• No results found

Utdrag ur aktuella lagtexter

SPRIDNING AV FRÄMMANDE POPULATIONER

Bilaga 3 Utdrag ur aktuella lagtexter

VILTVÅRD

Jaktlag (1987:259) Utplantering av vilt m.m. 36 §

Regeringen får meddela föreskrifter om att vissa slag av vilt inte får sättas ut i frihet eller hållas i hägn utan särskilt tillstånd eller att andra särskilda föreskrifter eller villkor skall gälla för sådan verksamhet.

Jaktförordning 1987:905 Vilt som tillfaller staten 32 §

Vilt av arterna björn, varg, järv, lo, myskoxe, fjällräv, utter, fiskgjuse, bivråk, tornuggla, hökuggla, berguv, fjälluggla, lappuggla, slaguggla, rördrom, lunnefågel, salskrake, svarthalsad dopping, skärfläcka, gråspett, vitryggig hackspett, mellanspett, kungsfiskare, blåkråka, härfågel, sommargylling, fjällgås, skräntärna, svarttärna, storkar, örnar, glador, falkar, kärrhökar som omhändertas, påträffas dött eller dödas när sådant djur är fredat, tillfaller staten.

Jaktmedel 12 a §

Vilt som har fångats i fångstredskap skall vid vittjningstillfället omedelbart avlivas eller återges friheten.

Första stycket gäller inte vid fångst i vilthägn av den viltart som hägnet är avsett för. ………

Utsättning av vilt m.m. 41 §

Vilt får inte sättas ut i frihet om inte annat följer av 12 a §.

Naturvårdsverket får i det enskilda fallet eller genom föreskrifter medge undantag från första stycket.

41 a §

Vilt får hållas i ett vilthägn eller liknande anläggning endast efter tillstånd av länsstyrelsen. Tillstånd får inte ges om det finns risk för spridning av smittsamma sjukdomar. Tillståndet får återkallas om viltet eller hägnet inte sköts på rätt sätt eller om anläggningen ger upphov till allvarliga hälsorisker.

Länsstyrelsen får besluta om närmare villkor för tillståndet enligt första stycket.

Vilt i vilthägn eller liknande anläggning skall hållas betryggande instängt i enlighet med föreskrifter som meddelas av Naturvårdsverket.

42 §

Naturvårdsverket får efter samråd med Jordbruksverket meddela föreskrifter om 1. vilka viltarter som får hållas i vilthägn,

2. hur hägn för olika viltarter skall vara beskaffade, 3. registrering av vilthägn,

4. registrering och märkning av vilt som hålls i vilthägn, 5. länsstyrelsens prövning i ärende som avses i 41 a §.

Miljöbalken 1998:808

8 kap. Särskilda bestämmelser om skydd för djur- och växtarter 3 §

För att skydda vilt levande djur- eller växtarter eller naturmiljön får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om förbud mot eller särskilda villkor för att sätta ut exemplar av djur- eller växtarter i naturmiljön.

Detta gäller inte när sådana föreskrifter finns i annan lag. ………

4 §

För att skydda vilt levande djur- eller växtarter får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om in- och utförsel, transport, förvaring, preparering och förevisning av djur och växter eller handel med dem. Sådana föreskrifter får meddelas, om det behövs för att uppfylla Sveriges internationella åtaganden på området eller av andra skäl. Föreskrifterna får också reglera motsvarande befattning med ägg, rom eller bon eller med andra produkter som har utvunnits av djur eller växter.

Föreskrifterna får innefatta förbud mot eller krav på tillstånd eller andra särskilda villkor för sådana åtgärder som anges i första stycket.

12 kap. Täkter, jordbruk och annan verksamhet Vilthägn

11 §

Vilthägn får inte uppföras utan tillstånd av länsstyrelsen på områden där allmänheten får färdas fritt.

Vid tillståndsprövningen skall behovet av skydd för friluftslivet och naturmiljön beaktas. Tillstånd till vilthägn inom ett strandskyddsområde får meddelas endast om det finns särskilda skäl.

Naturvårdsverkets författningssamling 2002:20 Definition

2 §

Med vilthägn avses i denna författning ett markområde som med hjälp av stängsel eller på annat sätt avgränsas i syfte att innestänga vilt under mer än 48 timmar. Med vilthägn avses inte anläggning för offentlig förevisning av djur.

Tillstånd för vilthägn 3 §

Efter tillstånd av länsstyrelsen får i vilthägn hållas hjortdjur, som genom naturlig utbredning tillhör den svenska faunan samt vildsvin, hare, fasan, rapphöna och gräsand. Vidare får mufflonfår och korsningar mellan tam- och vildsvin hållas i vilthägn efter tillstånd av länsstyrelsen.

Sådant tillstånd av länsstyrelsen gällande däggdjur får endast avse individer som fötts upp i fångenskap, hållits i fångenskap före den 1 juli 1995 eller åtkommits i enlighet med bestämmelse i jaktlagen (1987:259).

……… ………

Länsstyrelsens tillstånd krävs även för att hålla vilt som omhändertagits för vård och rehabilitering i fångenskap.

Rymning och utsättning från vilthägn 5 §

Har hägnade vilda däggdjur och korsningar mellan tam- och vildsvin rymt ur vilthägn, eller om det finns sannolika skäl att tro detta, skall händelsen snarast anmälas till länsstyrelsen.

6 §

Utan hinder av bestämmelsen i 41 § jaktförordningen (1987:905) får fasan, rapphöna och gräsand sättas ut i frihet efter jakträttsinnehavarens medgivande. Utsättningen får dock inte ske inom områden där arten inte förekommer eller har förekommit i vilda stammar.

Vilt som omhändertagits för vård och rehabilitering får utan särskilt tillstånd sättas ut i frihet i det området där det omhändertagits. Om särskilda skäl föreligger får dock sådant vilt sättas ut på annan plats.

Registrering och märkning av vilt som hålls i vilthägn 7 §

Ett register över de vilthägn i länet där tillstånd erfodras för att hålla vilt enligt 3 §, skall upprättas av länsstyrelsen. Registret skall hållas aktuellt.

Registret skall för varje vilthägn innehålla uppgift om 1. besättningsnummer,

2. hägnägarens namn, adress och telefonnummer, 3. var hägnet är beläget (fastighet och kommun), 4. hägnets areal (ha),

5. när hägnet uppfördes och när eventuella utbyggnader skett, 6. vilka djurarter som hålls i hägnet,

7. hur många djur av respektive viltart som genomsnittligt hålls i hägnet, 8. uppgift om eventuell återfångstanordning och av vilken typ den är.

Utförande av hägn 9 §

Hägn avsett för hjortdjur, mufflonfår, vildsvin, korsningar mellan tam- och vildsvin eller hare skall hindra djur av dessa kategorier samt hundar att ta sig ut från eller in i hägnet.

………….

Undantag från föreskrifterna 13 §

Naturvårdsverket kan i enskilda fall meddela undantag från dessa föreskrifter.

Statens jordbruksverks författningssamling (2000:172) Införsel från länder inom EU och Norge

Registrering 3 §

Importör skall vara registrerad hos Statens jordbruksverk. Ansökan om registrering skall ske på fastställd blankett4 och vara Jordbruksverket tillhanda senast 30 dagar före det första

införseltillfället. Registreringen gäller under ett år.

Föranmälan 4 §

Mottagare av en leverans fjäderfän eller kläckägg från ett land inom EU eller från Norge skall senast en arbetsdag före djurens ankomst till Sverige göra en anmälan till Jordbruksverket

Införsel från tredje land utom Norge Införseltillstånd

20 §

Vid införsel krävs tillstånd i varje enskilt fall. I införseltillståndet kan Jordsbruksverket föreskriva ytterliggare villkor.

FISKEVÅRD

Fiskelag (1993:787)

Utplantering och odling av fisk 28 §

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om krav på särskilt tillstånd och om villkor i övrigt för att fisk skall få sättas ut, flyttas eller odlas.

Förordning om fisket, vattenbruket och fiskenäringen (1994:1716) Utplantering av fisk m.m.

16 §

För att sätta ut fisk eller flytta fisk från ett vattenområde till ett annat eller för att anlägga och driva en fiskodling krävs tillstånd av länsstyrelsen. Ett tillstånd får förenas med villkor.

Tillstånd för fiskodling får meddelas för viss tid.

Tillstånd får inte ges för sådana fiskarter eller fiskstammar som är olämpliga med hänsyn till vattenområdets särart.

………

Om någon i en dom eller ett beslut i ett mål eller ärende om vattenverksamhet enligt miljöbalken eller motsvarande äldre bestämmelser är ålagd att vidta en åtgärd som kräver tillstånd enligt första stycket, skall tillståndsprövningen endast omfatta de villkor som behövs för att förebygga spridning av smittsamma sjukdomar.

………

17 a §

Lax eller öring som har sina uppväxtområden i havet eller i Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren eller Storsjön i Jämtland får sättas ut endast om den är märkt genom att dess fettfena är bortklippt.

18 §

Ytterliggare föreskrifter om utsättning och flyttning av fisk samt om fiskodling och slakt av odlad fisk får meddelas av Fiskeriverket.

………

Fiskeriverkets författningssamling (2001:3) Inledande bestämmelser

1 §

Dessa föreskrifter skall tillämpas vid prövning av ärenden gällande tillstånd för odling, utplantering och flyttning av fisk samt vid slakt av odlad fisk. Föreskrifterna gäller alla utvecklingsstadier av fisk, vattenlevande kräftdjur och vattenlevande blötdjur.

Gemensamma bestämmelser 4 §

1. för landet främmande arter eller stammar 2. ……..

3. ……. 4. ……..

5. flodkräftor i ett vattenområde där kräftpest förekommit under de senaste två åren 6. signalkräftor

på Öland, Gotland eller norr om Dalälven

med eller i anslutning till område med akut kräftpest

med eller i anslutning till områden som har bestånd av flodkräftor som når in i Norge

där arten inte förekommer idag eller där tillstånd inte tidigare har meddelats för utplantering av arten.

7. ……… 8. ……….

Bestämmelserna i första stycket gäller inte

1. tillstånd för odling i sådana slutna system där risk inte finns att fisken slipper ut i naturen. 2. arterna regnbåge, bäckröding, kanadaröding, splejk, gräskarp och signalkräfta samt ursprungliga stammar av arter gemensamma för Sverige och Norge eller Sverige och Finland. …………..

…………..

Statens jordbruksverks författningssamling (2000:157) 3 §

Vid införsel av vattenbruksdjur för odling eller utplantering från länder in Europeiska unionen (EU) gäller bestämmelserna i 4 – 12 §§ i tillämpliga delar.

Vid införsel av vattenbruksdjur från tredje land skall de krav som anges i 4 – 12 §§ vara uppfyllda samt införseltillstånd skall sökas från Statens jordbruksverk. Införseltillståndet kan innehålla ytterliggare villkor utöver bestämmelserna i dessa föreskrifter.

……….

4 §

Importören skall vara registrerad hos Jordbruksverket för införsel av vattenbruksdjur för odling eller utplantering. Ansökan om registrering skall ske på fastställd blankett och vara

Jordbruksverket tillhanda senast 30 dagar före det första införseltillfället. Registreringen gäller under ett år.

Registrerad importör skall senast 24 timmar före beräknad ankomst göra anmälan om införsel från land inom EU till Jordbruksverket.

Registrerad importör skall senast 24 timmar före införsel från tredje land göra en anmälan om införsel av försändelse till gränskontrollveterinär på införselorten.

……….

Flyttningsdokument m.m. 7 §

Försändelsen med levande vattendjur för odling eller utplantering skall åtföljas av ett

flyttningsdokument. Dokumentet skall bestå av ett formulär som är godkänt av avsändarlandet. Det skall ha utfärdats av en officiell veterinär eller ett officiellt organ senast 48 timmar före lastning. Dokumentet gäller för en enskild försändelse till en mottagare samt har en giltighetstid av tio dagar.

Försändelsen skall vara tydligt märkt med uppgift om avsändande odling eller anläggning, och för viltfångad fisk med uppgift om fångstplats. Märkningen av försändelsen skall klart framgå av flyttningsdokumentet.

SKOGSBRUK

Skogsvårdslag (1979:429) Anläggning av skog på skogsmark 7 §

Om det är påkallat från skogsvårdssynpunkt, får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter som förbjuder eller ställer upp villkor för användning av visst slag av skogsodlingsmaterial vid anläggning av skog.

8 §

Skogsmarkens ägare är ansvarig för anläggning och vård av ny skog.

Register 32 a §

För de ändamål som avses i 32 b och 32 c §§ skall med hjälp av automatiserad behandling föras ett register över fysiska och juridiska personer som yrkesmässigt bedriver produktion eller införsel för saluföring av skogsodlinsmaterial eller handel med sådant material samt ett register över godkända frökällor. Dessa register skall ge offentlighet åt den information som ingå i registren. …………..

Skogsvårdsförordning (1993:1096) Anläggning av skog på skogsmark 5 §

Anläggning av ny skog skall ske genom sådd eller plantering när naturlig föryngring inte kan bedömas ge tillfredsställande återväxt inom godtagbar tid.

Skogsstyrelsen får meddela föreskrifter om

1. vilket skogsodlingsmaterial som får användas inom olika områden och vilka villkor som skall gälla för sådan användning, och

2. vad som avses med skogsodlinsmaterial och frökälla i enlighet med rådets direktiv 1999/105/EG av den 22 december 1999 om saluföring av skogsodlingsmaterial.

Skogsstyrelsen får även meddela föreskrifter om produktion av, handel med och införsel av skogsodlingsmaterial i enlighet med direktiv 1999/105/EG.

9 §

Endast i undantagsfall får utländska trädarter användas som skogsodlingsmaterial. I den fjällnära skogen får utländska trädarter inte användas som skogsodlingsmaterial. Skogsstyrelsen får medge undantag från andra stycket för en begränsad användning om det behövs för något vetenskapligt, angeläget ändamål.

10 §

Skogsodlingsmaterial får inte föras in till Sverige från ett land utanför Europeiska unionen utan tillstånd av Skogsstyrelsen.

Tillstånd får meddelas endast om införseln är förenlig med rådets direktiv 1999/105/EG av den 22 december 1999 om saluföring av skogsodlingsmaterial.

Skogsstyrelsen får meddela närmare föreskrifter om krav på skogsodlingsmaterial från länder utanför Europeiska unionen och om vilka uppgifter en ansökan om införseltillstånd skall innehålla. Om tillstånd meddelas, får Skogsstyrelsen föreskriva sådana villkor för införseln som behövs från skogsvårdssynpunkt.

10 a §

Den som till Sverige har fört in skogsodlingsmaterial som avses i 10 § skall, enligt föreskrifter som meddelas av Skogsstyrelsen, anmäla införseln.

Skogsstyrelsen får meddela föreskrifter om undantag från skyldigheten att anmäla införsel.

10 b §

Register över fysiska och juridiska personer som yrkesmässigt bedriver produktion eller införsel för saluföring av skogsodlingsmaterial eller handel med sådant material får i fråga om dessa personer innehålla uppgifter om

1. namn, adress och telefonnummer, 2. organisationsnummer,

3. namn på kontaktpersoner, 4. verksamhetsinriktning, och

5. den eller de produktionsenheter där verksamheten bedrivs

10 c §

Register över godkända frökällor får innehålla uppgifter om 1. typ av frökälla,

2. frökällans geografiska belägenhet, 3. frökällans registerbeteckning, 4. botaniskt namn, 5. kategori, 6. ändamål, 7. areal, 8. ursprung, och

9. vad som i övrigt i tekniskt eller biologiskt hänseende narmare beskriver frökällan.

Skogsstyrelsens författningssamling (1993:2) Till 7 § skogsvårdslagen

Förflyttning av skogsodlingsmaterial av vissa lövträd

Bok, vårtbjörk samt ek av europeisk härkomst får användas för skogsodling endast om

skogsodlingsmaterialets härkomst är antingen nordligare än lat. 51° N eller ostligare än long. 20° O.

Förflyttning av skogsodlingsmaterial av tall och gran (tab. 2 och 3)

Tall och gran får i samband med skogsodling användas endast enligt tabellerna 2 och 3. Förflyttning i höjdled skall begränsas så att föryngringsresultatet inte riskeras.

Allmänna råd

Vid förflyttning av skogsodlingsmaterial bör stor hänsyn tas till odlingslokalens klimat och förutsättningar för skogsodling i övrigt. Detta har stor betydelse vid skogsodling i svårföryngrad skog i norra Sverige och i kärva lägen över huvud taget.

………

I svårföryngrad skog i norra Sverige har skogsodlingsmaterial av lokal härkomst av tall låg överlevnad. Där bör nordligare härkomster användas eller fler plantor än normalt sättas ut.

Utländska trädarter (fig. 1)

Skogsmarkens ägare skall i förväg till skogsvårdsstyrelsen anmäla när han avser att använda skogsodlingsmaterial av utländska trädarter på en areal om minst 0.5 hektar.

………..

Skogsstyrelsen författningssamling (2002:2) 5 kap. Utfärdande av stambrev

1 §

Skogsstyrelsen utfärdar, under de förutsättningar som anges nedan, stambrev för fröenheter och växtdelar producerade i Sverige.

6 kap. Anmälan om in- och utförsel 1 §

Den som till Sverige har fört in skogsodlingsmaterial från ett land utanför Europeiska unionen skall, senast två veckor från det att materialet förts in, till Skogsstyrelsen lämna en anmäla om införsel. Anmälan skall innehålla uppgift om,

1. införseltillståndets nummer, 2. tidpunkt för införseln, 3. den mängd som införts, samt

4. huruvida materialet är avsett för vidareöverlåtelse eller användning hos den som fört in materialet.

Till införselanmälan skall vidare fogas tull- eller leveranshandling som styrker uppgift om införd mängd.

2 §

Den som till Sverige har fört in skogsodlingsmaterial från ett land inom Europeiska unionen skall, senast två veckor från det att materialet förts in, till Skogsstyrelsen lämna en anmäla om införsel. Anmälan skall innehålla uppgift om,

1. tidpunkt för införseln, 2. den mängd som införts, samt

3. huruvida materialet är avsett för vidareöverlåtelse eller användning hos den som fört in materialet.

Till införselanmälan skall fogas kopia av de dokument som, enligt de regler som gäller i det land från vilket skogsodlingsmaterialet införts, skall åtfölja partiet.

7 kap. Saluföring av skogsodlingsmaterial

1 §

Skogsodlingsmaterial får saluföras endast om det finns stambrev för material, utfärdat av land tillhörande Europeiska unionen.

Related documents