• No results found

8 Förutsedd miljöpåverkan och hushållning med resurser

Nedan ges en samlad bedömning av vad den ansökta förändringen kan innebära för miljöpåverkan och hur avloppsreningsverket påverkar miljö och människors hälsa idag. Påverkan på miljömålen från verksamheten kommer att beskrivas i MKB:n.

8.1 Utsläpp till vatten

Den väsentligaste miljöpåverkan som erhålls i anslutning till

avloppsreningsverksamheten är av naturliga skäl påverkan på vattnet.

Renat avloppsvatten innehåller generellt en viss mängd näringsämnen, som kan orsaka övergödning, bakterier som kan vara skadliga för djur och människor samt mikroföroreningar som tungmetaller, miljöskadliga organiska ämnen och

läkemedelsrester. Även mikroplast har uppmärksammats på senare år.

Utsläppshalter näringsämnen

I tabellen nedan sammanfattas utsläppsvärdena från verket 2016–2020. Reningen vid verket har under de senaste åren fungerat bra och utgående halter är låga. Utgående kvävehalter och BOD7 är mycket låga de senaste 5 åren.

Nedan följer medelvärde på kvartal och år för åren 2016–2020, inklusive bräddning.

Tabell 5. Utsläppshalter medelvärden Medelvärde

mg/l

BOD7 P-tot N-tot

Gränsv.

kvartal 10 0,3

Kvartal 1 4,78 0,25 7,38

Kvartal 2 2,94 0,28 7,75

Kvartal 3 2,08 0,29 6,85

Kvartal 4 2,95 0,24 7,03

Riktvärde

År 12

År 3,19 0,27 7,25

Utsläppsmängder av näringsämnen i dagsläget

Reningsverkets utsläppsmängder de senaste 5 åren (2016–2020) i form av årsmängder BOD7, totalfosfor och totalkväve framgår av tabell 7 nedan.

Tabell 6. Utsläppsmängder i dagsläget

Utsläppsmängder i dagsläget BOD7 P-tot N-tot

Årsmedel – kg/dygn 58 4,6 130

Årsmedel – ton/år 21 1,67 47

Tillåtna utsläppsmängder idag och i framtiden

Tillåtna utsläppsmängder är räknat med dygnsmedelflöde på 17 800m³/dygn.

Tillåtna utsläppsmängder idag, med gällande utsläppsvillkor, se avsnitt 3.8.

Tillåtna utsläppsmängder i framtiden räknas med de föreslagna utsläppshalter som redovisas under de förändringar som behövs göras för att klara ökad belastning, se avsnitt 5.2. (BOD: 8 mg/l, Tot-N: 10 mg/l, Tot-P: 0,3 mg/l)

Tabell 8. Tillåtna utsläppsmängder nu och i framtiden

Tillåtna

Sammanfattningsvis om utsläpp av näringsämnen

Framtida flöden till avloppsreningsverket kommer inte att öka. Med en ökad reduktion i reningsprocessen då inkommande belastning ökar något och egen

rejektvattenrening gör detta att utgående halter och mängder kväve, fosfor och BOD inte kommer att öka jämfört med dagens utsläppsvärden.

Enkel spridningsbeskrivning och cirkulationen i Byfjorden

Efter att det renade avloppsvattnet släppts ut i Bäveån hamnar det inom någon timme i inre (östra) Byfjorden. Så småningom blandas det med Byfjordens ytvatten och

exporteras ut till Havsstensfjorden. Blandnings- och exporthastigheten varierar och beror till störst delen på vinden.

Vid vackert lugnt väder går blandningen av Bäveåns vatten med Byfjordens saltare vatten långsammare. Därför ansamlas åvatten, inklusive renat avloppsvatten, vid mynningen och driver söderut eller norrut i sakta mak. Det är sannolikt att Bäveå-vatten skulle kunna återfinnas vid badplatserna Skeppsviken och Bodelebukten i högre andel än västerut i Byfjorden som vid Lindesnäs badplats. Enligt kommunens badvattenprovtagning är det dock generellt sett låga bakteriehalter i Skeppsviken och det finns inget som tyder på att badet är påverkat av dagens utsläppspunkt på ett mätbart negativt sätt.

I blåsigt väder blandas vattnet om snabbare och driver dessutom oftast norrut från åmynningen eftersom sydlig och sydvästlig vind är vanlig.

Vattnet i Byfjorden exporteras i slutändan vidare ut till Havstensfjorden och till slut vidare ut i Skagerrak.

Figur 1610.Transportberäkning från rapport Finn de områden som göder havet mest – och de som är mest känsliga för övergödning, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Vattenvårdsenheten, 2009.

Utsläpp av mikroföroreningar som tungmetaller, miljöskadliga organiska ämnen Inkommande och utgående halter av metallerna kadmium, kvicksilver, bly, nickel och krom är jämförbara med andra avloppsreningsverks halter. Kopparhalten har stigit något de senaste åren i utgående vatten. Det är några få värden som är höga vid

enstaka tillfällen som gör att årsmedelvärdet ökar. Halten av zink i både inkommande och utgående vatten är ganska hög om man jämför med andra reningsverk.

Halter av PAH i inkommande och utgående vatten är låga, och av de prover som tagits är alla utgående prov under rapporteringsgräns och inget antracen visas. Halter av PFOS i inkommande och utgående vatten är låga, och av de prover som tagits är alla utgående prov under rapporteringsgränsen, förutom ett som ligger precis över rapporteringsgränsen.

Utsläpp av läkemedelsrester

Många försök och utredningar görs just nu runt om i landet för att utvärdera olika tekniker för läkemedelsrening. Teknikerna är idag inte helt utvärderade och har mycket stor påverkan på energiförbrukningen. Personalen inom Västvatten håller sig väl uppdaterade vad gäller läkemedelsrester i både vatten och slam.

Prov har analyserats på inkommande och utgående avloppsvatten under 2019 - 2021 för att se hur det ser ut. Från början analyserades 145 st läkemedelsparametrar, av dessa kunde ca 40 utvärderas då resterande visade under rapporteringsgräns eller var väldigt låga (precis över rapporteringsgräns) på utgående prov men under rapporteringsgräns på inkommande.

Skansverket har god förmåga att reducera antibiotika. De stora mängderna som kommer till avloppsverket består av Tetracyklin och Ciprofloxacin som renas till 90 %.

Antidepressiva läkemedel reduceras olika beroende på preparat.

Hormonet Östriol reduceras till 95 %.

Diklofenak som t ex Voltaren som används som smärtstillande och

antiinflammatoriskt läkemedel kan inte alls reduceras i avloppsreningsprocessen och klassas nu som miljögift i FASS. Detta preparat bör minskas genom uppströmsarbete, det vill säga minska användningen genom att inte sälja receptfritt. Inte ens i en

fullskalig läkemedelsrening behöver ge någon effekt på reningen av detta preparat.

Man bör beakta att läkemedelsrening förbrukar mycket energi.

Tabell för läkemedelsreduktion, halter och mängder vid Skansverket finns att tillgå vid förfrågan.

Dagvatten

Dagvatten från Skansverkets fastighet tillförs vattenreningsprocessen.

Related documents