• No results found

3. Granskningsresultat

3.4. Uppföljning, resultat och utvärdering av samarbeten

Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen ha uppsikt över den verksamhet som bedrivs i gemensamma nämnder, kommunalförbund och avtalssamverkan. Styrelsen ska också årli-gen till fullmäktige rapportera om kommunens avtalssamverkan. Detta för att fullmäktige ska vara fullt informerade och kunna ta ansvar även för verksamhet som bedrivs av annan kom-mun eller region.

13 Vi har översiktligt (för samarbetena i vårt urval) granskat vilken uppsikt styrelsen har haft un-der det senaste året. Vidare har vi granskat huruvida befintliga samarbeten utvärun-deras mot de uppsatta syftena.

3.4.1. Gemensamma överförmyndarnämnden

Kommunstyrelsen har under år 2020 löpande följt upp den gemensamma överförmyndar-nämndens ekonomi och verksamhet. Kommunstyrelsen har tagit del av överförmyndar-nämndens verksam-hetsberättelse per augusti 2020 samt för helåret med information om måluppfyllelse. Vidare har kommunstyrelsen tagit del av nämndens uppföljning av internkontrollplanen.

Vi noterar att Länsstyrelsen, som har tillsynsansvar över den gemensamma överförmyndar-nämnden, har riktat allvarlig kritik mot nämnden under år 2020. Länsstyrelsen konstaterar att det råder brister som av omfattning och karaktär riskerar att leda till rättsförluster för de en-skilda. I tillsynen har flertalet brister pekats ut (se bilaga 2).

I Kommunstyrelsens sammanträdesprotokoll framgår att styrelsen i november 2020 tagit del av länsstyrelsens granskningsprotokoll. Kommunstyrelsen beslutade att ta del av meddelan-den.

Det har inte ännu skett någon utvärdering av om samverkan i den gemensamma nämnden nått önskat resultat.

3.4.2. Kommunalförbundet LYSTKOM

I kommunstyrelsens protokoll framgår att styrelsen haft uppsikt över LYSTKOM. Kommunsty-relsen har bland annat tagit del av förbundets delårsrapport 2020 och årsredovisning 2019.

Kommunstyrelsen har haft ägardialog med LYSTKOM två gånger per år. Under år 2020 har ägardialoger hållits i april och september.

Vidare har kommunstyrelsen i juni 2020 föreslagit kommunfullmäktige att godkänna kom-munalförbundets arkivreglemente då det enligt en dom i högsta förvaltningsdomstolen måste fastställas av medlemskommunernas fullmäktige, även om förbundet är en egen arkivmyn-dighet.

Det har inte ännu skett någon utvärdering av om samverkan i kommunalförbundet gett öns-kat resultat.

3.4.3. Avtalssamverkan och informella samarbeten

Granskningen visar att kommunstyrelsen inte har följt upp och utvärderat resultat och effek-ter av den samverkan som sker i form av avtalssamverkan.

Vid intervjuer beskrivs att uppföljning och utvärdering av samarbeten är ett område som kommunstyrelsen kan utveckla. Uppföljning och utvärdering sker främst löpande (muntligt) i de olika samverkansforum och nätverk som är organiserade under respektive samarbete.

Uppföljning av e-tjänstesamverkan sker främst i dialog mellan berörda tjänstemän. Det går att ta ut statistik för kundnöjdhet för respektive e-tjänst som kommunen nyttjar men det är inget som görs systematiskt och sammanställs inte i någon rapport till kommunstyrelsen. En-ligt intervju har e-tjänsterna i Lycksele kommun generellt hög kundnöjdhet.

14 Inom Region 10 sker mycket av uppföljningen inom respektive nätverk och i dialog med kom-munchefsgruppen. Vidare delges information till styrelsen i R10 en gång per år. Men för de olika projekten exempelvis ”Näringslivsutveckling i möjligheternas region (NIMR)” så sam-manställs utvärderingsrapporter för projekten. För projekt NiMR finns fyra utvärderingsrap-porter som utförts av externa utvärderare (Regionakademien AB och Balanserad 3.0 AB) ef-ter rekommendationer från Tillväxtverket. I utvärderingsrapporef-terna framgår att projektet föl-jer planen och att de aktiviteter som genomförs leder till de uppsatta målen. Projektet avslu-tas först i juli 2022. Utvärderingsrapporterna behandlas främst inom projektgruppen och har inte tillställts kommunstyrelsen.

Samverkansöverenskommelse med polismyndigheten specificerar att uppföljning av målen för samverkan ska göras genom kommunchef och kommunpolisen med två års mellanrum.

Det finns inte någon dokumenterad uppföljning för den första två års perioden.

Samverkansavtal för regional utveckling specificerar att uppföljning ska göras löpande under avtalstiden, med en utvärdering av överenskommelsen i sin helhet i slutet av avtalsperioden (2022). Enligt överenskommelsen ska en första utvärdering genomförts innan utgången av 2020. Samverkans resultat och effekter på den regionala utvecklingen ska i huvudsak följas upp och utvärderas inom ramen för den regionala utvecklingsstrategin och kommunens verk-samhetsuppföljning. Kommunstyrelsens arbetsutskott har i maj 2020 yttrat sig om utkast till regional utvecklingsstrategi 2020-2030. I yttrandet ställer de sig frågande till hur den nuva-rande regionala strategin har utvärderats för att säkerställa att de utmaningar som ligger kvar följer med till den nya strategin.

Vid intervjuer är det ingen som ifrågasätter något av granskade samarbeten. Samtliga inter-vjuade uttrycker att den upplevda nyttan som Lycksele får ut av samarbeten är betydligt större än de upplevda kostnaderna för kommunen. Samtliga medger dock att uppföljningen av samarbeten kan utvecklas.

3.4.4. Bedömning

Vi bedömer att det inte genomförs en tillräcklig uppföljning och utvärdering av de samarbeten som bedrivs med andra kommuner.

Kommunstyrelsen har inom ramen för sin uppsiktsplikt löpande tagit del av information rö-rande den gemensamma överförmyndarnämnden och kommunalförbundet LYSTKOM. Det har dock ännu inte genomförts någon utvärdering av om samverkan i nämnden och förbun-det har lett till önskat resultat för kommunen.

När det gäller avtalssamverkan sker viss muntlig uppföljning bland berörda tjänstemän samt i nätverk och olika forum. Det sker dock i väldigt liten omfattning en strukturerad uppföljning av samarbetenas resultat och effekter. Detta sker endast i ett enskilt projekt som bedrivs inom Region 10. I de fall muntlig utvärdering genomförs så rapporteras resultatet inte till styrelsen.

Vi noterar också att kommunstyrelsen inte heller fullföljer sitt ansvar att årligen rapportera till fullmäktige om den avtalssamverkan som kommunen ingår i.

Eftersom det inte genomförts någon utvärdering av samarbeten, bortsett från ett enskilt pro-jekt i Region 10, så kan vi inte bedöma måluppfyllelsen för de samarbeten kommunen ingår i. Vi kan därmed inte bekräfta att samarbetena har nått det resultat som kommunen önskat.

15

Related documents