• No results found

Överensstämmelse på arbetsmarknaden mellan behov och efterfrågan av kompetens och utbud av utbildningar

Målområde 6: En utvecklad och gemensam struktur för kommunikation

5. Uppföljning och utvärdering

Det är viktigt att kontinuerligt utvärdera processen och ta lärdom av arbetet. Det är relevant att titta både på processens i sig såväl som på de resultat och de effekter arbetet får.

6. Definitioner

Kompetens Förmåga och vilja att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskap och färdigheter. Förmåga=erfarenhet, förståelse och omdöme att omsätta kunskap och färdigheter Vilja=attityd, engagemeng, mod och ansvar

Kunskap=fakta och metoder-att veta

Färdigheter=Kunna utföra i praktiken-att göra

Kompetensförsörjning Process i organisationen för att fortlöpande säkerställa rätt kompetens för att nå verksamhetens mål och tillgodose dess behov.

Kompetensförsörjningsprocessen kräver planering och aktivitet. Exempel på kompetensförsörjningsaktiviteter: Kompetensutveckling Rekrytering Inhyrning Uthyrning Avveckling

Övertagande/köp av företag eller verksamhet Samgående med annat företag/verksamhet Samverkan

Ur ett samhällsperspektiv handlar kompetensförsörjning om att tillgodose offentliga och affärsdrivande verksamheters behov av personer med rätt kompetens och därmed skapa förutsättningar för företags, organisationers och hela regioners konkurrenskraft.

Kompetensutveckling Aktivitet för att bredda eller höja individers eller gruppers kompetens

Validering Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av kunskap och kompetens som en person besitter oberoende av hur de förvärvats.

Sammanfattning  av  projektet  GR  Drop  outs,  ansökt  om  ESF  medel  3/3  2011   GR  U,  CBA  

Sammanfattning

GR Drop outs är ett ESF kompetensutvecklingsprojekt mellan 2011-2013 kring problematiken Drop outs, elever som inte vill gå i skolan och därmed riskerar att hamna i utanförskap. Många rapporter har under senare år uppmärksammat problematiken och den negativa trenden kring unga vuxna som inte vill gå i skolan. Projektet innebär att GR tillsammans med sina 13 kommuner tar ett gemensamt strategiskt steg kring Drop outs med syfte att motverkar den negativa trenden. Under projektet ska en kartläggning genomföras med syfte att få en bild av vilka Drop outs aktiviteter som pågår i

kommunerna samt se vilka metoder som används. Projektet ska skapa förutsättningar för samverkan mellan olika aktörer och samverkanspartners runt unga vuxna. Kompetensutvecklingsinsatser ska genomföras för 1000 projektdeltagare inom GRs utbildningslandskap som arbetar med åldersgruppen 13-20 år.

Bakgrund

Göteborgsregionens medlemskommuner efterfrågar stöd i arbetet med elever som av olika skäl inte vill gå i skolan och som därmed riskerar att hamna i utanförskap i samhället. Det finns ett antal rapporter och betänkande som under senare år har uppmärksammat problematiken. Det finns också många olika namn på problematiken beroende på var i den socioekonomiska cykeln de unga vuxna befinner sig, några exempel är skolk, Drop Outs, NEET med mera. Situationen för unga vuxna (16-23 år) har under ett längre tidsperspektiv försämrats och det är en trend som ser ut att hålla i sig då den inte är kopplad till någon särskild konjunktur. Den senaste EU rapporten Unga som varken arbetar eller studerar - hur många är de och vad gör de? av ThemeGroup Youth 2011:1 visar att det är just gruppen 16-19 år som ökat sedan 2007. Situation är alltså inte unik för Sverige utan ser likadan ut i hela Europa vilket gör att frågan är uppmärksammad i arbetet med Europa 2020.

Behov

Våra medlemskommuner bekräftar problematiken och att trenden ser ut att öka kring elever som inte vill vara i skolan. Man benämner det med elever med stor frånvaro och man efterfrågar en gemensam strategisk satsning inom GR på området Drop outs. Det behövs ett samlat grepp för att få en bild av vad som görs ute på skolorna, vilka aktiviteter som pågår. Man ser också behov av att byta

erfarenheter och lära av varandra genom att titta närmare på vilka metoder som används. Vi behöver förstå betydelsen av det informella lärandet i relation till det formella lärandet kring problematiken för att satsa på rätt kompetensförsörjning. Det finns också ett behov av att se vad som behöver göras på den operativa nivån i skolan och på ledningsnivå i utbildningslandskapet. Projektet ska möta behovet av att skapa lärande miljöer i en regional kontext där vi tillsammans kan lära nytt kring Drop outs. Det finns också ett behov av att fördjupa samarbetet med kolleger i England, Not School, som

framgångsrikt arbetar med problematiken så fler får möjlighet till erfarenhetsutbyte inom EU.

Syfte

GR ska tillsammans med sina 13 medlemskommuner arbeta i ett gemensamt projekt kring elever som inte vill gå till skolan, Drop outs, med syfte att genomföra en gemensam strategisk satsning för att motverkar den negativa trenden att unga vuxna hamnar i utanförskap. Projekt ska möta aktuella lokala kompetensutvecklingsbehov och samtidigt utveckla arbetsorganisationen i ett lokalt och regionalt perspektiv och därmed skapa förutsättningar för lärande miljöer i Göteborgsregionen. Allt detta ska leda till att vi blir bättre rustade att möta unga vuxna och deras behov. Det är viktigt att snabbt kunna agera när trenden med stor frånvaro ökar hos elever. Utbildningsansvariga måste har möjlighet att fånga upp elever innan de helt lämnar skolan. Projektets effekter ska leda till att övergången mellan skola och arbetsliv för unga vuxna underlättas genom att viktiga aktörer i frågan samverkar och lär av varandra. De flesta rapport och insatser för Drop outs rör åldersgruppen 16-23 år.

I projektet definierats Drop outs enligt följande: Unga vuxna i åldrarna 13-20 som har stor frånvaro i skolan. Syftet är att vi genom projektet ska lära oss mer om vad som idag görs på området Drop outs i

Sammanfattning  av  projektet  GR  Drop  outs,  ansökt  om  ESF  medel  3/3  2011   GR  U,  CBA  

  2  

med våra elever i skolan. Högstadietiden är en viktig och omvälvande tid för eleverna och det är därför viktigt att vi dra lärdomar av vad man redan från 13 års ålder har hittat för framgångsfaktorer för att få tillbaks elever till utbildning. Avsikten är också att GR ska sprida och skapa bättre förutsättningar för alla skolorna i regionen ska kunna ta del av varandras arbete genom en digital yta som ska upprättas inom projektet. Det skapar möjligheter för skolor att byta erfarenheter även utanför projektet.

GR Drop outs handlar också om att lära på flera nivåer, utgångspunkten är att arbetsorganisationen på både lokal kommunal och regional nivå vill lära och ta tillvara på medarbetares viktiga erfarenheter för att kunna fatta rätt beslut och förändra system. Besluten ska leda fram till att skapa förbättrade förutsättningar för den enskilde medarbetaren att utföra sitt arbete och möta verkligt behov. En lärande utvecklingsspiral inom området Drop outs i Göteborgsregionen.

Genom att skapa lärande miljöer för befintliga och nya nätverk samt projektgrupper och

projektdeltagare skapas nya samverkans möjligheter. Mer samverkan mellan olika aktörer i samhället är något som skolpersonal efterfrågar. I projektet GR Drop outs kommer vi att lägga ett pussel av aktörer och samverkanspartner för att multiplicera effekterna av arbetet med unga vuxna vilket ska bidra till goda effekter av strategiska påverkan kring Drop outs.

Mål

Det fyra övergripande målen är:

1) Kartlägga vad som pågår på våra skolor i regionen kring Drop outs

2) Ta tillvara på de individuella erfarenheterna bland medarbetare i grundskolan och gymnasiet som arbetat framgångsrikt med Drop outs problematiken.

3) Skräddarsy och genomföra kompetensutvecklingsinsatser för projektdeltagare som arbetar eller ska börja arbeta kring Drop outs.

4) Skapa lärande miljöer som ska leda till strategisk påverkan och samverkan och låta de individuella erfarenheterna utveckla arbetsorganisation på både lokal och regional nivå.

De övergripande målen är nedbrutna i delmål och effekter

1) Kartlägga vad som pågår på våra ca 230 skolor i regionen kring Drop outs -Delmål: göra en sammanställning av vilka Drop outs aktiviteter som pågår inom utbildningslandskapet i GR, genom en kartläggning under mobiliseringsfasen.

-Delmål: identifiera ett lärande exempel från varje kommun som arbetar med Drop outs problematiken.

-Effekter - Få en bild av vad som görs på området. Få en uppfattning över olika insatser och metoder som är framgångsrika och används i regionen.

2) Ta tillvara på de individuella erfarenheterna bland medarbetare i grundskolan och gymnasiet som arbetat framgångsrikt med Drop outs i GRs utbildningslandskap.

-Delmål: Identifiera framgångsnycklar i de metoder som används bland projektdeltagare -Delmål: Identifiera projektdeltagare från varje kommun som ska delta i projektets aktiviteter -Effekter: Lära nytt och lära om leder till utveckling och förbättrade förutsättningar att hitta nya lösningar. Spridning av goda idéer, modeller och metoder så inte alla behöver uppfinna hjulet igen. 3) Genomföra kompetensutvecklingsinsatser för 1000 projektdeltagare under 24 månader

-Delmål: skräddarsy kompetensutvecklingsinsatser för de som arbetar i skolor -Delmål: genomföra två spridningskonferenser under Mötesplats skola

-Delmål: skapa transnationella lärande miljöer genom samverkan med Not School i England.

-Effekter: Det skapar nytta för deltagande individer och arbetsplatser, ett ökat lärande och bättre hälsa. Det skapar också bättre förutsättningar för den enskilde att utveckla sin förmåga att utföra sina

arbetsuppgifter. Effekter är också att lära om varandra på olika nivåer och att sprida lärande erfarenheter.

Sammanfattning  av  projektet  GR  Drop  outs,  ansökt  om  ESF  medel  3/3  2011   GR  U,  CBA  

4) Skapa lärande miljöer som ska leda till strategisk påverkan och samverkan och låta de individuella erfarenheterna utveckla arbetsorganisation på både kommunal, regional och transnationell nivå. -Delmål: skapa en regional referens/expertgrupp av rektorer/skolpersonal som arbetar framgångsrikt med Drop outs som tittar närmare på vad det informella lärandet kan lära det formella lärandet samt framgångsrika metoder .

-Delmål: Skapa ett sektorsövergripande dialogforum för och bjuda in övriga samhällsaktörer till dialog för att lära av varandras expertis och förebygga utanförskap

-Effekter: strategisk påverkan på ledningsnivå för utveckling av skolans strukturer och samverkan med arbetslivet. Samverkan ska leda fram till en SWOT analys och handlingsplan kring Drop Outs frågan inom GR. Detta ska leda till att projektet kan visa på socioekonomiska vinster genom tidigt samverka kring våra elever och unga vuxna. Vilket kan utgöra en strategisk påverkan på nationell och Europeisk nivå på lång sikt.

Målgrupper

Vi är 930 000 invånare inom GR. Tillsammans finns det ca 230 privata och kommunala

högstadieskolor och gymnasieenheter. Den primära målgruppen för projektet finns bland personalen i skolorna inom GR

Primär  målgrupp    

Alla ca 150 högstadieskolor (privata och kommunala) samt de 80 gymnasieenheter inom GR kommer att kartläggas under mobiliseringsfasen vilket är genomförbart genom de upparbetade system vi har inom GR. Utifrån dessa 230 enheter kommer 1000 personer erbjudas kompetensutveckling (2-3 skolpersonal samt varje rektor varje enhet) för att bättre möte elevernas behov och därmed minska Drop outs.

Yrkesroller i primär målgrupp för projektdeltagare: - Rektorer, högstadieskolor och gymnasier

- Lärare, högstadieskolor och gymnasier

- Stödenhet övrig viktig personal inom skolan högstadieskolor och gymnasier Projektdeltagare och aktörer

Projektet kommer att arbeta med projektdeltagare i våra kommuner som har anställning och på olika sätt arbetar med problematiken kring Drop outs inom utbildningsområdet. Vi kommer att arbeta genom GR nätverks och involvera kommunernas utbildningschefer och politiker. Projektet kommer också att berör rektorer och de som arbetar nära eleverna som lärare och stödpersonal.

GRs nätverk med representanter från varje kommun:

-UG, (Utbildningsgruppen) utgörs av politiker och leder GR Utbildnings arbete. Utbildningsgruppen har utarbetat regionalpolitiska utbildningsmål, vilka förankrats i kommunerna och utgör ledstjärnan för verksamheten.

-UC, (Utbildningschefs gruppen) består av kommunernas förvaltningschefer för förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.

-UUG (Nätverket för ungdomsuppföljning) och GRUUS (GRs ungdomsuppföljningssystem) Består av människor som den sociala sektorn, arbetsmarknad, utbildnings vilka har till uppgift att kontakta de ungdomar under 20 år som ej går på någon gymnasieskola eller har fått ett slutbetyg från sådan. Samverkanspartners

Under mobiliseringsfasen kommer projektet att identifiera vilka samverkanspartners som är viktiga att samarbeta med både inom andra förvaltningar i kommunerna samt övriga aktörer i samhället som berörs.

Mottagare av projektresultat

Sammanfattning  av  projektet  GR  Drop  outs,  ansökt  om  ESF  medel  3/3  2011   GR  U,  CBA  

  4  

med elever som lämnar skolan. Med andra ord alla som vill/bör arbeta förebyggande kring Drop outs och utanförskap samt underlätta övergången mellan skola och arbetsliv. På lång sikt är det unga vuxna som ska positivt påverkas av effekterna av projektet vilket ska leda till att fler utbildar sig och fler får arbete, vilket skapar tillväxt.

Projektets mobiliseringsfas

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) är uppdelad i fyra avdelningar varav GR Utbildning är den största och arbetar med samverkan inom utbildningslandskapet i Göteborgsregionens 13 kommuner. Inom GR Utbildning finns det flera avdelningar som arbetar med bland annat

gymnasieintagning, läromedel, skola-arbetslivs kontakter och skolutveckling. Projektet kommer att organiseras under Pedagogiskt Centrum där man främst arbetar med skolutveckling men det ska samtidigt nämnas att projektet Drop outs berör flera av GRs verksamhetsområde.

Projektet GR Drop outs är ett genomförandeprojekt med en mobiliseringsfas på 4 månader mellan augusti-november 2011. Under mobiliseringsfasen kommer projektledningen att arbeta med följande:

• Tillsätta projektorganisationen och planera projektet

• Ta kontakt, skapa förutsättningar för målgruppen och aktörer/samverkanspartners engagemang samt genomföra en kartläggning.

Kortfattat kring programkriterier (lärande miljöer/främja samverkan/strategisk påverkan)

Lärande miljöer inom utbildningsområdet GR Drop outs handlar om att lära på flera nivåer,

utgångspunkten är att arbetsorganisation på både lokal kommunal, regional och transnationell nivå vill lära och ta tillvara på medarbetares viktiga erfarenheter. Detta för att kunna fatta rätt beslut och

förändra system. Besluten ska också leda fram till att skapa förbättrade förutsättningar för den enskilde medarbetaren att utföra sitt arbete. En lärande utvecklingsspiral inom området Drop outs.

Inom näringslivet har man ofta inbyggda system där man tar tillvara på och uppmuntrar enskilda medarbetares idéer och kunskap för utveckling av både den enskilde och arbetsorganisation. Inom offentlig sektor är det inte helt ovanligt att de goda idéerna finns i den operativ verksamhet men beslut som berör operativ verksamhet fattas långt därifrån och ibland saknas det broar och lärande miljöer där emellan. GR är en lärande region och arbetar framgångsrikt med olika nätverk och ser att det finns goda utvecklingsmöjligheter att lära nytt kring Drop outs i regionen.

Projektet ska skapa forum och mötesplatser för lärande miljöer som är kopplat till GR Drop outs. Det handlar om att se vilka aktörer i samhället som är berörda av problematiken och genom möten skapa samverkansvinster och utveckling. Det är ett viktigt att dra nytta av det informella lärandet som sker när man utifrån olika perspektiv och erfarenheter titta närmare på lösningar kring en gemensam problematik. Personal som operativt arbetar med problematiken efterfrågar också mer dialog och samverkan, skolan är inte längre någon egen värld och vill samverka för elevernas bästa. Lärandet på denna nivå kan skapa nya strukturer och system genom större förståelse av processflödet mellan olika strukturer i samhället som våra unga vuxna förflyttar sig mellan. Projektet ska leda fram till att kunna hitta nya möjligheter och därmed börjar arbeta mer förebyggande. Samhället måste vara mer flexibelt i mötet med elever som inte vill eller kan följa den struktur som idag finns för utbildning och arbetsliv. Vi måste samverka för att förhindra utanförskap. Projektet kommer att samverka inom de nätverk som finns inom GR och utifrån det koppla på nya kontakter. Vi kommer att börja med att utgå från etablerade relationer inom skola/arbetsliv (SAK) där både utbildnings och näringslivskontakter finns representerade. I projektet kommer vi att skapa lärande miljöer där man på ledningsnivå kommer att få ta del av skolans erfarenheter kring tillgänglighets och jämställdhetsperspektiv när man arbetar med Drop outs. Dessa erfarenheter hoppas vi ska leda till nya beslut och strukturer samt framgångsrika utvecklingsprojekt i regionen under 2012 och framåt.

GR Utbildning 2011-07-01

Söktryck för gymnasiet 24 maj, 15 juni och 1 juli 2011

Kommunala skolor

Fristående skolor Förklaring: pl=antal platser totalt >150%

Lediga platser i relation till befintliga platser 101-150%

Endast utbildningar med fler än 10 platser ingår 50-100%

<50%

Nord: Ale, Kungälv, Lilla Edet, Stenungsund, Tjörn Ost: Alingsås, Lerum, Partille

Syd: Härryda, Kungsbacka, Mölndal Centrum: Göteborg, Öckerö

Program Inriktning Nord Ost Syd Centrum

24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul

Barn och fritidsprogrammet 71% / 48 pl 83% / 48 pl 81% / 48 pl 70% / 54 pl 72% / 54 pl 70% / 54 pl 80% / 104 p85% / 104 p 84% / 104 pl 140% / 48 pl152% / 48 pl154% / 48 pl

Barn och fritidsprogrammet 75% / 32 pl 72% / 32 pl 75% / 32 pl

Barn och fritidsprogrammet Lärling, Pedagogiskt arbete 136% / 14 pl

Bygg- och anläggningsprogrammet 101% / 68 p 107% / 68 pl 107% / 68 pl82% / 114 p 84% / 116 pl 86% / 116 pl119% / 48 p119% / 48 pl 119% / 48 pl 116% / 180 p123% / 180 p122% / 180 pl

Bygg- och anläggningsprogrammet 40% / 52 pl 40% / 52 pl 45% / 47 pl

Bygg- och anläggningsprogrammet Lärling, Husbyggnad 17% / 12 pl 25% / 12 pl 25% / 12 pl 45% / 20 pl 45% / 30 pl 55% / 20 pl

Bygg- och anläggningsprogrammet Lärling, Mark och anläggning 24% / 17 pl 24% / 17 pl 24% / 17 pl

Bygg- och anläggningsprogrammet Lärling, Måleri 67% / 12 pl 75% / 12 pl 75% / 12 pl

Ekonomiprogrammet 82% / 96 pl 89% / 96 pl 88% / 96 pl 87% / 149 p 87% / 149 pl 88% / 149 pl 12% / 190 p114% / 190 p113% / 190 p 106% / 228 p113% / 228 p113% / 228 pl

Ekonomiprogrammet 102% / 489 p112% / 444 p117% / 423 pl

El- och energiprogrammet 93% / 68 pl 94% / 68 pl 94% / 68 pl 103% / 88 p 109% / 88 pl 109% / 88 pl133% / 94 p133% / 94 pl134% / 95 pl 98% / 90 pl 112% / 90 pl112% / 90 pl

El- och energiprogrammet 4% / 28 pl 4% / 28 pl 4% / 28 pl 69% / 154 pl70% / 154 pl70% / 154 pl

El- och energiprogrammet Lärling, Elteknik 133% / 12 pl133% / 12 pl133% / 12 pl

Estetiska programmet 35% / 20 pl 45% / 20 pl

Estetiska programmet 95% / 64 pl 95% / 64 pl 94% / 64 pl

Estetiska programmet Bild och formgivning 50% / 16 pl 50% / 16 pl 50% / 16 pl 53% / 15 pl 53% 15 pl 57% / 14 pl 55% / 31 pl 71% / 31 pl 71% / 31 pl 127% / 48 pl125% / 48 pl118% / 49 pl

Estetiska programmet Bild och formgivning 6% / 16 pl 6% / 16 pl 6% / 16 pl 86% / 36 pl 92% / 36 pl 92% / 36 pl 58% / 52 pl 63% / 52 pl 91% / 32 pl

Estetiska programmet Dans 83% / 13 pl 92% / 12 pl 92% / 12 pl 146% / 13 pl138% / 13 pl127% / 15 pl

Estetiska programmet Dans 10% / 20 pl

Estetiska programmet Estetik och media 100% / 20 p 105% / 20 pl 105% / 20 pl 83% / 35 pl 80% / 35 pl 78% / 36 pl 74% / 31 pl 74% / 31 pl 74% / 31 pl 109% / 97 pl109% / 97 pl98% / 108 pl

Estetiska programmet Estetik och media 70% / 20 pl 80% / 20 pl 80% / 20 pl 90% / 52 pl 87% / 52 pl 122% / 32 pl

Estetiska programmet Musik 82% / 62 pl 79% / 62 pl 79% / 62 pl 110% / 50 p 114% / 50 pl 96% / 70 pl 115% / 82 p121% / 82 pl121% / 82 pl 83% / 114 pl85% / 114 pl93% / 108 pl

Estetiska programmet Musik 80% / 20 pl 80% / 20 pl 80% / 20 pl 112% / 188 p91% / 231 pl96% / 216 pl

Estetiska programmet Teater 83% / 12 pl 83% / 12 pl 83% / 12 pl 68% / 28 pl 75% / 28 pl 75% / 28 pl 180% / 20 pl180% / 20 pl185% / 20 pl

GR Utbildning 2011-07-01

Program Inriktning Nord Ost Syd Centrum

24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul

Fordons- och transportprogrammet 53% / 38 pl 61% / 38 pl 61% / 38 pl 69% / 16 pl 69% / 16 pl 75% / 16 pl 84% / 58 pl 88% / 58 pl 88% / 58 pl 115% / 200 p120% / 200 p120% / 198 pl

Fordons- och transportprogrammet 22% / 36 pl

Fordons- och transportprogrammet Lärling, Personbil 42% / 12 pl

Fordons- och transportprogrammet Transport 167% / 18 p 161% / 18 pl 161% / 18 pl

Handels- och administrationsprogrammet 64% / 50 pl 78% / 50 pl 78% / 50 pl 65% / 40 pl 73% / 40 pl 73% / 40 pl 124% / 50 p130% / 50 pl128% / 50 pl 130% / 56 pl139% / 56 pl139% / 56 pl

Handels- och administrationsprogrammet 73% / 144 pl84% / 144 pl122% / 100 pl

Hantverksprogrammet 153% / 17 pl165% / 17 pl165% / 17 pl Hantverksprogrammet Finsnickeri 33% / 24 pl Hantverksprogrammet Florist 50% / 18 pl 56% / 18 pl 83% / 18 pl Hantverksprogrammet Florist 19% / 16 pl 25% / 16 pl 25% / 16 pl 27% / 22 pl 36% / 22 pl 36% / 22 pl Hantverksprogrammet Frisör 130% / 54 pl144% / 54 pl146% / 54 pl Hantverksprogrammet Frisör 75% / 16 pl 69% / 16 pl 75% / 16 pl 30% / 20 pl 40% / 20 pl 55% / 20 pl

Hantverksprogrammet Textil design 81% / 16 pl 69% / 16 pl 75% / 16 pl

Hantverksprogrammet Övriga hantverk, hår och makeup 100% / 60 pl102% / 60 pl105% / 57 pl

Hantverksprogrammet Övriga hantverk, hår och makeup 69% / 16 pl 88% / 16 pl 88% / 16 pl 111% / 96 pl111% / 96 pl110% / 96 pl

Hantverksprogrammet Övriga hantverk, personlig stil

Hotell- och turismprogrammet 56% / 18 pl 56% / 18 pl 56% / 18 pl 75% / 16 pl 100% / 16 pl 100% / 16 pl108% / 25 p108% / 25 pl108% / 25 pl 138% / 48 pl144% / 48 pl128% / 54 pl

Hotell- och turismprogrammet 67% / 60 pl 72% / 60 pl 75% / 60 pl

Humanistiska programmet 95% / 44 pl 105% / 42 pl 107% / 42 pl125% / 20 p125% / 20 pl125% / 20 pl 121% / 33 pl127% / 33 pl130% / 33 pl

Humanistiska programmet 19% / 42 pl 50% / 12 pl 40% / 15 pl

Industritekniska programmet 62% / 34 pl 65% / 34 pl 65% / 34 pl

Industritekniska programmet 113% / 48 pl117% / 48 pl115% / 48 pl

Industritekniska programmet Driftsäkerhet och underhåll 23% / 13 pl 31% / 13 pl

Industritekniska programmet Driftsäkerhet och underhåll 62% / 26 pl 58% / 26 pl 62% / 26 pl

Industritekniska programmet Processteknik 38% / 16 pl 50% / 16 pl 50% / 16 pl

Industritekniska programmet Produkt- och maskinteknik 8% / 12 pl 17% / 12 pl 17% / 12 pl

Industritekniska programmet Produkt- och maskinteknik 123% / 96 pl124% / 96 pl125% / 96 pl

Industritekniska programmet Svetsteknik 117% / 12 pl125% / 12 pl89% / 18 pl

GR Utbildning 2011-07-01

Program Inriktning Nord Ost Syd Centrum

24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul 24-maj 15-jun 01-jul

International Baccaleurate 63% / 30 pl 63% / 30 pl 60% / 30 pl 92% / 92 pl 89% / 92 pl 89% / 92 pl

Naturbruksprogrammet Djur 76% / 58 pl 76% / 58 pl 108% / 40 pl

Naturbruksprogrammet Djur 211% / 54 p209% / 54 pl202% / 54 pl 91% / 56 pl 93% / 56 pl 98% / 56 pl

Naturbruksprogrammet Trädgård 10% / 20 pl

Naturvetenskapsprogrammet med matematikspets 80% / 30 pl 87% / 30 pl 87% / 30 pl

Naturvetenskapsprogrammet 70% / 132 p 70% / 132 pl 70% / 132 pl83% / 156 p 83% / 156 pl 85% / 156 pl81% / 304 p89% / 272 pl90% / 272 pl 132% / 452 p127% / 460 p120% / 485 pl

Naturvetenskapsprogrammet 146% / 465 p145% / 468 p121% / 559 pl

Naturvetenskapsprogrammet Natur - musik 13% / 15 pl 13% / 15 pl 13% / 15 pl

Restaurang- och livsmedelsprogrammet 48% / 44 pl 52% / 44 pl 52% / 44 pl 65% / 20 pl 60% / 20 pl 60% / 20 pl 70% / 30 pl 73% / 30 pl 73% / 30 pl 115% / 155 p121% / 155 p122% / 153 pl

Restaurang- och livsmedelsprogrammet Lärling, kök och servering 135% / 17 pl129% / 17 pl110% / 20 pl

Samhällsvetenskapsprogrammet 89% / 218 p150% / 128 pl 84% / 228 pl87% / 157 p 87% / 159 pl 86% / 163 pl87% / 348 p91% / 348 pl89% / 354 pl 148% / 569 p148% / 569 p131% / 644 pl

Samhällsvetenskapsprogrammet 112% / 717 p124% / 672 p107% / 777 pl

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhäll - musik 33% / 15 pl 33% / 15 pl 33% / 15 pl

Sjöfartsutbildning 100% / 32 p 122% / 32 pl 131% / 32 pl 122% / 32 pl116% / 32 pl116% / 32 pl

Sjöfartsutbildning Däck (Matros) 60% / 20 pl 125% / 12 pl125% / 12 pl

Related documents