• No results found

Det finns en mängd olika typer av undersökningar. Dessa kan klassificeras beroende på hur mycket som är känt om problemet innan undersökningen startar (Patel & Davidsson 1994:10-11).

Explorativ undersökning

En explorativ undersökning kan vara lämplig om det finns luckor i vår kunskap. Det främsta syftet med en undersökning av denna typ är att hämta in så mycket information som möjligt om ett visst

problemområde. Problemområdet belyses allsidigt. Explorativa undersökningar ligger ofta till grund för vidare studier och flera olika tekniker används ofta till insamling av information (Patel & Davidsson 1994:11).

Deskriptiv undersökning

Inom områden där det redan finns en viss mängd kunskap kan man använda sig av beskrivande undersökningar, desa kallas deskriptiva undersökningar. En deskriptiv undesökning beskriver antingen förhållanden av dåtid eller beskrivningar av nutid. Man begränsar sig också till att enbart beskriva ett fåtal aspekter av de fenomen man är intresserad av. Det är väldigt viktigt att dessa beskrivningar av de olika aspekterna är detaljerade och grundliga. Ofta använder man sig av endast en teknik för insamling av information (Patel & Davidsson 1994:11).

Hypotesprövande undersökning

Hypotesprövande undersökningar förutsätter att det finns tillräcklig kunskap inom ett område så att man från teorin kan härleda antaganden om förhållanden ni verkligheten. De antaganden man gör utrycker ”om…så...” förhållanden. Dessa hypoteser uttrycker alltså samband. För att pröva dessa samband måste undersökningen läggas upp så att man så långt som möjligt undanröjer risken att något annat än det som uttrycks i hypotesen påverkar resultatet. I så stor utsträckning som möjligt bör man också använda sig av en teknik för informationsinsamling som ger så exakt information som möjligt (Patel & Davidsson 1994:11).

Bearbetningssätt

Det finns två övergripande bearbetningssätt när det gäller undersökningar: kvantitativt eller kvalitativt. Om en kvantitativ eller kvalitativ metod är aktuellt beror på hur den/de som undersöker väljer att angripa undersökningen (Eriksson & Wiedersheim-Paul 1999:63).

Kvantitativ bearbetning

Material som har samlats in i en kvantitativ undersökning kan representeras i siffror, och jämföras som sådana. Frågeformulär har förutbestämda svar och observationer är väl strukturerade och systematiska. På detta sätt strävar man efter resultat som ska vara så generaliserbara som möjligt. Oftast görs

undersökningar på ett stickprov av en population, istället för på hela populationen. Urval till stickprovet kan vara baserade på obundet slumpmässigt urval, stratifierat urval eller systematiskt urval (Patel & Davidsson 1994:91). Vilket urvalssätt som är lämpligast varierar med frågans och populationens art.

Henrik Wilhelmsson Niclas Yngvesson

henke75@home.se niclas.yngvesson@home.se

74 Frågorna i en enkät bör utformas på ett sådant sätt att man undviker ledande och värdeladdade frågor (Dahmström 1996:83). Man bör även inleda med frågor av neutral art för att sedan successivt närma sig kärnfrågorna (Dahmström 1996:85).

När man konstruerar svarsalternativen ska man tänka på att öppna alternativ – där svaret inte alltid är fördefinierat – är svårare att koda. Öppna alternativ kräver också mer tid och engagemang av

respondenten, vilket kan leda till att färre personer svarar på enkäten. Även en enkät med ett stort antal frågor kan få en respondent att avstå ifrån att svara, man bör alltså enbart hålla sig till frågor man har användning för (Dahmström 1996:87). Om man har känsliga frågor bör man uttryckligen garantera respondenterna att deras svar blir helt avidentifierade, annars är chansen även här stor att de inte svarar (Dahmström 1996:91).

Kvalitativ bearbetning

Material insamlat i en kvalitativ undersökning kan inte mätas i siffror och inte heller jämföras som siffror. Syftet med en sådan undersökning är att skaffa en djupare kunskap än vad som är möjligt genom kvantitativa undersökningar. Man strävar efter att försöka förstå helheter. Kvalitativa undersökningar kan utföras på en stor mängd olika sätt (Patel & Davidsson 1994:99-100).

Kvalitativa intervjuer har inga förutbestämda svarsalternativ, utan den intervjuade är fri att välja vad han/hon ska svara själv. Denna intervjuform kan ofta ge ett ganska omfattande textmaterial.

Henrik Wilhelmsson Niclas Yngvesson

henke75@home.se niclas.yngvesson@home.se

75

Appendix 2 – Grundfrågor till representanter för musikbranschen

1. Vad betyder E-handel för Er?

2. Hur ser Er strategi för försäljning av musik i digital form direkt över nätet ut? 3. Vilket är Ert mål med satsningen?

4. Ser Ni några problem med satsningen?

5. Anställer Ni egen kompetens inom e-handel, eller anlitar Ni extern kompetens? 6. Hur stor uppskattar ni Er investering för utveckling inom E-handel vara?

7. Vilka produkter/tjänster förutom just musik kan vara intressanta att erbjuda för att uppnå ett högre värde för kunden?

8. Vad tänker Ni göra för att behålla de kunder Ni har/kommer att ha via nätet? 9. Vilken kundinformation är intressant för Er?

10. Vilka relationer med kunden är viktigast? 11. Har Ni några övriga synpunkter på ämnet?

12. Till sist vill vi gärna ha Era synpunkter på frågorna vi ställt för att kunna förbättra eventuella framtida intervjuer.

Henrik Wilhelmsson Niclas Yngvesson

henke75@home.se niclas.yngvesson@home.se

76

Appendix 3 – Frågor till e-handelsföretag

1.Vad heter Du som svarar på frågorna?

2. På vilket företag jobbar Du och vilken uppgift har Du inom företaget? 2. Vad sysslar företaget med (den del av företaget Du arbetar inom)?

3. Hur stor betydelse anser Du att e-handeln har idag jämfört med vanlig handel? 4. Hur tror Du att det förhållandet kommer att förändras i framtiden?

5. Hur anser Du att en strategi för försäljning av musik i digital form direkt över nätet bör se ut? 6. Ser Du några omedelbara problem med en sådan strategi?

7. Vilka produkter/tjänster förutom just musik kan vara intressanta att erbjuda för att uppnå ett högre värde för kunden?

8. Vad bör man tänka på för att behålla de kunder man har/kommer att ha via nätet? 9. Vilken kundinformation är intressant vid en sådan satsning ?

10.Vilka relationer med kunden är viktigast? 11.Har Du några övriga synpunkter på ämnet?

12.Till sist vill vi gärna ha Era synpunkter på frågorna vi ställt för att kunna förbättra eventuella framtida intervjuer.

Henrik Wilhelmsson Niclas Yngvesson

henke75@home.se niclas.yngvesson@home.se

77

Appendix 4 – Frågor till skivdistributörer

1. Vad heter Du som svarar på frågorna?

2. På vilket företag jobbar Du och vilken uppgift har Du inom företaget? 3. Vad betyder digital distribution av musik för Er?

4. Har Ni några planer på att, i samarbete med skivbolag eller liknande, starta försäljning av digital musik direkt via nätet (t ex i mp3- eller wma-format)?

5. Hur ser Er (eventuella) strategi för försäljning av musik i digital form direkt över nätet ut? 6. Om ingen sådan strategi finns – varför?

7. Vilket är Ert mål med en sådan satsning? 8. Ser Ni några problem med en sådan satsning?

9. Vilka produkter/tjänster förutom just musik är/kan vara intressant att erbjuda för att uppnå ett högre värde för kunden i samband med den eventuella lanseringen av digital distribution? 10.Vad tänker Ni göra för att behålla de kunder Ni har/kommer att ha via nätet?

11.Vilken kundinformation är intressant för Er? 12.Vilka relationer med kunden är viktigast? 13.Har Ni några övriga synpunkter på ämnet?

14.Till sist vill vi gärna ha Era synpunkter på frågorna vi ställt för att kunna förbättra eventuella framtida intervjuer.

Henrik Wilhelmsson Niclas Yngvesson

henke75@home.se niclas.yngvesson@home.se

78

Appendix 5 – Enkät till programstuderande vid Högskolan i Kalmar

Hej!

Vi är två informatikstuderande vid Handelshögskolan i Göteborg. För

närvarande håller vi på att skriva vår magisteruppsats som behandlar hur informatik ska kunna bidra till att e-handel med musik över Internet ska bli framgångsrik. Enkäten har som syfte att ta reda på vad studenter skulle värdesätta för tjänster inom detta område.

Du har blivit slumpmässigt utvald bland de programstuderande vid Högskolan i Kalmar och det skulle vara av stort värde för oss om du tog dig tid att svara på frågorna nedan. Alla uppgifter kommer att avidentifieras så att ingen kommer att veta vilka uppgifter du har lämnat.

Enkäten innehåller endast 7 frågor, så den tar inte lång tid att svara på. Snälla, släng inte bort den!

Välj att svara på mailet, besvara sedan frågorna genom att skriva ett kryss i klamrarna för rätt svarsalternativ, om inget annat anges i frågan!

Vi är mycket tacksamma för din medverkan och önskar dig en glad påsk! Mvh

Henrik Wilhelmsson, henke75@home.se Niclas Yngvesson, niclas.yngvesson@home.se

1. Är du man [ ] kvinna [ ]?

2. Hur gammal är du? (ersätt parentesen med din ålder) år

3. Jag anser min datorvana vara:

Mycket låg Låg Normal Hög Mycket hög

[ ] [ ] [ ] [ ] [ ]

4. Har du någon gång handlat via nätet? ja [ ] nej [ ]

5. Om du svarade ja på fråga 4, vilken erfarenhet har du av e-handel? Mycket negativ Negativ Neutral Positiv Mycket positiv

[ ] [ ] [ ] [ ] [ ]

6. Har du någon gång laddat hem musik gratis på nätet? ja [ ] nej [ ]

7. Vilka gratistjänster/produkter tror du skulle bidra till att du skulle vara villig att betala för musik som du laddar hem? Välj 4 av svarsalternativen nedan. Rangordna dem med siffrorna 1 till 4 där 1 är av mest värde för dig.

Henrik Wilhelmsson Niclas Yngvesson

henke75@home.se niclas.yngvesson@home.se

79

Provlyssning [ ]

Unika bilder och musikvideos [ ]

Unika mixar/versioner av låtar [ ]

Erbjudande av typen: köp en [ ]

skiva och få en biobiljett gratis'

Nerladdningsbara skivfodral [ ]

Topplistor och tips om musik [ ]

likartad den du gillar

Information om artisten [ ]

t ex intervjuer, turnéschema

Försäljning av relaterade produkter [ ]

t ex t-shirts, posters

Rabatter [ ]

Henrik Wilhelmsson Niclas Yngvesson

henke75@home.se niclas.yngvesson@home.se

80

Appendix 6 – Branschintervjuer

Related documents