• No results found

Utmaningar och identifierade hot

In document Internet och yttrandefrihet? (Page 29-34)

5. Slutsatser

5.1 Utmaningar och identifierade hot

De senaste åren har yttrandefriheten online i Turkiet regelbundet utsatts för olika typer av hot. I rapporter från Freedom House och Europeiska unionen går det att läsa hur utvecklingen varje år går i en negativ riktning. Vikten av att belysa ämnet känns nu om ännu mer självklart än vid studiens start.

5.1.1 Minskad tillgänglighet

I studiens gång har olika hot mot yttrandefriheten online i Turkiet undersökts och av de tre övergripande kategorier som studien innehåller utgör tillgången till internet tillsynes det svagaste hotet mot yttrandefriheten online i landet. Nedan visas den rakning av hotbilden som gjorts för kategorin ’minskad tillgänglighet’ under studiens gång.

Tabell 5. Analysschema för kategorin ’minskad tillgänglighet’ med resultat.

Internetåtkomsten i landet möter fortfarande hinder och det finns en bristande infrastruktur. Ett framträdande problem vad gäller tillgången till internet är dess ojämlikhet. De sydöstra och kurdiska delarna av Turkiet har en betydande mindre tillgång till internet än i övriga delar av landet. Den främsta internetpenetrationen finns i de stora städerna.

Ekonomiska barriärer hindrar också tillgången till internet då den utrustning som är nödvändig för att använda internet är dyr. Samtidigt utgör dessa hinder i ett jämförelseperspektiv inte ett starkt hot och statistiken över internetanvändningen i Turkiet stiger varje år. Det är också vanligare att medborgarna använder internet genom sina mobiltelefoner, än genom datorer. Medborgarna väljer bort stationära alternativ och använder istället mobiltelefoner för att nå internet. Ekonomiska barriärer och bristande infrastruktur är identifierade som svaga upplevda hot.

Nätets tillsynsorgan i Turkiet har framstått som ett starkt upplevt hot. Dessa verkar på ett problematiskt vis och deras process är inte transparent. Ägandekontroll samt reglering över leverantörer av internet och mobiltelefoner förekommer ofta. TIB kritiseras av påtryckningsgrupper för en bristande öppenhet och brist på självständighet från den verkställande makten.

Minskad tillgänglighet Inget upplevt hot Svagt upplevt hot Starkt upplevt hot

- Ekonomiska barriärer

- Bristande infrastruktur

- Ägandekontroll samt reglering över leverantörer av internet och mobiltelefoner

•••

f

•••

5.1.2 Gränser för innehåll

Mer komplexa utmaningar för yttrandefriheten finns identifierade i kategorin ’gränser för innehåll’. Nedan visas den rakning av hotbilden som gjorts för kategorin ’gränser för innehåll’ under studiens gång.

Tabell 6. Analysschema för kategorin ’gränser för innehåll’ med resultat.

Gränser för- och manipuleringar av, innehåll på internet är vanligt i Turkiet. I rapporterna går det att läsa hur censur, mjukvara som filtrerar, propaganda och blockering av webbsidor sker oavbrutet. Det är särskilt oroväckande att detta sker på order av staten och under rättsliga begränsningar. Det är även av betydelse att uppmärksamma att Turkiet är det land i Eurasien med flest ämnen censurerade regelbundet online. Bland de ämnen som är censurerade finns samhällsfrågor, politik, sexualitet och religion. Censuren leder till ytterligare diskriminering av minoritetsgrupper och särskilt pro-kurdiska och anti-islamistiska innehåll samt kritik av regimen censureras.

När censuren inte varit tillräcklig har regimen även blockerat hela webbplattformar. Blockeringar av denna typ har också gjorts i direkt samband med nationella val och på så vis utgjort ett hinder för en öppen demokratisk valkultur online under valperioder. Då sociala medier spelar en viktig roll för medborgarna politiskt och privat är det av betydelse att hålla dessa forum öppna och fria från censur.

Mjukvara som censurerar och propaganda online är identifierade som svaga upplevda hot. Mjukvara som censurerar erbjuds av internetleverantörer i form av ”barn” och ”familj” filter. ”Barn-filtret” hindrar tillgång till Facebook, Youtube, den armenska minoritetsnyhetskällan Agos, livsstilradio samt flera webbsidor som förespråkar evolutionsteorin. Filtret är i nuläget dock inte obligatoriskt. Regeringens propaganda finns också online, dock sker spridningen av

Gränser för innehåll Inget upplevt hot Svagt upplevt hot Starkt upplevt hot

- Mjukvara som filtrerar

- Blockering av webbsidor - Propaganda online - Censur

•••

•••

•••


•••

propagandainnehåll på webben inte direkt, utan snarare indirekt genom blockeringar av det innehåll som går emot regeringens värderingar.

5.1.3 Kränkningar av användarrättigheter

De tre övergripande typerna av internetkontroll som undersökts i studien tycks genomsyra och möjliggöra varandra. Kategorin ’kränkningar av användarrättigheter’ har dock stått ut extra i studiens gång. Nedan visas den rankning av hotbilden som givits kategorin ’kränkningar av användarrättigheter’.

Tabell 7. Analysschema för ’kränkningar av användarrättigheter’ med resultat.

Hot mot yttrandefriheten online i samband med övervakning, rättsliga skydd och konsekvenser för online-aktivitet, såsom åtal, fängelse, fysiska attacker och andra former av trakasserier har varit särskilt framträdande problem i rapporterna. Rättsliga skydd och begränsningar för online-aktivitet samt konsekvenser för online-aktivitet, såsom åtal, fängelse, fysiska attacker och andra former av trakasserier har identifierats som starkt upplevda hot. Det främsta hotet för yttrandefriheten online i Turkiet upplevs vara införandet av lag nummer 5651.

Till skillnad från massmedia, vilka är enklare att kontrollera på grund av dess centraliserade karaktär, är internet en decentraliserad och föränderlig miljö som är mycket svårt att kontrollera. Det finns inget tekniskt verktyg som garanterar hundra procent kontroll över internet. Även om de tekniska blockeringarna finns där går det som Morozov (2011) också menar, komma runt dessa genom mjukvara som låser upp blockeringar och censurer. Den sociopolitiska dimensionen av

Kränkningar av användarrättigheter

Inget upplevt hot Svagt upplevt hot Starkt upplevt hot

- Rättsliga skydd och begränsningar för online-aktivitet

- Övervakning

- Konsekvenser för online-aktivitet, såsom åtal,

fängelse, fysiska attacker och andra former av trakasserier

•••

•••

internetkontrollen i Turkiet är på så vis det starkaste hotet för internetfrihet och gör sig här synlig i framförallt de rättsliga begränsningarna genom lag nummer 5651. Lagen får direkta påföljder för landets medborgare i form av åtal och fängelsestraff.

Lagen gav till en början internet i Turkiet en viss organiserad struktur. När lagen ändrades år 2014 möjliggjorde den de sätt på vilka regeringen kommer runt skyddet för yttrandefrihet som finns i Turkiets konstitutions. Lag nummer 5651 är idag ett av regeringens främsta verktyg för att begränsa yttrandefriheten online. Det går också att se hur andra lagar används för att komma runt de hål lag 5651 inte täcker. Anti-terroristlagen har exempelvis använts för att döma personer för dess aktivitet online i vissa av de fall lag 5651 inte kunnat användas. Rättsfallen kopplade till onlineaktivitet ökar varje år och bloggare, privatpersoner och journalister har fått hårda straff i form av exempelvis fängelse.

Under kategorin ’kränkningar av användarrättigheter’ finns även problematiken kring övervakning. Övervakningen har identifierats som ett svagt hot. Övervakningen utgör på egen hand inte ett direkt hot för medborgarna i landet för tillfället och upplevs ha en större påverkan för rätten till privatliv än rätten till yttrande. Regeringen missköter dock lagringen av användardata i samband med övervakning vilket kan resultera i framtida möjliga skandaler. Enligt konstitutionens artikel 22 har alla ’rätt till fri kommunikation, och sekretess för kommunikation är grundläggande’, detta tycks för Turkiet tyvärr fungerar bättre i teorin än i praktiken. Nedan visas en översiktlig tabell med den sammanfattade rakningen av hotbilden för yttrandefriheten online i Turkiet som gjorts under studiens gång.

Tabell 8. Analysschema med resultat.

Minskad tillgänglighet Inget upplevt hot Svagt upplevt hot Starkt upplevt hot

- Ekonomiska barriärer

- Bristande infrastruktur

- Ägandekontroll samt reglering över leverantörer av internet och mobiltelefoner

••• •••

In document Internet och yttrandefrihet? (Page 29-34)

Related documents