• No results found

Undervisningsspråk under lektionerna

Under undervisningsspråk så ska vi ta upp exempel med lärarna där man gör eller inte gör saker som att fullfölja en mening, vad för frågor som ställs, hur man ger instruktioner och hur man tilltalar eleverna.

Lärare 1

Frågor

Anna: 0 eller 6

L 1: 0 eller 6. Hur tänker du då?

Anna: För att det är 6 saker och det här är en halv nolla (pekar på bron).

L 1: Det är en halv nolla. Du tänker så, jaja, det var inte dumt det, det var fiffigt.

L 1: Ok. Ni som gissade på 4, du gissade på 4 och du gissade på 4, hur tänkte ni? Och du också. Hur tänkte ni när ni gissade på 4? Vissa mig hur många fyra är. Såg ni så många? Eller ni räknade, hann ni till 4 kanske? Försökte ni räkna dem? Pelle: Jag hann inte.

L 1: Nej det är klart du, det var det som var meningen nämligen att man inte skulle hinna räkna dem. Därför fick ni en sån liten stund. Ska vi se hur många det var? Nu ska ni få tid att räkna dem.

Instruktioner Ur lektion 1

L 1: Ja och det gör vi även med siffran eller siffror. Så och så gör man ett L först och L har vi gjort eller hur? Och så gör man ett rakt sträck uppifrån och ner man korsar det sträcket det L där nere. En gång till. Uppifrån och ett L och sen gör man så. Många av er skriver på många olika sätt. Men från och med idag från och med den 27:e i 9: onde så ska ni skriva så här. Den här boken, den här boken är er siffer bok och den har vi inte använt på länge. Här har ni skrivit siffran 5 i. Och det var längesen nu. Och då e det så här att ni fick skriva då fina siffror i varannan ruta. Och nu ska ni leta upp talet fyra och det e precis innan femman här. Så det är samma sak ni ska göra. På dom här sidorna.

34

L 1: Men då får stora bocken ta bort honom igen elev. Vet ni vad? Sscchhhh.. Nu så ska ni få göra själva. Ni ska själva få göra.. Kommer ni ihåg att vi har gjort ett papper med talet 5? Och då fick ni först måla..ehh en siffra så här.. fast nu är det 4 istället. Sitt stilla på stolen är du snäll. 4 fick ni måla i precis vilka färger ni ville. Och då sen klipper man ju ut 4:an och så sätter man den allra högst här uppe på pappret. Och sen en viktig sak är att där finns ett rutat papper allra längst ner och det ska ni också klippa ut och det ska ni limma här längst ner. Men i mitten på pappret kommer det bli ledigt helt ledigt och då är det så här att ni också ska få ett troll och tre bockar. Och nu är det så här att ni får lov att sätta dom hur ni vill, ni kan rita en bro så ni kan sätta dom men det betyder ju det här att dom är fyra stycken tillsammans. 1 troll och 3 bockar så här gör jag då blir det fyra stycken, det är det som är det viktigaste.

Meningar Ur lektion 4

L 1: Ja men han är ju stor och farlig. Och tillsammans, tillsammans är dom, sscchh, tillsammans är dom ju fyra. Det här talet kan man ju dela upp. Svaret är lika med fyra. Ni vet vi har ju tittat på det här tecknet ”är lika med”. ”Är lika mycket som”. Det finns ju, man kan, det finns olika tal, man kan dela upp det, om man då tar i matteboken så kanske man kan hittar då olika tal och räknar och vissa tal blir 4 och andra blir 5 och så men 4 kan det bli på olika sätt.

Ur lektion 1

L 1: En mattesaga. Då tänkte jag faktiskt börja med det och det här är lite trixit för att jag har, det här är en liten gåta samtidigt vilket tal det är som jag vill att ni ska lista ut att det är idag och ni kommer ihåg att vi har jobbat med talet 5 (visar en hand). Eller hur? Det har vi gjort på många olika sätt. Vi har delat in det i olika tal 1 + 4 2+3 3+2 5+0 och så vidare med talet 5 och gjort en massa saker med talet 5. Men nu är det en annan siffra. Nu får ni vara uppmärksamma och lyssna. Jag har tagit med mig en saga. (Riktar sig mot en elev som räcker upp handen) Ska du fråga sen får ni inte lov att fråga någonting sedan inte avbryta.

Socialt tilltal Ur lektion 3

L 1: Bra. Ska vi se den här var för svår. Sonja: Ta en svååår.

L 1: Det är en flicka som heter Malin hon har 8 fiskar i sitt akvarium, den här är lite svår, men hennes kompis har dubbelt så många. Det blir svårt.

Sonja: 16

L 1: Bra, oj, det var inte så svårt.

L 1: Bra. Eehhh Pelle han har 10 kr i sin börs han handlar för hälften av 10 kr hur mycket har han kvar?

Urban: 5

35

Lärare 2

Frågor

L2: Vet ni vad? Vad är en rektangel? Rektangel är en sån som har fyra hörn och så ska de vara raka. De ska inte vara sneda på något sätt. Men vad är skillnaden mellan de två? Kan ni beskriva vad det är för skillnader Marcus?

L 2: Kan ni de namnen riktigt? Den sista figuren hur ser den ut? Kan ni tala om hur den ser ut, den som jag har här. Inte vad den heter. Jag vill veta hur den ser ut, hur många kanter den har.

Peter: Den har fyra kanter.

Instruktioner

L 2: Ja och nu har de redan målat två stycken här och så har de dessutom strukit över för då vet dem, de är tagna va. Och då gör man det, stryker över dem. Hur många. Nu ska jag göra så här, så kan jag också stryka över sen. Hur många gula cirklar? Såna gula cirklar ser ni på denna sidan, vad säger du Sanna?

Sanna:4

L 2: Då gör vi så. En, nu kan jag inte rita där, 2,3,4, då tar man färgpenna och så målar man lika många rutor 1, nu gör jag det lite slarvig, jag kan säga att jag hoppas verkligen ni är lite noggrannare än vad jag är här, ni får där emot inte måla ovanför strecket, va. 1,2,3,4 gula. Hur många blå kvadrater hittar man? Hur många blå kvadrater?

Meningar

L: Den heter cirkel. Om ni skulle, skulle tala om, för nån som sitter, med nån som ni pratar i telefon, hur skulle ni ber…tala om hur den ser ut och vilken form den har. Om ni skulle pratat så ser de inte, ni skulle berätta, på mattan ligger någonting som är. Vad skulle du säga David?

Socialt tilltal

Storm: Den är rund, den är en cirkel L 2: Bravo Storm!

Storm: Den är tjock och den är stor och så är den röd L 2: Varsågod och titta

Storm: NEJ!

L 2: Men du var duktig som sa cirkel. Ok, David han får, han får en sån här, är ni med? Såg alla?

Related documents