• No results found

Utvärdering av upplevelse med AR

Genomförande

6.1 Utvärdering av upplevelse med AR

Enkäten besvarades av nio testpersoner i direkt anslutning till test av AR-glasögonen. Två personer utöver testpersonerna provade AR-glasögonen men hade inte möjlighet att delta i experimentet. Per-sonerna besvarade enbart enkäten. Enkäten bestod av totalt 20 frågor (se Bilaga 3). För samtliga svar från enkäten “Utvärdering av upplevelse med AR” se Bilaga 8. Svaren delades sedan in i kategorierna;

demografi, hälsoeffekt, instruktionsutformning, användarvänlighet och montörernas syn på AR-tek-nologin.

6.1.1 Demografi

De första tre frågorna i enkäten behandlade frågor av demografisk karaktär. Där efterfrågades ålder, kön och yrkeserfarenhet som montör. De som deltog i enkäten “Utvärdering av upplevelse med AR”

hade en åldersspridning mellan 23–57 år. Av de elva svarande var fyra kvinnor och sju var män. Arbet-serfarenheten som montör varierade från ingen till 13 års erfarenhet, fördelningen kan ses i Diagram 2. Alla deltagande i enkäten var tillgänglig personal från produktionen på företaget.

Diagram 2 Arbetserfarenhet hos montörer som deltog i enkäten.

6.1.2 Hälsoeffekt

För att undersöka om testpersonerna upplevde någon form av kroppslig påverkan av AR-glasögonen ställdes huvudfrågan “Upplevde du något av följande symptom under användningen av AR-glasögon?”.

Därefter följde tre underfrågor av Likert-typ, som specifikt frågade efter olika symptom. Symptomen som efterfrågades var yrsel, huvudvärk och åksjuka. Ingen av de svarande upplevde några symptom som huvudvärk eller åksjuka. En person upplevde lite yrsel. Frågorna rörande hälsoeffekter avslutades med en Övrigt-fråga, där testpersonerna kunde svara i fritext om de upplevde några andra obehag.

Majoriteten svarade då “Nej”. En person svarade “Lite suddig bild vid vissa vinklar”.

6.1.3 Instruktionsutformning

För att undersöka om instruktionerna i guiden fungerade bra för uppgiften ställdes några frågor om hur väl texten, bilderna och videon förklarade arbetsinstruktionerna. Av de olika instruktionsutform-ningarna fick texten bäst resultat där sju av de svarande tyckte att texten i instruktionerna förklarade arbetsuppgiften väldigt bra och fyra personer ansåg att den var ganska bra. Fem personer ansåg att bilderna i guiden visualiserade instruktionerna väldigt bra och sex personer tyckte att de visualiserade arbetsuppgiften ganska bra. Sex av de svarande menade att de inspelade instruktionsfilmerna förkla-rade arbetsuppgiften som skulle utföras väldigt bra och fem personer tyckte att de förklaförkla-rade ganska bra. Frågorna rörande instruktionsutformningen avslutades med “Skulle du rekommendera AR-in-struktionerna till en kollega”. Där 10 personer svarade “Ja” och en svarade “Kanske”.

6.1.4 Användarvänlighet

Några frågor ställdes rörande användarvänligheten hos AR-glasögonen. På frågan om testpersonerna behövde anstränga ögonen för att se texten, bilderna eller instruktionsfilmerna svarade fem personer

”Inget alls”, fyra personer svarade ”något ansträngande”, en var neutral och en person behövde an-stränga ögonen väldigt mycket (se Diagram 3).

Diagram 3 Urskilja text, bilder eller video.

Fyra personer ansåg att sikten i glasögonen var väldigt bra, fyra personer tyckte att den var ganska bra och tre personer var neutrala i frågan. Ingen av testpersonerna ansåg att AR-glasögonen var obehagliga att använda. Fem personer tyckte att AR-glasögonen var väldigt behagliga att använda och fem perso-ner tyckte att de var ganska behagliga och en svarade neutralt (se Diagram 4).

Diagram 4 Komfort AR-glasögon.

Några frågor rörande användarvänligheten lät testpersonerna svara med fritext hur de upplevde AR-glasögonen. Där gavs svar som berörde instruktionerna, lokalisering av vissa 3D-objekt samt kvalitets-påverkan. Många tyckte att arbetssekvensen blev lätt att följa och att det blev tydligare vart på motorn kontrollen skulle ske. Några av kommentarerna var; “Bra sätt att lära sig sekvensen av ett arbete. Kom-mer underlätta upplärning” och “Tydlighet vad och var man ska titta på”. Flera av de svarande ansåg att det var svårt att hitta vissa 3D-objekt samt att de inte alltid aktiverades rätt. Några kommenterade på vad som upplevdes som svårast med att arbeta med AR-glasögon; “Hitta next-knappen för att komma vidare” och “ibland va man lite för snabb med o titta eller för seg med att trycka på boxen så det blev att den hoppa två gånger”. En person kommenterade:“Att man ev ser lite sämre i glasögonen och kan då missa saker på motorn” och flera menade att det upplevdes som ovant att arbeta med AR-glasögonen till en början.

6.1.5 Montörernas syn på AR-teknologin

Frågorna i denna kategori var av fritext-form och handlade om vad montörerna ansåg om AR-glasögo-nen, dess potential vid upplärning och inom industrin. Första frågan i kategorin var “Skulle AR-glasö-gonen kunna användas vid upplärning av monteringsstationer? Om nej varför?”. Nio personer gav ett positivt svar som exempelvis; “Ja, jag tror absolut att de kan vara till stor hjälp” och “Absolut”. Två personer svarade tvekande med exempelvis; “Både ja och nej. tror att det är bra och ha en fadder vid upplärning då det är så mycket mer än bara montering, ergonomi och hur vi jobbar vid just den stat-ionen med material hantering”.

Därefter följde frågan “Säg att du inte varit på en station på länge och behöver uppfräschning, skulle AR-glasögonen kunna användas vid uppfräschning?”. Åtta ansåg att AR-glasögon skulle kunna använ-das vid detta tillfälle och svarade med kommentarerna; “Absolut” och “Ja”. Två svarade tvekande med kommentar som; “kanske”.

Frågorna i kategorin syn på AR-teknologi avslutades med frågorna “Vad tycker du om AR-teknologin?”

och “Vilken potential tror du att teknologin har inom industrin?”. Samtliga svarande ansåg att AR-teknologin var väldigt spännande och flera såg stor potential för den inom industrin. Några kommen-tarer som gavs var exempelvis; “Väldigt häftigt”och “Stor potential. Jag tror det kommer minska sprid-ningen av erfarenhetsnivån som finns idag. Alla blir på så sett lika “bra”.

Resultaten från enkäten “Utvärdering av upplevelse med AR-glasögon” kan sammanfattas som ingen eller väldigt lite negativ hälsoeffekt, instruktionerna fick en positiv bedömning, AR-glasögonen upplev-des som användarvänliga och montörerna såg stor potential hos AR-teknologin. De deltagande var både kvinnor och män, hade blandad erfarenhetsnivå och varierande ålder.

6.1.6 Utvärdering av upplevelse under upplärningsprocessen

Deltagare i gruppen som fick lära sig SIP-stationen med hjälp av en handledare besvarade en enkät med frågor gällande upplärningsprocessen. Där ställdes frågor av demografisk karaktär, hur väl in-struktioner förstods och vad som var bra med det nuvarande arbetssättet samt om det fanns något som de tyckte borde förändras. Totalt var det nio män som deltog i enkäten med en spridd ålder mellan 23–36 år. Arbetserfarenheten hos de deltagande varierade från två år till 14 års erfarenhet (se Diagram 5). För samtliga svar från enkäten “Utvärdering av din upplevelse under upplärningsprocessen” se Bi-laga 9.

Diagram 5 Arbetserfarenhet hos deltagande.

Sju personer svarade att de förstod instruktionerna för arbetsuppgiften väldigt bra och två personer att de förstod dem ganska bra. Några frågor i fritext-form ställdes rörande upplärningsprocessen med handledare för att få en djupare förståelse för den. På frågan “Finns det något specifikt i upplärnings-processen som var väldigt bra?” svarade flera personer att instruktionerna var tydligt förklarade och en svarade “att faddern var med hela tiden, att motorn inte står direkt i produktion”. Därefter följde frågan “Är det något i upplärningsprocessen som du skulle vilja ändra på?”. Några menade att arbets-sekvensen inte var rätt och att de gärna hade fått se hur ett kvalitetsfel ser ut i verkligheten på motorn.

Enklast med upplärningsprocessen var enligt de svarande hur instruktionerna hade getts och “att ha stöttningen på plats hela tiden”.

På frågan “Vad upplevde du som svårast med upplärningsprocessen?” svarade de flesta deltagande att inte något var särskilt svårt. En person menade att det var jobbigt att bli observerad under tiden. En-käten avslutades med frågan “Känner du sig tillräckligt säker för att genomföra en kontroll självstän-digt?”. Där svarade samtliga deltagare “Ja”.

Resultaten för utvärdering av upplevelse under upplärningsprocessen kan sammanfattas med att alla de deltagande var män och alla förstod instruktionerna bra. Flera saker uppskattades under upplär-ningen med handledare framförallt att det var bra förklarat. Några av de deltagande hade gärna sett felen på en fysisk motor istället för en bild. De deltagande tyckte att upplärningen var enkel att ge-nomföra. Alla ansåg sig redo för att genomföra kontroller självständigt efter upplärningen.

Related documents