att föreskriva villkor i följande avseenden.

D1. Villkor som kan behövas med anledning av sådan anmälan som anges i villkorspunkt 1.

D2. Provisoriska föreskrifter som kan behövas vid tillämpning av villkorspunkt 2.

D3. Installation av kontinuerlig övervakningsutrustning enligt villkorspunkt 8.

D4. Ytterligare rutiner och åtgärder för att minska diffus damning enligt villkorspunkt 10.

D5. De områden som skall anslutas till den biologiska reningsanläggningen enligt villkorspunkt 17 samt i vilken utsträckning dagvatten skall behandlas i den biologiska reningsanläggningen.

D6. Åtgärder för minskning av störningar vid släckning av koks med processvatten.

D7. Begränsning av utsläppen till vatten från RH-anläggningen.

D8. Åtgärder för efterbehandling enligt villkorspunkt 13.

D9. Hantering av avfall i anslutning till den plan bolaget skall utarbeta enligt villkorspunkt 14.

D10. Vid vilka tidpunkter de i villkorspunkt 12 föreskrivna åtgärderna senast skall vara vidtagna.

*Med riktvärde avses ett värde som, om det överskrids, medför skyldighet för tillståndshavaren att vidta åtgärder så att värdet kan hållas.

Beslutet gäller omedelbart

17:2

Länsstyrelsebeslut

1. Anmälan om förändrad kylning av gasreningsvatten för LD-konverter Beslut: 1999-03-26: 241-3624-99 / 25 80 101

Anmälan föranleder ingen ytterligare åtgärd från länsstyrelsens sida.

2. Tillstånd för behandling av oljehaltigt vatten.

Beslut: 1999-08-11: 26-5061-99 / 25 80 101 Aktbilaga 4 Tillståndet gäller till 2003-12-31.

3. Tillstånd för bortskaffande av farligt avfall.

Beslut: 1999-08-11: 26-5100-99 / 25 80 101 Aktbilaga 4 Tillståndet gäller till 2000-12-31.

4. Anmälan om omhändertagande av avfall och restprodukter från MEFOS försöksmasugn.

Beslut: 1999-09-23: 241-5103-99 / 25 80 101

Med stöd av 26 kap 1 § Miljöbalken lämnar länsstyrelsen följande råd.

1. Avfall och restprodukter från försöksmasugnen skall hanteras, omhändertas eller återvinnas på motsvarande sätt som material med liknande egenskaper från bolagets interna hantering och på ett sätt som minimerar påverkan på den yttre miljön.

2. Bolaget skall bevaka och i förekommande fall till länsstyrelsen anmäla, om innehållet i avfall och restprodukter från MEFOS förändras väsentligt så att risk för ökad urlakning av miljöskadliga ämnen till recipienten kan ske.

5. Anmälan om införande av infiltrationsbrunnar vid råvaruhanteringen.

Beslut: 1999-08-18: 241-5149-99 / 25 80 101

Anmälan föranleder ingen ytterligare åtgärd från länsstyrelsens sida.

6. Anmälan om förändrad utformning av av hyttslambassänger.

Beslut: 1999-06-18: 241-7026-99 / 25 80 101

Anmälan föranleder ingen ytterligare åtgärd från länsstyrelsens sida.

7. Installation om kontinuerlig övervakning av utsläppskällor för stoft.

Beslut: 1999-11-29: 241-6956-99 / 25 80 101

Installationen skall vara utförd senast 31 december 2000.

8. Anmälan om omhändertagande av avfall från Lulekraft AB Beslut: 1999-11-22: 241-12 648-99 / 25 80 101

Anmälan föranleder ingen ytterligare åtgärd från länsstyrelsens sida.

9. Anmälan enligt lag SFS 1999:381 om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Inga Lst-beslut.

10. Rening av dagvatten från koksverket.

Beslut: 2000-02-01: 241-13663-99 / 25 80 101 Villkor:

1. Dagvatten från redovisat område norr om gasbehandlingen ska omhändertas i en uppsamlingsbassäng och kontrolleras med avseende på föroreningsnivå. Om halten av fenol i det omhändertagna vattnet som riktvärde överstiger 5 mg/l ska vattnet behandlas i den biologiska reningsanläggningen före utsläpp till recipienten.

11. Ansökan om tillstånd till mellanlagring, återvinning och bortskaffande av farligt avfall.

Beslut: 2001-03-07: 26-4513-00 / 25 80 101

Länsstyrelsen bedömer att bolaget har förutsättningar att behandla de i ansökan angivna avfallsslagen enligt § 25 i förordning om farligt avfall.

Tillståndet gäller till 2003-12-31.

12. Undersökning av hydroxiddeponi.

Beslut: 2000-05-01: 247-2336-97 / 25 80 101

1. Bolaget ska senast den 31 oktober 2000 till länsstyrelsen redovisa omfattningen av metalläckaget till inre Hertsöfjärden från området nedströms bolagets hydroxiddeponi. I förslaget skall även ingå förslag till eventuella åtgärder som bör vidtas för att förhindra föroreningsspridning från deponeringsområdet.

13. Utläckage av metaller till inre Hertsöfjärden nedströms hydroxiddeponin Redovisning enligt beslut ovan.

14. Anmälan om uppförande av temporär bassäng för avvattning av LD-slam.

2000-05-19. Inga lst beslut.

15. Anmälan om omhändertagande av avloppsvatten från Lulekraft AB.

Beslut: 2000-09-01: 241-9433-00 / 25 80 101

Anmälan föranleder ingen ytterligare åtgärd från länsstyrelsens sida.

16. Ansökan om tillstånd till underhålls- och besiktningsstopp av spaltugnen.

2000-11-02. Beslut har ej ehålllits.

17. Tillstånd till överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter.

Beslut: 2000-12-14: 241-11979-00 / 25 80 101

Lst lämnar tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av blandgas och koksgas.

Tillståndet gäller tom. 1 december 2005.

18. Anmälan om deponering av ett parti förorenad svavel Beslut: 2000-12-19. 241-11598-97 / 25 80 101.

Länsstyrelsen lämnar följande råd:

1. Bolaget ska inom tre månader efter beslutsdatum till länsstyrelsen redovisa vilka åtgärder som vidtagits eller som vidtas för att förhindra att förorenat svavel åter uppstår i processen.

2. Deponin med det förorenade svavlet ska märkas på ett sätt som förhindrar uppblandning med annat avfall och uppgifter skall

2. Deponin med det förorenade svavlet ska märkas på ett sätt som förhindrar uppblandning med annat avfall och uppgifter skall

Related documents