• No results found

MR-frågor i unionens Medelhavspolitik (punkt 70)

av Bertil Persson, Göran Lennmarker, Liselotte Wågö och Karin Enström (alla m).

Demokratin har svårt att få fäste i arabvärlden. Början till en positiv utveckl-ing kan dock skönjas främst i Kuwait och Jordanien. I syfte att främja mänsk-liga rättigheter och demokrati liksom ekonomisk utveckling och miljösamar-bete har EU en Medelhavsstrategi. Den innebär att alla länderna vid Medel-havets södra och östra kust erbjuds s.k. euromediterrana avtal som är associat-ionsavtal med EU. Målet är att dessa Medelhavsländer och EU skall utgöra ett frihandelsområde år 2010.

I dialogen med EU:s samarbetsländer i Medelhavsområdet är det viktigt att frågor om mänskliga rättigheter och demokrati betonas starkare. Den hittillsvarande utvecklingen har visat att respekten för mänskliga rättigheter och utvecklingen mot demokrati inte kommit så långt som det är rimligt att kräva.

Sker inte en demokratisk utveckling och ökar inte respekten kraftigt för mänskliga rättigheter, kommer södra och östra delen av Medelhavsområdet även fortsättningsvis att vara en instabil region.

159 BILAGA 1

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelser

Regeringens skrivelse 2001/02:160 Berättelse om verksamheten i Europeiska unionen under 2001 överlämnas till riksdagen.

Regeringens skrivelse 2001/02:105 Redogörelse för det svenska ordförande-skapet i Europeiska unionens ministerråd första halvåret 2001 överlämnas till riksdagen.

Följdmotion

2001/02:U2 av Marianne Andersson m.fl. (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i ett tidigt skede bör förankra beredningen av EU-ärenden i riksdagen och dess utskott.

Motioner från allmänna motionstiden 2000/01

2000/01:K398 av Lars Leijonborg m.fl. (fp):

13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beslut i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor bör fattas med kvalificerad majoritet.

14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konstruktivt veto i samband med beslut i utrikes- och säkerhets-politiska frågor.

18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kontoret som hanterar EU:s katastrofbistånd, ECHO, bör läggas i Sverige.

2000/01:U206 av Lars Leijonborg m.fl. (fp):

39. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s livsmedelsbistånd.

42. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kontoret som hanterar EU:s katastrofbistånd, ECHO, bör läggas i Sverige.

160

2000/01:U211 av Gudrun Schyman m.fl. (v):

11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen med kraft bör kräva en strategi och en effektiv administration när det gäller bi-stånd från EU.

2000/01:U213 av Marianne Andersson m.fl. (c):

9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att livsmedelsbistånd från EU endast bör utgå som en del av ett katastrofbistånd eller som humanitärt bistånd i svältsituationer.

11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att effektivisera och samordna EU:s biståndsverk-samhet.

15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige aktivt skall verka för att EU utarbetar en långsiktig plan för hur skuldbördan för världens fattigaste länder skall avskrivas.

2000/01:U502 av Sten Andersson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU.

2000/01:U505 av Gudrun Schyman m.fl. (v):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om initiativ för att se över relationerna mellan EMU-medlemmar och icke-EMU-medlemmar i EU.

2000/01:U506 av Agneta Ringman och Lilian Virgin (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att ta till vara de svenska regionernas kunnande och erfarenheter vid utvidgningen av EU.

2000/01:U507 av Yvonne Ruwaida m.fl. (mp):

3. Riksdagen beslutar att en folkomröstning om fortsatt medlemskap i EU skall hållas i enlighet med vad som anförs i motionen.

2000/01:U508 av Marianne Andersson och Margareta Andersson (c):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättandet av en ny EU-myndighet för biståndet.

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lokalisering av EU:s biståndsmyndighet till Jönköping.

2000/01:U509 av Göran Lennmarker m.fl. (m):

4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det inte får bli fråga om att handeln återregleras på något

om-161 råde om något av de baltiska länderna kommer in som EU-medlem senare

än andra.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Polens och Litauens öppna handel med Kaliningrad bör kunna fortsätta när de blir EU-medlemmar.

6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att byggande av EU:s yttre gränsskydd bör ske med hänsyn ta-gen till att människors traditionella kontakter, handel och rörlighet inte får inskränkas på ett orimligt sätt.

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de svenska stödinsatserna måste utformas i perspektiv av EU-integrationen av Central- och Östeuropa.

13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU medverkar i omställningen av energisystemen i Central- och Östeuropa.

2000/01:U510 av Marianne Andersson m.fl. (c):

6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att EU visar öppenhet och solidaritet gentemot om-världen.

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utarbeta en gemensam strategi för mänskliga rättigheter.

14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s utvidgning.

2000/01:U511 av Yvonne Ruwaida m.fl. (mp):

18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motion-en anförs om att motion-en prioriterad fråga för Sverige skall vara att utrikes- och säkerhetspolitiken helt avförs från EU:s kompetensområden.

19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motion-en anförs om att motion-en prioriterad fråga för Sverige skall vara att säkerställa att det är människorna i kandidatländerna som i en väl förankrad demokra-tisk process fäller avgörandet om ett eventuellt medlemskap i EU.

20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motion-en anförs om att motion-en prioriterad fråga för Sverige skall vara att s.k. pre-accession aid främst skall stödja lokala och småskaliga projekt.

2000/01:U512 av Alf Svensson m.fl. (kd):

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom EU verka för samordning av EU-ländernas bistånd ge-nom kommissionens representationer i tredje land.

162

6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom EU verka för utvärdering, kontroll och tydligare foku-sering av EU-biståndet.

8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom EU verka för resursförstärkning för den gemensamma krishanteringsförmågan.

9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom EU ge säkerställandet av gränsskydd och polismyndig-heter i kandidatländerna en högre prioritet.

10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inom EU verka för en gemensam strategi för relationerna över EU:s framtida östra gränser.

2000/01:U513 av Bo Lundgren m.fl. (m):

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU skall ha beredskap att välkomna nya medlemsstater fr.o.m. slutet av 2002.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en grundläggande översyn av ECHO.

2000/01:U621 av Göran Lennmarker m.fl. (m):

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen inom ramen för EU:s Medelhavspolitik betonar kravet på mänskliga rättigheter och demokrati i dialogen med de associe-rade länderna.

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i den bilaterala dialogen och inom EU verkar för en struktur för att främja och kontrollera respekten för mänskliga rättigheter och demokrati i södra Afrika.

2000/01:U628 av Murad Artin m.fl. (v, m, c, mp, fp, kd):

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att krav på demokratiska och mänskliga rättigheter skall vara uppfyllda på ett konkret plan när det gäller kurder, armenier, assy-rier/syrianer och kaldéer för att Turkiet skall beviljas medlemskap i EU.

2000/01:MJ711 av Lennart Daléus m.fl. (c):

13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljökrav vid utvidgningen av EU.

163

Motioner från allmänna motionstiden 2001/02

2001/02:K426 av Alf Svensson m.fl. (kd):

12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stödja reformarbetet av EU:s biståndspolitik i enlighet med de fyra grundstenarna komplementaritet, sammanhållning, konsekvens och samordning.

16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU genom sitt utvecklingssamarbete skall vara pådrivande för hållbar utveckling på global nivå.

21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka MR-arbetet i kandidatländerna.

2001/02:K427 av Gudrun Schyman m.fl. (v):

4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i EU bör verka för att EU:s medlemsländer gör egna utvärderingar av den öppna samordningens metod.

11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i EU bör verka för att presentera hållbara förslag till lösningar för jordbruks- och strukturfonderna.

2001/02:K428 av Yvonne Ruwaida m.fl. (mp):

9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om solidaritet med kandidatländerna i samband med EU:s utvidg-ning.

2001/02:Fi295 av Matz Hammarström m.fl. (mp):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Europeiska centralbanken (ECB) underställs EU-parlamentet.

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Maastrichtfördraget.

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges inflytande i EU.

2001/02:Ju388 av Gudrun Schyman m.fl. (v):

11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att samtal skall initieras med USA:s och Englands regeringar om avlyssningen av svenska företag, organisationer och privatpersoner.

12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att frågan om Echelon och möjligheten till beivrande av intrång skall tas upp i EU:s mi-nisterråd.

164

2001/02:U201 av Sten Andersson (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU.

2001/02:U207 av Yvonne Andersson (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att verka för en ökad mänsklig och kulturell förståelse inom EU och i relationen till ansökarländerna.

2001/02:U218 av Kerstin Heinemann (fp):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de funktionshindrades villkor i Östeuropa.

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders ansökningar om EU-medlemskap.

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör bistå ansökarländerna med kunskap om föränd-ringsarbete angående de funktionshindrades villkor som måste till i Östeu-ropa.

2001/02:U224 av Göran Lennmarker m.fl. (m):

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU självt måste öppna för frihandel med länderna på västra Balkan.

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att EU:s stöd till återuppbyggnadsarbetet inte leder till en ökad korruption.

4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU skall understödja återskapandet av fri rörlighet och en gemensam marknad inom det forna Jugoslavien och västra Balkan.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett perspektiv av framtida EU-medlemskap för länderna på västra Balkan.

2001/02:U227 av Murad Artin m.fl. (v):

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den svenska regeringen inom EU aktivt bör verka för att Turkiet och Azerbajdzjan hä-ver blockaden mot Armenien.

2001/02:U241 av Ulla-Britt Hagström (kd):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om initiativ till att en ansenlig produktion av läromedel skapas med utgångs-punkt i Sveriges erfarenheter av EU-ordförandeskapet.

165 2001/02:U247 av Murad Artin m.fl. (v, m, kd, c, fp, mp):

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige inom EU skall arbeta med att förmå Turkiet att uppfylla Köpenhamnskriterierna och lägga särskild vikt vid kvinnornas mänskliga rättigheter.

6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige inom EU skall verka för en konkret tidsplan när det gäller förverkligandet av Kö-penhamnskriterierna.

2001/02:U261 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders förhandlingar om EU-medlemskap.

2001/02:U268 av Marianne Andersson m.fl. (c):

9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en gemensam inre marknad måste genomföras för digital-TV för att göra det möjligt för personer som är bosatta inom EU att abonnera på tjänster som är tillgängliga i andra medlemsstater.

2001/02:U273 av Ulla Hoffmann m.fl. (v):

Riksdagen begär att EU driver frågan om ett omställningsprogram i syfte att skapa förutsättningar för ett prostitutionsfritt område i Västeuropa.

2001/02:U298 av Sonja Fransson (s):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de funktionshindrades villkor i Östeuropa.

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders ansökningar om EU-medlemskap.

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör bistå ansökarländerna med kunskap inför det förändringsarbete angående de funktionshindrades villkor som måste till i Östeuropa.

2001/02:U301 av Lars Leijonborg m.fl. (fp):

18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av östutvidgningen.

19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att en differentieringsprincip tillämpas avseende öst-utvidgningen.

20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla medborgare i ett enat Europa skall kunna resa, arbeta och leva på samma villkor.

166

21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige med kraft skall verka för att nya medlemsländer i EU inte skall behandlas som ett B-lag.

29. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arbetet med EU:s utrikes- och säkerhetspolitik måste drivas framåt.

30. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beslut i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor bör fattas med kvalificerad majoritet.

31. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konstruktivt veto i samband med beslut i utrikes- och säkerhets-politiska frågor.

32. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka den transatlantiska länken.

34. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skatte- och socialpolitik i huvudsak skall hanteras på nation-ell nivå.

2001/02:U302 av Agne Hansson m.fl. (c):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders ansökningar om EU-medlemskap.

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljökrav på EU:s kandidatländer.

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Turkiets EU-kandidatur.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om miljömålen i EU:s yttre förbindelser.

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utvecklandet av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspoli-tik med anledning av de nya hoten.

2001/02:U303 av Bo Lundgren m.fl. (m):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall driva på att EU följer sin tidtabell att vara be-redd att välkomna nya medlemmar år 2004.

11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU inte skall bli en transfereringsunion.

18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Natos centrala roll för europeisk säkerhet.

167 19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen

anförs om vikten av att Sverige inte hamnar i en situation där Sverige utgör det enda av de nordisk-baltiska länderna som står utanför Nato.

20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör ta sitt ansvar för att kapacitetsmålen inom ESDP möts.

21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU:s krishanteringsinsats skall ske i enlighet med FN-stadgans principer.

22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall stödja de baltiska staternas önskan om Nato-medlemskap.

23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall ha beredskap att snabbt ställa resurser till för-fogande för utökade insatser på Balkan.

27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sveriges stöd till de baltiska staterna främst skall inriktas på militärt stöd och annan suveränitetsuppbyggnad, miljöförbättrande åtgär-der och smittskyddsarbete.

28. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svenskt bistånd till Central- och Östeuropa.

2001/02:U308 av Désirée Pethrus Engström (kd):

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att med kraft motverka legalisering av prostitution inom EU.

2001/02:U312 av Göran Lennmarker m.fl. (m):

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU:s kvarvarande restriktioner och antidumpningsåtgärder mot Central- och Östeuropa bör avskaffas.

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att handeln inte får återregleras mellan EU:s kandidatländer om kandidatländerna blir EU-medlemmar vid skilda tidpunkter.

4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Polens och Litauens öppna handel med Kaliningrad bör kunna fortsätta när de blir EU-medlemmar.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU:s yttre gränsskydd skall utformas med hänsyn tagen till att människors traditionella kontakter, handel och rörlighet inte får in-skränkas på ett orimligt sätt.

6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de svenska stödinsatserna måste utformas i perspektiv av EU-integrationen av Central- och Östeuropa.

168

2001/02:U315 av Matz Hammarström m.fl. (mp):

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en civil fredskår inom EU.

9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om pacifism som en väg till fred.

10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att EU inte skall ha militär kapacitet.

11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Miljöpartiets syn på EU:s försvars- och säkerhetspolitik.

2001/02:U331 av Carina Hägg (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbud mot tillverkning, marknadsföring och export av tortyrredskap inom EU-området som ett första steg mot ett globalt avskaffande.

2001/02:U334 av Lennart Klockare och Kristina Zakrisson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen tillsammans med övriga nordiska länder och EU verkar för att bestämmelserna för resor till och från Ryssland förenklas och förbilligas.

2001/02:U340 av Ester Lindstedt-Staaf (kd):

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de funktionshindrades villkor i Östeuropa.

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de funktionshindrades situation i Östeuropa skall granskas vid dessa länders ansökningar om EU-medlemskap.

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen

3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen