• No results found

Utgångspunkter och underlag för bedömning 41

In document 08.7. 7 Miljökonsekvensbeskrivning (Page 50-56)

4 MILJÖKONSEKVENSER

4.5 MÄNNISKOR HÄLSA - BULLER

4.5.1 Utgångspunkter och underlag för bedömning 41

Riktvärden för trafikbuller och Boverkets byggregler

Riksdagen antog 1997 riktvärden för trafikbuller som normalt inte bör överskridas vid nybyggnation av bostadsbebyggelse eller vid nybyggnation eller väsentlig ombyggnad av trafikinfrastruktur 42.

För permanentbostäder, fritidsbostäder samt vårdlokaler gäller följande riktvärden:

 30 dB(A) dygnsekvivalentnivå inomhus

 45 dB(A) maximalnivå inomhus

 55 dB(A) dygnsekvivalentnivå utomhus vid fasad

 70 dB(A) maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad I de fall utomhusnivåerna inte kan reduceras till nivåer enligt ovan bör inriktningen vara att inomhusvärdena inte överskrids.

Boverkets byggregler, BBR43, som reglerar ljudmiljön inomhus, ställer samma krav som de i infrastrukturpropositionen, med tillägget att maximalnivån inomhus får överskridas fem gånger per natt. Förutom

41 Förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader tillämpas inte för denna detaljplan då planarbetet påbörjades 2012. Istället följs den äldre lagstiftningen.

42 Infrastrukturpropositionen 1996/97:53.

43 Boverket. Boverkets byggregler (föreskrifter och allmänna råd), BFS 2011:6 - BBR 18.

10232389 • MKB Norra Väsjön | 51 bostäder omfattar reglerna även lokaler (till exempel undervisningslokaler

och arbetslokaler för tyst verksamhet)44. Boverkets allmänna råd

I Boverkets allmänna råd45 framgår Boverkets huvudregler för buller från vägtrafik. Dessa överensstämmer med de riktvärdena som anges infrastrukturpropositionen och Boverkets byggregler.

I de allmänna råden står vidare att:

I vissa fall kan det vara motiverat att göra avsteg från huvudregeln i dessa allmänna råd. Avvägningar mellan kraven på ljudmiljön och andra intressen bör kunna övervägas i centrala delar av städer och större tätorter med bebyggelse av stadskaraktär, till exempel ordnad kvartersstruktur.

Principerna för intresseavvägning innebär kortfattat att en tyst sida (högst 45 dB(A) vid fasad) eller dämpad sida (45-50 dB(A) vid fasad) dit minst hälften av bostadsrummen liksom uteplats bör vara vända tillskapas. Om det inte är tekniskt möjligt att klara 50 dB(A) på den dämpade sidan bör 55 dB(A) accepteras, framförallt för lägenheter på övre våningsplan.

Sollentuna kommuns riktlinjer för hantering av buller

Enligt Sollentuna kommuns översiktsplan har kommunen som mål att följa Boverkets huvudregler, samtidigt som kommunen anser att det ska vara möjligt att uppföra byggnader på flertalet ställen inom den bebyggda miljön. I det fall rekommenderade ljudnivåer inte kan uppnås ska en tyst (dämpad) sida tillämpas mot vilken hälften av bostadsrummen placeras.

Enligt detaljplanen ska bostäder utformas så att minst hälften av boningsrummen i varje lägenhet erhåller en ljudnivå om högst 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå utanför fasad. Varje bostad ska även ha tillgång till antingen uteplats eller balkong med högst 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå och högst 70 dB(A) maximal ljudnivå.

44 För lokaler hänvisar BBR till svensk standard, SS 25268, "Byggakustik – Ljudklassning av utrymmen i byggnader – Vårdlokaler, undervisningslokaler, dag- och fritidshem, kontor och hotell". Uppfylls ljudklass C i standarden uppfylls också kraven i BBR.

45 Boverket. Buller i planeringen - Planera för bostäder i områden utsatta för buller från väg- och spårtrafik.

Allmänna råd 2008:1.

Buller

Buller mäts vanligtvis i måttenheten decibel (dB). Människor vistas oftast i ljudmiljöer som ligger mellan 20-100 dB. För att efterlikna människans upplevelse av buller görs en A-vägning av ljudet och enheten som då används är dB(A).

Det finns två olika bullermått som brukar användas:

Ekvivalent ljudnivå är en form av medelljudnivå, vanligtvis under ett normaldygn.

Maximal ljudnivå är den högsta ljudnivå som uppkommer under en viss period.

Decibelskalan är logaritmisk vilket innebär att buller från två källor inte kan adderas och subtraheras som vanligt. En skillnad på 8-10 dB (A) upplevs som en fördubbling respektive halvering av ljudet.

Buller från vägtrafik orsakas av motorljud och av däckens kontakt med vägbanan. Däckbullret dominerar vid hastigheter över 30 km/tim för personbilar och över 50 km/tim för tung trafik.

Bullret ökar med hastigheten varför hastighetsbegränsningar är ett effektivt sätt att minska bullernivåerna. Den ekvivalenta ljudnivån påverkas också av trafikmängden och andelen tung trafik. Därutöver påverkas bullerspridning av topografi, vindar, atmosfäriska förhållanden samt förekomst av byggnader och bullerskärmar. Fasader dämpar buller och gör att bullernivåerna inomhus kan vara låga trots att det bullrar mycket utomhus.

Riktvärden för trafikbuller i parker och friluftsområden

Naturvårdverket anger i sin rapport Riktvärden för trafikbuller i andra miljöer än för boende, vård och undervisning46 att följande ljudnivåer bör

eftersträvas dag- och kvällstid (06-22):

 45-50 dB(A) ekvivalentnivå eller 20 dB(A) under nivån för omgivande gator i parker och andra rekreationsytor i tätorter

 40 dB(A) ekvivalentnivå i friluftsområden

Underlag

Beskrivningarna och bedömningarna baserar sig på följande utredning som tagits fram inom ramen för detaljplanearbetet:

 Tyréns. Trafikbullerutredning Norra Väsjön, rapport 2018-02-13.

Utredningen är en uppdatering av de trafikbullerutredningar som tagits fram tidigare. I övrigt har material från Sollentuna kommun, Boverket och

Naturvårdsverket använts.

För att beskriva påverkan och konsekvenser med avseende på buller jämförs beräknade bullernivåer med gällande riktvärden samt Sollentuna kommuns riktlinjer. Det nationella miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö som i sin precisering anger att: Människor utsätts inte för skadliga … ljudnivåer ... är också relevant att beakta. I bedömningen görs även jämförelser med nuläget.

4.5.2 Påverkan

Beräkningar för år 2030 visar att ett trettiotal av de planerade bostadshusen inom planområdet kommer att utsättas för ekvivalenta ljudnivåer över riktvärdet 55 dB(A) vid fasad, se Figur 19, Figur 20 och Figur 21 nedan. Det huvudsakliga bullerbidraget kommer från Frestavägen, Gustavsbergsleden och Norrortsleden. För bostadshus med fasader mot Frestavägen varierar de ekvivalenta ljudnivåerna från 55 dB(A) till över 60 dB(A). För de bostadshus som påverkas av buller från Norrortsleden varierar de ekvivalenta

ljudnivåerna från 55 dB(A) till över 65 dB(A). Ny bebyggelse bedöms inte påverka befintlig bebyggelse söder om planområdet i form av ljudreflektioner från vägtrafik längs med Frestavägen.

46 Naturvårdsverket, Riktvärden för trafikbuller i andra miljöer än för boende, vård och undervisning, Dnr 544-1916-02 Rv, 2003-08-14.

10232389 • MKB Norra Väsjön | 53 Figur 19. Figuren visar högsta ekvivalenta ljudnivå för respektive fasad i det södra planområdet.

Ljudnivån vid fasad redovisas endast för byggnader där fasadnivån riskerar att överstiga riktvärdet på 55 dB(A).

Figur 20. Figuren visar högsta ekvivalenta ljudnivå för respektive fasad i det nordöstra planområdet. Ljudnivån vid fasad redovisas endast för byggnader där fasadnivån riskerar att överstiga riktvärdet på 55 dB(A).

Figur 21. De rödmarkerade byggnaderna i figuren överskrider Sollentuna kommuns riktlinjer för ekvivalent ljudnivå, 55 dB(A), vid fasad 4 meter över mark.

I Figur 22 nedan redovisas ekvivalent ljudnivå två meter över mark i planområdet och det närliggande området nordost om planområdet.

Figur 22. Ekvivalent ljudnivå i planområdet två meter över mark.

Enligt Naturvårdsverkets riktvärden för trafikbuller vid rekreationsytor ska den ekvivalenta ljudnivån inte överstiga 45-50dB(A). En ekvivalent ljudnivå < 50 dB(A) erhålls först på ett avstånd på cirka 50-75 meter från Frestavägen och cirka 110-140 meter från Norrortsleden. Enligt Naturvårdsverket gäller

10232389 • MKB Norra Väsjön | 55 riktvärdet 40 dB(A) för friluftsområden vilket inte uppnås i området norr om

planerad bebyggelse.

Lågfrekvent buller

Husen intill Edsbergs allé är utsatta för lågfrekvent buller, främst från busstrafiken på Frestavägen. Det är framförallt start och inbromsning av bussar som genererar ett lågfrekvent ljud, vilket medför att byggnader närmast busshållplatserna påverkas mest. Det är därför särskilt viktigt att planera och dimensionera dessa byggnader så att riktvärdena innehålls.

Hanteringen av lågfrekvent buller regleras i Boverkets byggregler, BBR. I BBR anges att byggnader ska dimensioneras och utformas så att

socialstyrelsens allmänna råd om lågfrekvent buller klaras.

4.5.3 Planerade anpassningar och åtgärder

För att klara riktvärdet 55 dB(A) för bostadshus längs Frestavägen krävs att trafiken på Frestavägen minskar betydligt alternativt att en skärm med tak över vägen byggs utmed hela vägen. För att klara riktvärdet 55 dB(A) för bostadshus belägna närmast Norrortsleden krävs en uppåt 14 meter hög skärm vid gränsen till skärningen till Norrortsleden (efter tunnelmynningen).

Inga av dessa åtgärder har bedömts som genomförbara.

Istället tillämpar kommunen avstegsfall och i detaljplanen införs en planbestämmelse som anger att:

Bostäder ska utformas så att minst hälften av boningsrummen i varje lägenhet får högst 55 dB(A) ljudnivå (frifältsvärde) utanför fönster. Varje bostad ska ha tillgång till uteplats eller balkong med högst 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå och högst 70 dB(A) maximal ljudnivå (frifältsvärden).

Däremot utreder kommunen behovet av bullerskärmar i ett mer övergripande perspektiv för att reducera ljudnivåerna i de park- och rekreationsområden som skapas i Väsjöområdet. Inom ramen för detta arbete kan det bli aktuellt med bullerskärmar längs Norrortsleden.

4.5.4 Miljökonsekvenser

För merparten av de bostadshus som uppförs inom planområdet bedöms riktvärden klaras varför inga negativa konsekvenser bedöms uppstå för dessa miljöer.

Utan åtgärder klaras inte riktvärden för vissa bostadshus och negativa konsekvenser, i form av exempelvis sömnstörningar och

koncentrationssvårigheter, kan därför uppstå.

Med åtgärder, som en dämpad sida om högst 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå och uteplatser som klarar riktvärden, mildras de negativa konsekvenserna.

Med dessa åtgärder bedöms riktvärden inomhus klaras, åtminstone för hälften av boningsrummen. 55 dB(A) ekvivalent ljudnivå är dock inte att betrakta som en tyst miljö varför negativa konsekvenser fortfarande kan uppstå.

Konsekvenserna med avseende på buller i rekreationsytor och friluftsområden bedöms som negativa. Genom att bygga bostäder i ett område som i dagsläget åtminstone delvis används för närrekreation och som är relativt tyst hänvisas människor delvis det blå-gröna stråket, nordost

om planområdet. Ur bullersynpunkt är stråket mycket bullerstört, med ekvivalenta ljudnivåer överstigande 55 dB(A) och upp över 65 dB(A). Om bullret från Norrortsleden begränsas, exempelvis med bullerskärmar, bedöms de negativa konsekvenserna mildras. Inga bullerskärmar kommer dock att genomföras inom ramen för denna detaljplan. Den till planområdet angränsade Törnskogen erbjuder tystare rekreationsmiljöer.

In document 08.7. 7 Miljökonsekvensbeskrivning (Page 50-56)

Related documents