• No results found

50 Upplysningar närstående

In document Års- och hållbarhetsredovisning 2020 (Page 171-174)

Transaktioner av återkommande karaktär mellan moderbolaget och övriga Skandiabolag

Erhållen ersättning

moderbolaget Betald ersättning till övriga Skandiabolag

2020 2019 2020 2019

Ränta på långfristiga lån och

koncernkontopool 338 343 — —

Stabstjänster och övriga

koncernkostnader 259 280 0 1

Affärsdrivande enheter 516 522 10 10

IT 221 260 — —

Distributionsersättning 202 194 — —

Arvode kapitalförvaltning 23 22 96 103

Övrig ersättning 21 15 183 217

1 580 1 636 289 331

Moderbolaget har per den 31 december 2020 en utestående nettoskuld till Skandia Investment Management AB på 8 MSEK och en nettofordran på övriga koncernbolag motsvarande 132 MSEK.

Närstående

Moderbolaget är ett ömsesidigt bolag vilket innebär att allt överskott går till bolagets kunder. Samtliga dotterbolag är helägda och får dela ut vinst. Närstående definieras som samtliga bolag inom Skandiakoncernen, styrelse ledamöter och andra ledande befattningshavare i moderbolaget.

Som när stående betraktas även deras nära anhöriga samt bolag där nyckelpersoner eller deras anhöriga har bestämmande eller gemensamt bestämmande inflytande i. Med dessa personer och bolag förekommer dock inga transak tioner utöver normala kundtransaktioner på marknadsmässiga villkor. Mellan bolag inom Skandia förekommer transaktioner baserat på marknadspris där så anges. Annars grundas transaktionerna på självkost-nadsprincipen. Transaktioner mellan moderbolaget, dess ledande befatt-ningshavare och styrelse framgår av not 49.

Organisation

Per den 30 september 2020 sålde Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ) dotterbolaget Skandiabanken AB (publ) till Livförsäkringsaktiebolaget Skandia, ömsesidigt.

Bolagen i Litauen som tidigare utfört administrativa tjänster åt de svenska försäkringsbolagen är under likvidation.

Ränta på långfristiga lån och koncernkonto

Moderbolaget har lämnat lån till Skandia Fastigheter Holding AB om 16 125 (16 125) MSEK och till Skandiabanken AB (publ) om 1 000 (1 000) MSEK.

Samtliga lån till Skandia Fastigheter löper med marknadsmässig bunden ränta och med en ursprunglig löptid på fem år vilket innebär att cirka 20 procent förfaller varje år och ersätts med ett nytt lån. Lånen till Skandia-banken utgörs av två lån, ett förlagslån om 500 MSEK med förfallodag 30 december 2029 (räntevillkor 3 mån Stibor +2,25 procent) samt en nedskriv-ningsbar skuld (MREL) om 500 MSEK med förfallodag den 30 december 2024 (räntevillkor 3 mån Stibor +0,85 procent).

Moderbolaget och samtliga direktägda dotterbolag (exklusive Skandia-banken AB (publ) och Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ) vad gäller ut-ländsk valuta) ingår i en gemensam koncernkontostruktur där dotter bolagen erhåller eller betalar marknadsmässig ränta till moderbolaget för sin andel av behållningen på kontot.

Stabstjänster, affärsdrivande och IT

Moderbolaget tillhandahåller administrativa-, förmedlings-, rådgivnings- och IT-relaterade tjänster till övriga bolag inom koncernen. Via funktions-avtal regleras de uppdrag som moderbolaget har att utföra åt andra Skandia bolag. Följande tjänster tillhandahålls:

• Stabstjänster som inkluderar bland annat Finance, HR, Juridik, Riskhantering och Compliance.

• Affärsdrivande till exempel marknadsföring, försäljningsstöd, produkt-utveckling samt paketering och koncept av koncernens produkter.

• IT, verksamhet för drift, förvaltning och utveckling.

Den ersättning som utgår för dessa områden grundas på självkostnader som fördelas utifrån faktiskt utnyttjande, baserat på nyttjandegrad enligt ABC-metodik.

Övergripande beskrivning av Skandiakoncernen

Skandia

1) I övriga bolag ingår Skandia Investment Management AB, Skandia Operations Center UAB (under likvidation), Skandikon Operations Center UAB (under likvidation), Skandia Brands AB, Skandikon Administration AB samt Skandikon Pensionsadministration AB. Därutöver äger Livförsäkringsbolaget Skandia, ömse sidigt, tillsammans med Skandia Fonder AB aktier i Thule Fund SA, SICAV-SIF. Vidare finns intresseföretaget Försäkringsgirot.

2) I övriga bolag ingår Skandia Capital AB, Skandia Informationsteknologi AB samt intresseföretaget Sophia hemmet Rehab Center AB.

Distributionsersättning

Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ) och Skandiabanken AB (publ) betalar en marknadsmässig distributionsersättning till moderbolaget.

Arvode kapitalförvaltning

Moderbolaget betalar ett förvaltningsarvode till Skandia Investment Manage ment AB avseende kapitalförvaltning av sin värdepappersportfölj.

Övriga ersättningar

Moderbolaget erbjuder rehabilitering inom sjukförsäkringskonceptet Hälso-kedjan, rehabiliteringsdelen köps av Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ).

Skandikon Pensionsadministration AB utför administrativa tjänster avseende tjänstepensioner för anställda inom Skandia. Moderbolaget hyr kontorsloka-ler runt om i Sverige från Skandia Fastigheter Holding AB med dotterbolag.

Tjänstepensioner för anställda och personalförmåner

Moderbolaget tillhandahåller tjänstepensioner för de anställda inom Skandia. Dessa pensionsförmåner grundas på avtal på den svenska arbets-marknaden och premier betalas av respektive bolag i koncernen. Totalt har moderbolaget erhållit 50 (52) MSEK i inbetalda premier. Anställda i Skandia har möjlighet att ta lån på förmånliga villkor hos Skandiabanken AB (publ).

Ränteskillnad upp till marknadsränta hänförlig till anställda i övriga juridiska enheter vidaredebiteras till den juridiska person där respektive person är anställd. Moderbolagets kostnad för detta uppgick till 27 (32) MSEK. Infor-mation om lån till personer i ledande ställning framgår av not 49.

Aktieägartillskott och utdelningar

Moderbolaget har under det första halvåret mottagit utdelningar från Skandia Fastigheter Holding AB om 3 000 MSEK, Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ) om 1 457 MSEK samt från Skandia Brands AB om 16 MSEK.

Moderbolaget har under första halvåret lämnat ovillkorade aktieägartillskott till Skandia Administration AB om 10 MSEK.

Fortsättning not 50 Upplysningar närstående

51 Andelar i andra företag

Bedömningar och antaganden vid fastställande av bestämmande inflytande

Dotter- och intresseföretag

Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigts samtliga dotterföretag är hel ägda medan intresseföretaget Försäkringsgirot Sverige AB ägs till 25 procent. För ytterligare information om dotter- och intresseföretagsinne-haven se not 22.

Icke-konsoliderade strukturerade företag Värdepappersfonder

Skandia innehar andelar i värdepappersfonder som tillhandahålls kunderna och som förvaltas antingen internt av Skandia Fonder AB eller externt på Skandia Fonder ABs direkta uppdrag. Fondförmögenheten i dessa Skandia-fonder ägs av fondandelsägarna gemensamt och varje fondandel medför lika rätt till den egendom som ingår i fonderna. Skandias innehav i fonderna är via fond- och depåförsäkring via dotterföretaget Försäkringsaktiebolaget Skandia (publ) (Skandias fondförsäkringsbolag), där kunden bestämmer om och bär risken för placeringen av fonderna. Det totala innehavet i dessa upp-gick till 75 847 (73 064) MSEK per den sista december och redovisades bland Placeringstillgångar för vilka försäkringstagarna bär placeringsrisk.

Med hänsyn till ovan beskrivna grunder görs bedömningen att Skandia inte innehar något inflytande i dessa fonder utan är att betrakta som agent som agerar för kundens räkning och där Skandia erhåller ersättning inom ramen för de av FI godkända fondbestämmelserna.

Det kan även förekomma direktinvesteringar i ovan nämnda värdepappers-fonder som Skandia gör inom ramen för den förvaltade traditionella livportföljen, vilken redovisas som Placeringstillgångar. Skandias bedömning avseende dessa investeringar är att exponering för volatilitet i avkastningen och därmed bestämmande inflytande anses föreligga vid innehav över-stigande 35 procent av fondförmögenheten. Per utgången av 2020 förelåg bestämmande inflytande i en av dessa fonder. Fonden har dock inte kon-soliderats på grund av att resterande del som inte är redovisad i Skandias balans räkning inte är av väsentlig storlek.

Det totala värdet på de Skandiafonder som därmed inte konsoliderades i Skandias balansräkning uppgick till 34 893 (32 512) MSEK för 2020.

Det finns andra fondinvesteringar, så kallade private equity-placeringar, där Skandias ägarandel oftast är under 50 procent med undantag av vissa fonder där Skandia är huvudsaklig ägare. Skandias bedömning är att det inte föreligger ett bestämmande inflytande i dessa innehav eftersom det saknas möjlighet att styra den operativa verksamheten och strategin. Den avkastning som erhålls utgörs av värdeutvecklingen på investeringen. Ingen annan möjlighet till ersättning finns därutöver. Det totala innehavet i dessa placeringar uppgick för året till 65 411 (61 473) MSEK och redovisades som Placeringstillgångar.

Thule Fund S.A., SICAV-SIF

Inom Skandia finns det ett Luxemburgbaserat bolag, Thule Fund S.A., SICAV-SIF, som ägs av Skandia Fonder AB. Huvudsyftet med bolaget är att tillhandahålla alternativa investeringsfonder, så kallade AIF-fonder. Bolaget är ett aktiebolag med rörligt aktiekapital, där investerarna det vill säga fondandelsinnehavarna äger bolaget genom de fondinvesteringar som görs.

Detta sker genom att bolaget emitterar aktier som endast ger rätt till en bestämd del av bolagets förmögenhet och möjlighet till avkastning på denna förmögenhet. Skandia innehar en aktiepost i bolaget i form av en så kallad founding share som innebär att Skandia ändå har det bestämmande infly-tandet. Skandia har dessutom investerat i 7 (7) av fonderna i bolaget till ett

värde som per den sista december uppgick till 2 842 (2 703) MSEK och som redovisades som del av placeringstillgångarna. Den totala fondförmögen-heten i Thule Fund S.A., SICAV-SIF uppgick till 11 150 (9 857) MSEK. Bedöm-ningen är att resterande del som inte är redovisad i Skandias balansräkning inte är av väsentlig storlek och konsolideras därmed inte.

Övriga investeringar

Skandia har investerat i Vattenfall Wind Power AB, ett holdingbolag som är uppsatt för att investera i vindkraftsparker i Sverige. Skandia äger 50 pro-cent av kapitalet men endast 9 propro-cent av rösterna. Investeringen betraktas dock som en joint venture då det finns ett aktieägaravtal som reglerar viktiga frågor kring kontrollen i bolaget och som innebär att Skandia har ett gemen-samt bestämmande inflytande tillsammans med Vattenfall AB. Investeringen redovisas till verkligt värde som placeringstillgång.

Betydande begränsningar i tillgångar och skulder Dotter- och intresseföretag

I Skandias fondförsäkringsbolag finns det registerförda tillgångar för försäkringstagarnas räkning som redovisas som Placeringstillgångar res-pektive Placeringstillgångar för vilka försäkringstagarna bär placeringsrisk.

Totalt uppgick dessa poster till 175 663 (172 301) MSEK. Dessa är avsedda för skuldtäckning för försäkringstagarna och är pantsatta till förmån för försäkringstagarna i händelse av obestånd. I Skandias bank samt i Skandias fondförsäkringsbolag föreligger även begränsningar enligt gällande kapital- och solvenskravsregler som innebär en begränsning i disponeringen av det egna kapitalet och möjligheter till utdelningar. Vidare finns det i Skandias bank tillgångar i form av utlåning till allmänheten, bolån, som är ställda som säkerhet för emitterade säkerställda obligationer och ger obligationsinne-havaren förmånsrätt i de tillgångarna vid en eventuell konkurs. Dessa bolån innebär således också en begränsning i tillgångarna.

Icke-konsoliderade strukturerade företag

Skandias intjäning i Thule Fund S.A., SICAV-SIF utgörs av erhållna förvaltar-arvoden samt, i de fall direkta investeringar görs av Skandia i de paketerade fonderna, avkastning på dessa innehav.

Riskexponering

Dotterföretag och icke-konsoliderade strukturerade företag För innehavet i Skandias värdepappersfonder avseende fond- och depåför-säkringstagarna föreligger ingen risk för Skandia då det är fondinnehavarna som bär den finansiella risken det vill säga marknadsrisken. För direktinves-teringarna som Skandia gör i dessa Skandiafonder samt för invesdirektinves-teringarna i private equity-portföljen är risken relaterad till värdeutvecklingen på inves-teringen och innebär därför en marknadsrisk men ingen övrig risk. Vad gäller dotterföretagsinnehaven framgår information om lämnade kapitaltillskott och koncernbidrag i not 50.

Fortsättning not 51 Anderlar i andra företag

52 Avstämning avkastning i totalavkastningstabell mot finansiella rapporter

Poster i resultaträkning enligt IFRS 2020 2019 Kapitalavkastning, intäkter

Utdelning på aktier och andelar1) 6 546 8 137

Ränteintäkter med mera1) 3 648 4 613

Valutaresultat, netto — 5 644

Realisationsvinst, netto 11 251 7 556

Orealiserade vinster på placeringstillgångar 10 233 24 722 Kapitalavkastning, kostnader

Kapitalförvaltningskostnader -170 -175

Räntekostnader -333 -957

Valutaresultat, netto -9 148 —

Realisationsförlust, netto -749 -3 282

Nedskrivning dotterbolagsaktier -2 103 -198

Orealiserade förluster på placeringstillgångar Totalt kapitalavkastning enligt

resultaträkningen 19 175 46 060

Justeringar

Tillägg för kupongskatt redovisad som skatt -258 -180 Avkastning på GarantiPensionPlus (GPP) -174 -687

Avkastning produktspecifika tillgångar 147

Kapitalförvaltningskostnader 170 175

Avkastning på fastighetsinnehav 1 192 5 614

Affärsstrategiska tillgångar -1 962 -2 312

Övriga justeringar 194 155

Totalt kapitalavkastning enligt

Totalavkastningstabellen2) 18 484 48 825

In document Års- och hållbarhetsredovisning 2020 (Page 171-174)