• No results found

Utdelning från kommunala bolag

In document Vänsterpartiets budget 2013 (Page 43-64)

Utdelningen från Sollentuna Energi AB avseende räkenskapsåret beräknas bli uppgå till 24 miljoner kronor dock högst enligt gällande lagstiftning.

Utdelning från AB Sollentunahem avseende räkenskapsåret 2013 beräknas uppgå till maxbelopp enligt gällande lagstiftning, vilket beräknas till 18,5 miljoner kronor. Av beloppet avser 2,5 miljoner kronor finansiering för boendesamordnare samt tryggt och snyggt enligt § 5 i Lag om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag. ”Begränsningen av värdeöverföringar i 3 § gäller inte för överföring av överskott som uppkommit under föregående räkenskapsår om överskottet används för sådana åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar”:

Den föreslagna utdelningen ingår de budgeterade finansiella intäkterna.

41

8 Finansiella mål

Enligt Kommunallagen ska kommunen i budgeten ange de finansiella mål som är av betydelse för en god ekonomisk hushållning. Sollentuna kommun har valt tre finansiella mål vilka beskriver det

finansiella resultatet i ettårsperspektiv samt den ekonomiska styrkan på kort och lång sikt. De tre målen beskrivs nedan.

• Årets resultat före extraordinära intäkter ska vara så stort att det egna kapitalet värdesäkras Målet garanterar en långsiktig stabil finansiell utveckling och att finansieringen av dagens verksamhet inte skjuts över till kommande generationer. Om inte målet uppnås måste den löpande verksamheten tillföras medel antingen från tidigare uppbyggt kapital, försäljning av tillgångar eller genom lån.

Intäkterna från skatter, statsbidrag och utjämning ska räcka både till löpande kostnader och till att värdesäkra det egna kapitalet. Värdesäkringen innebär ett behov av överskott. För 2013 innebär målet ett positivt resultat på minst 31 miljoner kronor.

I tabell 6 redovisas budgetens olika andelar av kommunens samlade intäkter från skatter, statsbidrag och utjämning. För åren 2013 uppnås målet om värdesäkring.

Tabell 4 Resultatmål för 2013, uttryckt som andel av kommunen samlade intäkter från skatter, statsbidrag och utjämning.

Mål Budget

2013

Verksamheten -99,0% -97,6%

Avskrivningar -3,0% -2,9%

Finansnetto 3,0% 1,6%

Värdesäkring eget kapital -1,0% -1,1%

Summa -100% -100%

• Kommunens soliditet bör inte understiga 75 procent exklusive de pensionsförpliktelser som redovisas som ansvarsförbindelser

Måttet visar hur stor andel av tillgångarna som finansierats med eget kapital. Kommunen ska ha en stark långsiktig betalningsförmåga och så långt som möjligt självfinansiera sina investeringar. Soliditeten bör därför inte understiga 75 procent.

Tabell 5 Soliditetsmål för 2013–2015

Mål Budget 2013

Soliditet exkl pensionsåtaganden 75% 83%

• Kommunens likviditet (exkl. kapitalförvaltningen) bör inte understiga fyra procent av de externa utgifterna

Måttet visar kommunens finansiella styrka på kort sikt. Kommunen ska ha en god betalningsberedskap och därmed undvika nyttjande av krediter. Likviditeten bör därför inte understiga fyra procent av de externa utgifterna.

42

Nämndernas åtaganden och kommunövergripande mått

Information om mått och åtaganden

Måtten

Angivna mått kan komma att kompletteras, förtydligas, namnändras etc. Det har i årets process inte funnits möjlighet att arbeta igenom måtten på ett fullständigt sätt. Om möjligt kommer också

kommunstyrelsen för vissa av måtten sätta en mer tydlig ambitionsnivå i form av ett målvärde. Detta är beslut som fattas av kommunstyrelsen.

Vissa mått, speciellt några av de mått som Sollentuna inte självt styr över, har en periodicitet som inte stämmer med kommunens budget- och uppföljningsprocesser. Det kan därför i vissa fall vara praktiskt omöjligt att analysera och redovisa aktuella data i samband med t.ex. årsredovisningen.

Nämndernas åtaganden

Nämnderna har i sin beredning föreslagit åtaganden som svarar mot de kommunövergripande målen.

I vissa fall har kommunstyrelsen gjort smärre justeringar i föreslagna åtaganden för att

presentationsmässigt reducera antalet något. Framförallt har detta skett inom området ansvarsfull ekonomisk politik. De åtaganden som nämnd har föreslagit anses därmed antingen kunna ingå i den generella åtagandeformuleringen eller kan läggas som handlingsplaner under ett annat åtagande. I de fall kommunstyrelsen har gjort en justering framgår detta av fotnot.

43

Ansvarsfull ekonomisk politik

Mål: Säkerställa ett effektivt resursutnyttjande med bibehållen eller förbättrad kvalitet

Nämndövergripande åtaganden

Nämnden ska under året analysera möjligheterna till att inom mandatperioden, och internt under 2013, starta samarbete(n) som kan bidra till högre effektivitet för respektive verksamhet (bättre

resursutnyttjande med bibehållen kvalitet eller högre kvalitet).

Nämnden ska utifrån redan initierat utvecklingsarbete kring ledningssystem implementera effektiva stöd- och styrprocesser.1

Nämnden ska genomföra prioriterade utvecklingsinsatser för att höja eller möjliggöra höjning av verksamheternas kvalitet och effektivitet.2

Kommunövergripande mått Budgetföljsamhet

Prognosavvikelse

Mål: Kommunen ska vara en aktiv aktör mot näringslivet

Nämndövergripande åtaganden

Nämnden ska förtydliga information om och minska handläggningstiderna vid myndighetsbeslut samt andra kontakter med företag (KS, VON, MBN)3

Nämnden ska förbättra kommunikationen med näringslivet (KS, MBN, SN, UAN)4

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Ta fram en markstrategi.

Ta fram en intern markstrategi för hur vi bör förvalta den efterfrågan som finns på mark utifrån olika ändamål i kommunen i relation till att det är en begränsad resurs.

KS

Nämnden ska aktivt erbjuda sin verksamhet mot näringslivet

Kultur- och fritidsnämndens verksamhet ska förmedla kontakter och ta initiativ till att sammankoppla näringsliv med föreningsliv samt erbjuda arenor för arrangemang och friskvård

KFN

1 Några specifika åtaganden som lämnats av vissa nämnder har sammanförts under detta nämndövergripande åtagande.

2 Några av de föreslagna åtagandena sammanförs här under ett nytt, generellt åtagande. Detta generella åtagande kommer också under hösten att kunna användas som ”paraply” för effektivitets- och kvalitetsåtgärder som identifieras under höstens verksamhetsplanering på nämnder/förvaltningar.

3 Några specifika åtaganden som lämnats av vissa nämnder har sammanförts under detta nya nämndövergripande åtagande.

4 Några specifika åtaganden som lämnats av vissa nämnder har sammanförts under detta nya nämndövergripande åtagande.

44 Kommunövergripande mått

Företagsklimat Ranking Nöjd-kund-index totalt5

Företagsklimat Svenskt näringsliv ranking av det lokala näringslivsklimatet Antal nya företag

Gemensamma studiebesök hos företag

Mål: Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare som skapar attraktiva arbetserbjudanden

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Nämnden ska ta fram förslag på flexibla arbetsvillkor.

Genom att öka möjligheten till flexibla arbetsvillkor till exempel genom en flexiblare arbetstidsförläggning och att till viss del arbeta på distans utifrån arbetets beskaffenhet och verksamhetens behov.

KS

Stärka bilden av Sollentuna kommun som en stimulerande och attraktiv arbetsplats.

Ta fram en strategi över hur Sollentuna kommun kan stärka sitt arbetsgivarmärke för att attrahera, rekrytera och behålla framtida kompetens.

KS

Förbättra kommunens varumärke genom att sprida bilden av Sollentuna som

skolkommun

Resultatutvecklingen inom grundskolorna i Sollentuna kommun har varit mycket god och ambitionen att bli Sveriges bästa skolkommun är nära att uppfyllas. Skolorna i Sollentuna ligger även långt fram när det gäller att använda modern teknik i undervisningen. Nämnden kommer under året att sprida bilden av kommunen som en attraktiv skolkommun.

BUN

Nämndens verksamheter ska bedrivas med sådan kvalitet att de framstår som attraktiva arbetsplatser.

Nämnden kommer även under kommande år

fortsätta utvecklingen av kvaliteten i skolan. UAN Uppmuntra till och underlätta för

kompetensutveckling.

Aktiviteter planeras i kommande

handlings-/verksamhetsplan. MBN

Utveckla former för att presentera verksamheten för framtida medarbetare.

Miljö- och byggnadskontoret bör till exempel utveckla rutiner för hur vi tar emot

praktikanter och vidare hur vi marknadsför arbetsplatsen för studerande och lämpliga yrkesgrupper som är verksamma inom andra sektorer.

MBN

Socialnämnden ska arbeta för att minska personalomsättningen

Goda förutsättningar ska ges för att medarbetare vill arbeta kvar på socialkontoret. Det innebär ett aktivt arbetsmiljöarbete, utvecklingsmöjligheter, konkurrenskraftiga lönevillkor och

upplevelsen av delaktighet i organisationen.

Varje ny medarbetare ska ha en god introduktion till sina arbetsuppgifter, sin arbetsplats och kommunen

SN

Nämnden ska under 2013 aktivt arbeta för att stimulera och väcka intresse för yrkesutbildningar inom vård- och omsorg.

Utbildningsäldreboende

Syftar till att ta emot studerande i utvalda boenden i kommunen där de studerande får

VON

5 Mätning görs under 2013 men gäller ärenden under 2012. Resultatet levereras i juni 2013.

45

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

en evidensbaserad handledning i sin praktik.

Den evidensbaserade handledningen ges till den studerande av särskilt utbildad personal som har sin ordinarie arbetsplats på boendet.

Ambassadörer

Nämnden ska initiera ett samarbete med kommunens skolor som innebär att ordinarie personal från kommunens vård- och omsorgsverksamheter utbildas till ambassadörer för att på skolorna

sprida goda exempel och attrahera till yrket.

Förstudie - Unga för äldre

Gymnasieungdomar som anställs för att inom nämndens verksamheter för äldre bidra med sällskap, aktiviteter och olika typer av upplevelser för de boende.

Vård- och omsorgscollege

Fortsatt samverkan med Stockholms stad och Tyresö kommun. Godkända skolor finns i Tyresö och Sollentuna kommun

(Consensum)

Nämnden ska under 2013 lyfta fram och berätta om de positiva möten som präglar den goda omsorgen.

Dialog

Nämnden och vård- och omsorgskontoret ska fokusera på att öka kontakten med massmedia och användningen av sociala medier för att uppmärksamma yrkets möjligheter och långsiktighet exempelvis via Facebook, twitter, blogg samt kommunens hemsida.

VON

TFN skall verka för att tydligt erbjuda och upprätthålla, varierande och kreativa arbetsuppgifter, balans mellan arbete och privatliv samt professionell utbildning och utveckling

Medarbetare är med och utformar verksamheten. En bred

kompetensutveckling finns att tillgå i kommunal verksamhet:

46

Mål: Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och kommunens verksamheter

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Nämnden ska arbeta med en kompetensutvecklingsstrategi.

Genom en

kompetensutvecklingsstrategi skapas förutsättningar för ett gemensamt förhållningssätt över prioritering av utbildningsinsatser. Detta leder till en effektivare kompetensutveckling som bättre bidrar till verksamheternas utveckling.

KS

Förbättra samverkan kring

kompetensutveckling mellan skolorna

Nämnden kommer under 2013 aktivt arbeta för att skolorna ska öka sin samverkan kring bland annat kompetensutveckling.

BUN

Som arbetsgivare stimulera och stödja medarbetare och chefer att vidareutvecklas i sina yrkesroller

Nämnden ska under året arbeta för att stimulera chefer och medarbetare att vidareutvecklas i sina yrkesroller. Det handlar både om att stimulera

kompetensutveckling men även om att skapa nya utvecklingsmöjligheter inom skolan.

UAN

Initiativ och ansvarstagande för utveckling ska noteras och uppmärksammas.

Exempelvis behöver rutiner utvecklas för att chefers och medarbetares initiativ och förslag ska hanteras på ett strukturerat sätt, återkopplas och senare eventuellt

genomföras.

MBN

Erbjuda utbildningar i coachande ledarskap i nämndens verksamheter

Det är viktigt att uppmuntra kreativitet och idéer i verksamheten. Medarbetare och chefer ska utveckla sig själva och

kommunens verksamhet genom att personal ska erbjudas utbildning i coachande

ledarskap.

KFN

Socialnämnden ska uppmuntra medarbetarna att ta eget ansvar

Medarbetarnas delaktighet, eget ansvar och engagemang är viktiga faktorer i

socialkontorets utvecklingsarbete, exempelvis i Lean-arbetet.

Varje medarbetare/chef ska ha kontinuerliga medarbetarsamtal som inkluderar en individuell kompetensutvecklingsplan.

Medarbetarna ska uppmuntras att ta egna initiativ till omvärldsbevakning.

Kreativitet ska uppmuntras genom att medarbetare/chefer ges möjlighet att pröva nya arbetssätt/metoder.

SN

Nämnden ska stärka utvecklingen av personalens kunskap inom demensområdet.

Omvårdnadslyftet

En av regeringen beslutad ny kompetensreform för personal inom

äldreomsorgen. En utbildningssatsning inom äldreomsorgen där anställda inom vård- och omsorg kan söka distansutbildning inom olika ämnesområden i det nya vård- och omsorgsprogrammet bland annat demens.

Poängutbildningarna genomförs under 2012-2013 i samarbete med Kunskapsparken (Kommunala vuxenutbildningen i Sollentuna).

VON

Trafik- och fastighetsnämnden skall tydligare verka inom vårt uppdrag och följa fastställda policy och riktlinjer.

Vi skall utmana oss själva och vårt uppdrag.

Genom återkommande reflektion och diskussion, bidrar vi till att förändra och utveckla vår verksamhet.

TFN

47

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Genom att sprida kunskap om våra ansvarsområden till övriga nämnder samt nyfiket informera oss om deras verksamhet kan vi inspirera varandra till utveckling.

Kompetensökning av medarbetare i budgetprocessen kan ge värdefulla perspektiv vilka kan omsättas i verksamhetsplanering.

Kommunövergripande mått

Medarbetarenkät fokusområde utveckling Andel internt rekryterade chefer

Antal internt rekryterade chefer

48

Utbildning

Mål: Alla kommunens utbildningsverksamheter ska hålla en hög och jämn kvalitet

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Alla skolor ska förbättra sina resultat

Sollentuna kommun arbetar för att ha Sveriges bästa skolor. För att nå dit behöver alla skolor förbättra sina resultat. Det är viktigt att inga skolor hamnar efter. Det får dock inte innebära att ambitionsnivån för de skolor som har de bästa resultaten sänks.

BUN

Skolan ska präglas av ett inkluderande arbetssätt

Skolorna i kommunen ska ha ett inkluderande synsätt när det gäller sina elever. Utgångspunkten ska vara att elever ska inkluderas i ordinarie undervisning, så långt som möjligt, med individuellt anpassade stödåtgärder. Stödåtgärderna ska vara adekvata utifrån varje barns rätt att nå sin potential enligt skollagen.

BUN

Skolledare och lärare ska ges möjlighet att fokusera på sitt kärnuppdrag

För att nå goda resultat i skolan är det viktigt att skolledare och lärare ges så goda förutsättningar som möjligt. Nämnden kommer verka för att administrativa uppgifter i första hand sköts av någon annan än skolledare eller lärare när det är möjligt. Det är även viktigt att skolledare har den insikten och skaffar det stöd som behövs för att möjliggöra fokuseringen på det pedagogiska uppdraget.

BUN

Studerande i kommunens gymnasieskolor och vuxenutbildning ska ges förutsättningar att förbättra sina resultat

Nämnden ska ge verksamheterna förutsättningar för att förbättra sin kvalitet och genom det ge de studerande bästa möjliga förutsättningar för att förbättra sina resultat.

UAN

Nämnden ska utveckla arbetet att stödja ungdomar med läxläsning

Nämnden ska utveckla läxläsningen på Arena Satelliten samt inleda samarbete med andra aktörer eller organisationer angående läxläsning

KFN

Nämnden ska stödja skolorna i arbetet att utveckla skolbiblioteken

I enlighet med nya skollagen har skolbibliotekens roll stärkts. Sollentuna bibliotek ska vara ett stöd till skolorna och erbjuda möjlighet till stöttning i

uppbyggnaden av skolbiblioteken.

KFN

Nämnden ska genom kulturskolan stödja skolorna gällande dans och drama i undervisningen.

Kulturskolan kan genom att erbjuda sin verksamhet till skolorna öka kvalitén i skolundervisningen. Genom att dansen kommer in i skolan kan vi erbjuda elever fler förutsättningar att utvecklas.

KFN

Alltid följa våra processer/arbetssätt för att säkerställa likvärdigt utförande och bemötande gentemot kommunens utbildningsverksamheter

TFN skall säkerställa att verksamheterna bemöts likvärdigt vad gäller den fysiska skolmiljön, oavsett verksamhetsutövare. Den geografiska placeringen i kommunen ger olika förutsättningar för utemiljön. För att säkerställa likvärdigheten behövs policy för skolors och förskolors tillgång både till verksamhetslokaler och klimatanpassade utemiljöer såsom skolgård, grönområde, park och lekplatser.

TFN

49 Kommunövergripande mått6

Genomsnittligt meritvärde

Andel elever med godkända betyg i samtliga ämnen

Andel studerande som når godkänt inom grundläggande vuxenutbildning Andel studerande som når godkänt inom gymnasial vuxenutbildning Andel studerande som når godkänt inom SFI

Spridning av resultat mellan grupper av elever7 Andel elever som upplever sig mobbade

Andel skolledare och lärare som anser att de kan fokusera på kärnuppdraget8 Genomsnittlig betygspoäng

Andel elever som når målen i alla kurser

Mål: Skapa förutsättningar för ett livslångt lärande

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Det pedagogiska arbetet i förskola, fritidshem och förskoleklass ska stärkas

För att ytterligare kunna förbättra elevernas resultat ska förskola, fritidshem och förskoleklass få ett förstärkt pedagogiskt innehåll. Förskolan är det första steget i det livslånga lärandet och blir stratpunkten för många barns lärande.

BUN

Skapa bättre förutsättningar för medborgare att fortsätta studera eller få ett arbete

Nämnden ska ge medborgarna

förutsättningar för att fortsätta studera eller få ett arbete. Det gäller både de yngre som lämnar gymnasieskolan och de äldre som studerar på vuxenutbildning eller SFI. Det är viktigt att beakta individens egen vilja och förutsättningar.

UAN

Nämnden ska stötta ungdomar till studievägledning och arbete

Nämnden ska utveckla projektet på Arena Satelliten med att stötta ungdomar till sysselsättning i samarbete med arbetsförmedlingen.

KFN

Nämnden ska bidra till att demokratisera teknikutvecklingen

Nämnden ska arbeta för att skapa lokala arenor för samhällsdebatt och

kulturaktiviteter enligt modellen Arena Edsberg. E-böcker är centrala för att tillgängliggöra litteratur till en större målgrupp. I samarbete med andra aktörer ska nämnden underlätta

teknikanvändningen för de äldre

KFN

Socialnämnden ska ge placerade barn förutsättningar att förbättra

utbildningsresultatet

Inför placering av barn och unga ska en noggrann kvalitetsinventering av erbjuden skolgång genomföras. Åtagandet förutsätter samverkan mellan barn- och

utbildningskontoret och socialkontoret.

Barnets skolgång ska noggrant följas och vid behov ska ytterligare stöd övervägas.

SN

6 För de flesta måtten gäller att mätningarna följer skolåret och inte kalenderåret.

7 Nytt mått som ännu inte är klart definierat.

8 Inte klart att detta kan genomföras

50

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Nämnden ska främja möjligheten för äldre och personer med funktionsnedsättning att använda IT.

Seniornet

Verksamheten som bedrivs i Tors backe servicehus lokaler ska utöka utbudet av utbildningar och kurser i användandet av it-teknik.

E-hälsa

Syftar till att ge individen möjlighet till tillgänglig och säker information inom vård och omsorg. Målet är att skapa konkret nytta för kommuninvånarna, medarbetarna och beslutsfattarna. Kommunen ska i samverkan med landstinget utveckla former för

gemensamma tekniska lösningar genom programmet "Kommunal IT-samverkan i vård och omsorg" som arbetar med nationellt, kommunalt och privat perspektiv.

Samverkan mellan kommuner, landsting och regioner kommer att vara styrande i arbetet att nå målet. Tillsammans drivs den tekniska utvecklingen mot morgondagens och framtidens användarvänliga, tillgängliga och säkra e-hälsotjänster.

VON

Kommunövergripande mått

Andel arbetslösa ungdomar i åldern 16-24 år.

Andel elever på yrkesprogrammen som är i arbete ett år efter avslutad gymnasieutbildning Andel vuxenstuderande som går vidare till studier på gymnasial nivå

Andel elever som fullföljt sin gymnasieutbildning inom fyra år

Övergång till högskola/universitet inom 3 år efter avslutad gymnasieutbildning Andel studerande på yrkesvux som är i arbete efter avslutad utbildning

51

Omsorg

Mål: Genom förebyggande arbete ge förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv

Nämndens åtaganden Beskrivning Nämnd

Identifiera enkelt avhjälpta hinder inom kommunens centrumområden.

Miljö- och byggnadsnämnden har vid bygglovgivning och bygganmälan ansvaret över att tillgänglighet i fysisk bemärkelse uppnås vid byggnation. Vidare har nämnden ansvaret för tillsyn över att tillgängligheten förbättras i den befintliga offentliga miljön när det gäller så kallade enkelt avhjälpta hinder. I första hand avser åtagandet för 2013 ett inventeringsarbete för ett antal av kommunens centrumområden. Inventeringen ska leda till att respektive fastighetsägare anmodas att vidta åtgärder.

MBN

Nämnden ska utveckla och tillgängliggöra fritidsverksamhet för unga med

funktionsnedsättning

Det finns ett stort behov av

fritidsverksamheter för funktionsnedsatta barn och ungdomar. Nämnden vill arbeta för att möjliggöra för funktionsnedsatta att utnyttja fritidsverksamhet genom att informera om och utveckla utbudet i samverkan med närliggande kommuner

KFN

Socialnämnden ska utveckla tidigt stöd för barn och ungdomar för att hindra psykisk ohälsa

Många problem kan förebyggas genom att professionella samordnar sina resurser och ger tidigt stöd till barn och unga som riskerar att utvecklas ogynnsamt. Barn, unga och deras närstående ska få den hjälp de behöver när de behöver det.

Socialnämnden ska fortsätta utveckla

”Rotebromodellen” i hela kommunen och ska utveckla metoder för nätverksbyggande för ungdomar i riskzonen.

SN

Socialnämnden ska utveckla samarbetet med civilsamhället

Socialnämnden ska fortsätta utveckla arbetet med att uppmärksamma och främja samarbetet med ideella föreningar och övriga i civilsamhället, exempelvis näringsliv och enskilda.

Exempel på samarbetsområden;

ensamkommande flyktingbarn, kvinnofrid, stoppa langningskampanjer, missbruk och socialpsykiatri.

SN

Nämnden ska arbeta förebyggande för att motverka att onödiga risker för fall, undernäring och sår uppstår i vård- och omsorgsarbetet.

Senior alert

Äldreboenden och dagverksamheter i Sollentuna kommun genomför

riskbedömningar som åtgärdas och följs upp och registreras i ett nationellt

kvalitetsregister. Kvalitetsregistret ger stöd

kvalitetsregister. Kvalitetsregistret ger stöd

In document Vänsterpartiets budget 2013 (Page 43-64)

Related documents