• No results found

Nuvarande formulering:

§ 69 Beslut om upplösning fattas med två tredjedelars (2/3) majoritet på två på varandra följande årsmöten eller stormöten. Beslutet träder i kraft först sedan det fastställts av kårens fullmäktige.

Föreslagen formulering:

§ 69 Beslut om upplösning fattas med två tredjedelars (2/3) majoritet på två på varandra följande årsmöten eller stormöten.

§ 70 Om sektionen upplöses fonderas dess medel av Umeå studentkår upp till 5 år eller till dess att en ny sektion med liknande inriktning bildats. Efter 5 år tillfaller sektionens tillgångar Umeå studentkår.

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

ordf@umeastudentkar.se

Sidan 1 av 2 Varje verksamhetsår avsätter Umeå studentkår verksamhetsmedel till kårens sektioner.

Verksamhetsmedlen syftar till att finansiera kårsektionernas totala verksamhet, inklusive kårföreningar, eventuella arvoden till styrelser, löpande utgifter, mottagningsverksamhet osv. Det omfattar inte arvoden till utbildningsbevakare, som garanteras via de tjänsteköp kåren skriver med fakulteterna/lärarhögskolan.

Medlen har dessutom genom åren mer och mer baserats på antalet medlemmar inom kårsektionerna.

När verksamhetsmedel först infördes, baserades de helt på antalet studenter respektive kårsektion företrädde. Detta var för att de kårsektioner som hade lägre anslutningsgrad än andra, inte skulle drabbas för hårt ekonomiskt. Tanken var däremot att modellen med tiden helt skulle baseras på antalet medlemmar istället, för att stärka kåren som medlemsorganisation och bygga upp ett föreningstänk inom kåren. Nedan återfinns en modell för det fortsatta arbetet mot denna ambition. Modellen bygger på realtidssiffror, dvs. avräkning görs kvartalsvis av antalet studenter respektive medlemmar inom varje kårsektions område varefter utbetalning görs. Detta är samma modell som kåren använde under obligatoriets tid.

Nedan återfinns fördelningen av studenter respektive medlemmar i kårsektionernas områden för 2013.

Detta utgör med andra ord en grund för att få till en uppskattning av antalet medlemmar och studenter det kommande året.

Kårsektion Antal studenter Antal medlemmar

BetSek 1569 791 verksamhetsmedel till kårsektionerna enligt nedan. I modellen nedan återges dels budgeten för verksamhetsmedel 12/13, dels budgeterade medel enligt föreslagen modell det kommande året.

Underlag Linus Lundström Kårordförande 2014-04-05

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

Då Umeå studentkår kommer avsätta stora medel till kårsektionerna är det också viktigt att följa upp vad dessa medel används till. Detta är ej för att detaljreglera kårsektionernas verksamhet då det får anses givet att de gör den bedömningen bättre än kårfullmäktige. Däremot är det viktigt för att få en sammanhängande bild av organisationens alla delar och tydligt kunna veta var pengar i slutändan hamnar.

Kårsektionerna föreslås att, för att erhålla verksamhetsmedel, årligen till kårfullmäktige inkomma med:

- En preliminär verksamhetsplan för kommande verksamhetsår

- En översikt över vilken verksamhet sektionen har haft under föregående verksamhetsår.

- Preliminär budget för kommande verksamhetsår

Det inskickade materialet kommer sedan utgöra en betydande del av Umeå studentkårs verksamhetsplan och verksamhetsberättelse.

Kårstyrelsen föreslår kårfullmäktige besluta:

Att beräkningsgrunden för verksamhetsmedel till kårsektionerna ska vara en ersättning per medlem/termin samt en ersättning per student/termin.

Att samtliga offcampussektioner tilldelas en garantisumma om 10 000 kr per år i verksamhetsmedel.

Att kårsektionerna ska erhålla verksamhetsmedel om 10 kr/student och termin samt 40 kr/medlem och termin inom respektive kårsektions verksamhetsområde.

Att verksamhetsmedlen avsätts kvartalsvis.

Att kårsektionerna, för att erhålla dessa medel, årligen inför september månads kårfullmäktige inkommer med: preliminär verksamhetsplan, översikt över föregående verksamhetsår samt preliminär budget.

Att kårsektionerna och deras föreningar ska ha möjlighet att sälja medlemskap i Umeå studentkår och erhålla en provision om 15% av sålt belopp för medlemmar med full avgift samt 25% av sålt belopp för medlemmar med reducerad avgift.

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

ordf@umeastudentkar.se

Sidan 1 av 1

Mellan Umeå studentkår, org.nr 894000-4305, nedan kallad US, och Kårhuset Pålebacken AB, org.nr 556924-1036, nedan kallad KårAB slutes avtal enligt nedan.

1. Bakgrund

1.1. KårAB ägs av US och sex av dess kårsektioner, där US äger 40% av aktierna och resterande är fördelade med 10% aktieinnehav per kårsektion.

1.2. Syftet med bolaget är att ansvara för drift under kvällar och helger av Kårhuset. Lokalen hyrs av Kårhusstiftelsen, en av US helägd stiftelse.

1.3. Kårhusstiftelsen har, utöver att tillhandahålla lokaler, även ansvarat för att tidigare år genomföra vissa ombyggnationer i lokalerna samt utrusta lokalerna med ljus- och ljudutrustning. För dessa åtgärder finns i dagsläget inget avtal mellan Kårhusstiftelsen och KårAB.

1.4. Verksamhet har bedrivits i mindre skala under hösten, då enbart för slutna sällskap och vid enstaka tillfällen, men växt under våren till att idag omfatta verksamhet såväl fredag- som lördagkvällar.

1.5. Då det tog längre tid än planerat att starta verksamheten, har bolaget dragits med underskott under hösten, ett underskott som utvecklats ytterligare under våren då detta är en termin med normalt lägre beläggning vilket försvårar möjligheterna att generera överskott.

2. Villkorat aktieägartillskott

2.1. För att täcka upp det underskott som bildats under året, har därför KårAB:s styrelse väckt frågan till US om möjligheten att US går in med ett villkorat aktieägartillskott.

2.2. Ett villkorat aktieägartillskott innebär i realiteten att US går in med kapital i bolaget mot vissa villkor.

3. Villkor för aktieägartillskott

3.1. US går in med 150.000kr i villkorat aktieägartillskott till KårAB, insättning sker senast 30/4 förutsatt att KårAB lever upp till punkt 3.2 nedan.

3.2. För att aktieägartillskottet ska utbetalas krävs att avtal med Kårhusstiftelsen avseende installationer för ljud- och ljusutrustning samt byggnationer av barer undertecknas.

3.3. Vidare ska US erhålla 25% av KårAB:s framtida eventuella överskott, beräknat från och med verksamhetsåret 2014/2015 års bokslut, till dess att tillskottet är återbetalt i sin helhet.

Umeå 2014- Umeå 2014-

Linus Lundström Pontus Sjölund

Ordförande Umeå studentkår Ordförande Kårhuset Pålebacken AB

Underlag Linus Lundström Kårordförande 2014-03-19

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

ordf@umeastudentkar.se

Sidan 1 av 5

Umeå studentkår (US) hyr i dagsläget fastigheten Scharinska Villan av Umeå kommun. Kåren har förfogat över verksamheten sedan 1959 då den uppläts hyresfritt via ett avtal mellan Umeå kommun och Kungl. Maj:t i syfte att skapa en samlingsplats för studenterna i Umeå. Sedan mitten av 90-talet har US däremot hyrt ut verksamheten i andra hand, först till NTK, därefter till föreningen Kamenski, sedan till dagens entreprenörer Svedin & Fagerlund.

Sedan 1959 har såväl staden som studentlivet förändrats kraftfullt. När Scharinska uppläts till US fanns inget universitet och endast ett fåtal studenter fanns i staden. Idag är universitetet en självklar del av staden och har bidragit till att göra Umeå till en mycket framgångsrik kommun inom såväl näringsliv som forskning och utbildning.

Att Umeå kommun har blivit en så framgångsrik studentstad beror till stor del på US som var den organisation som etablerade ett studentliv, och där Scharinska Villan var en självklar knytpunkt.

Scharinska Villan har däremot genom åren genomgått kraftiga förslitningar och detta, tillsammans den kulturminnesförklaring som lades på fastigheten i början av 80-talet, har medfört att de renoveringar som nu planeras genomföras medför omfattande kostnader. De nuvarande entreprenörerna kommer dessutom flytta ut ur lokalerna från och med 2014-01-01. Att byggnaden är kulturminnesmärkt innebär också att ett större ansvar måste tas avseende nyttjandet av lokalerna, där vi från kårens håll måste vårda den fastighet vi en gång i tiden fick till uppgift att förvalta för studenternas bästa.

US kommer behöva ta ställning till vilken verksamhet som kåren vill driva i fastigheten de kommande åren. När väl renoveringarna är genomförda, beräknas Scharinska Villan kunna hållas i gott skick i många år framöver och det är därför viktigt att US nu påbörjar arbetet med att skapa en hållbar framtidslösning för Umeå första riktiga kårhus. Konceptet för denna framtidsplan kallar vid således Kårhuset Scharinska.

Då Scharinska Villan är av stort historiskt värde med omfattande studenttraditioner, disputationsmiddagar, klubbar av olika slag, är det viktigt att knyta an till historien men också bygga en verksamhet för framtiden.

Namnet ”Kårhuset Scharinska” (KS) skulle återföra verksamheten till vad den en gång i tiden var, ett kårhus främst men också en fastighet som välkomnade stadens invånare. Namnet Scharinska har dessutom genom åren blivit ett etablerat begrepp inom staden. I arbetet med framtagande av en ny profil, logotyp och färgsättning bör därför detta tas i åtanke.

Bilaga B7

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

ordf@umeastudentkar.se

Sidan 2 av 5

KS föreslås läggas inom ramen för Kårhusstiftelsen (KHS) som då skulle befinna sig i direkt avtalsförhållande till Umeå kommun.

Scharinska har i många år, liksom Corona, fokuserat på att ha dagverksamhet i form av lunchservering samt kvällsverksamhet i form av klubbar. KS kommer bredda sin verksamhet betydligt för att svara mot vad hela studentlivet, och omgivande samhälle, efterfrågar och för att kunna vara en samlingsplats för studenter nere på stan. Då hyran för fastigheten kommer höjas kraftigt efter att renoveringarna är genomförda, bör verksamhet planeras för tiden efter att renoveringarna är genomförda.

Från våren 2015 och framåt:

 Studieplatser: 60 studieplatser 8-17 vardagar placerade i restaurangdelen på plan 2 (se bilaga 2). Här möjliggörs även utställningsytor.

 Relax och spa: Hela källarplanet (se bilaga 1) nyttjas som relaxavdelning som antingen kan bokas på egen hand eller i samband med konferens.

 Restaurang: Drivs i egen regi alla dagar 8-17.

 Konferens och event: På plan 3 (se bilaga 3) placeras omfattande konferens- och eventverksamhet med tre konferensrum för 12, 18 respektive 24 deltagare. Till dessa finns två grupprum för vardera 8-12 deltagare. Dessutom hålls disputationsmiddagar här. För verksamheten har KS en heltidsanställd Kårhusöverste som samordnar konferens- och eventverksamhet med kvällsverksamhet.

 Kvällsverksamhet: Kvällsverksamheten drivs med allmänt serveringstillstånd av studerande vid Umeå universitet. Fokus kommer vara på studentpubsverksamhet, föreningsverksamhet samt kulturarrangemang. I verksamheten arbetar en heltidsanställd Kårhusgeneral som samordnar kvällsverksamheten med konferens- och eventverksamheten.

 Kulturevents: Löpande arrangeras kulturevents på KS av studerande och i samarbete med Umeå kommun, där stort fokus ligger på alkoholfria events.

 Events: Löpande kommer events att hållas på KS. Såväl dag- som kvällstid kan allt från föreläsningar, till caféer, utställningar, uppträdanden, föreningsskvällar och mer ordnas.

Vad som ordnas och hur ofta bestäms av KHS i samarbete med de som driver KS.

Underlag Linus Lundström Kårordförande 2014-03-19

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

ordf@umeastudentkar.se

Sidan 3 av 5

Beräkningar görs för verksamhet från våren 2015 och framåt.

Utgångspunkterna i kalkylen är att:

 Dagverksamheten bedrivs vardagar med visst stöd för konferenser under helgtid.

 Kvällsverksamhet bedrivs 36 veckor/år med minst 2 kvällar/vecka.

 För konferensverksamheten beräknas nyttjande under de första åren med i snitt en gång per konferenslokal och vecka i 40 veckor till en snittintäkt om 450:-/deltagare och dag.

 För relaxavdelningen beräknas nyttjande under de första åren med i snitt en gång i veckan i 50 veckor till en snittintäkt om 5000:-/tillfälle.

 Entréavgiften antas vara som lägst 40:-/betalande. Beräkningen görs på 150 betalande per kväll i första fallet, 120 betalande i andra fallet samt 100 betalande i tredje fallet.

 Bruttovinsten räknas som den marginal Kårhuset Scharinska har vid försäljning, där varukostnaden blir 50%, 45% respektive 40% av totala försäljningen i de tre fallen nedan.

Dagverksamheten med restaurang beräknas stå för 40% av total varuförsäljning, resterande intäkter ligger på kvällsverksamhet.

 Övriga intäkter fås genom bland annat sponsring samt samarbete med Umeå kommun avseende kulturevents.

 I löner ryms arvode för Kårhusgeneral och Kårhusöverste samt de studenter som arbetar i verksamheten. Danstillstånd kommer ej sökas och därmed finns inget krav på ordningsvakter.

 I administrativa kostnader ligger lokaler, ljud&ljus, kassasystem och andra kringkostnader.

 I avskrivningar ryms avbetalning av de investeringar som gjorts från KHS håll.

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

ordf@umeastudentkar.se

Sidan 4 av 5

Bruttovinst 50% Bruttovinst 55% Bruttovinst 60%

Försäljning 5 310 000 4 250 000 3 550 000

Entréavgifter 430 000 345 000 290 000

Konferensrum 810 000 810 000 810 000

Relax 250 000 250 000 250 000

Umeå kommun 200 000 200 000 200 000

Varukostnad 2 655 000 2 125 000 1 775 000

Löner 1 955 000 1 955 000 1 955 000

Adm. Kostnader 1 000 000 1 000 000 1 000 000

Avskrivningar 50 000 50 000 50 000

1 340 000 725 000 370 000

Lokalhyran och löner kräver en närmre förklaring. Lokalhyran reduceras enligt följande:

Hyra 600 000:- Hyra exkl. moms.

Reducering Plan 2 - 50 000:- Uthyrning av ca: 70 kvadratmeter.

Faktiskt hyra 550 000:- Målsättningen för den nya hyran.

Kårhusgeneral+överste 600 000:- 25 000:-/månad och anställd

Kock 300 000:- 25 000:-/månad

Anställda dag 315 000:- En halvtid+1 timarbetande 5h/dag Timarbetande kväll 260 000:- 4st/kväll. 100:-/h, 6 h/kväll Sociala avgifter 480 000:- Beräknat på högsta nivån Löner 1 955 000:- Uppskattade löneutgifter.

Underlag Linus Lundström Kårordförande 2014-03-19

Umeå studentkår

Biblioteksgränd 6, 907 36 Umeå 070-686 90 10

ordf@umeastudentkar.se

Sidan 5 av 5

Då US väl tar över den löpande verksamheten för KS bör US satsa offensivt för att visa Umeås invånare att Scharinska inte har flyttat eller lagt ner, bara fått ett nygammalt ansikte. Genom etablerandet av Umeås kanske bäst placerade konferenslokaler ges stora möjligheter att generera omfattande intäkter som täcker huvuddelen av verksamheten. Här är det viktigt att prissättningen är så att den ej sätts för lågt men ej heller för högt och det kommer krävas mycket arbete initialt för Kårhusöversten att etablera konferensverksamheten.

Då fokus kommer vara på studentpubsverksamhet och konferensen blir förslitningarna på lokalerna avsevärt mycket mindre än förut. I de fall då konserter anordnas, görs dessa inom ramen för kommunens kulturarrangemang och med fokus på alkoholfria events. På detta sätt upparbetas en relation mellan kommunen och kåren som också bör leda till bättre informationsflöde mellan parterna.

Relax inklusive

Jacuzzi Privatbar

Studieplatser+Utställningar Restaurang

Entré källare + konferens

Huvudentré

Related documents