• No results found

Överenskommelse

om psykiatrisk Hälso- och sjukvård 2011

Denna överenskommelse är tecknad mellan Landstingsstyrelsen och Psykiatri- och habiliteringsförvaltningen (fortsättningsvis kallad ”Psykiatrin”)

Psykiatrichefen har ansvar för att uppdragen enligt denna överenskommelse blir kända för medarbetarna inom berörda verksamhetsområden:

- Allmänpsykiatriska verksamheterna i Örebro län inkl. läkarenheten och psykoterapigruppen

- Rättspsykiatriska kliniken - Beroendecentrum

- Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP)

1. ÖVERENSKOMMELSENS SYFTE

Överenskommelsen syftar till

- att beskriva de psykiatriska hälso- och sjukvårdsinsatser som ska erbjudas och tillhandahållas invånarna i Örebro län

- att förtydliga de utvecklingsområden som psykiatrin ska arbeta med

- att tydliggöra det ansvar för uppföljning och rapportering som åligger den psykiatriska verksamheten.

2. UPPDRAG 2.1 Psykiatrin

Verksamhetens syfte är att allsidigt främja utveckling, åtagande och bibehållande av bästa möjliga psykiska funktionsförmåga. Psykiatrin skautreda, diagnostisera, behandla, vårda och rehabilitera patienter med psykiska störningar som kräver psykiatrins specialistkompetens och resurser i öppna och slutna vårdformer.

Psykiatrin ska kännetecknas av en välfungerande och ändamålsenlig samverkan både internt och externt. Kommunerna, primärvården, habiliteringen, Försäkringskassan och Arbets-förmedlingen är särskilt viktiga samarbetspartners, men också anhörigas och andra externa partners medverkan är viktig. Samverkan ska fokusera både på patientens psykiatriska och somatiska vårdbehov. Arbetsmetodiken i psykiatrin ska vara inriktad på att i samverkan med vårdgrannar tidigt upptäcka psykiska störningar och ge tidiga insatser, särskilt för de personer som för första gången gjort ett suicidförsök eller nyinsjuknat i en psykos.

Psykiatrin ska medverka i kompetensutbyte med primärvården och kommunen i syfte att förbättra det totala omhändertagandet av personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Psykiatrisk konsultverksamhet ska bedrivas i primärvården.

Vid utskrivning av patient till primärvården ska den lokala PAL-överenskommelsen

(patientansvarig läkare) mellan psykiatri och primärvård beaktas. Motsvarande handläggning tillämpas även vid överföring mellan andra personalkategorier (se bilaga ).

Psykiatrin utgör en specialistfunktion och ska bedriva hälso- och sjukvård på basen av evidensbaserad kunskap.

Psykiatrin ska bedriva hälso- och sjukvård ur ett hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande perspektiv. Psykiatrin ska i sitt patientarbete bidra till mindre sjuklighet, mindre

funktionsnedsättning och mindre lidande, men också underlätta för den långvarigt sjuke att leva ett bra liv med sin sjukdom.

Psykiatrin ska tillhandahålla vård och insatser till länsbor, och till personer som inte bor i Örebro län, i enlighet med gällande författning, avtal och regler om vårdgaranti i vården.

Psykiatrin ska följa de nationella och lokala regler om vårdgarantin.

Psykiatrin ska informera om rätten och möjligheten att söka vård hos annan vårdgivare inom Örebro läns landsting eller i annat landsting.

Barn till psykiskt sjuka föräldrar ska särskilt uppmärksammas. Insatserna till denna grupp ska intensifieras och fördjupas genom utveckling av metoder och stödprogram.

Psykiatrin ska utreda, diagnostisera och erbjuda lämplig psykiatrisk behandling till personer med neuropsykiatriska funktionshinder, under förutsättning att tillståndet kräver psykiatriska specialistinsatser.

Psykiatrin ansvarar för ekonomi och handläggning vid köp av behandling som utförs av privata psykoterapeuter.

Arbetet med att utveckla verkningsfulla former för att förhindra suicid hos barn, ungdomar och vuxna ska fortsätta under 2011.

Ett etiskt förhållningssätt ska genomsyra all hälso- och sjukvård. Särskilt viktigt är detta vid prioriteringar, i bemötandefrågor och i vården av personer med nedsatt autonomi.

Psykiatrin ska uppmärksamma förekomsten av könsrelaterade skillnader i vård, behandling eller undersökning.

2.2.1 Allmänpsykiatri

Allmänpsykiatrin ska enligt denna överenskommelse tillhandahålla psykiatrisk utredning, behandling, omvårdnad och rehabilitering till befolkningen i Örebro län. Allmänpsykiatrisk verksamhet ska finnas i Örebro, Lindesberg, Karlskoga och Hallsberg. Verksamheten ska utformas i linje med rekommendationerna i den genomförda utredningen av allmänpsykiatrin, kallad Psykiatrisk Utveckling För Framtiden ( PUFF).

Psykiatrin ska i sin helhet erbjuda ett differentierat vårdutbud med inriktning på olika sjukdomstillstånd.

Närpsykiatrin

Närpsykiatrin ska erbjuda öppenvård och tät öppenvård, vilket skapar tillgänglighet för patienter i behov av varaktiga och kontinuerliga insatser. Närpsykiatrins organisering ska främja samverkan med samhällets andra aktörer och ska ha tillgång till ett differentierat vårdutbud med kapacitet för både akuta och planerade insatser. För att skapa kontinuitet för patienter med varaktigt och kontinuerligt insatsbehov ska närpsykiatrin utse vårdkoordinatorer med ansvar för att tillsammans med patienten utforma vårdplanen. I vårdplanen ska

rehabiliterande insatser prioriteras för patienter med psykos eller svår psykisk störning med reducerat vardagsfungerande.

Heldygnsvård

Heldygnsvården utgör en högre vårdnivå och ska betraktas som länsgemensam och bedrivas i Örebro, Lindesberg och Karlskoga. En vårdplatskoordinator ska bidra till att optimera

nyttjandet av slutenvårdsplatserna.

Högspecialiserad vård

Den högsta vårdnivån (högspecialiserad vård) med jourverksamhet ska vara förlagd till USÖ och betjäna hela länet. Till denna vårdnivå räknas dessutom länsövergripande specialiserad öppenvård och heldygnsvård i form av akut- och intensivvårdsplatser för patienter med högsta insatsbehov. Insatserna i den högspecialiserade heldygnsvården betraktas som episodiska och kontakt ska snabbt etableras med närpsykiatrin för vårdplanering vid behov av mer varaktiga insatser.

Läkarenheten

Läkarenheten ska verka för en optimering av läkarnas insatser inom länets allmänpsykiatri.

2.2.2 Rättspsykiatri

Den rättspsykiatriska vårdens huvuduppgift är att utreda, behandla och rehabilitera personer som begått ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Vården ska bedrivas i både slutna och öppna vårdformer och ge stöd för rehabilitering tillbaka till samhället.

Målgrupp för den rättspsykiatriska vården är:

• Dömda till rättspsykiatrisk vård enligt Lagen om rättspsykiatrisk vård (LRV)

• Särskilt vårdkrävande från övriga delar av psykiatrin d v s patienter som

bedöms vara så vårdkrävande att behandling på annan nivå ej är möjlig eller att patienten bedöms vara i behov av vård inom klinikens specifika

kunskapsområde

• Allvarligt psykiskt störda inom häkte och kriminalvård.

2.2.3 Beroendevård

Beroendecentrum ska erbjuda insatser till de invånare i länet som har ett missbruk/beroende av alkohol och/eller andra droger och samtidig psykisk ohälsa. Därutöver har

Beroendecentrum uppdrag som i formell mening ligger utanför det specialiserade

psykiatriuppdraget, t.ex. det trafikmedicinska uppdraget vilket ingår i ett partsammansatt program för ökad trafiksäkerhet.

Beroendecentrum tar emot både unga (från 16 år) och vuxna. Verksamheten ska genomföra sitt uppdrag i en nära och organiserad samverkan med socialtjänsten och primärvården och i

enlighet med de av Socialstyrelsen utfärdade nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård.

Verksamheten ska bedriva akutverksamhet under kontorstid. På kvällar, nätter och helger erbjuds begränsad akutverksamhet upp till sjuksköterskenivå.

Beroendecentrum förväntas följa det nationella utvecklingsarbetet inom området och då särskilt den pågående missbruksutredningen. Missbruket tenderar att öka och nya droger introduceras kontinuerligt bland missbrukarna, vilket gör vården ytterligare komplicerad.

Behovet av professionella insatser inom hälso och sjukvården förväntas öka.

2.2.4 Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatriska klinken (BUP)ska erbjuda specialistsjukvård till barn och ungdomar med psykiska störningar i Örebro län och tillsammans med deras familjer och andra samarbetspartners verka för att främja barnets psykiska hälsa och utveckling. Klinikens öppenvård ska ta emot barn och ungdomar upp till 18 års ålder. Ätstörningsenheten och dess dagvård ska även kunna ta emot patienter äldre än 18 år.

Barn- och ungdomspsykiatrin ska erbjuda en god tillgänglighet i hela länet. Dessutom ska det finnas jourverksamhet i Örebro kvällstid och helger.

Barn- och Ungdomspsykiatrin ska fördjupa och utveckla samverkan med såväl primärvård, barnhabilitering, socialtjänst, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och skola.

Barn- och ungdomspsykiatrin förväntas fortsätta att utveckla samarbetet med Habiliteringen rörande samordning av insatser för patienter med neuropsykiatriska funktionshinder.

3. KUNSKAPSBASERAD OCH ÄNDAMÅLSENLIG HÄLSO- OCH

Related documents