• No results found

utmaningsrätt i Strängnäs kommun

In document 2020-06-15 1/56 (Page 31-34)

Beslut

Kommunfullmäktige beslutar att

1. avslå motionen med anledning av att det nyligen antagna

Konkurrensprogram för Strängnäs kommun (KS/2017:325-003) bedöms bidra till effektivitet, sänkta kostnader och hög kvalitet inom

verksamheterna, samtidigt som kommunen behåller initiativet i fråga om vilka verksamheter som ska prövas för konkurrensutsättning.

Yrkanden

Niclas Samuelsson (STRP), Catharina De Geer (KD) och Margaretha Furustrand (L) yrkar bifall till motionen.

Monica Lindell Rylén (S) och Jacob Högfeldt (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Beslutsgång

Ordföranden ställer bifall till kommunstyrelsens förslag mot bifall till motionen och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

Omröstning begärs och följande voteringsproposition godkänns: Den som röstar för bifall till kommunstyrelsens förslag röstar JA och den som röstar för bifall till motionen röstar NEJ.

JA röstar Jacob Högfeldt (M), Magnus Stuart (M), Mikael Lagergren (M), Kenneth Larsson (M), Anncharlotte Nilsson (M), Jan Heiniö (M), Thore Berggren (M), Jan Leiding (M), Monica Lindell Rylén (S), Torbjörn Johansson (S), Louice Nilsson (S), Angela Andersson (S), Leif Lindström (S), Magnus Brandel (S), Annika Hedengren (S), Lina Boy (SD), Björn Karlsson (SD), Rose-Marie Söderlund (SD), Finn

Stavnsbo (SD), David Aronsson (V), Ingela Bengtsson (MP) och Terese Askerstedt (MP).

NEJ röstar Catharina De Geer (KD), Tomas Aldrin Walter (KD), Margaretha Furustrand (L) och Niclas Samuelsson (STRP).

AVSTÅR gör Maria Nerby (C), Roger Steen (C), Hanna Drakengren (C) och Yvonne Knuutinen (V).

Med siffrorna 22 JA, 4 NEJ och 4 som AVSTÅR finner ordföranden att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Reservationer

Niclas Samuelsson (STRP) reserverar sig mot beslutet.

Beskrivning av ärendet

Till kommunfullmäktiges möte 2019-08-26 inkom Georg Lagerstedt Örsbäcken (C) i samverkan med Kristdemokraterna, Liberalerna och Strängnäspartiet i Strängnäs kommun med en motion där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar:

- att Strängnäs kommun inför utmaningsrätt på lämpliga kommunala verksamheter.

Med utmaningsrätt menas att den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten. Den enskilda aktören lämnar in ett önskemål om att en del av den kommunala verksamheten ska upphandlas eller säljas, eftersom aktören anser sig kunna bedriva verksamheten på ett mer kostnadseffektivt och kvalitetshöjande sätt. Utmaningsrätten är även enligt motionärerna en del i att öka mångfalden bland entreprenörerna. Vidare skriver motionärerna att kommunen själv får välja vilka verksamheter och till vilken grad de kan utmanas och att en utmaning inte innebär en garanterad överlåtelse.

Områden som berör myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner eller angelägenheter som enligt lag åligger kommunen är inte aktuella för utmaning, enligt motionärerna.

Motivet till att införa utmaningsrätt är enligt motionärerna Strängnäs kommuns ekonomiska situation, där de ser att näringslivet är en viktig del för att stödja kommunala verksamheter inför kommande ekonomiska år. Att införa

utmaningsrätt skulle enligt motionärerna innebära att kommunen skulle kunna pressa kostnader och hålla hög kvalitet inom verksamheterna under kommande ekonomiskt tuffa år.

Kommunfullmäktige beslutade att lämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Kommunfullmäktige beslutade 2020-04-27 § 123 att anta Konkurrensprogram för Strängnäs kommun (KS/2017:325-003). Programmet syftar till att tillhandahålla en struktur för bedömning, i situationer när det övervägs om konkurrens ska användas för att nå hög effektivitet och god kvalitet på kommunala tjänster.

Konkurrensutsättning som metod innebär att kommunen systematiskt prövar om andra aktörer än nuvarande kan driva en helt eller delvis offentligt finansierad verksamhet. Enligt det antagna programmet innebär det att kommunen behåller sitt huvudmannaskap och ansvar för verksamheten, men överlåter själva

utförandet på en annan aktör genom avtal. Vid konkurrensprövning ska

överväganden göras gentemot effektivisering och kostnadssänkning, för att på så sätt sänka kommunens kostnader. Hänsyn ska även tas till risken för att

verksamheten blir kostnadsdrivande då den konkurrensutsätts.

Kommunstyrelsen och respektive nämnd ska enligt konkurrensprogrammet årligen ta fram ett förslag till konkurrensplan för sina verksamhetsområden. Detta ska ske i samband med framtagandet av nämndens verksamhetsplan. I de fall nämnden avser att konkurrensutsätta ett verksamhetsområde ska en förstudie genomföras. Därefter sker ett upphandlingsförfarande och om upphandlingen leder till att kommunal verksamhet ska överlåtas till annan aktör ska beslut om detta tas av kommunfullmäktige.

Konkurrensprogrammet bedöms bidra till att samma målsättningar som

motionärerna tillskriver utmaningsrätten – effektivitet, sänkta kostnader och hög kvalitet inom verksamheterna - kommer att nås. Till skillnad från utmaningsrätt innebär konkurrensprogrammet däremot att kommunen behåller initiativet i fråga om vilka verksamheter som ska prövas för konkurrensutsättning.

Utmaningsrätten, det vill säga rätten för enskilda aktörer att fritt inkomma med önskemål om att en del av den kommunala verksamheten ska upphandlas eller säljas, har bedömts leda till en tyngre administrativ belastning för kommunen.

Dessutom kan externa aktörer inte avgöra vilka synergieffekter som finns mellan verksamheter inom kommunen, till exempel avseende delade fordon, utrustning och personal. Det kan leda till att verksamheter som vid utmaningsrätt blir kvar i kommunal regi totalt sett blir dyrare, även om den del man lägger ut på en extern aktör att sköta blir billigare.

Med anledning av ovanstående föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige avslår motionen.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Protokollsutdrag KS § 107, 2020-05-29, Motion från Georg Lagerstedt Örsbäcken (C) m.fl. om utmaningsrätt i Strängnäs kommun

Tjänsteutlåtande, Svar på motion från Georg Lagerstedt Örsbäcken (C) m.fl. om utmaningsrätt i Strängnäs kommun, 2020-04-28

Motion, Utmaningsrätt – En ekonomisk och kvalitetshöjande möjlighet för Strängnäs kommun, 2019-07-29

Beslutet skickas till

-Justerandes sign Utdragsbestyrkande

KF § 209 Dnr KS/2019:337-034

Motion från Catharina De Geer (KD) m.fl. om åtgärder för

In document 2020-06-15 1/56 (Page 31-34)

Related documents