• No results found

Förskolebarn

Man blir stark i kroppen (Flicka 4 år).

Det är skönt med lugn och ro (Flicka 4 år).

Jag känner mig pigg och glad (Pojke 4 år).

Det är roligt att massera man blir glad (Pojke 4 år).

Om jag masserar hårt är jag ingen bra kompis, mjukt då är man snäll (Pojke 4 år).

Barnen vi intervjuade i förskolan var alla överens om att de fick mer energi av massage. De tyckte att de orkade mer och att de inte blev så trötta. Barnen tyckte även att det var skönt att få och ge massage.

Skolbarn

Det är skönt. Man känner sig slö, avkopplad och ”avstimmad” efteråt i sin kropp (Pojke 8 år).

Jag vilar alla mina muskler och blir lugn (Pojke 8 år)

Jag känner mig hungrig och trött. Ibland vill jag bara blunda och sova en stund efter massage, men vi äter oftast efter massage och då blir jag pigg igen (Flicka 8 år).

Jag måste alltid sträcka på mig efter vi har haft massage. Det tar en liten stund för kroppen att vakna igen, men sen kan man leka jätte mycket (Pojke 8 år).

Om man är arg på varandra eller lite ovänner, blir man vänner igen om man masserar snällt (Pojke 8 år).

När jag blir ovän med någon, så när vi masserar varandra så brukar jag le till henne och så känns det bra igen (Flicka 8 år).

Vid intervju med en pojke berättade han för oss att efter massagetillfället så kände han sig ”avstimmad” och med detta menade han att han inte hade spring i benen utan att kände sig lugn i kroppen. En annan pojke nämnde för oss att han alltid blev hungrig efter massagen och att det var tur att de åt frukt efteråt.

5.6.1 Sammanfattning

Barnen talar om hur massage gör att de känner sig avslappnade, trötta och ”avstimmade”. De tycker också att massage är skönt och att de blir pigga när kroppen åter vaknat efter massagetillfället. Endast ett fåtal barn talade om hur massage påverkade deras relationer med kompisar på ett positivt sätt då barnen mer övervägande pratade om hur massagen påverkade dem som individ i förhållande till sig själv och inte med sina kamrater.

Barnen talar om hur massage påverkar deras relationer med sina kamrater. Ett barn talade om att man skulle massera mjukt om man var vänner men även att man kunde bli vänner igen genom att massera varandra. Av de tolv barn som vi intervjuade var det endast tre som talade

om att massage gav positiva effekter på deras relationer, och då talade två av dessa om hur man kunde bli kompis genom att massera snällt eller genom att le mot den personen under massagetillfället.

5.7 Slutsatser

Hur arbetar pedagoger praktiskt med massage i förskolan och i skolan?

Förskolan

I förskolan arbetade pedagogerna med ca åtta barn vid varje massagetillfälle. De hade ett avskilt rum som var avsett åt endast massagen. Pedagogerna släckte ner och tände värmeljus eller stearinljus samt lät lugn musik ljuda genom högtalarna för att skapa en lugn och harmonisk stämning inför massagen. De introducerade massagen genom att låta barnen ligga på madrasser och få massage av en pedagog. När barnen sedan var införstådda med massagen och dess innebörd gick pedagogerna vidare med att låta barnen massera varandra vilket även var syftet med massagen. Barnen fick sedan ta del av olika massagesätt, då kompismassage i form av massagesagor, massagetåg och cirkelmassage. Massagesagorna bröts ner i minsta detalj så att barnens skulle förstå innebörden av sagan och rörelserna för att sedan bygga ihop dessa detaljer till en sammanhängande saga.

Pedagogen var hela tiden medveten om sitt förhållningssätt och talade under hela massagetillfället med lugn stämma.

Barnen medverkade hela tiden frivilligt och det var viktigt att barnen kände att de hade rätt till sin egen kropp och innan massagen började fick den som masserade fråga om lov först. Massagen avslutades alltid med att barnen tackade för massagen och berättade vad de tyckte var skönt med kompisens massage.

Skolan

I skolan kände alla barnen till vad massage innebar och vad som förväntades av dem då de flesta barnen haft massage i förskolan. I skolan skedde massagen i helklass vilket innebar att

verksamheten. Massagen förberedes när barnen var ute på rast genom att pedagogen släckte ner och tände värmeljus eller stearinljus samt satte på lugn musik. När barnen kom in satte sig barnen sig på sina platser. Pedagogen delade upp barnen i massagepar och de fick massera varandra genom instruktioner från pedagogen. Pedagogen talade hela tiden med en lugn stämma för att skapa rätt stämning under massagen.

Massagen kunde ske under en lektion då pedagogen bad barnen att lägga ifrån sig sina matteböcker och komma fram och sätta sig i en cirkel medan hon släckte ner och skapade rätt stämning inför massagetillfället.

I skolan förekom massagesaga, ringmassage och stolmassage. Pedagogerna arbetade med att göra barnen medvetna om kamratens upplevelse av massagen och barnen uppmanades att fråga sin kamrat om massagen var skön och om det var något som var mindre skönt och så vidare.

Vilka likheter och skillnader finns det mellan förskolan och skolan i arbetet med massage?

Likheter

Genomgående arbetade pedagogerna både på förskola och skola med att skapa rätt stämning inför och under massagen. Detta gjorde pedagogerna genom att släcka ner, tända stearinljus och låta avslappnande musik spela genom högtalarna. Pedagogerna på förskolan och i skolan var även medvetna om deras roll för att skapa rätt massagestämning och talade därför med en lugn och låg stämma.

Massageupplägget är ungefär den samma i förskolan och i skolan är det kommer till kompismassage och massagesaga dock blir det mer avancerat med barnens växande ålder.

Pedagogerna vid båda verksamheterna betonade vikten av att barnet själv hade rätt att bestämma om denne ville delta i massagen och att det var okej om barnet endast ville titta på de första gångerna och sedan kunde pedagogen locka barnet till att delta. Lockandet av barnet fick aldrig ses som ett sätt att tvinga barnet att vara med utan det var helt och hållet barnet som beslutade om hur mycket den ville delta. Det viktigaste för barnets deltagande vid

massagen är att de hela tiden har rätt till sin egen kropp och att barnen först måste fråga om lov innan de masserar sin kompis.

När barnen i förskolan uppnått syftet med att kunna massera varandra så förekom det precis som i skolan kompismassage i olika former så som ringmassage, ledmassage och massagesaga.

Skillnader

I förskolan arbetar pedagogerna i mindre barngrupper med ca åtta barn vid varje massagetillfälle medan i skolan var det massage i helklass.

Massagetillfällets längd varierade också vilket berodde på barnens ålder och deras förmåga att koncentrera sig på uppgiften.

I förskolan introduceras massagen genom att pedagogen är den som utför massagen medan barnen ligger på madrasser och lyssnar på lugn musik. När barnen sedan klarar av att massera varandra avanceras massagetillfällena med hjälp av massagesagor på barnens nivå. I skolan däremot behöver massagen aldrig introduceras då barnen använt sig av massage i förskolan utan istället så utvecklar man massagen genom att avancera massagesagorna och rörelserna.

I skolan uppdagades flickornas påverkan av massage när de gick in i puberteten då de kunde uppleva massagen som negativ beröring. Pedagogernas uppgift blev då att vara extra

uppmärksam på dessa flickor och att medvetet dela in flickor för sig och pojkar för sig så att flickorna aldrig ska behöva känna sig kränkta av beröringen.

Vilka förutsättningar finns det för att arbeta med massage?

Det fanns goda förutsättningar för arbetet med massage i förskola och skola då ledningen valt att utbilda alla pedagoger inom massage vilket de gjort genom att låta personalen vid olika tillfällen gå på en massageutbildning hos föreläsaren Jessica Carlsson. Ledningen hade ansökt om kvalitetssäkringspengar för att betala vikarier då den ordinarie personalen var på utbildning.

Ledningen har även frigjort tid till sin personal på planeringsdagar, extra planeringstid och arbetsplats träffar för att diskutera hur arbetslagen ska införa massagen i verksamheten samt för att kunna få nya idéer och ny inspiration från andra arbetslag om hur de arbetar med massage. Önskemål om vidareutbildning inom massage godkännes av ledningen.

Ledningen har även köpt in material t.ex. madrasser till alla avdelningar från förskolan och skolans gemensamma budget och sedan har respektive avdelningar fått köpa in massagebollar och dylikt för avdelningens pengar.

Vilka effekter har massage på barnet och barngruppen? Pedagogernas syn på effekterna av massage i förskolan var att:

• Barnen och barngruppen blev mindre orolig • Barnen blev mer harmoniska

• Barnen blev lugnare och tryggare i sig själv • Barnen fick bättre kroppsuppfattning

Pedagogerna syn på effekterna av massage i skolan var att:

• Barnen blev bättre kompisar vilket ledde till högre kamratanda • Barnen fick bättre koncentrationsförmåga

• Barnen blev mer lyhörda och respekterade kamraternas åsikter bättre • Barnen blev mindre aggressiva vilket lett till mindre konflikter

Pedagogerna i förskolan talade om effekter av massagen på ett sätt där barnen blev lugnare och tryggare i sig själv vilket speglade av sig i lugnare barn grupper. Pedagogerna i skolan däremot talade mer övervägande om förbättrade relationer barnen emellan där barnen blivit mindre aggressiva, mer lyhörda på kamraternas åsikter samt lärt sig att respektera sina kamraters åsikter. Pedagogerna i skolan tycker att massagen gjort att det skapats högre kamratanda i barngrupperna vilket även har lett till mindre konflikter.

Förskolebarnen och skolbarnens upplevelse av massagen var att de blev: • ”Avstimmade” och avkopplade

• Trötta • Hungriga

• Glad

• Stark i kroppen • Lugnare

• Bättre kompis

Barnen i förskolan och skolan hade ungefär samma åsikter om hur massagen påverkade dem och talade om hur de blivit lugnare, mer avslappnade, gladare och en bättre kompis. De talade om hur massagen hade påverkat dem som person och inte hur massagen påverkat barngruppen. Ett undantag gjordes då de talade om hur de blivit en bättre kompis men då talar de om sig själva och hur de har blivit bättre på att vara kompis och inte om hur det har påverkat den eller dem som de blivit bättre kompis med.

Sammanfattning

Pedagogerna och barnen i urvalsgruppen upplevde massage som ett positivt inslag i vardagen och hade många positiva erfarenheter av massagen. Pedagogerna i förskolan talade om lugnare och harmoniska barngrupper medan pedagogerna i skolan talade om bättre kamratandra och mindre konflikter. Barnen talade däremot om upplevelsen av massage utifrån hur det påverkat dem som person så som att de upplevt att de blivit mer avslappnade, gladare, bättre kompis och lugnare.

6 Diskussion

Här kommer vi att diskutera pedagogers, barns och ledningens tankar och beskrivning utifrån våra frågeställningar och koppla dessa till de teorier som vi använt oss av i

Related documents