• No results found

Utredda åtgärdsförslag per delsträcka

8. ÅTGÄRDER

8.4. Åtgärdsförslag

8.4.3. Utredda åtgärdsförslag per delsträcka

Delsträcka A

Delsträcka A bedöms vara riskklass 2. Delsträckan redovisas i Figur 37.

Figur 37. Karta över vägsträcka A. Delsträckor som ingår i åtgärdsförslag (i diken och med räcken) för att nå riskklass 1 är markerade. Källa: NVDB Trafikverket

Tabell 8. Åtgärdsförslag delsträcka A. De rekommenderade åtgärdsförslagen är markerade med grönt.

A

Riskklass Utredda åtgärder Kostnad Riskklass efter

åtgärd

2

Högkapacitetsräcken (H2), 400 m

Kantsten, 400 m

Fördröjande material (siltig morän) i dike, 1 200 m 0,5 Mkr 0,2 Mkr 2 Mkr 1

A

Förslag dike Förslag räcke

För att uppnå riskklass 1 måste sårbarheten sänkas 3 steg, från sårbarhetsklass 5 till 2. Diken med fördröjande material föreslås anläggas längs större delen av vägsträckan. Materialet ska ha så pass låg genomsläpplighet att uppehållstiden för infiltrerande vatten är minst 1 månad. Där lutningen har bedömts vara för brant för att anlägga diken föreslås istället att högkapacitetsräcken och kantsten etableras för att förhindra av-åkning och att utsläpp hamnar utanför vägbanan.

Funktionen av anläggningen är att säkerställa att ett utsläpp längs konfliktsträcka A kan samlas upp och fördröjas för att skapa tidsutrymme för saneringsåtgärder eller att utsläpp leds bort, till dagvattensystem som finns etablerat längs delsträcka B. Åtgärder har översiktligt bedömts krävas längs hela sträckan, men om åtgärden ska genomföras krävs närmare studier över om vissa delsträckor inte kräver åtgärder.

Kostnaden för anläggande av räcken (högkapacitetsräcken klass H2 som även skyddar mot avkörning av tung trafik) kombinerat med kantsten längs en sträcka av ca 400 m bedöms grovt vara ca 0,7 Mkr. Kostnaden för fördröjande diken längs en sträcka av ca 1200 m, till stora delar i områden där inga eller små diken finns idag, bedöms vara minst ca 2 Mkr. På vissa områden tillkommer sannolikt kostnader för breddning av väg-området. Det tillkommer även kostnader för att cykelbanor/trottoarer delvis kommer att behöva göras om.

Sammantaget bedöms att kostnaderna för att genomföra åtgärderna är höga i ett samhällsekonomiskt perspektiv i förhållande till den nytta de medför. Åtgärderna har därför inte utretts ytterligare, utan riskklass 2 bedöms utgöra acceptabel risk för väg-sträckan.

Delsträcka B

Delsträcka B bedöms vara riskklass 2. En karta över vägsträckan redovisas i Figur 38.

Figur 38. Karta över vägsträcka B. Källa: NVDB Trafikverket

B

Renovering kantsten Förslag räcke Förslag räcke

Tabell 9. Åtgärdsförslag delsträcka B. De rekommenderade åtgärdsförslagen är markerade med grönt.

B

Riskklass Utredda åtgärder Kostnad Riskklass efter

åtgärd

2 Högkapacitetsräcke, 100 m 0,11 Mkr 1

2 Åtgärda befintlig kantsten, 100 m 0,05 Mkr 2

För att uppnå riskklass 1 måste sårbarheten sänkas 1 steg, från sårbarhetsklass 3 till 2, alternativt att sannolikhetsklassen sänks från 2 till 1. Som tidigare nämnts bedöms det som komplicerat att reducera sannolikheten till 1 då det redan genomförts ett stort antal trafiksäkerhetsåtgärder, varför åtgärd som föreslås har som syfte att reducera sårbar-heten.

Längs delsträckan finns uppsamling av dagvatten och vägen omges till stora delar av trottoarer och gång-/cykelbanor. Att anlägga fördröjande diken bedöms vara

svårt/mindre lämpligt. Lämplig åtgärd bedöms vara att anlägga högkapacitetsräcken i områden där avåkningar skulle kunna medföra föroreningsrisk. Längs övriga väg-sträckor görs en översyn över kantstenen. Utifrån observationer på plats bedöms en stor del av kantstenen i sträckans nordligaste del behöva bytas och i vissa fall förhöjas, för att säkerställa att dagvatten från vägområdet rinner till dagvattensystemet. En närmare studie krävs innan en eventuell projektering. Det bedöms grovt att ca 100 m

högkapacitetsräcke (H2) och 100 m kantsten krävs. Vid eventuellt anläggande krävs dessutom viss återställning av området. Kostnaden uppskattas till ca 0,2 Mkr.

Kostnaderna för att reducera riskklassen till 1 (ca 0,2 Mkr) bedöms inte vara alltför höga. Med tanke på att risker även föreligger på övriga delsträckor på grundvatten-förekomsten och från andra verksamheter i omgivningen bedöms det inte motiverat att genomföra investeringen för att sänka risken till 1 på delsträcka B, men skulle det i fram-tiden ske en etablering av en vattentäkt kan beslutet ses över. I nuläget bedöms riskklass 2 vara acceptabel för vägsträckan.

Sammanfattande förslag till specifika åtgärder på delsträcka B:

Delsträcka C

Delsträcka C bedöms vara riskklass 2. Delsträckan visas i Figur 40.

Figur 40. Karta över vägsträcka C. Befintliga balkräcken redovisas, liksom områden där åtgärder i dike och för räcken föreslås. Källa: NVDB Trafikverket

C

*

Förslag dike Förslag räcke

 Skadade kantstenar föreslås att bytas ut för att uppsamlingen av dagvatten ska fungera som planerat i området.

Tabell 10. Åtgärdsförslag delsträcka C. De rekommenderade åtgärdsförslagen är markerade med grönt.

C

Riskklass Utredda åtgärder Kostnad Riskklass efter

åtgärd

2

Högkapacitetsräcke (H2), 850 m, istället för balkräcke med lägre kapacitet

Fördröjande material (siltig morän) i dike, 700 m

Brunnar för uppsamling av vatten, 5 st.

1 Mkr

1,2 Mkr

0,1 Mkr

1

För att uppnå riskklass 1 måste sårbarheten sänkas två steg, från sårbarhetsklass 4 till 2. Detta under antagande om att det under rådande förutsättningar är svårt att reducera sannolikheten ytterligare. Vissa åtgärder för att minska riskerna i cirkulationsplatsen är dock planerade, men detta kommer sannolikt mest minska riskerna för oskyddade trafikanter och inte i särskilt hög omfattning påverka riskerna för förorening av grundvattenförekomsten.

På vägsidan ner mot Malmsjön är sluttningen relativt brant. För att undvika avkörning följt av utsläpp i detta område föreslås att befintliga balkräcken byts ut till

högkapacitetsräcken (H2), som även förhindrar avåkning av tunga fordon.

På den norra vägsidan finns i den västra delen gång- och cykelväg i anslutning till väg-banan. Detta bedöms även skydda i vägkant mot förorening. På övriga områden går GC-vägen längre från väg. Här föreslås att tätande material som fördröjer infiltration läggs i dike mellan GC-väg och konfliktsträckan. Materialet ska ha så pass låg genomsläpplighet att uppehållstiden för infiltrerande vatten är minst 1 månad. På flera delsträckor är det trångt, utan dike i dagsläget, vilket kräver att ett dike anläggs och därmed även att åtgärder i väg och GC-väg görs för att tillräckligt utrymme ska erhållas. Ett alternativ till fördröjande diken kan vara att anlägga kantsten på vägens sidor och ett slutet dagvatten-system som samlar upp dagvattnet som därefter leds till en dagvattenanläggning, som i så fall förslagsvis byggs nere vid Malmsjön. Det bedöms att en ny dagvattenanläggning utöver den i Vårsta strandpark kan behövas, för att dagvatten ska kunna avledas med självfall. En närmare studie av bästa alternativ behöver göras innan en eventuell projektering, liksom en studie av markmaterial på olika delsträckor. Uppgifter om de hydrogeologiska undersökningar som ska ha genomförts av kommunen saknas. Dessa skulle kunna ge information rörande om en eventuell infiltration vid delsträcka C skulle kunna påverka ett framtida vattentäktsområde. För kostnadsbedömning har alternativet med fördröjande diken antagits.

Kostnaden för fördröjande diken längs sträckor som antagits ha hög genomsläpplighet (ca 700 m), se Figur 40, samt anläggande av högkapacitetsräcke (ca 850 m) bedöms vara ca 2,3 Mkr. I kostnaden ingår även 5 brunnar med avstängningsmöjlighet.

Sammantaget bedöms att kostnaderna för att genomföra åtgärderna är höga i ett samhällsekonomiskt perspektiv i förhållande till den nytta de medför. Åtgärderna har

därför inte utretts ytterligare, utan riskklass 2 bedöms utgöra acceptabel risk för väg-sträckan.

Delsträcka D

Delsträcka D bedöms vara riskklass 1. Delsträckan visas i Figur 41.

Figur 41. Karta över vägsträcka D. Källa: NVDB Trafikverket

Inga åtgärder föreslås.

Related documents