• No results found

Vid arbetena har den äldre åskskyddsanläggningen ersatts med en ny mer omfattande

åskskyddsanläggning. Arbetet har i huvudsak inneburit att samtliga delar i metall anslutits till det nya systemet, vilket innefattar tak, stuprör, klockor, maskineri, invändiga dragstänger samt elcentraler. Invändigt har samtliga delar anslutits till ett s.k. potentialutjämningssystem som fungerar som en gemensam jordfelsbrytare. Runt kyrkan har en sk. ringled grävts som leder ned alla eventuella blixtnedslag i marken.

Markarbeten Ringled

Ringleden som grävts runt kyrkobyggnaden utgörs av ett smalt schakt och ligger ca 40-50 cm under marknivå. Ringleden grävdes i huvudsak innanför den befintliga plattläggningen som finns runt kyrkobyggnaden. Undantaget den norra sidan där växtlighet gjorde att man var tvungen att gå utanför plattläggningen.

I ringleden ligger en kopparlina som är ansluten till jordstag, i form av järnspett, som i sin tur är nedstuckna i marken. Jordstagen finns i tre sk. kopplingsbrunnar runt kyrkan.

Kopplingsbrunnarna är placerade strax nord- och sydöst om koret samt sydöst om tornet.

Kopplingsbrunnarna täcks av jord och ligger en bit under marknivå och döljs därmed.

Till ringleden har samtliga metalldelar kopplats med hjälp av kopparlinor. I händelse av ett åsknedslag leds således blixten ned i jordtagen och vidare ned i marken. Även det nytillkomna potentialutjämningssystemet som skyddar kyrkan invändigt är anslutet till ringleden.

Utvändiga installationer på kyrkobyggnaden

Utvändigt har den nya anläggningen utökats vilket inneburit fler uppfångare på taket samt fler nedledare. Majoriteten av nedledarna är fästa på befintliga stuprör.

5

Från uppfångarna löper nedledare i form av kopparlinor på taket. Dessa är fästa i falsarna i taket med hjälp av klämmor utan att göra åverkan i själva plåten. Nedledarna från taket leds sedan vidare ned på fasaden, på 12 ställen leds de ned via stuprören och på enstaka ställen leds de även ned på fasaden. Från stuprören eller fasaden leds nedledarna i koppar vidare ned under mark där de ansluts till ringleden.

Runt stuprören är nedledaren fäst med band av koppar som inte skadar stupröret. Närmast marken, vid övergången mellan jord och luft, skyddas nedledaren av ett kopparrör. Röret är fäst i panelen med infästningar i koppar eller galvat stål. Den sk. undersökningskopplingen i galvat stål som finns vid varje nedledare är även den fäst i panelen. Vid varje undersöknings-koppling finns en liten identitetsbricka fästs på panelen. Brickan har fästs i panelen med små nubbar och gjordes utan att informera antikvarisk kontrollant. Ett bättre alternativ hade varit att fästa brickan i själva kopparlinan.

På tornet har nedledarna från taket dragits ned längs den sydöstra och det nordvästra hörnet.

Besökare närmar sig kyrkan från södra sidan vilket innebär att detta är den minst iögonfallande placeringen.

På tornets sydöstra fasad har en ny åskskyddsledare från tornet kopplats ihop med en äldre åskskyddslina från långhusets södra takfall. De leds ned i marken till ringledaren via stupröret i hörnet mellan tornet och långhuset.

Invändiga installationer i kyrkobyggnaden

Invändigt i kyrkobyggnaden var endast elcentalen i vapenhuset ansluten till det befintliga åskskyddssystemet. I och med åtgärderna har samtliga elcentraler, metalliska föremål i kyrkorummet och tornet samt maskineri i tornet anslutits till det nya åskskyddssystemet genom ett sk. potentialutjämningssystem. Samtliga större metalliska föremål ansluts för att förhindra att gnistor bildas och därmed kan orsaka en brandspridning.

Potentialutjämningssystem

Invändigt har metalliska föremål, elcentraler och maskineri anslutits till ett potential-utjämningssystem. Systemet gör att de får samma potential, dvs. de får en gemensam jord.

Potentialutjämningssystemet är i sin tur anslutet till ringleden. I kyrkobyggnaden har därför fyra potentialutjämningsskenor (PUS) tillkommit.

Följande enheter är anslutna till potentialutjämningssystemet:

- Tre elcentraler, placerade i kyrkans entré/vapenhus, sakristia och i tornet.

- Kyrkklockor inklusive klockstativ i tornet - Lucköppningsanordningar i tornet

- Urtavlor och urverk i tornet - Maskineri i tornet

- Dragstag i kyrkorummet

Elcentraler

Från vapenhuset går sladdarna under golvet i en befintlig kabelkanal. Dragningen av sladden vidare till elcentralen i sakristian har skett under golvet i kyrkoummet.

Kyrkklockor/lucköppningsanordning

I tornet har kyrkklockor samt klockstativ anslutits till systemet. I och med anslutningen har små hål borrats ovanpå balkarna. På samma våningsplan som kyrkklockorna har även öppningsmekanismen på luckor anslutits.

Dragstag

Invändigt har samtliga sex dragstag över korsarmarna anslutits till det nya åskskydds-systemet. Anslutningarna har skett genom en skruv som har fästs på dragstagets ovansida.

Anslutningen går inte rakt igenom staget vilket gör att den endast är synlig ovanifrån och således inte från kyrkorummet. Anslutningarna i rostfritt målas in i samma kulör som

dragstagen, vilket skall utföras under 2010 när samfälligheten får kyrkoantikvarisk ersättning för invändiga målningsarbeten. Anslutningarna av dragstagen till koret är draget på den södra sidan av kyrkorummet. Dragstagen har anslutits enligt ritningen nedan, där krysset markerar var dragstaget anslutits:

Från elcentralen i vapenhuset har en sladd dragits under trappan och därifrån upp till läktaren genom en befintlig kabelkanal. Tyvärr borrades ett nytt hål i läktarens tak/vägg istället för att utnyttja de befintliga kabelhålen, för att kunna dra fram sladden till själva dragstaget. Enligt elektrikerna kunde man ej använda de befintliga kabelhålen ur säkerhetssynpunkt. Ur

antikvarisk synvinkel är detta ej en bra lösning. Därifrån är sladden dock dragen ovanpå listen tillsammans med befintliga sladdar och är ej synlig från själva kyrkorummet. Sladden är grå men fäst med vita klamrar i plast.

7

Related documents