• No results found

Utsättningar i Norrbottens län

SPRIDNING AV FRÄMMANDE POPULATIONER

4. SPRIDNING AV FRÄMMANDE POPULATIONER INOM FISKE-

4.1 GRANSKNING AV TRE LÄN

4.1.1 Utsättningar i Norrbottens län

Tillstånd för utsättning som givits under perioden 1995-2001 omfattar sju inhemska arter (Tabell 5), främst öring, röding och harr. Totalt har 1020 tillstånd utfärdats, varav 951 berör någon av de tre nämnda arterna. Endast i 18% av till- stånden för spridning av någon av de sju arterna finns den stam som avses att användas angiven (Tabell 5). I 78% av tillstånden finns uppgift om mängden fisk som ska sättas ut (angivet i stycken, kilogram eller liter).

Öring: För öring finns stamangivelse i 107 av 462 tillstånd (Tabell 5), och nio olika stambeteckningar förekommer (Tabell 6a). Av dessa härrör åtminstone fyra stycken från geografiska områden utanför Norrbottens län. I den klart övervägande delen av fallen (närmare 90% av de tillstånd där stam angivits) har någon av de tre stammarna Konnevesi, Parki eller Bergnäs använts (Figur 2a,b), där Konnevesi, med ursprung i Finland, definitivt måste betraktas som en främmande stam. Totalt har 42 tillstånd för utsättning av Konnevesin utfärdats under den aktuella perioden, och utsättningarna har rört åtta olika vattendrag (ytterligare ett tillstånd är utfärdat för utsättning av denna stam, men uppgift om mottagande vatten saknas). Den totala mängden utsatt Konnevesi är oklar, men uppgår till minst 70 000 fiskar (Tabell 6a).

Figur 2a. Andelen använda öringstammar för utsättning i Norrbottens län under perioden 1995- 2001.

Figur 2b. Andelen använda öringstammar för utsättning i Norrbottens län under perioden 1995- 2001. Utsättningar av öring av okänd stam är här undantagna.

Okänd stam 78% Konnevesi 9% Gullspång 1% Hornavan 0.002% Lögdeälv 0.002% Byske älv 0.002% Bergnäs 4% Ammarnäs 1% Parki 7% Råneälv 0.002% Parki 32% Lögdeälv 1% Konnevesi 38% Bergnäs 16% Byske älv 1% Gullspång 6% Hornavan 1% Ammarnäs 4% Råneälv 1%

Fem olika områdesbeteckningar finns för de platser där Parki-stammen ska ha satts ut och dessa berör Skellefteälven, Kalixälven och Lule älv. Endast Lule älv har en naturlig kontakt med Parkijaure-Randijaure och Skalka-områdena varifrån stammen förmodas härstamma. Parki-stammen måste därför betraktas som främmande för Skellefte- och Kalixälvarna. Bergnässtammen har sitt ursprung i Skellefteälven, men har, förutom i Skellefteälven, spridits i minst fyra andra älvar. I fem av de totalt 462 för öring givna tillstånden under perioden är det klart angivet att den stam som ska sättas ut har sitt ursprung i det vatten där utsättningen ska göras. Dessa fem tillstånd gäller två utsättningar av Ammarnässtammen i Vindel- älven, en utplantering av stam Byske älv i Byske älv, en utsättning av stam Hornavan i Skellefteälven, samt ett tillstånd för plantering av råneälvsöring i Råne älv (Tabell 6a). I fem av de 107 tillstånd där stam finns angiven saknas uppgift om i vilket vatten utsättningen är ämnad att utföras.

Under den aktuella perioden 1995-2001 har tillstånd för utsättningar utfärdats för minst 20 olika vattensystem. För ca. sju av dessa vattensystem saknas uppgift om den utplanterade stammens ursprung (Tabell 6a). I 20 av tillstånden är såväl stam som mottagande vatten okänt.

Uppgift om mängd utplanterad öring finns i 354 av de totalt 462 (77%) utfärdade tillstånden för öring i Norrbottens län. I 276 tillstånd anges mängden i antal fiskar och dessa uppgår totalt till 364 000 öringar. I de 77 tillstånd som anger mängd i vikt motsvarar mängden utplanterade öringar ca 22 000 kg. Ett tillstånd där mängden angivits som 0.5 liter finns också.

Röding: Totalt har 320 tillstånd för utplantering utfärdats för röding i Norrbottens län perioden 1995-2001. I 60 av dessa tillstånd (19%) finns uppgift om stam (Tabell 6b), och sex olika stammar förekommer. Fem av dessa torde härstamma från Norrbottens län. Den klart mest använda stammen av röding är Hornavan som förekommer i 41 av de 60 tillstånden med stamangivelse. Denna stam är utplante- rad i minst sju olika vattensystem. Det totala antalet spridda fiskar är oklart då mängdangivelse saknas på många tillstånd eller är inkonsekvent angivet (antal, vikt eller liter), men uppgår till minst 30 000 stycken.

De sex olika rödingstammarna har planterats ut i totalt sju olika vattensystem. I fem tillstånd är det oklart i vilket vatten stammen ifråga skulle sättas ut. I ca 13 vattensystem har tillstånd givits för utplantering av okänd stam, och i 17 fall är vare sig stam eller utsättningsvatten angivet (Tabell 6b).

Mängden utplanterad röding finns angiven i 246 av tillstånden (77%). Antalet fiskar som enligt uppgift i 186 tillstånd satts ut uppgår till 215 000. Därutöver har i 59 fall vikten angivits till totalt 14 000 kg, och i ett fall anges mängden som 3 liter röding.

Harr: För harren förekommer stamangivelse endast på 13 av 169 utsättnings- tillstånd i Norrbottens län. Två olika stambeteckningar förekommer: Tuuva eller Tuvva (angivelserna varierar men åsyftar troligen samma stam) och Harrijaure (Tabell 6c). Båda dessa stammar härstammar från Luleälven. Harrijaure är den mest använda – 121 000 individer av denna stam är utplanterad i Luleälven, medan 3 000 harrar av stammen Tuuva/Tuvva är utplanterad i Kalix älv. Tillstånd för utplantering av stam av okänt ursprung har givits för minst 13 olika vattensystem, och totalt har över 300 000 harrar av okänd stam spridits i dessa vatten. I fyra tillstånd är såväl stam som utsättningsvatten inte uppgivet. Totalt har minst en halv miljon harrar satts ut i Norrbottens län under den aktuella perioden. Mängden utsatt harr finns angiven i 140 av tillstånden (83%) och anges totalt som ca. 440 000 individer samt 1 700 kg.

Sik: Tillstånd för 54 utsättningar av sik har givits i Norrbottens län 1995-2001, men i samtliga fall saknas uppgift om vilken sik som avses att användas.

Sikutsättningarna har avsett tre vattensystem. I ett tillstånd saknas både uppgift om stam och utsättningsvatten. Uppgift om mängd utsatt fisk saknas i 11 tillstånd. Av de 43 tillstånd där mängduppgift förekommer framgår att ca. 597 600 stycken sikar planterats ut i Norrbotten under perioden.

Lax: Totalt har åtta utsättningstillstånd utfärdats för lax i Norrbottens län, och i sex av dessa har stam angivits (Tabell 6d). Totalt förekommer fem olika

stambeteckningar. Tre av stammarna har sitt ursprung i Norrbotten, medan två härstammar från Västerbotten. Laxutsättningarna ska vara gjorda i Byske älv samt i Rosån. I ett fall har tillstånd för utsättning av okänd stam i Byske älv i givits, och i ett fall saknas både uppgift om stam och utsättningsvatten. Uppgift om mängd utsatt fisk finns i sex av tillstånden och anges totalt som 700 stycken individer samt 500 kg. Totalt förefaller alltså minst ca. 1000 laxar ha planterats ut inom ramen för länsstyrelsens tillståndsgivning (men se avsnitt 4.2 Kompensationsutsättningar nedan).

Flodkräfta: I ett fall av sex förekommer information om vilken stam av flodkräfta som avses att användas. I det fallet är det tillstånd för utplantering av 250 stycken flodkräftor av stam Kroknäs i Vistån/Åbyälven som givits. Det geografiska ursprunget för Kroknässtammen framgår ej av tillgänglig information. Övriga tillstånd för utplantering av flodkräfta har rört utsättning i Rosån (500 st.), Råneälv (180 st.) och Luleälven (okänt antal). I ett fall är utsättningsvattnet inte angivet, och det tillståndet avser 50 stycken flodkräftor.

Gös: Ett tillstånd har givits för gösutsättning. Stamangivelse saknas och utsättningen har gällt Alterälven och omfattat 1 000 gösar.

Related documents